De pensioenleeftijd is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen en dat betekend dat we steeds langer moeten doorwerken. Niet gek dat heel veel van ons nadenken over vervroegd pensioen. Op dit moment is de leeftijd dat je met pensioen mag gaan 67 jaar en het zou niet raar zijn als dit ooit on nog eens zal toenemen.

Wil jij liever voor deze leeftijd stoppen met werken dan is het slim om hier al vroeg bij stil te staan. Eerder stoppen met werken heeft namelijk een grote invloed op bijvoorbeeld je pensioen en als je hier in een eerder stadium niets bij stilstaat dan kan dit ervoor zorgen dat je toch langer moet doorwerken.

Hier bespreek ik de 8 beste tips om vandaag nog rekening mee te houden als je vervroegd met pensioen wilt gaan!

Maak vroeg een plan

De belangrijkste tip is om al vroeg te starten met het voorbereiden van het eerder stoppen van je werk. Natuurlijk moet je geld sparen om de jaren door te komen waar je nog geen AOW en pensioen krijgt. Maar je moet er ook bij stilstaan dat je in deze periode geen pensioen opbouwt.

1 jaar eerder stoppen met werken kost 8% van je inkomsten

Nu je dit weet van te voren ben je gek als je hier niet iets mee gaat doen. Je kan ervoor kiezen om een deel van je vermogen eerder te sparen, maar kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je levenstandaard naar beneden te brengen. Zorg dat je huis is afbetaald, een goedkopere auto neemt of stopt met het overmatig kopen van luxe artikelen. Er zijn eindeloos veel manieren om deze kostenpost op te vangen als je er maar vroegtijdig een juiste keuze in maakt.

Belangrijk is dus eigenlijk om een plan te maken hoe je financieel eerder wilt stoppen met werken, maar bijvoorbeeld ook een plan hoe je leven er dan uit moet zien.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Zoveel kost vervroegd pensioen

Eigenlijk gaan financiële situaties altijd om het inzichtelijk maken. Met je vervroegd pensioen is dit niet anders! Nu je hebt gekozen om vroeg bewust om te gaan met je pensioen opbouwen, kan je starten met het inzichtelijk maken van de kosten. Ga ten raden welke kosten je bijvoorbeeld vanaf je 60ste nog hebt. Is je hypotheek afbetaald of staat er dan nog een deel open en hoeveel ga je hieraan betalen?

Bereken hoeveel geld je nodig hebt

Stel je stopt op je 60ste met werken dan moet je voor 7 jaar aan inkomsten zorgen. Stel jullie hebben genoeg aan €3.000 per maand dan heb je op jaarbasis ongeveer €36.000 nodig. Voor 7 jaar betekend dit dat je €252.000 bij elkaar moet hebben gespaard.

Hier moet ik wel een kanttekening bij maken. Als je op dit moment rondkomt van €3.000 met kinderen en een woning die je afbetaald dan heb je straks natuurlijk een stuk minder nodig. Daarom is het dus zo belangrijk om te kijken wat je daadwerkelijk uitgeeft vanaf de leeftijd dat je wilt stoppen met je werk. Maak een lijst met kosten die je dan nog maakt en dan weet je ook wat je maandelijks nodig hebt.

  • Is je hypotheek tegen die tijd afbetaald?
  • Zijn er dan nog kinderen in huis?
  • Kan je de vaste lasten naar beneden brengen zoals de auto enz?
  • Hoevaak wil je per jaar op vakantie en wat zou dit kosten?

Hou rekening met pensioenopbouw verlies

Als je eerder stopt met werken dan bouw je ook geen pensioen meer op. Dit is ontzettend belangrijk om rekening mee te houden, omdat dit dus wel degelijk invloed hebt op je pensioen. Dit hoeft geen enkel probleem te zijn als je kan leven met minder geld, maar je moet wel berekenen of je het redt met je AOW en vaste pensioen wat maandelijks vrijkomt.

