Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Minder werken, meer genieten! 9 praktische tips

Minder werken is de droom van iedereen, maar er zijn maar weinig mensen die ook daadwerkelijk minder gaan werken. Een hoge hypotheek, een luxe vakantie en een tweede auto voor de deur zijn allemaal doodnormaal. Maar heb je wel een stilgestaan of dit je allemaal wel waard is? Hoeveel is jou vrije tijd waard?

Ik leg je aan de hand van deze tips uit hoe je minder kan werken en toch financieel prima rond kan komen. Ik sta zelfs stil bij het uitbreiden van je vermogen. Minder werken en een super leuk leven gaan namelijk uitstekend samen!

Het doel is gelukkig zijn

Het doel van het leven is gelukkig zijn. Kan jij met overtuiging zeggen dat je dit bent en niet meer gelukkiger kan worden dan hoef je niet meer verder te lezen. Kan je volmondig nee zeggen of heb je twijfel dan is er werk te verzetten, want iedereen verdient een gelukkig leven.

Voor je besluit om minder te werken moet je goed nadenken over wat jou echt gelukkig maakt. Ga bijvoorbeeld eens na of je gelukkiger bent geworden door het extra geld wat je de afgelopen jaren bent gaan verdienen? Merk je dat dit niet het geval is, ga dan na hoe dit kan? Soms is een minimaal leven een stuk prettiger en eenvoudiger waardoor je meer geniet van het leven.

Denk minder in spullen

Streef je naar meer dan is de kans groot dat je ook steeds meer nieuwe spullen wilt hebben. Eigenlijk is het nooit genoeg? Het kopen van spullen maakt je tenslotte (heel even) gelukkig. Maar vergeet niet dat dit gevoel maar heel even aanwezig is en je uiteindelijk weer wat nieuws moet kopen voor datzelfde geluk. Maar heb je ook wel eens stilgestaan bij het idee aan minder spullen hebben?

Heb je wel eens voor je kledingkast gestaan en talloze kledingstukken aangedaan om te kijken wat de ideale combinatie is? Uiteindelijk is de ideale outfit uitzoeken een stressvolle bezigheid terwijl dit helemaal niet nodig is. Veelal hebben we veel te veel kleding in onze kast waardoor kleding uitzoeken al een hele opgaven is. Ik heb het dan niet eens over het geld wat je teveel hebt uitgegeven aan je kleding

Maar heb je ook wel een stilgestaan bij simpele dingen als schoonmaken? Alles wat je neerzet moet je schoonmaken en is dat die vaas, lijstje of beeldje wel waard? Teven zorgt een opgeruimd huis vaak voor meer rust waardoor je meer ontspannen bent.

Een minimalistischer leven is veelal simpeler, leuker en een stuk goedkoper!

Stop met vrij besteedbaar geld

Wanneer de salarissen gestort zijn en de vaste lasten allemaal afgeschreven zijn dan blijft er hopelijk nog een mooi bedrag over. Heerlijk dat geld om vrij te besteden. Jarenlang deed ik dat ook! Tot de laatste euro besteden ik het geld en soms zelfs iets meer dan dat waardoor er ook wat geld van mijn spaarrekening verdween. En de laatste dagen van de maand wachten tot het nieuwe salaris weer binnenkomt.

Nu weet ik beter en ben ik gestopt met vrij besteedbaar geld. Zodra mijn salaris is gestort, verdeel ik dit direct over een aantal spaardoelen. Denk hierbij aan een potje ‘onderhoud auto’, ‘vakantie geld’, ‘vrije tijds besteding’, ‘geld om te investeren’, ‘kleding’ enz. Het grote voordeel hiervan is dat ik meer zicht heb wat ik doe met mijn geld en ik meer controle heb over wat er met mijn geld gebeurt. Van te voren heb ik natuurlijk goed nagedacht hoeveel geld alles mij waard is. Zo zorg ik dat ik iedere euro optimaal spendeer aan mijn geluk.

