Opzoek naar de beste zakelijke rekening? Het lijkt zo makkelijk om een zakelijke bankrekening uit te zoeken. Iedere bank biedt tenslotte dezelfde diensten aan? In de praktijk zijn er toch een aantal grote verschillen en kan het ook flink in de kosten besparen.

Natuurlijk is er niet één beste zakelijke rekening! Tenslotte heeft iedere ondernemer eigen wensen en kan dit per ondernemer dus verschillen. Een webshop eigenaar kan bijvoorbeeld heel andere dingen nodig hebben als iemand die een dienst aanbiedt.

Kortom wat voor de één de beste zakelijke rekening is, kan voor de ander veel minder interessant zijn. Daarom heb ik in dit artikel alles geschreven over wat je moeten weten over een zakelijke bankrekening uitzoeken.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Als je gaat ondernemen dan is het niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Hierbij maakt het niet uit of je een eigen webwinkel hebt of uurtje factuurtje werkt.

Toch zie je dat veel ondernemers wel voor een zakelijke rekening kiezen. Dit heeft vaak te maken met de professionele uitstraling, maar ook omdat het privé en zakelijke gescheiden houdt.

In de meeste algemene voorwaarde staat meestal wel vermeld dat uitsluitend gaat om particulier betaalverkeer. Wanneer de bank ziet dat er voornamelijk zakelijke betaalverkeer is dan zouden zij hierover contact kunnen opnemen.

Kortom je bent niet verplicht om een zakelijke bankrekening te nemen, maar bij veel banken staat dit wel vermeld in de algemene voorwaarde.

Wat is het verschil met een zakelijke bankrekening?

Om te beginnen is het handig om te weten wat nou precies het verschil is tussen een persoonlijke- en zakelijke bankrekening is.

Een zakelijke bankrekening is zoals de naam al zegt een rekening voor ondernemers. Je zou denken dat er nauwelijks verschil kan zitten tussen een persoonlijke- en zakelijke bankrekening, maar er zijn wel degelijk grote verschillen.

Vooral in de kosten zitten grote verschillen. Voor een privé rekening betaal je vaak 1 a 2 euro per maand, terwijl dit voor een zakelijke rekening al gauw 10 euro per maand is.

Bij privé rekeningen maakt het bijvoorbeeld niet uit hoeveel transacties je per jaar doet. Hier zit dan ook een groot verschil met zakelijke rekeningen. Bij veel zakelijke banken betaal je €0,10 aan transactiekosten, maar gelukkig komen er steeds meer zakelijke banken waarbij kleine ondernemers geen transactiekosten betalen.

Als laatste zit er een groot verschil in wat er allemaal mogelijk is met de zakelijke rekening. Als ondernemer kan je specifieke wensen zoals iDeal betalingen, boekhoudsoftware koppelingen en meer betaalrekeningen willen. Dit zou als particulier geen toegevoegde waarde hebben, maar als ondernemer wel.

Wist je dat je zakelijke rekening bij een ander bank mag zitten als je privé rekening? Veel mensen denken dit namelijk niet mogelijk is

Waarom zakelijke rekening openen?

Wettelijk gezien hoef je dus geen zakelijke rekening te hebben, maar dit betekent niet dat het niet handig kan zijn. Er zitten zoals hierboven genoemd toch wel wat verschillen tussen een privé- en zakelijke rekening.

Voor veel ondernemers zitten er dan ook absoluut voordelen om een zakelijke rekening te openen.

  • Meer overzicht: Niet is zo vervelend als privé- en zakelijke betaling op één rekening te hebben. Daarom is het absoluut handig om je zakelijke transacties op een aparte rekening te doen. Hierdoor heb je veel meer overzicht wat veel handiger is voor je boekhouding.
  • Professionele uitstraling: Moeten bedrijven geld naar je overmaken dan staat het natuurlijk wel zo netjes dat dit op je bedrijfsnaam kan. Dit kan dus enkel als je een zakelijke rekening hebt.
  • Tijdwinst: Door enkel zakelijke transacties op een rekening te hebben, zal je boekhouding veel makkelijker gaan. Maar vaak kan je ook allerlei koppelingen met systemen maken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld automatisch betaling in boekhoudsoftware boeken.
  • Functionaliteiten: Zakelijke rekeningen hebben functionaliteiten die passen bij ondernemers. Super handig, want dit kan jou als ondernemer helpen om nog meer uit je onderneming te halen.
  • Toegang: Bij een zakelijke rekening kan je bijvoorbeeld je boekhouder toegang geven zonder je inloggegevens te delen. Wel zo prettig dat die gescheiden blijft.

