Kakebo of Kakeibo is een Japanse methode om op een gestructureerde manier om te gaan met je geld. Geld sparen is voor ruim de helft van de Nederlanders ontzettend moeilijk. Zij hebben namelijk veel te weinig geld op hun spaarrekening staan. Dit komt, omdat een groot deel van de mensen geen structeer heeft als het aankomt op geld (be)sparen.
Ben jij iemand die moeite heeft om op een gestructureerde manier om te gaan met geld? Kakebo is absoluut iets wat je kan helpen bij de basis. De Japanse discipline zal je bij de hand nemen om meer uit je vermogen te halen en te stoppen met onnodige uitgaven.
Wat is Kakebo?
Kakebo is een Japanse spaarmethode waarbij je gebruikt maakt van een doe-boek om inzicht in je financiën te creëeren. Eigenlijk kunnen we van Kakebo spreken als een doe-boek, of een schema, of een kalender, waaruit je overzicht kunt opmaken en zo gedisciplineerd kunt gaan sparen.
Het mooie van Kakebo is dat het een heel gestructureerde methode is en dat Kakebo je stap voor stap door het proces heen leidt, waardoor er eigenlijk helemaal niets mis kan gaan. Als je met Kakebo wilt gaan sparen, dan moet je allereerst een boekje gaan aanschaffen, dit is het officiële boekje van Kakebo en hierin zitten veel schema’s die je moet gaan invullen. Je zult al snel merken dat sparen met Kakebo met zo’n boekje en de schema’s je veel rust gaat geven en dat je op deze manier een echt goede spaarder kan worden.
Waarom Kakeibo gebruiken?
Kakaibo is verstandig om te gebruiken als je meer inzicht wilt gaan krijgen in je uitgaven. Deze Japanse methode zorgt voor ongelofelijk veel structuur, inzicht en confronteert je iedere maand met je eigen uitgavenpatroon.
Er zijn veel manieren om geld te sparen of te besparen., zoals bijvoorbeeld de 50 30 20 regel. Al deze methodes hebben één nadeel, ze zijn heel erg gericht op het financiële gedeelte, en dat is uiteraard ook logisch, omdat het gaat over het sparen of besparen van geld. De Kakebo-methode helpt je natuurlijk ook bij structuur in je financiën ,maar is ook gericht op een positieve mindset ontwikkelen en het geven van rust in je hoofd. Dit helpt je uiteindelijk om automatisch veel beter te worden in geld besparen of sparen.
De Japanse journaliste Hani Motoko bedacht deze methode ongeveer 100 jaar geleden. Kakebo (of ook wel gespeld als Kakeibo) betekent in het Japans iets soortgelijks als huishoudboekje. Maar zoals hierboven al beschreven is de Kakebo-methode veel meer dan een standaard huishoudboekje waarin je zowel je uitgaven als je inkomsten noteert. De Japanse journaliste Hani Motoko sprak meer over een filosofie, een filosofie die je volledig doorvoert in je leven, en misschien is Kakebo daarom ook zo populair geworden, omdat je er veel meer aan hebt dan enkel het sparen of besparen van geld.
Hoe werkt Kakebo sparen?
Allereerst moet je dus een boekje kopen, dit is dus een Kakebo. Deze zijn online zeer gemakkelijk verkrijgbaar. Er zijn ook voorgedrukte Kakebo boeken verkrijgbaar. En als je net begint met Kakebo, dan is het zeker een aanrader om zo’n voorgedrukt boekje te gaan kopen. Door de voorgedrukte informatie heb je meer voorbeelden van hoe het moet en op deze manier ga je gemakkelijker en sneller begrijpen hoe Kakebo-sparen precies werkt.
Eigenlijk kan je Kakebo in vier stappen omschrijven: Inzicht in je inkomen, het maken van spaardoelen, inzicht in je uitgaven en het maken van veranderingen
Je kan beginnen met het invullen van de inkomsten die je de komende maand verwacht. Dit moet je ook in het boekje noteren. Daarnaast kan je vaak direct noteren hoeveel je die maand wilt gaan sparen. Dit is belangrijk om van te voren vast te zetten, zodat jij je uitgavenbudget hierop aanpast.
Vervolgens is er een volgende pagina en op deze pagina kun je alle uitgaven bijhouden. Het is belangrijk om dit heel nauwkeurig te doen, zodat je aan het einde van de maand altijd een goed overzicht hebt van letterlijk iedere euro die je hebt uitgegeven. De Kakebo methode zorgt gelukkig zelf voor een goed overzicht, aangezien je jouw uitgaven in vier verschillende categorieën kunt gaan invullen.
- Algemeen. Hierin kun je uitgaven als voeding, huur of hypotheek, vervoerskosten en medicijnen invullen.
- Plezier: Alle uitgaven die te maken hebben met leuke dingen doen zoals uitgaan, sporten en winkelen.
- Cultuur: Hier vul je all uitgaven in die te maken hebben op het gebiede van cultuur, zoals musea en theater, kosten voor je studie horen hier ook bij.
- Incidenteel: Deze categorie kun je ook als overig zien. Denk aan een reparatie van bijvoorbeeld je wasmachine, maar ook geld voor cadeautjes en andere eventuele nooduitgaven.
Aan het einde van de maand krijg je nu een helder overzicht van alle inkomsten die je krijgt en van de uitgaven die je doet. Het is belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Komt het overeen met het beeld dat je van je eigen inkomsten en uitgaven had? Kun je de volgende maand op sommige uitgaven bezuinigen en in welke categorie geef jij het meeste geld uit? Misschien had je veel nooduitgaven of kun je juist in de categorie cultuur de volgende keer wat minder geld uitgeven, omdat je de afgelopen maand wel heel veel naar het theater en naar concerten bent gegaan.
Kakebo is iets wat je jaren kan gebruiken, maar ook wat je af en toe kan oppakken. Natuurlijk is het oorspronkelijke idee om het altijd te blijven doen, maar voor veel mensen zal dit te veel werk zijn. Doe het bijvoorbeeld drie maanden per jaar om je uitgaven te toetsen en te kijken of je nog op de goede weg zit.
Oorspronkelijk telt Kakebo twaalf manden, net als een jaar of je agenda. Je haalt dan ook het meest uit deze spaarmethode door het een haal jaar te doen. Hierdoor kan je van maand op maand je progressie zien en steeds meer jezelf en je eigen patroon, wat betreft uitgaven en inkomsten leren kennen. Aan het einde van het jaar staan je twee verrassingen te wachten: allereerst kan Kakebo alle gegevens die jij hebt ingevuld in een speciaal diagram verwerken, waardoor je goed kunt zien aan welke categorie je het meeste en minste uitgeeft.
Dit kan ook al confronterend zijn en dit kan je inzichten geven voor het volgende jaar. Het is in ieder geval heel belangrijk om echt iedere maand alles goed in te vullen, zowel qua inkomsten en uitgaven en dit ook gedetailleerd en zorgvuldig te doen. Het kost wat tijd en energie, maar je gaat er veel voor terugkrijgen. Aan het einde van het jaar krijg je naast het diagram van Kakebo, die je een hoop inzichten gaat geven, ook een confronterende vragenlijst met verschillende vragen die je ook meer inzicht moeten gaan geven in je uitgaven – en inkomstenpatroon. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over Kakebo.
Voordelen van Kakebo sparen
De voordelen zitten vooral in de structuur en het nauwkeurig te werk gaan met de schema’s van Kakebo. Het resultaat is dat je door gestructureerd te werk gaat veel meer een filosofie, een mindset en een levensstijl ontwikkelt, met betrekking tot je inkomsten – en uitgavenpatroon. Dat is voor mij het grote voordeel, waardoor het veel meer is dan puur het invullen van een huishoudboekje.
Daarbij vind ik het erg prettig dat Kakebo ruimte bied om iets te doen aan sparen of beleggen. Je kan voor iedere maand invullen hoeveel je wilt sparen en dat helpt je natuurlijk veel sneller aan het benodigde spaargeld. Van te voren rekening houden met sparen inplaats van achteraf sparen is absoluut een grote vooruitgang.
Als laatste wil ik stilstaan bij het voordeel dat je eigenlijk iedere dag even de tijd moet nemen om bij je uitgaven stil te staan. Hierdoor kan je dagelijks je uitgavenpatroon bijsturen, omdat je heel even bewust bent wat je hebt uitgegeven.