Geld uitgeven is een keuze, ook al zullen de meeste niet eens bewust zijn van deze keuze. Minder geld uitgeven is dan ook een keuze en het mooie daaraan is dat je vandaag ermee kan starten. Want aan minder geld uitgeven zitten naast meer geld sparen ook veel andere voordelen.
Wil jij alles weten over hoe je jij kan stoppen met geld over de balk te smijten? Aan de hand van deze 8 tips leg ik je alles uit hoe ik minder geld ben gaan uitgeven. Sommige tips zijn super praktisch, maar andere zullen te maken hebben met bewustwording en slechte gewoontes afleren.
Koppel inkomen en uitgaven los van elkaar
Herken je dat je aan het einde van de maand steeds zit te wachten op je salaris? Eigenlijk heb je jouw nieuw salaris denkbeeldig al uitgegeven voor het überhaupt op je rekening staat.
Jarenlang heb ik ook mijn inkomen en uitgaven aan elkaar gekoppeld. Kreeg ik loonsverhoging dan werd dit zonder problemen opgemaakt. En zo gaat het bij vrijwel alle huishoudens in Nederland. Inkomen en uitgaven zijn vaak aan elkaar gekoppeld waardoor uitgaven meegroeien met de inkomsten.
Wil je geld besparen dan is het noodzakelijk om deze twee los van elkaar te zien. Natuurlijk moeten je uitgaven lager liggen dan je inkomsten, maar je uitgaven mogen ook (veel) minder zijn dan je inkomsten.
Train je money mindset
Heb je wel eens van je money mindset gehoord? Het is de manier hoe jij naar geld kijkt en op basis hiernaar handelt. In eerste instantie klinkt dit niet zo spannend, maar hier ligt de basis in hoe jij vandaag de dag omgaat met je geld.
Hadden jullie het vroeger financieel goed voor elkaar, maar waren je vader en/of moeder vooral aan het werk dan heeft dit vandaag de dag impact op jou. Je kan hard werken en veel geld verdienen met elkaar associeren, maar ook dat veel geld verdienen en veel thuis zijn niet samen gaan. Je moet tenslotte werken voor je geld.
Hierdoor werk jij vandaag de dag ontzettend hard om het zo financieel goed voor elkaar te krijgen. Jullie kunnen kopen wat jullie willen, maar heb je ook wel eens nagedacht om minder geld uit te geven en minder te werken?
Kopen maak niet gelukkig
Veel mensen vinden het heerlijk om te winkelen. Nieuwe spullen kopen geeft vaak een ontzettend fijn gevoel, mar wist je dat dit tijdelijks is? Vaak ben je de volgende dag al veel minder gelukkig met je aankoop als op het moment zelf.
Tijdens je aankoop maken je hersenen namelijk het stofje dopamine aan. Dit is hetzelfde stofje wat wordt aangemaakt tijdens het sporten. Deze stof zorgt voor een geluksgevoel en dat verklaart waarom jij denkt dat je gelukkig wordt van spullen kopen.
Realiseer je dat dit geluk van tijdelijks aard is. Veel beter kan je ten raden gaan wat jouw dagelijks gelukkig maakt wat geen geld kost.
Stop met impulsaankopen
Impulsaankopen zijn één van de grootste boosdoeners als het gaat om geld uitgeven. Wil je minder geld uitgeven dan is het noodzakelijk om controle te krijgen over deze impulsaankopen. Hiervoor is geen keiharde training nodig, enkel de volgende methode zal ervoor zorgen dat je eindelijk stop met impulsaankopen.
Als je iets wilt kopen dan noteer je dit in je mobiel of een bloknote. Vervolgens kijk je 72 uur later naar je notitie en ga je ten raden of je deze aankoop nog wilt doen? Wedden dat 90% van je aankopen opeens helemaal niet meer noodzakelijk zijn en het vaak een opwelling was.
Praat over geld
Wil je minder geld uitgeven dan is het belangrijk om hierover te praten. Om te starten doe je dit natuurlijk met je partner. Zorg dat je wekelijks praat over geld zodat jullie beide jullie focus hierop hebben. Verdwijnt het onderwerp geld naar de achtergrond dan krijgt het minder aandacht en ga je snel vervallen in oude gewoontes.
