De term digital nomad of digitale nomad is de afgelopen jaren ontzettend populair. Het beeld van werken aan parelwitte stranden terwijl je de wereld ontdekt is wat veel mensen aantrekt. Natuurlijk ligt de werkelijkheid iets anders en al dat moois ook een kant waard hard gewerkt moet worden

Zelf heeft het idee van een digital nomad mij nooit aangetrokken. Ik werk thuis, maar zou makkelijk overal ter wereld kunnen werken. Mijn inkomen komen tenslotte voort uit een online verdiensten. Maar het idee achter een digital nomad vind ik wel aantrekkelijk. Hard werken en ultieme vrijheid zogoed mogelijk met elkaar combineren om optimaal te genieten van het leven.

Nu kan ik je natuurlijk niet uit eigen ervaring vertellen hoe het is om een digital nomad te zijn. Toch kan ik je er heel veel over vertellen, omdat ik al meer dan vijf jaar online ondernemer ben. Ik weet hoe het is om online verdiensten te hebben en zelf mijn eigen dag in te delen. Hieronder vertel ik je alles over een digital nomad worden en wat hier allemaal bij komt kijken.

Wat is een Digital nomad?

Een digitale nomade is een freelancer of ondernemer die zijn of haar werkzaamheden kan uitvoeren zonder hiervoor over een vaste werkplek te (hoeven) beschikken. Kortom je kan overal ter werkzaamheden uitvoeren om je geld te verdienen

Een groot misverstand bij digital nomad is dat ze de gehele dag kunnen rondreizen zonder al te veel werk. Het geld komt binnenstromen terwijl zij op de mooiste stranden liggen. Natuurlijk zal dit bij een aantal het geval zijn, maar een groot deel van de digital nomads moet gewoon keihard werken.

Natuurlijk is dit niet te vergelijken met een normale baan, want wees nou eerlijk werk een digital nomad kan wel op de mooiste plekken ter wereld werken.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
 • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
 • 100% inzicht in al je uitgaven
 • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

De digital nomad lifestyle

Zelf heb ik natuurlijk ook nagedacht over het leven als een digital nomad. Ik kan namelijk makkelijk mij werk op Bali of elders uitvoeren. Toch heb ik besloten om te blijven waar ik zit, maar dat betekend niet dat ik niets toepas van het leven als als een digital nomad.

Je hoeft zelfs niet voor jezelf te beginnen om toch te genieten van de leefstjil van een digital nomad. Werken voor je baas is prima mogelijk als je maar vrijheid krijgt om je werkdag zelf in te plannen.

 • Minimalister leven: Als je leven in één tas moest stoppen dan moet je keuzes maken. Hier denk ik vaak aan als ik bijvoorbeeld wat wil kopen. Heb ik het echt nodig of koop ik het enkel voor het kopen. Je zal zien dat je echt minder nodig hebt dan je denkt! Maar dit geldt natuurlijk voor veel in het leven. Stel je de vraag of je het echt nodig hebt om je gelukkiger te maken?
 • Meer genieten: Ik werk nog steeds sommige dagen 14 uur of meer. Zeker aan deze website, omdat dit mijn ultieme doel is. Mensen helpen aan een beter financieel en gelukkiger leven. Maar wat ik absoluut heb geleerd is om meer te genieten naast mijn werk. Schijnt de zon dan klap ik mijn laptop dicht en geniet ik even van een stuk lopen.
 • Juiste businessmodel: Ooit verkocht ik online producten. Soms pakte ik iedere dag pakketjes in en moest ik contact onderhouden met klanten. Toen ik het boek 4 urige werkweek las, besloot ik het roer om te gooien. Ik zetten een businessmodel op waarbij ik geen handelingen meer hoefde te doen om geld te verdienen. Ik ging digtale producten verkopen en meer investeren in affiliate marketing.
 • Andere omgeving: Heerlijk (een aantal dagen) in een andere omgeving. Zelf deed ik dit veel te weinig, omdat ik het zo druk had. Nu boek ik gewoon een huisje en gooi ik de laptop in de auto. Opstaan doe ik met een heerlijk bakkie koffie en geniet van de natuur en het geluid van de vogeltjes. Ik werk een paar uurtjes en geniet de rest van de tijd van de omgeving.
 • Uitbesteden: Sommige dingen kosten energie en besteed ik liever uit. Ramen lappen vind ik verschrikkelijk dat laat ik nu gewoon doen. Maar ook als het gaat om werk! Ik heb vaak tekstschrijvers in dienst die mij helpen. Inmiddels ben ik er ontzettend blij mee, want wat een verrijking is dat!

Hoe digital nomad worden?

Om een digital nomad te worden, is het belangrijk om het basisprincipe uit te voeren. Het staat namelijk voor locatie onafhankelijk je werk kunnen doen en wilt daarbij de wereld ontdekken.

