Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Tijd is Geen Geld! Voel je Rijker met Minder Geld

Tijd is geld of in het engels Time is Money. Vandaag de dag nog steeds ontzettend zichtbaar, want de kans is groot dat jij betaald krijgt per uur? Niets mis mee, maar als je verder kijkt dan dit dan gaat er een wereld voor je open. Want moet je wel willen denken in tijd is geld?

Een mensenleven heeft ongeveer 29.200 dagen als je er vanuit gaat dat je 80 jaar wordt. Werk je 5 dagen per week dan werken je ongeveer 12.375 dagen in je leven! Bijna de helft van je leven werk je dus om geld te verdienen. Toch even een moment om van te schrikken niet?

Tijd is geld is maar een gezegde, toch zijn er ontzettend veel mensen die dit nastreven. Ze gaan iedere dag trouwen naar hun werk en zitten de uurtjes uit om vervolgens voor deze tijd geld te krijgen. Ik vind dat dit anders kan en wil je in dit artikel laten zien waarom deze mythe je ontzettend tegenhoudt.

Tijd is geld?

Tijd is geld komt uit de 18e eeuw waarmee bedoelt wordt, Als je ergens lang over doet kost dat geld.

Kortom als je nuttig met je tijd omgaat dan kan je deze extreem functioneel besteden en dus optimale winst behalen. Iedere minuut die je daarmee dus verspeelt, verspeel je dus ook geld.

En daar zit precies het probleem wat ik met deze zin heb. Hiermee suggereer je dat tijd als hoogste doel rijkdom is. Maar zou het leven niet erg treurig zijn als rijkdom het hoogst haalbare is?

Heb jij er wel eens bij stilgestaan dat je tijd nooit terugkrijgt? Geld kan je oneindig verdienen, maar tijd is er beperkt. Tijd is veel kostbaarder dan geld en daarom moet je stoppen met denken dat tijd geld is..

Dit is één van de redenen dat ik mijn leven anders ben gaan indelen. Ik ben gaan zoeken naar andere manieren om tijd en geld los van elkaar te zien. In loondienst waar je betaald krijgt per uur, is dat nog steeds heel erg zichtbaar. Voor de tijd dat jij werkt, krijg je geld terug.

Daarom ben ik vandaag de dag hard aan het werk om mijn leven anders in te delen. Bewuste keuzes maken waar ik mijn geld aan besteed, een passief inkomen op te bouwen en minder te werken.

Nooit genoeg geld

Vaak begint het leven heerlijk simpel. Als je net begint met werken dan woon je vaak nog wat kleiner, heb je een tweedehands auto voor de deur en is het vaak kijken wat voor de rest mogelijk is met het overige budget. Dit moet ook, want je begint net met werken en het salaris is niet zo hoog.

Jaren later is het kleine huis ingeruild voor een gigantisch nieuwbouwproject, twee dure auto’s, iedere week uiteten, luxe merkkleding en de duurste vakantie’s. Het kan dus waarom zou je het niet doen?

Op het werk is de druk gigantisch toegenomen en werk je minimaal 40 uur in de week om alles af te krijgen. Hard werken en veel tijd in je werk steken zorgt er uiteindelijk voor dat je steeds verder groeit en wat meer gaat verdienen.

De kinderen heb je nauwelijks zien opgroeien, je vrienden al tijden niet gesproken en tijd voor jezelf is er al helemaal niet geweest. Waar had je de tijd vandaan moeten halen?

Er is natuurlijk niets mis met hard werken en veel geld verdienen. Het gaat pas een probleem worden als je hard blijft werken om steeds meer geld te verdienen en uiteindelijk vergeet waarvoor je het doet.

Kijk daarom vaak genoeg achterom en stel je de vraag of dit alles je echt gelukkig maakt? Kan het leven simpeler om je ultieme geluk te ervaren en wellicht meer tijd als geld over te houden?

Wil je meer weten over financieel onafhankelijk worden? Lees mijn blogpost over FIRE

Ik wou dat ik meer tijd had

Dit hoor je ontzettend vaak als het eigenlijk al te laat is. En dat is zo ontzettend zonde, want vaak is er dan nog nauwelijks tijd.

Als je dit gevoel kent dan is het waarschijnlijk eens tijd om minder in geld te denken, maar meer in tijd. Geld kan je namelijk genoeg hebben, maar tijd is er eigenlijk nooit genoeg

Het is helemaal niet erg om niets te doen. We leven in een tijd waar het lijkt alsof we allemaal de hele dag productief moeten zijn, maar is dat wel echt wat jou gelukkig maakt? Er zijn tenslotte ook nog nooit zoveel burnouts geweest al vandaag de dag

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Meer dan één miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burnout

Zoveel mensen slapen in hun leven en doen precies wat ze eigenlijk niet willen. Ben jij zo een slaper of word je op tijd wakker en maak je bewust keuzes die je ultiem geluk brengen?