Beste zakelijke rekening voor ondernemers

Het is heel lastig om één bank als beste zakelijke rekening aan te wijzen. Ik ga ook niet voor je beslissen wat voor jou de beste zakelijke rekening is. Belangrijk is om zelf een bewust keuze in te maken zodat je zeker weet dat de bank aansluit bij al jouw wensen.

Werk je bijvoorbeeld met contant geld dan zullen veel zakelijke banken al afvallen. Zeker goedkopere zakelijke banken zijn tegenwoordig allemaal online. Dit betekent dat zij voor contant geld storten niet geschikt zijn. Hier zijn de traditionele banken weer geschikter voor

Ben je vooral bezig met online ondernemingen dan zijn vaak de online banken zoals Bunq en Knab wat goedkoper. Veel diensten die zij aanbieden sluiten perfect aan bij deze ondernemers. Zo kan je makkelijk betaalmethodes voor je (web)winkel gebruiken en software gebruiken waarbij transacties direct in je boekhoudsoftware gezet worden.

Als laatste kan het belangrijk zijn om te beschikken over meerdere betaalrekeningen. Je start bijvoorbeeld een extra dienst waarvan je de betalingen op een aparte rekening wilt hebben. Bij sommige banken kan je gratis meerdere betaalrekeningen aanmaken. Weet je dat dit in de toekomst nodig is dan kan je hier al rekening mee houden, want bij sommige banken moet je per rekening extra maandkosten betalen.

Ga je bijvoorbeeld een webshop beginnen en wil je hierna meerder openen dan kan een zakelijke bank handig zijn waar je makkelijk en goedkoop meerdere betaalrekeningen kan openen. Zo hou je de betalingen van alle webwinkel mooi gescheiden.

Wat is de goedkoopste zakelijke bank?

Wil je weten wat de goedkoopste zakelijke bank is? Eigenlijk werken zakelijke banken vrij simpel als het gaat om de kosten. Vaak heb je een basis maandbedrag wat je moet betalen, betaal je per transactie en kan je voor extra services (zoals extra rekening of betaalpas) moeten betalen.

Om niet oneindig veel kosten te bespreken. Richt ik mij in de tabel hieronder op wat voor de meeste eenmanszaken voldoende is. Gemiddeld doet een eenmanszaak ongeveer 150 transacties per jaar en daar zijn de onderstaande kosten ook op berekend.

Staat de transactiekosten op €0,0 dan kunnen deze kosten ook echt gratis zijn of bieden ze meer dan 150 transacties per jaar gratis aan.

BankKosten per maandKosten per transactieTotale kosten
Knab€ 6,00€ 0,00€ 72,00
SNS€ 7,50€ 0,00€ 90,00
ABN€ 9,90€ 0,10€ 133,80
ING€ 9,90€ 0,10€ 133,80
Rabobank€ 9,95€ 0,10€ 134,40
Bunq€ 9,99€ 0,10€ 134,88

Voor eenmanszaken is Knab dus een goedkope zakelijke rekening. Belangrijk hierbij om te weten is dat dit geldt tot 1.000 transacties per jaar. Hierna ga jen namelijk wel transactiekosten betalen, maar in de meeste gevallen zullen 1.000 transacties per jaar meer dan genoeg zijn.

Ook is het belangrijk om te weten dat ik hier geen eventuele kortingen heb verrekend. Bij de meeste banken kan je bijvoorbeeld als startende ondernemer (onderneming dat minder dan 1 jaar bestaat) een flinke korting krijgen. Vaak krijg je de eerste zes maanden gratis of 50% korting op je eerste jaar.

Beste zakelijke rekening voor starters

Als startende ondernemer wil je vooral een zakelijke rekening hebben waarbij je niet teveel betaald. Waarschijnlijk zijn je inkomsten nog in opbouw waardoor iedere euro telt.

Natuurlijk is het dan belangrijk dat je kijkt naar de kosten van je zakelijke rekening. Let hierbij op dat je niet teveel kijkt naar de korting die je het eerste jaar krijgt. Het lijkt aantrekkelijk, maar je kiest een bank voor lange tijd.

Belangrijk is om te kijken wat je in de toekomst verwacht. Weet je dat je heel veel transacties gaat draaien dan kan het verstandig zijn om daar alvast een zakelijke rekening op uit te kiezen. Niets is zo vervelend als na een jaar alweer een andere rekening te moeten openen.

Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken welke services je in de toekomst belangrijk vind. Heb je het nu nog niet nodig, maar wel over een jaar dan zorg je dus dat je een bank uitzoekt waarbij de mogelijkheid er wel is.

Kies als starter een zakelijke rekening uit die past bij je toekomstplannen. Overstappen van rekening kan namelijk erg vervelend zijn en voor veel extra werk zorgen.