Stap 1: Kennis maken met digital nomad

Als eerste stap zal ik je absoluut aanmelden bij een community van digital nomads! Hier kan je praten met andere digital nomads, tips ontvangen en je vragen stellen. Kijk bijvoorbeeld eens op deze facebookgroep. Je kan namelijk het beste leren van de mensen die er dagelijks bij betrokken zijn.

Dit is dus puur een oriënterende fase waarin je gaat kijken of het iets voor jou is! Kan je dit met een volmondig ja beantwoorden dan kan je door naar stap 2.

Stap 2: Inkomen als digital nomad opzetten

Je moet je geld verdienen en daarvoor zal je eerste voor moeten zorgen. Zorg dat je online werkzaamheden opzet waar je een goed inkomen mee kan bereiken. Dit kan van alles zijn zoals een tekstschrijver, designer, online adverteerder of een blog waar je geld mee verdient. Heel belangrijk is dat je dit eerst allemaal op de rit hebt voor je vertrekt. Je inkomsten moeten namelijk wel redelijk stabiel zijn en het zou helemaal mooi zijn als je ook nog een deel passief inkomen kan opbouwen.

Het belangrijkste is dat jij je inschrijft bij de KVK en al in Nederland een goed inkomen hebt. Lukt het je niet in Nederland om een goed inkomen op te bouwen dan helemaal niet als digital nomad! Als je op reis bent dan is alles een stuk lastiger.

Stap 3: Sparen en voorbereidingen

Het belangrijkste is om voldoende spaargeld te hebben. Je wilt niet naar huis moeten, omdat het geld gewoonweg op is. Zorg daarom dat je voor een paar maanden geld hebt voor als er minder of geen inkomsten zijn. Ja je moet op het ergste voorbereid zijn!

Een ander punt wat vaak vergeten wordt is alles wat je moet opzeggen in Nederland. Er zijn heel veel zaken die je moet opzeggen of wijzigen voor je vertrekt. Hou je bijvoorbeeld je huis of appartement aan? Ook moet je denken aan verzekeringen en abonnementen die je moet wijzigen of stopzetten, want je bent waarschijnlijk voor lange tijd weg!

Als laatste zou ik willen adviseren om ook de eerste werkzaamheden goed voor te bereiden. Je zal namelijk de eerste weken ontzettend moeten wennen aan het leven als digital nomad. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende opdrachten van opdrachtgever. Heb je wel een eigen medium zoals Instagram, Youtube en/of Blog zorg dan dat alles voor de eerste maanden is uitgedacht. Welke onderwerpen ga je behandelen, welke adverteerders ga je promoten en wat voor speciale werkzaamheden moet je doen.

Stap 4: Je eerste bestemming

Het belangrijkste heb je nu geregeld! Je hebt een inkomen opgebouwd wat je overal ter wereld kan uitvoeren. Ook heb je voor de eerste maanden alles uitgedacht zodat je alleen nog maar hoeft te richten op je eerste reis als digital nomad en het wennen eraan.

Nu kan je in principe gaan en staan waar je wilt! Boek dan ook die bestemming waar je al zo lang naartoe wilt. Zorg er natuurlijk wel voor dat alles goed is goed is geregeld. Zorg dat je al je spullen mee hebt, juiste accommodaties regelt en tijd inplant voor je werkzaamheden. Je bent tenslotte een digital nomad en niet op vakantie!

Stap 5: Zorg voor een ritme als digital nomad

In het begin zal er een periode komen waar het zoeken is naar een ritme. Dit is volkomen logisch! Je bent tenslotte gewend om op reis te gaan voor een vakantie. Geef je de eerste week dan ook de tijd om te wennen en zorg dat je een vast ritme opbouwt. Werk bijvoorbeeld vaste dagen of kies ervoor op bepaalde dagdelen te werken.

Wat heb je nodig als digital nomad?

Goed voorbereid op avontuur is ontzettend belangrijk! Niet overal te wereld is het zoals hier in Nederland en daarom moet jij je goed voorbereiden. Daarom heb ik hieronder een lijst met benodigdheden die iedere digital nomad absoluut moet hebben en dat is los van je reisspullen zoals kleding, tas enz.

