Je eigen bedrijf starten zonder geld is een stuk eenvoudiger als je denkt. Toch weerhoudt het heel veel mensen om een eigen bedrijf te starten. Een flink startkapitaal hebben ze niet, wat moet je met de boekhouding en waar moet je eigenlijk beginnen? Er zijn altijd redenen te bedenken om niet te beginnen, maar samen gaan we nu kijken hoe je nou wel kan starten. En nee daar hoef je dus geen groot startkapitaal voor te hebben! Ik vertel je hoe je een eigen bedrijf starten zonder eigen geld te investeren.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Maak je bedrijfsidee behapbaar

Groot dromen is helemaal niet erg, maar bedenk je dat de grootste bedrijven ook ooit klein zijn begonnen. Facebook is ook ooit gewoon op een zolderkamer begonnen als netwerk waar ze mensen konden beoordelen wat uiteindelijk is uitgegroeid naar het bedrijf wat we nu kennen.

Probeer daarom je idee zo goed mogelijk op papier te zetten. Schrijf bijvoorbeeld wat het uiteindelijke idee is, maar schrijf vooral op wat een eenvoudige start van je bedrijf kan zijn. Door niet direct te starten met de grootste plannen zal je zien dat er in de basis een goed idee overblijft dat vrijwel geen geld kost.

Wil je bijvoorbeeld een webwinkel beginnen in planten dan wil je uiteindelijk een mooi loods hebben vol met plante waar je bestellingen direct naar klanten kan versturen. Maar om te starten kan je al een website beginnen waar je bijvoorbeeld van alles uitlegt over planten en welke soorten er zijn. Krijg je wat bezoekers binnen dan kan je bijvoorbeeld planten gaan aanbieden via dropshipping (een derde partij). Wanneer klanten bestellen dan krijg jij de bestelling binnen en verwerkt deze bestelling bij de partner die je hebt. Jij hoeft dus geen opslag te hebben, planten in te kopen en personeel te hebben die het inpakken en versturen. Mocht het zo goed gaan dan kan je altijd in een later stadium een geheel eigen opslag en inkoop regelen.

In het voorbeeld hierboven zie je dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om een groot bedrijfsplan klein te starten.

bedrijf starten zonder geld idee 1024x555

Iedere dienst kan online!

Ik ben echt een online ondernemer en zie nog veel te veel beroepen die de volledige potentie hiervan nog niet gebruiken. Doodzonde, want als je een goede website hebt dan kan dit ongelofelijk veel klanten en dus geld opleveren.

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer ondernemers die het nut van online ondernemen inzien. Neem bijvoorbeeld een timmerman die misschien meubels wilt gaan maken voor consumenten. Veelal zie je dat zij betaald krijgen per meubel en vervolgens weer een nieuwe klant moeten gaan zoeken voor ze weer wat kunnen verdienen.

Wanneer je hier een online dienst bij bedenkt dan kan dit zijn dat je een website start waar je uitlegt wat de trends zijn in meubels, maar ook hoe ze bijvoorbeeld bepaalde meubels moeten maken. Schrijf bijvoorbeeld een blog over hoe ze een steigerhouten tuinbank moeten maken. Maar wanneer zij bijvoorbeeld de bouwtekening met stappenplan willen ontvangen dat zij hun e-mail moeten achterlaten.

Jij geeft deze mensen een gratis cursus “Steigerhouten tuinbank maken”, maar krijgt hiervoor allemaal inschrijvingen met potentieel nieuwe klanten. Deze kan je later mailen met bijvoorbeeld meubels die je aanbiedt of nog beter een volgende online cursus waar ze voor €10 bij kunnen zijn.

In dit voorbeeld hierboven zie je dat een klassieke dienst als meubelmaker helemaal is omgetoverd tot een online dienst. Je zou niet eens meer een meubelstuk op aanvraag hoeven te maken om geld te verdienen.

Start met wat echt noodzakelijk is

Heel veel mensen denken en willen direct te groot beginnen! Zeggen het liefst hun baan op, kopen duren spullen en huren een duur pand om er vervolgens achter te komen ze het toch allemaal een stuk lastiger is als dachten.

