Vind jij dat je recht hebt op een flinke loonsverhoging? Dan is het tijd om er daadwerkelijk werk van te maken en die salarisverhoging te vragen! Een loonsverhoging vragen klinkt asociaal, maar je baas gaat echt niet uit zichzelf je salaris verhogen met een procent of 10. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt heb je in ieder geval de wind in de zeilen om eens een flinke loonsverhoging te krijgen.
Waarom zelf om een loonsverhoging vragen?
Zelf om een loonsverhoging vragen klinkt spannend en een beetje asociaal, maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Je moet onthouden dat je werkt voor het geld en als jij vindt dat je meer waard bent dan kan je daar een reëele vergoeding voor vragen.
Onthoud dat je baas niet uit zichzelf een loonsverhoging geeft die jij echt graag wilt.
De kans is groot dat je baas zich gaat verschuilen achter de jaarlijks salarisverhoging die in de CAO staat. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, want dit is een minimale salarisverhoging waar jij recht op hebt. Als jij vindt dat je meer waard bent dan kan jij gewoon om een loonsverhoging vragen.
Let wel op dat je geen recht hebt op een extra loonsverhoging en dat je werkgever dit kan afwijzen. Het belangrijkste is dat je met precies weet waarom jij een loonsverhoging verdient en dat je een juist moment hiervoor uitkiest.
- Met 133 vacatures per 100 werklozen is er nog nooit zoveel krapte op de arbeidsmarkt geweest.
- Onderhandelen over een loonsverhoging is met de krapte op de arbeidsmarkt nog nooit zo gunstig geweest.
- De gemiddelde loonsverhoging in de CAO is nog nooit zo hoog geweest.
- Door de hoge inflatie heb je een flinke loonsverhoging nodig om alle kosten op te vangen.
Wanneer om een loonsverhoging vragen?
Wil je om een salarisverhoging vragen dan is het niet verstandig om zomaar het kantoor van je baas of manager binnen te lopen. Je gaat echt geen loonsverhoging krijgen door je hele wensenlijst op tafel te leggen en te wachten tot je baas akkoord gaat.
Veel beter is om eerste vooronderzoek te doen en te weten wat andere bedrijven jouw functie aan salaris geven. Vergelijk bijvoorbeeld wat concurrenten iemand in jouw functie betalen. Merk je dat hier de salarissen veel hoger liggen dan is dat een goede reden om in actie te komen.
Daarnaast is het slim om je salaris te vergelijken met mensen binnen het bedrijf. Krijgen zij meer betaalt of flinke salarisverhoging dan kan dit een reden zijn om dit ook mee te nemen in het gesprek.
Is je takenpakket en verantwoordelijkheid van de werkzaamheden toegenomen dan is het eerlijk dat je daar ook een hogere salaris voor krijgt. Tenslotte komt er meer verantwoordelijk op jouw schouders te rusten en daar mag wat tegenover staan.
Je skills zijn steeds beter geworden en het bedrijf profiteert daarvan. Vaak kan je dit herleiden door de steeds moeilijkere werkzaamheden en/of betere resultaten die je behaalt. Merk je dat je skills enorm zijn toegenomen en het bedrijf hiervan profiteert dan moet je in actie komen.
Wat is het juiste moment om een loonsverhoging te vragen?
Als je het spannend vind om een loonsverhoging te vragen dan is de kans groot dat er nooit een gewenst moment is. Toch zijn er bepaalde momenten waarop het heel normaal is om een loonsverhoging te bespreken.
Goede moment om een loonsverhoging te vragen zijn het einde van het jaar, bij een functioneringsgesprek of als je functie binnen het bedrijf verandert. Vaak zijn het de moment dat er een gesprek moet plaatsvinden en dan kan je de salarisverhoging mooi meenemen.
Maar veel bedrijven doen deze gesprekken vrijwel nooit of laten geen ruimte om over een salarisverhoging te praten. In deze gevallen is het verstandig om een een gesprek aan te vragen over een eventuele salarisverhoging.
Ook kan je een e-mail sturen met een uitleg waarom jij vindt dat je een salarisverhoging moet krijgen. Zorg dat deze wel goed en duidelijk onderbouwd is met wat je precies verwacht.
Deze laatset optie heeft trouwen niet mijn voorkeur. Het is belangrijk om je relatie met je werkgever of manager goed te houden en vaak is een gesprek dan veel fijner.
Hoeveel loonsverhoging vragen?
Hoeveel salarisverhoging je gaat vragen, hangt af van wat het gat is tussen het salaris wat je nu verdient en wat jij vindt dat normaal is om te verdienen. Heb je jaren geen salarisverhoging gehad en zie je dat dit bij de concurrent vele malen hoger is dan kan de salarisverhoging aanzienlijk zijn.
In de meeste CAO’s heb je jaarlijks ongeveer 2% salarisverhoging. Dit staat vaak gelijk aan de gemiddelde jaarlijks inflatie.
Wil jij echt een beter salaris dan heb je het vaak over een salarisverhoging van 5 to 10 procent op je bruto inkomen. Iets wat dit jaar helemaal niet gek is aangezien we te maken hebben met een oplopende inflatie tot ruim 10%.
De ultieme manier om een loonsverhoging te vragen
Natuurlijk is een salarisverhoging vragen spannend, maar dit is geen reden om het daarom niet te doen. Vind jij dat je recht hebt op een salarisverhoging wacht dan niet langer en vraag het gesprek aan.
Een gesprek ga je goed voorbereid in en dat betekent dat je precies weet waarom jij een salarisverhoging wilt hebben en hoeveel. Zorg dat je argumenten waarom jij een salarisverhoging wilt op een rijtje hebt. Afsluitend laat je direct weten aan hoeveel procent salarisverhoging je zat te denken.
Denk naast je salarisverhoging ook aan andere opties. Ga bijvoorbeeld minder werken voor hetzelfde geld. Werk je nu 40 uur dan kan je voorstellen om voor hetzelfde salaris 32 uur te werken. Maar ook een auto van de zaak of een thuiswerkdag kan een optie zijn.
Merk je dat het gesprek niet vlekkeloos loopt, dreig dan niet met het opzeggen van je baan. Je zult zien dat het averechts werkt en er helemaal geen ruimte is om te onderhandelen.
Natuurlijk ben je na het gesprek vrij om te doen wat je wilt. Krijg je geen salarisverhoging dan zijn er op dit moment ontzettend veel vacatures waar je wel aan de slag kan. Wellicht kan je elders aan het werk voor een beter salaris, maar zorg altijd dat jet het netjes afsluit bij je huidige werkgever.
Veelgestelde vragen loonsverhoging
Hoeveel loonsverhoging kan je vragen?
In de meeste CAO staat op dit moment een jaarlijks salarisverhoging van 2 procent. Maar met de hoge inflatie en krapte op de arbeidsmarkt is een 5 a 10 procent salarisverhoging helemaal niet raar om te vragen.
Hoe loonsverhoging per e-mail aanvragen?
Ga jij je loonsverhoging per e-mail aanvragen dan die je deze goed te onderbouwen. Zorg dat je direct duidelijk uitlegt waarom jij een salarisverhoging wilt en sluit af met wat hoeveel procent (of het bedrag) loonsverhoging je wilt.
Wat als je geen loonsverhoging krijgt?
Als je loonsverhoging hebt aangevraagd, maar niet krijgt dan kan je kijken of je elders een baan kan vinden. Kijk eens bij andere bedrijven waar ze een functie voor je hebben en waar je beter betaalt krijgt.
Waarom wil jij een salarisverhoging?
Voor je het kan hebben over een salarisverhoging moet je goed bedenken waarom je dit waard bent. Iedereen wilt het liefst meer verdienen, maar het willen is geen reden voor je baas om het te geven. Kortom je moet bedenken waarom jij de salarisverhoging waard bent.
Je wordt onderbetaald
Heel veel werknemers waren op het moment dat ze het werk kregen ontzettend blij ermee. Misschien was het toen der tijd wel heel moeilijk om een baan te vinden? Of je was net afgestudeerd en hier kreeg je de kans?
Super fijn natuurlijk, maar uiteindelijk werk je voor het geld! Nog veel te vaak hebben werknemers het gevoel dat zij onderbetaald krijgen. Ze zien bijvoorbeeld een vacature op een website waar dezelfde functie stukken meer verdient. Of de markt is nu aanzienlijk beter als een aantal jaar geleden, maar jou salaris is niet meegegroeid.
Kortom je bent onderbetaald en dat het laatste wat je wilt. Tijd om voor jezelf op te komen en de waardering te krijgen die je verdient. Ga het gesprek aan en laat zien dat de baan die jij doet bij veel andere bedrijven aanzienlijk beter betaald word. Of laat zien dat je nu geen starter meer bent en recht heb op meer geld.
Je hebt meer verantwoordelijkheid gekregen
Je kent het waarschijnlijk wel het bedrijf groeit snel of ze veranderen structuren en voor je het weet is jou oorspronkelijke baan ook aangepast. Beetje bij beetje krijg je meer verantwoordelijkheid en zonder je het door hebt verzet je meer werk als ooit te voren.
Des de meer verantwoordelijk je draagt des de groter de kans dat ze je aanspreken als iets niet goed gaat. Natuurlijk helemaal niet erg, want je bent goed in je werk. Maar andersom geldt dit natuurlijk ook. Wanneer jij meer verantwoording draagt dan wil je daar ook een gepast salaris bij.
Heb jij het idee dat je verantwoording groeit door meer werk of bijvoorbeeld meer mensen die onder jou werken? Dan is er geen beter moment om meer salaris te vragen.
Je meerwaarde groeit jaarlijks
In het werk draait alles om prestaties. Of het nou gaat om keiharde euro’s die je voor het bedrijf binnen haalt of skills waarin je bent gegroeid. Wanneer jij kan aantonen dat je afgelopen jaar gegroeid bent in de meerwaarde voor het bedrijf dan mag hier iets tegenover staan.
Stel jij hebt een diploma behaald waar het bedrijf van profiteert dan is het helemaal niet gek om daar wat extra voor betaald te krijgen. Maar zeker als je het met cijfers kan bewijzen dan sta je sterk. Je baas zal jou ook wel eens op je cijfers aanspreken wanneer deze niet goed zijn. Kan je aantonen dat je echt van meerwaarde bent het afgelopen jaar dan mag hier best wat tegenover staan.
Je bent loyaal
Loyale werknemers zijn werkgevers absoluut iets waard. Het bedrijf kan namelijk op jou bouwen zonder zich zorgen te maken over een eventuele overstap. Vaak stappen mensen namelijk over van werkgever vanwege een beter salaris.
Zit jij al hele lange tijd bij je werkgever en heb je nog nooit een mooie salarisverhoging gehad dan kan je absoluut het gesprek aangaan. Zeker als je merkt dat veel nieuwkomers meer verdienen dan is dat het perfecte moment.
Geef aan dat je al lange tijd werkzaam bent binnen het bedrijf en je waarde al ruime tijd hebt bewezen. Je merkt dat veel nieuwkomers op dit moment meer verdienen dan jij en zou graag meer verdienen. Jij bent namelijk degene die al geruime tijd hebt bewezen dat je van toegevoegde waarde bent.
Je specialisme is veel vraag naar
Er zijn nou eenmaal beroepen waar een flink tekort is en de vraag gigantisch is. Kijk bijvoorbeeld naar programmeurs waar een extreem tekort is.
Merk je dat er in jou werk een extreem tekort ontstaat en zie je dat de salarissen omhoog schieten van dezelfde functies? Dan is het absoluut de tijd om een salarisverhoging aan te vragen. Je zit echt in een riante positie, want als je de salarisverhoging niet krijgt dan ligt het werk waarschijnlijk voor het oprapen.
Hoe vraag je om salarisverhoging?
Je bent erachter dat je meer salaris waard bent. Je hebt tenslotte in de vorige stap bedacht waarom je meer waard ben dan je huidige salaris. Nu komt het moeilijkste en dat is ook daadwerkelijk vragen om het salaris wat jij vind dat je waard bent. Hiervoor zijn een aantal goede tips.
Kies het juiste moment
Loop niet de kamer van je leidinggevende in om direct een salarisverhoging te vragen. Waarschijnlijk zal je dan niet met open armen ontvangen worden en zal het gesprek bij voorbaat moeizaam verlopen.
Beter is om een juist moment af te wachten. Heel veel bedrijven hebben een aantal moment in het jaar waarbij je met je leidinggevende zit. Maar ook als je bijvoorbeeld van functie verandert.
Bepaal je waarde
Als je om een verhoging van je salaris gaat vragen dan moet je natuurlijk wel zelf weten wat je waard bent. Kortom bedenkt van te voren goed wat je als verhoging wilt vragen. Sta hier ook achter, want als jij er al zelf over twijfelt hoe moet je baas het dan wel waard vinden.
Om je waarde te bepalen kan je naar vacatures bekijken van gelijkwaardige functies. Maar voor de meeste verhoging zul je het gezonde verstand moeten gebruiken. Denk logisch na wat je meerwaarde echt in euro’s waard is.
Wederzijdse waardering
Waardering is ontzettend belangrijk. Niemand haalt vreugde uit zijn werk als er nooit waardering is. Verhoging van je salaris is daar natuurlijk onderdeel van, maar ook complimenten over je werk en vertrouwen richting de toekomst.
Ditzelfde geldt voor het bedrijf waar je werkt. Merk je dat het bedrijf in zwaar weer verkeerd dan is dat misschien niet het juiste moment voor een salarisverhoging.
Maar geld is niet het enige wat belangrijk is. Soms is je baan juist zo fijn vanwege de uitstekende faciliteiten en omgeving. Je krijgt bijvoorbeeld veel vrijheid en vertrouwen. Dit is ook wat waard!
Wat kan je verwachten van een gesprek over salarisverhoging
Een gesprek met je leidinggevende of baas is al spannend genoeg, maar zeker als deze gaat over je salarisverhoging. Het gaat tenslotte vaak over hoe jij functioneert binnen het bedrijf en je toekomst. Kortom wat kan je precies verwachten binnen het gesprek. Welke onderdelen zullen bijvoorbeeld besproken worden
Je functioneren
Zet je schrap, want het zal ongetwijfeld over je functioneren gaan. Hopelijk vaak leuk om te horen, maar ongetwijfeld ook minder leuke dingen. Stel je daarom in op de nodige feedback die je gaat ontvangen.
Zeker als je over een salarisverhoging gaat praten dan weten leidinggevende en bazen precies wat ze zeggen. Geven ze aan 100% tevreden te zijn en geen verdere verbeterpunten te hebben dan weten ze dat er een weg open ligt voor eisen van de werknemer.
Kortom ze zullen je waarschijnlijk altijd wat kritischer beoordelen om zo aan te geven dat er altijd iets te verbeteren is.
Wees flexibel
Je hebt waarschijnlijk het gesprek ontzettend goed voorbereid. Maar hoe goed je dat ook doet, je weet nooit hoe het gesprek precies verloopt. Wees dus flexibel en raak niet te snel van slag. Gaat een gesprek anders als je verwacht hou je doel dan voor ogen.
Uiteindelijk wil je zorgen voor een hoger salaris. Heb je het gevoel dat je uiteindelijke salarisverhoging er niet inzit ga dan voor het maximale. Blijf positief en geef niet op! Draag jij uit dat je echt van meerwaarde bent dan zal je leidinggevende dat uiteindelijk wel opmerken.
Geef het tijd
Vaak ga je het gesprek uit zonder te weten of je nou een salarisverhoging krijgt of niet. Logisch, want je leidinggevende moet dit waarschijnlijk ook bespreken. Geef dit wat tijd en wacht tot zij een besluit hebben genomen.
Wachten is vervelend, maar waarschijnlijk kijken zij wat de mogelijkheden zijn en of ze je dat waard vinden. Je kan niet verwachten dat dit in een aantal uur is gedaan. Heb je echt weken niets gehoord dan kan je gerust eens naar de status vragen.