Hou controle op je vaste lasten

Eerder schreef ik al hoe belangrijk het is om te besparen op je vaste lasten. Vaste lasten zijn tenslotte maandelijks terugkerende kosten en des de lager deze zijn, des de minder geld je nodig hebt om rond te komen. Mijn tip is dan ook om bewust om te gaan met je vaste lasten. Vaste lasten worden vaak voor lief genomen waardoor er vrijwel nooit kritisch wordt gekeken of er op bespaard kan worden. Door bijvoorbeeld elke drie maanden je vaste lasten door te lopen kan je continue kijken of er besparingen mogelijk zijn. Ook kan je continue evalueren of je alles wat voor deze vaste lasten zorgt nog bijdraagt aan je optimale geluk. Hoe je nu in het leven staat, kan over twee jaar bijvoorbeeld heel anders zijn.

Zet het verschil aan het werk

Hopelijk komt je na het afschrijven van je vaste lasten erachter dat je een mooi bedrag per maand overhoudt. Een absolute tip als je minder wilt werken is om het verschil aan het werk te zetten. Hierbij bedoel ik het geld wat je maandelijks kan missen om te investeren, maar ook het geld wat je weer haalt uit je investering. Vooral dit laatste is waarom investeren zo ongelofelijk sterk is. Dit word ook wel het sneeuwbaleffect genoemd.

Wanneer een sneeuwbal naar beneden rol dan neemt een kleine sneeuwbal nog weinig extra sneeuw mee. Maar word de sneeuwbal groter dan neemt hij meer sneeuw mee. Ditzelfde geldt bij het investeren. In het begin is je investering nog niet zoveel waardoor het rendement ook wat minder is. Maar groeit je investering dan zal het rendement ook toenemen. De tijd zorgt er uiteindelijk voor dat je steeds meer rendement zal maken.

Sneeuwbaleffect extra aflossen hypotheek 1024x555
Het sneeuwbaleffect waarbij €10.000 uitgroeit tot €20.464 door rendement

Durf te leven beneden je stand

Status is al heel snel een belangrijk reden om altijd maar meer te willen. Je wilt tenslotte niet achterop raken bij je vriend, familie of kennissen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat we allemaal op het maximale van ons inkomen gaan leven en dus nooit ruimte overhouden om bijvoorbeeld minder te gaan werken.

Heb je de neiging om te voldoen aan verwachtingen van jan en alleman dan moet je jezelf afvragen of jou iets echt gelukkig maakt? Kan je de vraag niet direct met ja beantwoorden dan is het niet waard.

  • Hoe erg is het tenslotte om in een tweedehands auto te rijden? Het oorspronkelijk idee van een auto is tenslotte dat die je van A naar B brengt.
  • Heb je die ruimte van je huis wel allemaal nodig? Je salaris mag dit huis dan wel makkelijk kunnen dekken, maar dat betekend niet dat je een huis hoeft uit te zoeken op basis van je maximale leencapaciteit.
  • De nieuwe iPhone is uit en die is natuurlijk veel beter als diegene die je net vorig jaar hebt gekocht. Maar heb je ook eens stilgestaan of de iPhone die je nu hebt nog voldoet?

Het grote voordeel als je niet meer hoeft te voldoen aan al deze verwachtingen, is dat je eindelijk kan genieten wat belangrijk is voor jou. Minder teleurstellingen, minder impulsieve beslissingen en vooral minder geld naar doelen waarvan jij denkt dat die belangrijk zijn voor andere. Met natuurlijk het uiteindelijk doel om meer geld over te houden om minder te werken.

Je rechten om minder te werken

Als je minder wilt werken dan moet dit natuurlijk wel goedgekeurd worden door je baas. Gelukkig heb je als werknemer behoorlijk wat rechten en dus ook het recht om minder te werken. Hier een aantal voorwaarde waaraan je moet voldoen om minder te mogen werken

  • Minimaal 26 weken in dienst voordat je een verzoek kan indienen
  • Dien het verzoek schriftelijk in en vermeld hierin hoeveel uur je minder wilt werken. Daarbij moet je natuurlijk ook vermelden vanaf wanneer en om welke dag(en) het gaat.
  • Dien het verzoek minimaal twee maanden voor ingangsdatum in

Na het indienen betekend niet dat je ook akkoord krijgt. Zo heeft je baas enkele rechten om het verzoek af te wijzen. Zo kan je baas het bijvoorbeeld afwijzen, omdat niemand je werk kan overnemen. Maar ook als het bedrijf bijvoorbeeld minder dan tien mensen in dienst heeft is een legitieme reden.

Mocht jij je niet kunnen vinden in het afwijzen dan is het mogelijk om naar de kantoorrechter te gaan. Ik zal je altijd aanraden om eerst goed te overleggen zodat de verstandhouding optimaal blijft. Mocht er geen enkele opening zijn en de redenen van afwijzing niet legitiem zijn dan kan je ook ervoor kiezen om naar de kantoorrechter te gaan.

Bereken de juiste financiële gevolgen

Mensen maken al gauw de fout om hun financiële gevolgen te berekenen aan de hand van de uren die je minder gaat werken. Zo halen ze de verhouding van uren die je minder gaat werken af van hun salaris wat zij gestort krijgen op hun bankrekening (netto). Hieronder een voorbeeld

Je werkt op dit moment 40 uur en krijgt daar maandelijks €2000 op je bankrekening voor gestort. Je wilt nu 32 uur werken wat neerkomt op 20% minder werkuren. Dit betekend dat je ook 20% minder verdient en dus €1600 overhoudt.

Deze berekening gaat alleen niet op en dat komt puur doordat er allerlei factoren zijn die invloed hebben op wat je krijgt. Zo moet je rekening houden met je bruto en netto salaris. In het voorbeeld hierboven krijg je €2000 op je bankrekening wat neerkomt op €2325 per maand bruto. Gaat hier 20% vanaf dan hou je €1860 over. Netto krijg je dan met minder werken €1721 op je rekening gestort.

In het foutieve en logische rekenvoorbeeld zou je €400 minder gaan verdienen. Terwijl je in de werkelijkheid slechts €279 minder gaat verdienen. Dit komt, omdat je ook minder loonheffing gaat betalen waardoor je weer meer overhoudt. Let op dat je dit goed moet berekenen en dat kan bijvoorbeeld via deze tool

Naast je huidige financiële gevolgen zal je ook stil moeten staan bijvoorbeeld je pensionopbouw. Richt je dus niet alleen op nu, maar zorg dat je ook een leefstijl inricht dat je kan leven als je met pensioen gaat.

Durf tegendraads te zijn

Wanneer je bewust kiest om minder te werken en dus met wat minder geld genoegen neemt, wijk je al gauw af van de standaard. Veel mensen zullen niet begrijpen dat je minder wilt werken en gewoon lekker op je kont wilt zitten. Waarom zou je minder gaan werken om thuis te zitten zul je regelmatig te horen krijgen?

Mijn tip is dan ook om je helemaal van niemand iets aan te trekken. Je bent niemand verplicht om verantwoording aan af te leggen. Als jij lekker op de bank wilt zitten of meer wilt genieten van je kinderen dan is dat je volste recht. Ontsnap aan de maatschappelijke druk van altijd maar meer willen en geniet eens van het nu. Het leven is ontzettend mooi en daar is geld slechts een klein onderdeel.

Tags:
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Leven in een Camper: In Ultieme Vrijheid Geld Besparen
Succesvol Worden met Deze 9 Geheime Gewoontes
Dromen Waarmaken: In 10 Stappen Starten met je Droom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram