Leven in een camper, de één vindt het geweldig terwijl de ander er niet aan moet denken. Maar is het moeilijker om aan een huis te komen, wil je reizen of wil je veel geld besparen dan is leven in een camper misschien wel iets voor jou.

Sinds enkele jaren is er een absolute run op campers. Niet enkel op luxe volledig uitgeruste campers, maar ook op oudere busjes die helemaal zelf worden verbouwd tot een camper. Natuurlijk met de VW T1, het populaire volkswagen busje als kroon op de taart.

Nu zal leven in een camper niet voor iedereen weggelegd zijn, maar voor degene die het avontuur wel aandurven is het absoluut lucratief. Naast de unieke ervaring kan je namelijk ontzettend veel geld besparen door in een camper te gaan leven. En laat dit nou precies de reden zijn waarom ik dit artikel ben gaan schrijven. Een unieke manier om geld te besparen en misschien wel een droom van jou uit te laten komen.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Waarom leven in een camper?

Er zijn steeds meer mensen die het leven in een camper overwegen. Waar de één vooral denkt aan een kleine leefruimte met weinig comfort, denkt de ander aan avontuur, vrijheid en geluk. Kortom, het leven in een camper trekt je aan of helemaal niet.

Bij het leven aan een camper zullen veel mensen direct denken aan een digital nomad. Maar dit hoeft natuurlijk helemaal niet het geval te zijn. Er zijn genoeg mensen die leven in een camper en dit voornamelijk in een vaste omgeving (en werkadres) doen. Dit heeft niet zoveel te maken met een digital nomad.

Toch gaat de vergelijking zeker op. In een camper leven, heeft vaak ontzettend veel raakvlakken met een digital nomad lifestyle.

  • Lage kosten: Een camper is vergeleken met een huis of appartement natuurlijk een stuk goedkoper. Veel lagere vaste lasten om rekening mee te houden.
  • Vrijheid: Bij vrijheid zul je snel denken aan het gaan en staan waar je wilt, maar een camper zorgt natuurlijk voor veel meer vrijheid. Financieel heb je vaak veel minder kosten waardoor je ook minder hoeft te werken. Hierdoor ontstaat er veel meer keuze in wat je echt wilt in je leven. Dat is de echte pure vrijheid.
  • Andere omgeving: Je kan gaan en staan waar je wilt, maar de echte winst zit hem in echt een andere omgeving. Weg uit die drukke straat of wijk en genieten van een compleet andere omgeving. In de bossen, op het platteland of aan het strand? Je hebt keuze genoeg!
  • Minimalistisch leven: De meeste mensen die in een camper leven hebben niet zoveel met spullen. Natuurlijk is hun camper belangrijk, maar er is vaak beperkt ruimte waardoor er weinig spullen zijn. Spullen dienen vooral om hun dagelijkse dingen te kunnen doen.

Mag je wonen in een camper?

Het korte antwoord hierop is, ja je mag wonen in een camper in Nederland

Het lange antwoord ligt wat complexer en dat heeft vooral met de vele regeltjes te maken. Belangrijk hierbij te vermelden is dat ik voor deze blogpost ervan uitga dat je geen eigen huis meer hebt. Hou je deze wel dan zijn de regels een stuk eenvoudiger. Je behoudt dan namelijk een postadres, het enigste waarop je moet letten is dat je regelmatig langs huis gaat.

Heb je geen officieel woonadres meer dan zal je een postadres moeten opgeven. Dit is namelijk het adres waar jij voortaan al je post zal ontvangen en hoe bijvoorbeeld de belastingdienst jouw kan informeren.

Een postadres kan je bijvoorbeeld het adres van vrienden, familie of kennissen zijn. Belangrijk is dat zij toestemming geven dat dit jouw postadres en dat dit geregisseerd staat. Dit kan je doen bij de gemeente van het postadres. Je staat dus niet op dit adres ingeschreven en bent ook geen toeslagpartner. De bewoners lopen dus geen enkel risico om jouw als postadres aan te nemen.

Let op dat een postbus niet voldoende als postadres is!

Wat kost leven in een camper?

Natuurlijk is het leven in een camper niet gratis. Je moet ten eerste een camper hebben en daarna moet je ook nog gewoon je leven leven. Om een idee te krijgen hoeveel je dit kan gaan kosten, heb ik hieronder per thema de kosten inzichtelijk gemaakt.

Let op vaak hou ik rekening met minimale kosten. Je kan het leven zo luxe maken als jezelf wilt, maar dan gaan de kosten natuurlijk ook omhoog.

Kosten van een camper (verbouwen)

De duurste kostenpost is natuurlijk het kopen van een camper. Je kan natuurlijk een complete tweedehands camper kopen, maar dan zit je al gauw aan €30.000 a €50.000. Aangezien deze blogpost gaat over in een camper leven om geld te besparen, gaan we voor een goedkopere manier.

Zo kan je een (bestel)bus tot camper ombouwen. Een tweedehands busje in goede staat (niet teveel km) kan je kopen vanaf €7.000 a €10.000. Natuurlijk zijn ze ook goedkoper te vinden, maar je wilt wel een betrouwbaar busje als basis. Je hebt dan natuurlijk enkel een leeg busje waar je nauwelijks in kan leven.

Daarom zal je naast de aanschaf van je busje ook nog de boel moeten verbouwen. Dit kan je zo duur en luxe maken als je wilt, maar laten we van de basis uitgaan. Je zal de bus moeten isoleren, bekleden, water & elektra aanleggen en moeten inrichten.

Om je niet stap voor stap mee te nemen in dit hele proces heb ik hieronder een tabel met een overzicht wat je ongeveer kan verwachten van de prijzen. Let op dit is wel als je de hele bus zelf verbouwt!

OmschrijvingKosten
Isoleren en bekleden€ 600,00
Ramen€ 800,00
Elektra€ 750,00
Zonnepaneel€ 2.000,00
Watertank€ 400,00
Gasinstallatie€ 500,00
Betimmering meubilair (Kastjes, bedframe enzo)€ 2.000,00
Standaard producten (koelkast, matras, kookplaat enz)€ 2.500,00
Totale kosten€ 9.550,00

Let op dat de bovenstaande kosten natuurlijk de minimale kosten zijn. Ook ligt het aan de grote van je camper, maar je bent al gauw €10.000 kwijt om een busje om te bouwen naar een camper

Al met al moet je zeker rekening houden met €20.000 om een busje om te bouwen tot camper.

Kosten van reizen & overnachten met de camper

Natuurlijk is het mogelijk om gratis te overnachten, maar voor de meeste plekken zal je ook met je camper moeten betalen. Voor een camperplaats (vaak geen faciliteiten) betaal je al gauw €5 a €20 per dag. Dit is nog altijd een stuk goedkoper als een camping, wat al gauw €30 a €50 per dag kost.

Daarbij moet je natuurlijk rekening houden met reiskosten. De basis hiervoor zijn natuurlijk de benzinekosten. Ga er vanuit dat je ongeveer 10km op 1 liter benzine rijdt. Rij je dus 500km per maand dan ben je ongeveer €100 kwijt.

Daarnaast zal je in het buitenland ook vaak tol moeten betalen. Je kan er ook voor kiezen om via de b-wegen te rijden, wat vaak veel mooier en avontuurlijker is.

Voor overnachten en reizen ben je minimaal €400 per maand kwijt.

Levensonderhoud kosten met de camper

Internet is absoluut één van je beste vrienden tijdens je reis met een camper. Natuurlijk is het handig om zaken te regelen, maar ook om contact te houden met vrienden en familie. Je kan hiervoor internet gebruik op gratis locaties, maar deze zijn vaak slechts beveiligd. Beter kan je een goed internetabonnement bij je mobiel afsluiten of kiezen voor een dongel. Je kan al voor €30 per maand onbeperkt internetten.

Spullen opbergen zal voor veel mensen ook een kostenpost met zich meebrengen. Natuurlijk is het opslaan van je spullen in je camper gratis, maar kom je uit een woning dan heb je waarschijnlijk de nodige spullen om op te slaan. Dit kan je gratis bij familie of vrienden doen en anders in een box. Deze kan je voor enkele tientjes per maand huren.

Eten & drinken zullen absoluut de grootste kostenpost zijn. Waarschijnlijk minder hoog als wanneer je in een woning zit, maar nog steeds moet je wel rekening houden met €300 per koppel.

Verzekeringen & belastingen zullen ook een grote kostenpost zijn. Natuurlijk moet je een zorgverzekering hebben, maar je moet ook een verzekering hebben voor je camper. Vaak zijn deze verzekering toch al gauw €150 per maand zijn. Doe daarbij wegenbelasting van minimaal €100 voor een busje en je zit toch al gauw op €350 per maand.

Wassen & douche kan je waarschijnlijk niet in je camper en zal je elders moeten doen. Als je op een camping verblijft met je camper dan kan je waarschijnlijk daar douche en wassen. De meeste campings zullen hier geld voor vragen. Reken daarom gauw op €50 per maand op je normaal te kunnen douche en kleding te kunnen wassen

De kosten van je levensonderhoud ligt echt aan hoe je leeft, maar je moet toch wel uitgaan van minimaal €750.

Conclusie: Leven in een camper

Het leven in een camper moet je vooral doen, omdat je genoeg hebt van het gebaande pad zoals we dat kennen. Een vaste woning in altijd dezelfde omgeving met altijd hetzelfde werk.

Leven in een camper brengt namelijk absoluut zijn nadelen met zich mee. Je gaat comfort inleveren, maar krijgt daar veel vrijheid voor terug. Je moet tegen weinig comfort en avontuurlijke situaties kunnen, wil je het leven in een camper vol kunnen houden.

Uit kostenbesparing is het natuurlijk wel ontzettend aantrekkelijk. Je bent voor het leven in een camper ongeveer €1.150 per maand kwijt en moet rekening houden met €20.000 eigen geld om een camper te kunnen kopen.

De meeste huishoudens betalen enkel al €1.150 aan hypotheek of huur. Je bespaart dus ongelofelijk veel geld door in een camper te gaan leven. Maar is dit reden genoeg om je huidige leven ervoor in te wisselen?