Ik denk dat mijn tip om je bedrijf eerst online te starten nu wel duidelijk is? Een website of blog starten is heel simpel en kost je slechts enkele tientjes per jaar. Maar ook social media zoals Facebook of Instagram kan een mooie start zijn. Het zijn verschillende platformen waar je jouw potentie kan laten zien. Maar nog veel belangrijker is dat je direct feedback krijg of er wel vraag naar jouw bedrijf is. Bezoekers op je website, likes op een foto een een inschrijving op je nieuwsbrief betekend allemaal toekomstige klanten.

Een bedrijf starten zonder geld online heeft niet veel nodig. Hieronder een handig lijstje

  • Mobiele telefoon: Om bijvoorbeeld foto’s te maken van je producten
  • Pc of laptop: Om je website te beheren, blogs te schrijven en te mailen met klanten en andere bedrijven
  • Plek om te werken: Belangrijk is om een plek te hebben waar je ongestoord kan werken.
  • Toegang tot internet: Iedereen heeft thuis tegenwoordig internet dus waarschijnlijk heb je hier geen omkijken naar.
  • Naam + Logo: Een naam en logo is hetgeen waar je mensen je direct aan kunnen herkennen. Eerst moet je natuurlijk een pakkende naam verzinnen en aansluitend bedenk je een logo. Dit kan je zelf maken, maar je kan het bijvoorbeeld ook laten maken door iemand op Fiverr (opens in a new tab)" href="https://nl.fiverr.com/" target="_blank" rel="noreferrer noopener" class="rank-math-link">Fiverr.
  • Gebruik van software: Heb je software nodig om bijvoorbeeld je video’s te bewerken? Gebruik dan eerst een trial versie om te kijken of het wel echt iets voor jou is. Zoek ook naar software die wellicht hetzelfde kan maar wat goedkoper is.

Een bedrijf starten zonder geld kost tijd

Wil je een bedrijf starten zonder geld dan is de tijd die je erin stopt het aller belangrijkste. Je wilt tenslotte niet zoveel uitgeven dus je zal zelf meters moeten gaan maken! Zorg dat je structureel tijd vrijmaakt om te werken aan je bedrijf.

In het begin zal dit betekenen dat je heel veel tijd spendeert wat geen geld oplevert. Je zal zien naar verloop van tijd dat de motivatie om het uiteindelijke doel te behalen dan al gauw afneemt.

60% van de startende ondernemers stopt binnen 5 jaar!

Meer dan de helft van de startende ondernemers stopt dus al vrij snel! Het is ongelofelijk belangrijk om voor ogen te houden waar je het allemaal voor doet. Geen enkel bedrijf is bij de eerste dag succesvol en veelal is er ongelofelijk veel tijd en energie ingestoken voor het bekend is bij een wat groter publiek.

De belangrijkste tip is dan ook om een bedrijf te starten waar je enthousiast over bent. Doe je dit niet dan zal je zien dat het moeilijk is om het voor langere tijd vol te houden.

Geld verdienen zonder startkapitaal

Een bedrijf starten zonder geld hoeft dus helemaal geen probleem zijn. Met hard werken en de juiste keuzes is er heel veel mogelijk. Maar het belangrijkste is natuurlijk wel om uiteindelijk geld te verdienen. Hieronder ga ik in op hoe je geld kan verdienen met je bedrijf waar je vrijwel geen euro in hebt gestopt.

Dropshipping

Geen geld betekent dat je ook geen grote voorraad kan aanschaffen. Producten verkopen lijkt dan al gauw onmogelijk, maar dat hoeft niet!

Een goede oplossing is om producten te verkopen via dropshipping. Dit betekend dat jij producten aanbiedt op je website, maar deze dus niet op voorraad hebt. Wanneer je een bestelling binnen krijgt, plaats je deze door bij een derde partij die het product voor jou verstuurd. Jij krijgt het geld van degene die het product afneemt op je website en betaald vervolgens de dropshipper waar jij weer het product inkoopt en verstuurd.

Het grootste voordeel hiervan is dat je geen opslag hoeft te hebben en ook geen risico loopt met producten waarmee je blijft zitten. Je bestelt tenslotte pas je product wanneer jij hem hebt verkocht. Let wel op dat je ook hier verantwoordelijkheden hebt als verkoper. Zo moet de klant het product kunnen ruilen enz.

hoe werkt dropshipping 1024x555

Affiliatemarketing

Een andere manier is om producten of diensten aan te bieden op basis van affiliatemarketing. Kort uitgelegd betekend dit dat je producten en diensten aanbiedt van andere bedrijven waar jij dan weer een kleine vergoeding over krijgt wanneer een bezoeker van jou website iets bij hun afneemt.