Daarnaast is het ontzettend goed om ook met andere mensen te praten over geld. Je hoeft geen bedragen te noemen, maar door enkel te praten over hoe mensen omgaan met geld kan dit jou absoluut helpen. Inspirerende verhalen zorgen ervoor dat jij het anders kan aanpakken, maar je zal ook merken dat je eigenlijk al heel goed bezig bent met geld. De bevestiging zal je vertrouwen geven om zo door te gaan.
Wij Nederlanders zij niet zo gewend om over geld te praten. Laat dit je niet weerhouden om het toch te doen. Iedereen heeft te maken met geld en heeft hier een mening over. Het is dus een ontzettend interessant onderwerp om over te praten.
Denk aan je toekomstige ik
Onze hersenen geven de voorkeur aan snelle beloningen. Niet zo gek dat je onbewust dus meer rekening houdt met de korte termijn als de lange termijn. Dit is ook precies de reden waarom je liever nu je geld uitgeeft als spaart voor later. De beloning op de korte termijn is veel aantrekkelijk als wat het kan opleveren in de toekomst
Zeker als je jong bent dan is het ontzettend moeilijk om rekening te houden met de toekomst. Er is nog zoveel tijd dat het er wel een keer van komt. Toch is het verstandig om direct te starten met je toekomst. Bouw voldoende spaargeld op en zorg voor geld voor je oude dag. Gelukkig bouwen de meeste mensen pensioen op, maar hier heb je pas recht op als je de pensioenleeftijd behaalt.
Door op jonge leeftijd al te investeren in je toekomstige ik, zullen de mogelijkheden later veel beter zijn. Wie weet kan jij wel zoveel financiële ruimte opbouwen dat je eerder kan stoppen met werken en niet hoeft te wachten op je pensioenleeftijd.
Ontspullen is sowieso wat iedereen eens in zijn leven moet proberen. Minder spullen zorgt voor meer rust en minder uitgaven. Het klinkt ontzettend fijn om altijd veel keuze te hebben, maar eigenlijk creëer je daar enkel stress mee. Kies daarom voor minder spullen van een betere kwaliteit.
Minder maar betere producten
In de samenleving is het ook doodnormaal om gigantisch veel keuze te hebben. Een volle kledingkast, keuken vol verschillende apparaten en streamingdiensten met een gigantisch aanbod. Toch zijn we helemaal niet zo goed in keuzes maken. Denk maar eens na hoelang het kan duren voor jij een film hebt uitgezocht op Netflix.
Het zorgt voor onrust en stress en vaak ontzettend veel geld. Kortom stop met aankopen doen om meer keuze te krijgen en koop enkel nog als je het echt nodig hebt. Hierdoor koop je vaak kwalitatief wat betere spullen, omdat deze prettiger zijn en langer meegaan.
Schulden zijn niet normaal
Vrijwel iedereen heeft wel een schuld. De meeste voorkomende zijn natuurlijk de hypotheek en studieschuld. Beide zijn zo normaal dat veel mensen ze niet eens meer zien als schuld. Toch betaal je over bijvoorbeeld je hypotheek gewoon rente en kost dit dus naast de lening ook geld om dit te kunnen lenen. Vaak los je deze schulden standaard af over een lange periode.
Maar er zijn ook schulden die voortkomen uit over consumeren. Dit zijn vaak de schulden die je opbouwt voor het lenen van een product of het kopen via een creditcard. In beide gevallen betaal je vaak een hoge rente voor iets wat vaak in de toekomst minder waarde heeft.
Deze laatste vorm van schulden zijn vaak helemaal niet nodig. Deze schulden aflossen is dan vaak de beste optie. Zo bespaar je direct op eventuele rente die je moet betalen en nemen je maandlasten direct af. Dit geldt overigens ook voor het extra aflossen op je hypotheek.
Wat heb je nou echt nodig?
Al deze tips zijn natuurlijk ontzettend handig, maar de essentie van dit alles draait natuurlijk om één vraag “Wat heb je nou echt nodig?“
Vaak heb je veel minder in het leven nodig als je zelf denkt. Ga terug naar de basis en kijk hoe jouw ideale dag eruit ziet. Vaak draait het hier niet om het hebben van veel spullen, maar gaat het om je leefomstandigheden, familie en herinneringen opbouwen.
Je zult zien dat dit vaak ver wegstaat van het leven wat je nu leeft. Je wordt meegezogen in de blauwdruk van het leven en alles wat daarbij komt kijken, dat je soms vergeet om nou te kijken wat jij echt belangrijk vindt. Stop met leven op de automatische piloot, voldoen aan verwachten en luister naar jezelf.