Goed inzicht in je pensioen kan je vinden op mijnpensioenoverzicht. Let op dit krijg je dus pas vanaf je pensioenleeftijd. Eerder stopen met werken heeft hier dus ook invloed op

Tijd & geld zorgt voor vermogen

Ik kan het niet genoeg benadrukken als het gaat dat het ontzettend belangrijk is om naar de lange termijn te kijken. Begin vroeg en zorg ervoor dat je in de aankomende tijd geld voor je laat werken. Nee je hoeft hier geen gigantische risico’s in te nemen. Eerder schreef ik al over beleggen zonder risico. Zorg dat je maandelijks geld investeert zodat dit weer rendement voor je oplevert. Op de spaarrekening doet het namelijk niets en zal je alleen maar geld verliezen!

Een klein bedrag kan een groot verschil maken. Stel je wilt met je 60ste met vervroegd pensioen en begint op je 30ste. Vanaf je 30ste kan je dan €100 per maand sparen wat je dan na 30 jaar €36.000 oplevert. Maar ga je die €100 per maand niet sparen maar gebruiken om rendement mee te maken dan kan dit nog veel zijn. Stel je maakt 4% rendement per jaar dan heb je na 30 jaar €69.844 gespaard! Maar stel je weet geen 4%, maar 6% rendement te maken dan is zelfs €100.171.

uitleg rendement.png 1738w
Uitleg over rendement

Een ander goede tip is om in het begin wat risicovoller te investeren. Naarmate de jaren vorderen kan je het risico afbouwen. Je zal zien dat in het begin de winsten en verliezen groter zijn. Deze risico’s wil je natuurlijk niet als je daadwerkelijk stopt met werken. je investering is dan namelijk het geld waarvan je moet leven.

Zelfvoorzienend leven

Zelfvoorzienend leven betekent dat je eigenlijk jezelf kan voorzien van alles wat je nodig heb. Nu ga ik niet zeggen dat je direct je eigen groente moet verbouwen of vee moet onderhouden, maar kijk wat wel mogelijk is. Zo kan je er bijvoorbeeld wel voor kiezen om je eigen energie op te wekken om op deze manier later geen kosten meer te betalen aan je energiekosten en wellicht nu al rendement te kunnen maken door je spaargeld hierin te stoppen.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die een zelf voorzien leven omarmen en dat heeft vooral te maken met de vrijheid en voordelen op financieel gebied. Het verbouwen van je eigen groenten en fruit is tegenwoordig dan ook helemaal terug van weggeweest. Ten eerste hoef je deze groente en fruit niet meer te kopen, maar het is ook gewoon een super leuke hobby om lekker in de tuin bezig te zijn. Een andere leuke manier van een zelf voorzien leven zijn bijvoorbeeld kippen. Ze geven ten eerste het ultieme gevoel van vrijheid, maar geven je ook nog eens eieren.

Je zal merken dat nu al terug te gaan naar de basis al voor een flinke kostenbesparing zal opleveren. Dit geld kan je weer gebruiken voor je pensioen later, maar door nu al terug te gaan naar de basis heb je ook later minder geld nodig.

Durf anders te zijn

De grootste fout is om de grote groep te volgen! Heb je namelijk al eens stil gestaan bij wanneer zij stoppen met werken? Inderdaad zij zullen allemaal minimaal tot hun 67ste moeten werken en dit is wat jij niet wilt! Jij wilt een vervroegd pensioen en dat betekend dat je me meute ook niet moet volgen. Durf anders te zijn en hou je doel voor ogen.