 • Goede laptop: Een goede laptop is natuurlijk onmisbaar en wat mij betreft is de MacBook absoluut eenaanrader! In tegenstelling tot veel andere laptops is deze ontzettend stabiel, een goede accu waardoor je lang kan werken zonder stroom en veel goede voorzieningen.
 • Noise cancelling headphone: Absoluut onmisbaar als je het mij vraagt! Als je bijvoorbeeld onderweg bent of op een drukke plek wilt werken dan kan jij hierdoor toch concentreren. Zet een rustig muziekje op en je zal zien dat je nergens last van hebt.
 • Mifi router: Niet overal ter wereld zal je WiFi kunnen gebruiken. Een Mifi router is de echt super handig! Het werkt op een accu en er zit een simkaart in waardoor je zo toegang krijgt tot het internet. Vaak kan je al voor 10 a 15 euro een goed abonnement hebben.
 • Goede powerbank: Bespaar alsjeblieft niet op je powerbank. Zeker als je voor een Windows laptop kiest, zal je deze vaak moeten gebruiken. Een MacBook kan vaak 6 uur zonder stroom, maar een Windows moet na 2 uurtjes werken echt wel aan het stroom. Een powerbank is dan onmisbaar.
 • Wereldstekker: Onmogelijk dat je het gaat redden zonder wereldstekker. Zorg dat je desnoods één hebt die je kan veranderen, want je weet nooit waar je heengaat.
 • Drybag: Soms gebeurt het dat het keihard gaat regenen of gewoon erg nat is. Super vervelend als jij al je dure apparatuur mee hebt. Een drybag zorgt dat je dit allemaal droog kan opbergen.
 • Fotocamera: Ben je een blogger of vlogger dan kan je niet zonder goede camera. Zorg dat je voor je vertrekt weet hoe hij wekt, want mooie foto’s en filmpjes maken het verschil!

Wat kost een leven als digital nomad?

Natuurlijk is het lastig om precies te vertellen hoeveel je moet verdienen om als digital nomad rond te komen. Zo ligt het bijvoorbeeld aan de bestemming waar je bent, de type accommodatie en wat je leefstijl is.

Maar als je een beetje zuinig met je geld omgaat dan kan je in veel landen rondkomen van €1.150 per maand. Dit is inclusief verblijfplaats, eten en drinken, vervoer en overige kosten.

Om een beetje te laten zien, heb ik hieronder een kostenpost opgebouwd als je een digital nomad bent in Thailand. Belangrijk om hierbij te weten is dat ik niet met de goedkoopste varianten rekening houd. Je slaapt bijvoorbeeld in een normaal hotel of appartement, je kan soms een scooter huren om de omgeving te ontdekken, eet gevarieerd dus ook in restaurants en werkt in een co-work space. Deze laatste raad ik absoluut aan, want hier werken veel digital nomads en is een goede manier om mensen te leren kennen.

Co-work space€100
Eten en drinken€400
Verblijfplaats (hotel)€450
Vervoer€100
Ontspanning€100
Totaal€1.150

Let op dit zijn de kosten die je daar betaald. Je moet dus ook nog rekening houden met eventuele andere kosten zoals je telefoonabonnement, reisverzekering en zorgverzekering. Wil je dus je maandelijks kosten berekenen dan moet je deze ook nog meenemen!

Het kan goedkoper en het kan duurder. Slaap je in een hostel dan zal je minder uitgeven aan je verblijfplaats en eet je iedere dag een afhaalmaaltijd dan kan je ook flink besparen.

Tips digital nomad worden

Als laatste wil ik afsluiten met tips die je goed kan gebruiken als je een digital nomad wilt worden. Er zullen namelijk veel dingen op je af komen en met deze tips ben je toch weer wat meer voorbereid.

 • Neem de tijd: Je wilt de hele wereld ontdekken, maar vergeet niet dat er ook gewerkt moet worden. Daarnaast is het heel anders al een vakantie. Je leert mensen kennen en gaat de plek anders ontdekken. Neem daarom echt de tijd om in een omgeving te blijven. Vaak is 2-3 weken veel te kort en kan je beter wat langer blijven
 • Leer andere digital nomads kennen: Ben je alleen op reis dan moet je bewust zijn van het alleen zijn. Ga daarom naar plekken waar andere digital nomads ook komen. Een goede plek is natuurlijk een hostel, maar daar komen ook backpackers. Beter is om naar een co-work space te gaan. Dit zijn plekken die voor digital nomads gebruikt worden om te werken. Ideaal om elkaar te helpen en gezelschap te bieden.
 • Nomadenverzekering: Een wereldwijde reis- en zorgverzekering noem je ook wel een nomadenverzekering. Een absolute aanrader is Safetywing wat een goede dekking geeft, maar ook als je even in eigen land bent.
 • Je kan je huis ook verhuren: Vind je jouw huis verkopen of je huur opzeggen beangstigend vinden? Kijk dan of je het kan verhuren. Zo kan je het wel aanhouden, zonder extra kosten eraan te hebben.
 • Verschillende tijdzondes: Dit gaat je echt in het begin tegenvallen. Als jij wakker wordt, kan het in Nederland al middag zijn. Kortom hou rekening met het verschil in tijd. Zowel om contact te houden met familie als werkgevers.
 • Je hele bezit in een rugzak: Oké dit is misschien wat overdreven, maar zo is het wel. Je moet het doen met de spullen in je rugzak en dat is echt wennen. Geen plek voor overbodige spullen en andere poespas.