Het grootste voordeel hiervan is dat je helemaal niets hoeft te doen. Geen verantwoordelijkheid als het aankomt op producten of diensten die worden afgenomen. De bezoeker die van jou website afkomt, converteert tenslotte op de website van het andere bedrijf. Zij dragen alle verantwoordelijkheid en jij krijgt een vergoeding voor de klant die je aanbrengt.

zo werkt affiliate marketing 1024x555

Verkoop van e-Book of cursus

Specialisten hebben tegenwoordig een gouden toekomst. Heb je heel veel verstand van iets dan zijn er genoeg mensen die hiervoor willen betalen. Eigenlijk in iedere sector is iets te bedenken waar bezoekers voor willen betalen. Deel je expertise door een e-Book aan te bieden of maak een cursus doormiddel van video’s. Er zijn talloze manieren te bedenken waarbij bezoekers met liefde betalen voor unieke en kwalitatieve content.

Het grote voordeel hiervan is dat je dit maar één keer hoeft te maken en daarna onbeperkt kan verkopen. Mijn tip is dan ook om een online dienst te maken die je oneindig kan verkopen. Je zorgt er hierdoor voor dat je geld verdient zonder dat je daadwerkelijk minuten hoeft te maken.

Verkoop uiteindelijk je dienst

Wanneer je een reputatie hebt opgebouwd dan is het leuk oom hier iets mee te doen. Het grote voordeel is dat je al een flinke reputatie hebt opgebouwd en mensen dus wel wat geld voor je over hebben. Geloof in je eigen skills en dienst en vraag hier een gewenst bedrag voor.

Heb jij nou een dienst waarbij je echt uren moet draaien voor een inkomen dan is het aan te raden om daarnaast iets op te bouwen wat een passief inkomen genereert. Dit is een inkomen waar je niet perse direct voor hoeft te werken, maar wel blijft terugkeren. Dit zal ervoor zorgen dat je bedrijf organisch groeit, maar ook minder risicovol is.

Herinvesteer je inkomsten

In het begin zal je niets verdienen met je onderneming, maar naar verloop van tijd zal je merken dat er wat geld vrijkomt. Nu kan je dit opmaken aan allerlei leuken dingen, maar ik raad je aan om je geld te herinvesteren. Nu kan je namelijk iets doen waar je voorheen nog niet kon. Geld uitgeven om je bedrijf te laten groeien!

Uiteindelijk zal je bedrijf pas echt gaan groeien als de kwaliteit en diensten omhoog gaan. Investeer daarom in jezelf! Verdiep je eens in hoe je beter kan scoren in Google of hoe je beter kan converteren op Social Media. Koop bijvoorbeeld een goede cursus online waar ze je alles leren over online marketing en wat hier allemaal bij komt kijken. Soms is investeren in kennis nog veel waardevoller als je zou denken.

Een andere goede tip is om te investeren in werkzaamheden die je zelf minder leuk vind. Hiermee bedoel ik dat je freelancers kan inhuren om werkzaamheden van je over te nemen die jij niet leuk vind. Heb jij geen zin om teksten te schrijven, huur dan een tekstschrijver in om dit voor je te doen. Maar de beste tip is om een boekhouding in te huren! Vrijwel geen enkele ondernemer vind het leuk om zijn boekhouding te doen. Huur een boekhouder in en je hebt hier geen omkijken meer naar.

Kortom: is het mogelijk om een bedrijf te starten zonder geld?

Als je het mij vraagt is het zeker mogelijk om een bedrijf starten zonder geld. Hierbij de kanttekening dat je natuurlijk een klein beetje geld nodig hebt. Maar met €100 voor je eerste jaar kom je al een heel eind! Daar tegenover staat dat je heel hard moet werken, focus moet houden en klein moet beginnen. Alleen dan is het mogelijk om je bedrijf succesvol te maken!

Heb jij nou nog tips om een bedrijf starten zonder geld? Laat het weten en help andere met jou ervaring.