Wees niet de persoon die uiteindelijk moet zeggen “Ik wou dat ik meer tijd had…”

Verander je leven

Ben je nog steeds overtuigd van tijd is geld?

Als je zover bent gekomen met lezen dan is de kans groot dat je interesse hebt om je leven te veranderen. Het belangrijkste is om duidelijk te krijgen wat je echt gelukkig maakt. Schrijf dit op met daarbij wat je daarvoor allemaal nodig hebt in het leven.

Heb je duidelijk wat je of jullie echt gelukkig maakt dan kan je kijken hoe je huidige leven hierop aansluit. Waarschijnlijk moet je veel aanpassen, want je wilt tenslotte iets veranderen in je leven.

Hieronder heb ik een lijst met belangrijk eigenschappen die je kan doorlopen om je situatie drastisch te veranderen en zo dichter bij je ultieme geluk te komen.

  • Minimaliseren: We leven in een tijd waarbij meer consumeren en luxer leven erg belangrijk is. Daar is onze economie op gebouwd. Als je hier bewust van bent dan kan je ook veel betere keuzes maken. Heb je echt een nieuwe auto nodig? Moet je groter willen wonen? Of heb je nog ene nieuwe broek nodig?
  • Besparen: In veel gevallen kan je op dezelfde manier leven en toch geld besparen. Koop bijvoorbeeld eens een b-merk product in de supermarkt, ga voor een goedkopere vakantie of koop producten bewust in de aanbieding. Je kan waarschijnlijk veel meer besparen als je zelf denkt
  • Schulden minimaliseren: Schulden zijn vaak één van de grootste stressfactoren. Heb je schulden zoals bijvoorbeeld je hypotheek dan kan het helpen om deze te minimaliseren. Ga kleiner wonen of ga bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek.
  • Sparen & Beleggen: Voldoende spaargeld is ontzettend belangrijk. Het zal je rustig geven in je financiën. Heb je voldoende spaargeld dan kan je kijken om te beginnen met beleggen. Dit is ontzettend belangrijk, omdat het rendement op dit vermogen uiteindelijk ervoor zorgt dat je vermogen steeds sneller groeit. Wat uiteindelijk ervoor kan zorgen dat je met voldoende vermogen, kan stoppen met werken om te leven van het rendement.
  • Minder werken: Werk je vijf dagen per week en heb je de mogelijkheid om minder te werken dan zou ik dat direct doen! Het leven is te mooi om vijf dagen per week op kantoor te zitten.

Conclusie: Het leven draait niet alleen om geld?

Zelf ben ik hier nu twee jaar druk mee bezig en dat gaat met vallen en opstaan. Zo leven wij redelijke grote rijtjeswoning, hebben we een redelijk nieuwe tweedehandsauto voor de deur en besteden we redelijk wat geld.

Toch zijn er de afgelopen tijd heel veel dingen veranderd.

We zijn twee jaar gelede begonnen met beleggen. Eerst was ik begonnen met wat kopen van Bitcoin, maar al gauw starten we daarnaast met het kopen van aandelen en ETF’s. Dit doen we iedere maand trouw volgend de dollar cost average methode en is absoluut een aanrader als je voor de lange termijn wilt beleggen. Wij beleggen op dit moment ongeveer 5% van onze inkomsten.

Daarnaast zijn we sinds vorige jaar maandelijks gaan sparen. Volledig automatisch doormiddel van digitale spaarpotjes. Je kan hierbij denken aan een spaarpotje voor vakantie’s, maar ook een spaarpotje voor de onderhoud van de auto. Wij sparen ongeveer 15% van ons maandinkomen en proberen dit te verhogen naar 20%.

Natuurlijk gaat nog lang niet alles goed! Minimaliseren en besparen blijft lastig. Je moet dingen uit je leven schrappen of echt anders aanpakken. Dit kost tijd, maar er zijn zeker dingen we aanpassen. Zo zijn we sinds vorig jaar gaan budgetteren en kijken we dus goed naar onze uitgaven. Hier zit zeker nog ruimte voor verbetering en, maar hierdoor besparen we op dit moment wel €100 per maand aan boodschappen.

Kortom ben ik best tevreden over afgelopen jaar. Er zit nog steeds iedere maand progressie in en dat is het belangrijkste. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Leven in een Camper: In Ultieme Vrijheid Geld Besparen
Succesvol Worden met Deze 9 Geheime Gewoontes
Dromen Waarmaken: In 10 Stappen Starten met je Droom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram