Maakt geld gelukkig? En zal je gelukkiger zijn als je meer geld zou hebben? Waarom koppelen wij geld en geluk eigenlijk aan elkaar? Is geld echt zo belangrijk dat het gelijk staat aan geluk?
Geld en geluk zijn vaak met elkaar verbonden en dat is niet eens zo gek. Geld kan namelijk voor geluksmomenten zorgen, maar dat betekent niet dat geld ook daadwerkelijker gelukkiger maakt.
Om op al deze vragen antwoord te geven, heb ik een artikel geschreven over geld en geluk. Geld kan je namelijk echt inzetten voor geluk. Je moet alleen weten hoe je dat precies doet
Maakt geld gelukkig volgens onderzoekers?
Laten we eerset kijken of geld gelukkig maakt volgens onderzoekers. Al jaren blijkt dat geld niet gelukkig maakt. Ga je steeds meer verdienen dan betekent dit dus niet dat je ook steeds gelukkig wordt. Maar geld speelt wel een rol in hoe ongelukkig je kan zijn.
Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat vanaf een bepaald inkomen het geen verschil meer uitmaakt. Maar zit je onder dit inkomen en moet je keuzes maken op financieel gebied dan kan het wel invloed hebben op je geluk. Kan je bijvoorbeeld geen auto rijden dan kan dit wel invloed hebben op je geluk, maar of je een BMW of Ford rijdt maakt niet uit.
Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat meer geld verdienen vanaf €60.00 per jaar niet meer gelukkiger maakt
Te weinig geld maakt wel ongelukkiger
Geld maakt niet direct gelukkig, maar te weinig geld maakt wel ongelukkiger. Als jij je niet kan voorzien van de basisbehoeftes dan kan geld absoluut bijdragen aan ongeluk. Kortom als jij je niet kan voorzien van je boodschappen, een fijne woonplek en goede leefomstandigheden dan kan geld te kort wel ongelukkiger maken
Financiële problemen kunnen uiteindelijk veel stress opleveren en zelfs ontwikkelen tot overspannenheid. Zeker als je maandelijks net niet rondkomt kan dit ontzettend veel stress opleveren.
Maar te weinig geld kan ook grote invloed hebben op je keuzes. Sommige basisbehoeftes zoals een verjaardag vieren, zorg en sporten kunnen namelijk flink drukken op je kosten. Nooi je verjaardag vieren, omdat er geen geld is kan uiteindelijk ongelukkiger maken. Of niet naar de tandarts gaan in verband met de kosten kan uiteindelijk problemen aan het gebit geven.
Kopen maak niet gelukkig
Maar maakt geld niet direct gelukkig wat dan wel? Geluk is iets dat van binnenuit komt en dus moeilijk te beïnvloeden van buitenuit. Ga je geld uitgeven dan kan het een kort geluk gevoel geven, maar echt gelukkig word je er niet van.
Denk maar eens na over alles wat je wilt en koopt in het leven. Vaak wil je enorm graag iets hebben en leef je helemaal naar de moment toe. Maar op het moment dat je het hebt dan gaat dat gevoel langzaam weg en komt er weer iets nieuws wat deze behoefte invult.
Je nieuwe behoefte zal weer een korte bevrediging opleven, maar zal net als het vorige na verloop van tijd afnemen. Dit is helemaal niet raar, want iedereen heeft de behoefte om steeds meer te willen. Denk maar eens na over bijvoorbeeld je salaris, spullen, woonruimte of auto. Eigenlijk is het nooit genoeg.
Je denkt vaak dat iets mooiers, groters en beter je meer geluk zal brengen, maar op het moment dat je het hebt ervaar je na verloop van tijd net zoveel geluk als daarvoor.
Zo maakt geld wel gelukkiger
Spullen kopen kan dus voor kort geluksmoment zorgen, maar brengt op de lange termijn dus nauwelijks geluk. Toch zijn er wel manieren hoe jij je geld kan spenderen om meer geluk te ervaren.
- Tijd: Pas als je niet meer zoveel tijd hebt dan ga jij je realiseren hoeveel tijd waard is. Tijd is iets wat je niet kan kopen, maar toch ruilen we ontzettend veel tijd in voor geld. Mijn tip is om je tijd zo duur mogelijk te verkopen en het zo efficiënt mogelijk te besteden. Zorg voor een eerlijke vergoeding voor je werk en huur mensen in die taken voor je doen die je niet leuk vindt. Denk hierbij aan je boekhouding, schoonmaken van je hui
- Ervaringen: Ervaringen zijn één van onze kostbaarste bezitten. Dit zijn herinneringen die je hebt gedaan zoals een vakantie of dagje weg. Het is iets waar je met voldoening op terugkijkt.
- Geld delen: Het klinkt misschien gek, maar mensen worden gelukkig van geld weggegeven. Hierbij maakt het niet uit hoeveel dit is. Denk bijvoorbeeld aan een donatie, maar ook iets betalen voor een ander een een cadeau geven. Iemand anders helpen of gelukkig zien worden, helpt je eigen geluk ook.
Dit maakt gelukkiger als geld
Geld kan in sommige situaties bijdragen aan geluk, maar is absoluut niet de belangrijkste factor. Als het aankomt op geluk zijn er namelijk veel belangrijkere factoren.
- Familie en vrienden: Eén van je kostbaarste bezitten zijn familie en vrienden. Ze kunnen een ontzettend belangrijke rol spelen in jouw geluk. Zo kan jij je al gelukkiger voelen als een dierbare zich gelukkig voelt. Deze verbondenheid is bijzonder en niet met geld te kopen.
- Goede gezondheid: Stel jezelf maar eens de vraag of je liever een goede gezondheid hebt of veel geld. Vrijwel iedereen zal voor een goede gezondheid kiezen. Een goed gezondheid is absoluut de basis van een fijn leven.
- Fijn werk: Je gaat ongelofelijk veel uur doorbrengen op en voor je werk. Ga je hier dagelijks met tegenzin naartoe dan gaat dit je uiteindelijk opbreken. Een verschrikkelijke baan kan nog zoveel betalen, maar je gaat het nooit lang volhouden.
- Je genen: Wetenschappers hebben vastgesteld dat 50% van je geluk wordt bepaald door je genen. Dit is iets wat al vanaf je geboorte vastligt. Het zijn eigenschappen die je ook niet kan veranderen, denk maar eens aan het fenomeen hoeveel je kan eten. De één kan bij een donut al aankomen terwijl de ander een hele doos kan leegeten. Zo zijn er veel meer kenmerken die vanaf je geboorte vastliggen en invloed hebben op je geluk.
- Kijk op het leven: Je geluk is deels bepaalt door hoe jij naar jezelf en de wereld kijkt. Dit zorgt voor bepaalde emoties en dat heeft direct invloed op je geluk. Heb jij een negatieve kijk op het leven dan zal je veel sneller ongeluk ervaren als iemand die een positieve kijkt hebt op het leven. Zie jij enkel de regen of ook de zonneschijn na de regen?
Deze punten zijn vrij algemeen en hoeven helemaal niet van toepassing te zijn op jou. Zo zijn er mensen ontzettend gelukkig en hebben ze nauwelijks nog contact met familie. Kortom wat jou gelukkig maakt als geld moet je echt bij jezelf zoeken.
Geluk kan per persoon verschillen
Geluk is niet iets met een vaste uitkomst. Je kan niet zeggen dat geluk er op een bepaalde manier uitziet. Voor iedereen is geluk anders en daarom is geluk ook zo moeilijk te meten.
Word jij heel gelukkig van een succesvolle carrière? Ga er dan voor! Maar ben jij iemand die veel wilt reizen en zo min mogelijk wilt reizen? Regel je leven dan zo in dat dit mogelijk is. Zorg dat je bij jezelf ten raden gaat wat jou echt gelukkig maakt. Schrijf al deze kernwaarden op en zorg dat jij je leven hieromheen bouwt.
Dit klinkt niet zo moeilijk, maar dat is het dus wel. Denk maar eens aan al die meningen, pushberichten, verwachten en verhalen. Dit allemaal heeft invloed op jou kernwaardes. Verwachtingen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij handelt naar wat jij denkt dat andere van je verwachten. Terwijl meningen van andere je direct aan het twijfelen kunnen brengen over deze kernwaardes.
Ultiem geluk vinden zit hem dus niet in geld, maar in het zo goed mogelijk vervullen van je kernwaardes. Zorg dat je hier bewust mee bezig gaat. Neem soms de tijd om op je leven terug te kijken of je aan deze kernwaardes voldoet of dat je hier iets voor moet veranderen.
Ben je opzoek naar je geluk? Schrijf dan iedere week een aantal geluksmomenten op. Na verloop van tijd kan jij ongetwijfeld je kernwaardes uit je geluksmomenten halen. Vanaf nu kan je deze kernwaardes op dagelijkse basis meer teruglaten komen.
Conclusie: Maak geld gelukkig?
Dus maakt geld gelukkig? Volgens verschillende onderzoeken helpt geld niet om gelukkig te worden. Een rijk iemand is per definitie niet gelukkiger als iemand met minder geld. Wel blijkt uit verschillende onderzoeken dat een minimaal inkomen om je te voorzien van al je basisbehoeftes helpt om gelukkiger te zijn.
Te weinig geld kan dus wel ongelukkig maken. Zeker als dit over een langere periode geldzorgen geeft. Om deze reden is het ook zo belangrijk om in goede tijden voldoende spaargeld op te bouwen voor bijvoorbeeld een buffer. Dit kan je helpen om uit de financiële zorgen te blijven in slechtere tijden.
Goed om je van bewust te zijn, is het materialistische aspect. We leven in een wereld waar we ontzettend veel consumeren. Aankopen doen geeft ons kortstondig een geluksgevoel, maar dat heeft niet te maken met je geluk op de lange termijn. Het is goed om je daar bewust van te zijn.
Ga dus bij jezelf te raden wat jouw kernwaarden zijn. Wat maakt jou echt gelukkig?