Het zal niet altijd makkelijk zijn, want er zullen genoeg situaties voorkomen dat je gaat twijfelen. Misschien koopt iemand in de familie wel jouw droomauto of heeft je zus weer de zoveelste prachtige nieuwe outfit. Onthoud dat je bezig met aan een doel en dat je daar soms ook wat voor moet laten. Dit betekend niet dat je geen auto kunt kopen of nieuwe outfit, maar dat je hier een heel bewuste keuze in moet maken. Zo kan je misschien beter voor kiezen om niet te kiezen voor die droomauto, maar een wat een wat goedkopere om zo maandelijks meer te kunnen sparen.

Zorg voor een side business

Een vervroegd pensioen kan je makkelijk halen wanneer je jouw inkomsten verhoogd. Extra verdiensten zijn daar een absolute aanrader voor. Naast je vaste baan heb je dus nog een andere inkomstenbron en dit kan van alles zijn. Je hoeft hier ook niet direct honderden euro’s aan te verdienen. Start gewoon klein en zorg dat je met een goede idee wat extra geld kan verdienen.

Nu zullen heel veel mensen direct denken aan hele bedrijfsplannen, maar het kan gewoon heel klein zijn. Ben je goed in cupcakes of taarten bakken dan kan je deze dienst ook aanbieden. Of ben jij boekhouders van beroep dan kan je mensen helpen met hun belastingaangiften. Er zijn genoeg manieren waarop jij extra geld kan verdienen om dit weer te gebruiken voor je uiteindelijke doel, vervroegd pensioen.

Hier moet ik nog wel bij vermelden dat de beste vorm van extra verdiensten niet uur gebonden zijn. Hier bedoel ik dat je niet perse iets hoeft te doen om er geld mee te verdienen. Een goed voorbeeld is om bijvoorbeeld een appartement te kopen en te verhuren of een blog te starten waar maandelijks geld uit komt.

Je geld zit waarschijnlijk in stenen

Heel veel mensen vergeten dat ze hun hele leven al beleggen in bakstenen. Je hebt tenslotte een koopwoning en dat betekend dat je maandelijks veel geld betaald om uiteindelijk je huis geheel af te betalen. Uiteindelijk ben je hypotheekvrij en heb je al je geld in stenen zitten. Nu kan je ervoor kiezen om hier lekker te blijven zitten waardoor je geen maandelijkse kosten hebt en niets te doen met al het geld wat hierin zit. Maar je kan er ook voor kiezen om het te verkopen en te profiteren van het geld waar je hard voor hebt gewerkt.

Het grootste voordeel hiervan is dat er direct een flinke som geld vrij komt waar je van kan leven tijdens je vervroegd pensioen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van dit geld te herinvesteren in een kleinere woning. Zo hou je het voordeel van lage maandelijkse kosten om te wonen, maar heb je ook een flinke som om van te leven.

Een ander groot voordeel om kleiner te gaan wonen zijn de overige kosten. Zo kost het huis vaak minder in onderhoud en zijn ook de energiekosten een stuk lager. Kortom is het zeker het overwegen waard om te kijken of kleiner en goedkoper wonen een optie voor je is zodra je wilt stoppen met werken.

vervroegd pensioen kleiner wonen 1024x555
Kleiner wonen zorgt ook voor nieuw vermogen

Ga zitten met een financieel adviseur

Deze laatste tip is misschien wel de belangrijkste voor je vervroegd pensioen. Bezig gaan om eerder te stoppen met werken is super leuk, maar er zitten ook haken en ogen aan. Er zijn namelijk ontzettend veel manieren om dit doel te bereiken en dat ga je niet allemaal vinden op het internet. Daarnaast zijn er ook gewoon onderdelen waar je niet van weet. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je partner overlijdt of als er wat gebeurt en je partner raakt arbeidsongeschikt? Het is handig om je goed te laten informeren door een echte financieel adviseur die je meeneemt in het hele verhaal. Leg je wensen uit en loop samen met de adviseur je hele plan door. Ongetwijfeld komt de adviseur met allerlei tips waar je zelfs nooit bij stil had gestaan.

Heb jij nog tips voor een vervroegd pensioen? Laat het weten in de reacties hieronder