Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

12 tekstschrijver tips om geld te verdienen met teksten schrijven

Vanuit huis geld verdienen is steeds populairder. Teksten schrijven voor bedrijven is daar uitermate beschikt voor. Vaak krijg je per woord betaald waardoor de verdiensten aardig snel kunnen oplopen, maar is geld verdienen met teksten schrijven echt zo makkelijk?

Op deze website schrijf ik een groot deel van de teksten zelf, maar soms koop ook ik een mooi tekst. De kwaliteit en originaliteit van de tekst bepaald uiteindelijk hoeveel een tekst waard is. Kortom wil je kwalitatief goede teksten dan zal je vaak meer moeten betalen, maar met een goed idee zijn deze het vaak ook dubbel en dwars waard!

Wil jij ook geld verdienen met teksten schrijven? In deze blogpost leg ik je stap voor stap uit hoe je geld kan verdienen met teksten schrijven. Natuurlijk omringd met de best tips!

Zoveel verdien je met teksten schrijven

Nog steeds schrijven teveel tekstschrijvers voor te weinig geld. Er is niets mis om te starten met een wat lager tarief, maar als je ervaring hebt dan mag je echt je tarief verhogen. Zeker als je veel weet van een onderwerp dan ben je van toegevoegde waarde en daar mag dan ook best wat tegenover staan.

Om een beeld te krijgen hoeveel werk je moet verzetten als tekstschrijver is het volgende handig om te weten. Op een a4’tje passen ongeveer 500 woorden waar een tekstschrijver ongeveer 30 a 40 minuten over doet. Kortom je schrijft ongeveer 750 a 1250 woorden per uur (ligt aan de soort tekst).

 • Beginnende tekstschrijver: Je bent net begonnen als tekstschrijver en wilt graag ervaring opdoen. Hierdoor zal waarschijnlijk de snelheid nog wat lager liggen. Kortom je zal waarschijnlijk rond de €10 a €20 per uur verdienen. Vaak kan je dit doen door €0,02 tot €0,04 per woord te vragen.
 • Gevorderde tekstschrijver: Heb je een manier van schrijven ontwikkeld dan zal je tempo wat hoger liggen. Een gevorderde tekstschrijver verdiend ongeveer €30 tot €45 per uur wat neerkomt op een tarief van €0,05 tot €0,08.
 • Expert tekstschrijver: Experts zijn natuurlijk de journalisten of tekstschrijver die heel veel verstand hebben van een niche. Kortom je wordt betaald voor je kwaliteit. Deze tekstschrijver verdienen tussen de €50 en €90 wat neerkomt op €0,10 tot €0,20 per woord.
verdiensten teksten schrijven 1024x555

Zo schrijf je teksten die verkopen

Het belangrijkste geld te verdienen met je teksten is natuurlijk de kwaliteit van je teksten. Hieronder heb ik tips om je teksten zo goed mogelijk te schrijven om zo je opdrachtgevers te doen verbazen!

Let op spelfouten!

Niets vervelender om een tekst te lezen die vol met spelfouten staat. Betekend dit dat je nooit een spelfout mag maken, natuurlijk niet! Ik ben de laatste die foutloos schrijft, maar teveel grammaticale fouten zorgt ervoor dat lezers snel afhaken.

Je opdrachtgever zal niet alle teksten controleren, maar verwacht wel foutloze teksten. Wil je een langere samenwerking dan is het dus belangrijk om altijd je teksten zorgvuldig te controleren op spelfouten.

Leer schrijven voor het web

De kans is groot dat de meeste opdrachtgevers je opdrachten geven voor het web. Kortom teksten voor hun blog of website die online bezoekers zullen lezen. En het schrijven hiervoor is degelijk anders als je bijvoorbeeld hebt geleerd op school.

Wanneer je gaat schrijven voor een blog of website dan is het extreem belangrijk om op SEO te letten. De kans is namelijk groot dat je tekst geoptimaliseerd moet worden voor een zogeheten keyword. Dit is een woord waarmee zij met de tekst willen score in Google. Hiervoor is het bijvoorbeeld belangrijk om het woord voldoende te gebruiken, terug te laten komen in de titel en direct in de eerste paraaf te gebruiken.

Ga je schrijven voor bijvoorbeeld social media of e-mailmarketing dan zullen de teksten wat directer en persoonlijker zijn. Hier willen bedrijven bijvoorbeeld een doel bereiken door ze bijvoorbeeld te lokken naar hun website of een product.

Stem je schrijfstijl af op de opdracht

Je, jullie, of u? Hoe spreekt de betreffende opdrachtgever zijn doelgroep aan? Dit is slechts één vraag die belangrijk is om te stellen zodra je een opdracht gaat schrijven voor een opdrachtgever. Je wilt namelijk wel dat jouw teksten vlekkeloos in de bestaande teksten passen.

Daarnaast is het ongelofelijk belangrijk om je te verplaatsen in de schoenen van de lezer. Schrijf je voor niche waar vooral ervaren lezer zijn dan hoef je wellicht veel minder uitleg te geven in een tekst. Maar schrijf je voor een doelgroep die geen ervaring heeft met de niche dan hebben zij wellicht veel meer uitleg nodig.

Hou de aandacht vast van de lezer!

Zeker wanneer je schrijft voor het internet dan draait een tekst schrijven alleen maar om de aandacht vasthouden van de tekstschrijver. Dit is natuurlijk belangrijk om lezers te informeren en te overtuigen, maar ook voor de website. Des de langer een bezoeker op een website blijft des de meer een opdrachtgever hier aan heeft.

Daarom zijn de volgend tips erg belangrijk om de aandacht van een lezer vast te houden

 • De eerste 10 seconden zijn cruciaal. Hierin beslist de lezer namelijk of zij blijven of de website weer verlaten. Kortom zorg voor een pakkende opening van de tekst.
 • Maak lekker korte alinea’s. Zeker jongeren zijn niet meer gewend om te lezen en scannen meer de tekst. Door korte alinea’s te gebruiken is het voor hun makkelijker om de tekst te verwerken
 • Zorg voor voldoende gerelateerde links zodat zij makkelijk informatie kunnen vinden die elders op de website te vinden is.
 • Soms heb je een tips of iets belangrijk om te lezen. Zorg dat dat opvalt zodat het oog van de lezer daar direct naartoe getrokken wordt.

Zo krijg je voldoende opdrachten als tekstschrijver

Zonder werk verdien je nog geen euro als tekstschrijver. Daarom hieronder de beste tips om vandaag nog te starten met geld verdienen als tekstschrijver

Zorg voor een portfolio/website

Nog veel te vaak zie ik tekstschrijvers die geen goeie portfolio hebben. Ze sturen wel een tekstje, maar vaak is dat een willekeurige tekst. Als opdrachtgever geeft die niet een bepaald wauw effect en dat is jammer!

Zorg daarom dat je indruk maakt op opdrachtgevers! Maak het liefst een website waar je mooie en praktische teksten op neerzet. Zorg ervoor dat alles professioneel overkomt en dat opdrachtgevers makkelijk kunnen zien waarom ze juist voor jou moeten kiezen.

Ben je bijvoorbeeld expert op een bepaald gebied, zorg dan dat dit ook blijkt op je website.

Voordeel van je eigen website is dat opdrachtgevers hier ook naartoe kunne linken als zij jou bijvoorbeeld bij de geschreven tekst willen vermelden.

Zoek naar de opdrachtgevers

Wanneer je nog geen opdrachtgevers hebt dan is het even zoeken om aan je werk te komen. Daarom heb ik hieronder een lijst gemaakt met ideeën waar je potentiële opdrachtgevers kan vinden.

 • Sitedeals: Dit is een forum voor web gerelateerde onderwerpen. Hier kan jij als tekstschrijver teksten verkopen, maar ook je dienst aanbieden.
 • Fiverr: Een bekend platform om je werkzaamheden aan te bieden. Ik raad je wel aan om hier je expertise bij te vermelden zodat je alleen de juiste aanvragen krijgt.
 • Social Media: Bied je dienst aan op social media. Wie weet dat een vriend of kennis bij een bedrijf werkt die nog opzoek is naar een tekstschrijver
 • Vacatures: Bekijk alle bekende vacaturewebsites om te kijken welke bedrijven opzoek zijn naar een tekstschrijver. Reageer op alles wat je interessant vind en wie weet krijg je een reactie

Je mag gezien worden als tekstschrijver

Met Youtube hoef ik je niet uit te leggen dat je vooral jezelf verkoopt, maar ook als tekstschrijver kan je dit doen. Zeker op het internet zie je vaak onder een tekst een auteur vermeld staan. Dit is de schrijver van de tekst en in sommige gevallen kan je er een tekstje bij zetten over jezelf.

Heel veel moeten er niet aan denken om hun gezicht erbij te zetten, maar ben je tekstschrijver dan kan dit je een hoop opleveren. De tekst is namelijk jouw visitekaartje en daar mag je best trots op zijn. Zorg daarom altijd dat je vraagt of je als auteur bij de tekst mag komen te staan. Vermeld hierbij natuurlijk altijd dat je zelfstandig tekstschrijver ben en gespecialiseerd ben in bepaalde teksten.

tekstschrijver author 1024x555

Zo zorg je voor nog meer winst als tekstschrijver

Ben je al een tijdje bezig als tekstschrijver dan wil je graag je winst verhogen. Zeker wanneer je al de nodige ervaring hebt dan moet je hier tijd aan besteden! Rijk worden begint namelijk met zoveel mogelijk rendement halen uit je tijd.

Specialiseer je in niches

Je kan niet overal verstand van hebben, maar je zal merken dat je als tekstschrijver heel veel informatie zal moeten verwerken. De meeste tijd gaat dan ook vaak zitten in het onderzoek voor de tekst.

Wil je ervoor zorgen deze tijd beperkt blijft dan kan je ervoor kiezen om je te specialiseren in bepaalde niches. Dit kunnen niches zijn die je interesse hebben, maar ook waar je bijvoorbeeld al heel veel teksten in hebt geschreven. Zo kan jij jezelf verkopen als “Tekstschrijver gespecialiseerd in reizen & financiën”.

Naast dat het je vaak minder tijd kost om over deze onderwerpen te schrijven, vind je het vaak ook leuker. Ook betalen opdrachtgevers graag wat meer aan tekstschrijver die expert op een bepaald gebied zijn.

Werk alleen met de goede opdrachtgevers samen

In het begin zal je blij zijn met iedere opdrachtgever die je kan vinden, maar naar verloop van tijd heb je hopelijk voldoende werk. Wanneer dit het geval is dan raad ik je aan om opdrachtgevers te kiezen die geen energie kosten. Hiermee bedoel ik opdrachtgevers waar je vooral tijd op verliest.

Dit betekend dat je vanaf nu alleen maar voor opdrachtgevers gaat werken die bijvoorbeeld op tijd betalen, veel opdrachten geven en de waarde kunnen inschatten van jou als tekstschrijver. Het is namelijk zonde om uren kwijt te raken aan achter je geld aanzitten of het overmatig e-mailen met klanten.

Je zal merken door dit soort dingen te elimineren je veel meer energie overhoudt om te schrijven en je efficiënter te werk gaat. Kan je daarnaast ook nog opdracht krijgen die je echt motiveren dan zit je helemaal goed.

Blijf jezelf ontwikkelen

Een tekstschrijver is nooit uitgeleerd! Hier bedoel ik niet alleen het grammaticale deel, maar veel meer dan dat. Je moet je als tekstschrijver namelijk verder ontwikkelen dan alleen het foutloos schrijven van een tekst.

Heb je veel opdrachten voor het internet dan kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om blogs te lezen of cursussen te doen die hier op aansluiten. Leer bijvoorbeeld hoe WordPress werkt, wat SEO is, hoe je geld kan verdienen met affiliatemarketing of hoe je conversie kan verhogen met je teksten. Uiteindelijk zullen al deze inzichten ervoor zorgen dat jij je teksten beter kan opbouwen en steeds beter kan optimaliseren voor je opdrachtgevers.

Maar misschien is het allerbelangrijkste wel om aan jezelf te werken. Teksten schrijf je vanuit jou en daar spelen onderdelen als inlevingsvermogen, overtuigingskracht en zelfvertrouwen een belangrijke rol in. Dit zijn allemaal zaken die je met de jaren beter zal beheersen wanneer jij je ontwikkeld als mens. Zorg daarom dat je altijd opzoek bent naar nieuwe informatie en dat je niet stilstaat om je persoonlijke jij te ontwikkelen. Sta open voor uitdagingen en nieuwe inzichten zodat je echt opzoek kan naar jezelf.

Een optimale omstandigheden

Dit geldt voor iedere zelfstandig ondernemer. De juiste omstandigheden zorgt voor een goede productiviteit en dat is weer belangrijk voor het aantal uur dat je bezig bent met een opdracht. Hoe minder afleiding en minder keuzes je hoeft te maken des de hoger deze productiviteit is. Zeker voor een tekstschrijver is dit belangrijk, omdat het vaak even duurt voor je in het ritme komt.

Persoonlijk kan ik je dan ook adviseren om een werkroutine op te bouwen. Ik kies er bijvoorbeeld voor om als eerste mijn e-mails te beantwoorden en hierna mijn e-mail en telefoon uit te zetten. Hierna start ik met het schrijven en kan ik dus niet meer gestoord worden door eventuele e-mails of telefoontjes.

Daarnaast is het verstandig om een planning te maken wanneer je welke teksten moet opleveren. Hierdoor kan je precies zien hoeveel je per dag moet doen en kan je dit over je dagen verdelen. Hou altijd rekening met een zogeheten writer’s block. Daarom zorg ik dat ik altijd een dag voor het opleveren alle teksten af moet hebben. Zit er dan een slechte dag tussen dat ik niets kan schrijven dan heb ik een extra dag.

Als laatste is het belangrijk om een online dienste te nemen waar jij je teksten opslaat. Ik schrijf hier expres online, omdat het nog veel te vaak gebeurt dat er een laptop of computer crashed en al het werk kwijt is. Zorg daarom altijd dat je gebruik maakt van een omgeving waar je al je teksten kan schrijven. Ook lekker makkelijk als je een keer elders wilt werken. Zo maak ik gebruik van Googel Docs

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Beste zakelijke rekening openen voor ondernemers
Geld verdienen met Instagram: Succes op Instagram
Parttime ondernemen: Bedrijf Starten naast Vaste Baan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram