Een loonstrookje lijkt zo simpel, maar vaak staan er ontzettend veel begrippen en cijfers waarvan je eigenlijk niet weet wat het precies. Daarom is het tijd om in je loonstrookje te duiken en precies te weten wat er op je loonstrook staat en waar jij op moet letten als werknemer
Wil jij ook alles weten over je loonstrook? In dit artikel wordt een volledige loonstrook doorlopen, zodat jij vanaf vandaag precies weet wat er allemaal opstaat en of jij het optimale uit je loon haalt.
Wat is een loonstrookje?
Je loonstrook is eigenlijk veel meer als weergaven van het bedrag wat je op je rekening gestoord krijgt. Zo zie je onder meer je uurloon, hoeveel vakantiegeld je opbouwt, welke andere kosten er vergoed worden en wat algemene gegevens.
Je loonstrook is eigenlijk een samenvatting van je financiële vergoeding vanuit je werkgever. Daarop staat precies vermeld hoe jouw netto loon is berekend, maar ook andere verplichte zaken zoals opgebouwde vakantiedagen en je persoonlijke gegevens
Je ontvangt iedere maand een loonstrook, wat zowel fysiek als digitaal mogelijk is. De meeste werkgevers zullen dit digitaal via de e-mail doen. Vaak ontvang je deze rond de datum dat het salaris gestoord wordt.
Loonstrookje uitleg
Wat staat er nou precies op een loonstrook? Om hier antwoord op te geven, wordt er een loonstrook van onder naar beneden doorlopen en verdelen in verschillende categorieën. Hieronder per categorie een uitleg met wat er op een loonstrookje staat.
Algemene gegevens
- Persoonlijke gegevens: Op je loonstrook staan ongelofelijk veel persoonlijke gegevens zoals je naam, adres, geboortedatum en functie.
- Informatie werkgever: Net zoals jouw persoonlijke gegevens, staan er ook de gegevens van je werkgever op. Vaak enkel de naam van het bedrijf, adres en postcode.
- Cumulatieven: Vaak zie je een kop of aparte sectie met deze benaming. Dit zijn je verdiensten van dit kalenderjaar t/m je huidige loonstrook.
- Minimumloon: De minimumloon is het bruto maandsalaris wat je wettelijk zou moeten ontvangen op fulltime basis.
- Uurloon: Dit is je bruto-uurloon die je ontvangt, dus je uurloon zonder eventuele kosten eraf getrokken.
Financiële gegevens
- Loon: Dit is vaak je bruto loon zonder alle kosten.
- Loonheffing: De loonheffing is een korting op de belasting die je betaalt over je salaris. Deze korting mag je bij één werkgever toepassen.
- WGA: WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. En is een premie die jij als werknemer betaalt voor als je arbeidsongeschikt raakt.
- Pensioen: Vrijwel in iedere branch ben je verplicht om pensioen op te bouwen. Dit zal als kosten te zien zijn op je loonstrook.
- Winstdeling: Sommige bedrijven geven een vaste winstdeling. Dit is een extra vergoeding die jij als werknemer krijgt over de gemaakte winst van het bedrijf. Sommige bedrijven keren dit ook jaarlijks uit.
- Vergoedingen: Dit zijn kosten die je werkgever kan vergoeden zoals bijvoorbeeld reiskosten, parkeergeld of internetvergoeding.
- Vakantiegeld: Dit is het opgebouwd vakantiegeld wat je in de meeste gevallen één keer per jaar zal ontvangen.
- Nettoloon: Dit is het bedrag wat je uiteindelijk op je bankrekening gestoord krijgt.
Uren
- Uren gewerkt: Het aantal gewerkte uren van die betreffende maand
- Verlof: Bij de meeste loonstrookjes zal je ook iets over je verlof vinden. Hier zie je vaak een beginsaldo, opgenomen, opgebouwd en nieuw saldo staan. Je kan dus precies zien hoeveel uur je hebt, maar ook die maand hebt opgebouwd en verbruikt.
- Doktersverlof: Ditzelfde geldt vaak voor je doktersverlof. Iedere werknemer heeft recht op een aantal doktersuren per jaar. Deze mag je gebruiken voor medische zaken. Ook hier kan je zien hoeveel je er hebt en hoeveel je hebt verbruikt.
Is een loonstrook verplicht?
Hoewel de meeste werknemers denken dat het verplicht is om iedere maand een loonstrook te ontvangen, is dat niet het geval. Zo moet je werkgever bij je eerste salaris een loonstrook verstrekken en bij wijzigen van het contract of andere financiële aanpassingen (zoals de loonheffing).
Natuurlijk is het wel handig om een loonstrook te ontvangen. Zowel voor de werkgever als werknemer zorgt dit voor meer overzicht. Krijg jij geen loonstrook? Informeer in dat geval bij je werkgever waarom dit het geval is en leg uit waarom je deze wel graag zou willen ontvangen.
Daarentegen is een jaaropgaven wel verplicht! Dit is wat anders als je loonstrook, maar wel handig om te vermelden. Op de jaaropgaven staat precies vermeld wat je dat jaar verdiend hebt. Deze moet je hebben om je belastingaangiften te kunnen doen.
Loonstrook tips
Ook al weet je nu wat alle begrippen op je loonstrookje, toch blijven er vragen en aandachtspunten. Om je zo goed mogelijk te helpen bij je loonstrookje te begrijpen, staan hieronder nog een aantal belangrijke tips. Sommige zullen je zelfs meer salaris kunnen opleveren.
loonheffingskorting is vaak een beetje onoverzichtelijk voor werknemers. Zeker als je meer dan één baan hebt dan kan het ontzettend verwarrend zijn. Je mag tenslotte maar bij één werknemer je loonheffing toepassen. Het beste is om je loonheffingskorting toe te passen bij je werknemer waar je het meest verdient. Je krijg dan de hoogste korting waardoor je uiteindelijk netto het meeste overhoudt
Als werknemer heb je bepaalde rechten als het gaat om vergoedingen. Het beste is om altijd je contract en CAO goed door te lezen om te weten voor welke vergoedingen je in aanmerking komt. Zo kan het zomaar zijn dat je reiskostenvergoeding hoort te krijgen als je buiten een bepaalde straal van het werk woont. Ook kan je vergoedingen krijgen voor thuiswerken, onregelmatige werktijden, cursussen of je avondeten. Het moeilijk aan deze vergoeding is dat ze per CAO verschillen, lees daarom altijd je goed in!
Je loonstrook controleren is helemaal niet gek! Het komt wel eens voor dat een loonstrook niet helemaal klopt. Controleer bijvoorbeeld altijd je salarisstrook als je een salarisverhoging krijgt. Neem dan direct alle andere kosten mee, zoals vergoedingen of deze nog goed zijn.