Ondergewaardeerde aandelen vinden, dat wil iedereen! In deze aandelen zit namelijk voldoende ruimte om winst te kunnen maken. Daarom spreek je bij ondergewaardeerde aandelen vaak over winstgevende aandelen.
Dit betekent in principe niets meer dan dat de waarde van een bepaald bedrijf, dus aandeel lager is dan de daadwerkelijk waarde. Deze aandelen hebben doorgaans een flink potentieel. De zoektocht naar deze bedrijven die onder hun waarde op de beurs te verhandelen zijn, is voor de grote spelers, zoals een Warren Buffett het ultieme doel.
Iedereen wil natuurlijk graag een aandeel tegen een aantrekkelijk prijs kopen, om deze vervolgens voor een hogere prijs te verkopen. In dit artikel ga ik je in 5 stappen uitleggen hoe ook jij een winstgevend aandeel kunt vinden.
Wat zijn ondergewaardeerde aandelen?
Ondergewaardeerde aandelen zijn aandelen waarvan de intrinsieke waarde hoger ligt dan de waarde waarvoor het aandeel te koop is. Je betaalt dus minder dan dat het daadwerkelijk waard is.
Vaak zie je dat dit om aandelen gaat die langere tijd te maken hebben met slechts nieuw, een minder bekende naam hebben of minder aantrekkelijk zijn. Dit laatste kan het geval zijn, omdat er beweging in de maatschappij plaatsvindt waar het bedrijf niet aan voldoet.
Ondergewaardeerde aandelen herkennen
Ondergewaardeerde aandelen is helemaal niet zo makkelijker. Zeker met de lage rente en opgaande markt kan het ontzettend moeilijk zijn om deze te vinden. Aandelen waarderen is dan ook helemaal niet zo makkelijker, daarom hieronder de belangrijkste ratio’s.
Koers-winstverhouding
Koerst-winstverhouding staat beter bekend als de price-to-earnings ratio, P/E ratio. Het staat voor de hoevaak je winst ten opzichten van de huidige koers betaald.
Op moment van schrijven heeft Netflix bijvoorbeeld een koers van 380 dollar. De winst per aandeel staat op 12,36 wat betekent dat de P/E ratio op dit moment 380/12,36 = 30,74 is. Je betaalt dus 30,74 keer de winst per aandeel.
Je kan je voorstellen dat je liefst zo min mogelijk de winst per aandeel moet betalen. Ligt deze verhouding namelijk lager dan verdien je in veel gevallen sneller je investering terug. In de meeste gevallen zoeken beleggers naar een P/E ratio onder de 17. Vaak betaal je dan een normale tot goede koers-winstverhouding
Het moeilijk aan de P/E ratio is dat dit per sector kan verschillen. De tech aandelen hebben bijvoorbeeld veel hogere P/E ratio’s, omdat hier vaak ook veel hogere groei mogelijkheden liggen. Vergelijk dus altijd enkel de P/E ratio’s binnen een sectoren met elkaar.
Koers-Boekwaarde
Naast de P/E ratio is ook deze ratio een goede graadmeter om te bepalen of een aandeel winstgevend is. Deze ratio is de Price to book ratio. Ook wel P/B genoemd. Deze ratio vergelijkt de aandelenkoers met de totale waarde van de activa van een bedrijf. Dit is de boekwaarde van het bedrijf.
Om te bepalen welke waarde het bedrijf heeft, gaan we de aandelenkoers delen door de netto activa per aandeel. Kort gezegd, dit geeft aan hoeveel geld jij terugkrijgt op het moment dat het bedrijf morgen omvalt. Een goede waarde ligt tussen de 0 en 1. Dat betekent dat het bedrijf hoogstwaarschijnlijk is ondergewaardeerd.
Dividendrendement
Dividend is het een deel van de winst van het een bedrijf dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Met het dividendrendement bereken je hoeveel dividend een aandeel uitkeert ten opzichten van de winst.
AT&T is bijvoorbeeld een populair aandeel dat dividend uitkeert. Op dit moment staat de koers op 23,82 dollar en keren zij jaarlijks 2,08 dollar uit aan dividend. Het dividendrendement is dan 8,73%.
Dividend beleggen is vooral interessant als je opzoek bent naar bedrijven met wat meer stabiliteit. Vaak zijn deze aandelen minder volatiel en profiteer je vooral van het dividend. Je maakt namelijk nauwelijks winst, of zelfs verlies op de koers.
Doordat er weinig koerswinst is, lijken deze aandelen vaak niet interessant. Toch kan een hoog dividendrendement ervoor zorgen dat deze aandelen wel degelijk rendabel zijn. Heeft een aandeel bijvoorbeeld een dividendrendement van 10% en blijft de koers gelijk dan maak je jaarlijks 10% rendement.
Natuurlijk zijn er ook nadelen van een hoog dividendrendement. Keer het bedrijf een hoog dividend uit onder de aandeelhouders dan kunnen zij dit niet investeren in het bedrijf waardoor groeikansen ook minder groot zijn.
PEG-ratio
Deze ratio is weer een net iets andere ratio dan de bovenstaande ratio’s. Waar de bovenstaande ratio’s zich toespitsen op koersen, is deze ratio er één die kijkt naar de toekomstige waarde van een aandeel.
Deze PEG-Ratio, ook wel Price/Earnings-to-growth genoemd, geeft je dus een inzicht in een aandeel in de toekomst. Niet voor niets is dit een enorm veelgebruikte en belangrijke ratio onder beleggers. Beleggen is immers deel gebaseerd op de toekomst van een aandeel. Hoe groot is het eventuele winstpotentieel.
De ratio is eigenlijk een uitgebreide variant van de eerdergenoemde K/W ratio. Maar kijkt daarnaast ook naar het verwachte groeipotentieel. Vaak wordt er gekeken naar de komende 5-10 jaar. Om de PEG te kunnen berekenen nemen we simpelweg de K/W ratio en deze delen we door de verwachte winstgroei van het bedrijf. Doordat er bij deze ratio gebruik wordt gemaakt van de verwachte winstgroei ten opzichte van de huidige winstgroei, is dit een completere ratio.
Wanneer een bedrijf goed is gewaardeerd, dan zal de PEG ratio 1 moeten zijn. Is de PEG ratio hoger dan 1, dan is het aandeel overgewaardeerd. Is hij ondergewaardeerd, dan is de PEG ratio lager dan 1. De ratio kan uiteraard ook negatief zijn, dan is het bedrijf verliesgevend en daar wil jij je geld vast niet in investeren!
Het schuldniveau van het bedrijf
Veel beleggers kijken vaak naar groei, want jij bent waarschijnlijk ook opzoek naar de pareltjes die nog flink kunnen groeien in de toekomst. Wat veel beleggers alleen vergeten is om schulden rekening te houden. Tegenwoordig met de lage rente lijkt dit geen probleem, maar als de rente stijgt dan kunnen veel bedrijven hier absoluut last van krijgen.
Te hoge schulden zijn dan ook absoluut een risico voor jou als belegger. Een aandeel kan nog ondergewaardeerd zijn, maar als de schulden van het bedrijf hoog zijn dan kan het nog een groot risico met zich meebrengen.
Het sentiment
Bij ondergewaarde aandelen kijk je natuurlijk vooral naar financiële cijfers, maar dat zegt niet alles. Ook het sentiment kan een belangrijke rol spelen. Een bedrijf kan bijvoorbeeld afgestraft worden door nieuws wat naar buiten komt. In deze gevallen kan het aantrekkelijk zijn om deze aandelen te kopen, maar dan is het wel belangrijk dat het sentiment van het bedrijf nog goed is.
Hiervoor kan je een aantal belangrijke vragen stellen. Deze helpen je om de toekomst van het bedrijf beter in te schatten.
- Is er concurrentie
- Wat is de potentie van het bedrijf
- Zijn er voldoende kansen
- Zijn mensen afhankelijk van het product of de dienst?
In dit voorbeeld gaan we aan de slag met de bekende bedrijven. We kennen allemaal Microsoft, Apple, Google, Facebook en Amazone. Als we kijken naar het bedrijf Microsoft en we gaan alle vragen stuk voor stuk af.
Is er concurrentie? Het antwoord is simpelweg nee, uiteraard heeft Apple een eigen besturingssysteem, maar er is geen keuze. Je kiest namelijk expliciet voor een Apple device.
Wat is de potentie van Microsoft? Ze blijven zich ontwikkelen en de wereld van internet en software blijft doorgaan. Dit is tevens ook het antwoord op de derde vraag.
De vraag die misschien wel het meest van belang is, is de vraag of mensen afhankelijk zijn van Microsoft? We kunnen denk ik wel stellen, dat een groot deel van de economie stilligt op het moment dat de diensten van Microsoft tijdelijk uit de lucht zijn.
Zoals je ziet, kun je zonder in de cijfers te duiken zien dat dit een aandeel is, dat eventueel potentieel is om op je wensenlijstje te zetten. Daarnaast kijkend naar de koers over de afgelopen jaren, zien we dat het een gedegen aandeel is, waar je minimale risico’s loopt. Doe dit ook eens voor de overige 4 aandelen, je zult zien dat je op gevoel een heel eind komt.
Conclusie beleggen in ondergewaardeerde aandelen
Ben jij een beginnende belegger dan is het moeilijk om deze ondergewaardeerde aandelen te vinden. Je hebt vaak veel technische kennis nodig en moet op ervaring ook afwegingen kunnen maken.
ondergewaardeerde aandelen vinden is dan ook helemaal niet makkelijk. Als je al een aandeel hebt gevonden dan loop je vaak ook de nodige risico’s. Vaak moet je dan tegen de markt in bewegen en dat kan erg moeilijk zijn. De koers zal waarschijnlijk niet direct stijgen en vaak moet je jaren geduld hebben voor de werkelijke waarde komt bovendrijven.
Ook kan het sentiment van het bedrijf zo slechts zijn dat de werkelijke waarde die jij hebt berekend er nooit uitkomt. Wees je dus bewust van beleggen in ondergewaardeerde aandelen en wat hier allemaal bij komt kijken.
Weet je wel de goede aandelen te selecteren dan kunnen de rendement ook goed zijn. Met het nodige onderzoek, geduld en vertrouwen kan je met ondergewaardeerde aandelen ook veel bereiken.