Is Jan Modaal je buurman, verre vriend of misschien wel een familielid? Ongetwijfeld heb je er een keer van gehoord, maar wat houd het nou precies in? Om maar direct met de deur in huis te vallen is Jan Modaal geen persoon, maar een fictief persoon wat het grootste deel van Nederland vertegenwoordigt.

Jan Modaal kan ontzettend handig zijn om je eigen situatie te kunnen weerspiegelen. Hoe is jouw inkomen vergeleken met het inkomen van de rest van Nederland? Om deze reden is Jan Modaal zo ontzettend handig! In dit artikel deel ik allerlei leuke cijfers met je over Jan Modaal om zo je eigen situatie te kunnen vergelijken met het grootste deel van Nederland.

Wat is jan modaal?

Jan Modaal is natuurlijk geen echt persoon, maar een fictief persoon om een goed beeld te kunnen geven over hoe het er voorstaat met het grootste deel van Nederland. Praat je dus over een modaal inkomen dan heb je het hier over het inkomen wat het vaakste voorkomt onder de Nederlanders.

Bij Jan Modaal praat je dus over een stereotype persoon wat het grootste deel van de bevolking vertegenwoordigt. Dit geeft voor de meeste mensen dus een goede weerspiegeling, waardoor zij bijvoorbeeld hun inkomen kunnen vergelijken met wat het grootste deel van Nederland verdient.

Wil je jouw inkomsten en uitgaven vergelijken dan is het handig om een inkomsten en uitgaven overzicht te maken.

Om een beeld te krijgen hoe Jan Modaal precies werkt, heb ik hieronder een voorbeeld:

wat is jan modaal

Je ziet dat de meeste personen een inkomen hebben van €3.000 waardoor het modaal inkomen op €3.000 ligt. Het gemiddelde inkomen is alle inkomens bij elkaar opgeteld, delen door het aantal personen. Je komt dan uit op een gemiddeld inkomen van €2.350.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Wat is het modaal inkomen?

Het modaal inkomen is het inkomen wat het meeste voorkomt onder de bevolking. Dit moet je niet verwarren met het gemiddelde inkomen. Bij het gemiddelde inkomen worden namelijk alle salarissen bij elkaar opgeteld en gedeelte door het aantal inkomens.

Het modaal inkomen in Nederland ligt in 2021 op €36.500 exclusief vakantiegeld. Omgerekend is dit per maand een bruto inkomen van €3.041,67 per maand. Dit komt neer op ongeveer €2.420 netto per maand.

Daarnaast ontvangt Jan Modaal natuurlijk ook nog vakantiegeld. Dit komt neer op ongeveer €2.800 bruto, ongeveer €2.140 netto.

Leuk om te weten is dat het modaal inkomen in Nederland de afgelopen jaren flink is gestegen. Zo lag het Modaal inkomen in 2010 nog op €32.500 en is dat nu dus €36.500. In 10 jaar tijd is Jan Modaal er dus €4.000 per jaar op vooruitgegaan

Kijk je naar het gemiddeld inkomen dan ligt dit een stuk hoger in Nederland. Helaas zijn de meest actuele cijfers uit 2018. In dat jaar lag het gemiddeld inkomen in Nederland op €38.500. Let op dat dit ook nog een het gemiddeld inkomen uit 2018 is en de kans groot is dat dit nu nog hoger ligt.

Wat is het gemiddeld salaris per leeftijd?

Natuurlijk hangt je inkomen onder andere af van je leeftijd. Veel beroepsgroepen krijgen namelijk een jaarlijkse verhoging en dan is het logisch dat je meer gaat verdienen als je ouder wordt. Daarom kan het handig zijn om het gemiddelde salaris per leeftijdsfase te zien.

Hieronder een tabel wat het gemiddelde per leeftijdsfase is

LeeftijdGemiddeld netto jaarsalarisGemiddeld netto jaarsalaris
Tot 25 jaar€1.083€ 13.000
25 tot 35 jaar€ 2.292€ 27.500
35 tot 45 jaar€ 2.550€ 30.600
45 tot 55 jaar€ 2.800€ 33.600
55 tot 65 jaar€ 2.825€ 33.900
65 tot 75 jaar€ 2.425€ 29.100
75+ jaar€ 2.292€ 24.500

De meest recente data hiervoor komt uit 2018 van de website van het CBS.

Wat is een modaal inkomen voor een gezin?

Het modaal inkomen gaat over het inkomen van één persoon en niet over het gehele huishouden. Veel huishoudens hebben tegenwoordig meerdere inkomstenbronnen waardoor de inkomsten vaak hoger liggen.

Er is op dit moment geen onderzoek gedaan wat het Jan Modaal salaris is per gezin. Het lastige is dat je ook niet het Modaal inkomen kan verdubbelen om het modaal inkomen van een gezin te bereken. Vaak zie je dat ouders in een gezin minder werken waardoor de inkomen ook lager liggen.

Een modaal gezin is in Nederland in ieder geval een gezin dat bestaat uit twee volwassenen en twee jongere kinderen.

Wel zijn er cijfers bekent over een gemiddeld inkomen van een gezin. Zijn beide ouders kostwinnaar dan ligt het gemiddeld inkomen van een huishouden op €6.000 bruto per maand. Let op dat het gemiddeld inkomen vaak een stuk hoger ligt als het modaal inkomen!

Wat zijn de uitgaven van jan modaal?

Een andere leuke vergelijking is om te kijken naar de uitgaven van Jan Modaal, want wat geven de meeste Nederlands nou uit en zijn deze uitgaven te vergelijken met die van jou?

Zo heeft het Nibud in 2019 een onderzoek gedaan naar de uitgaven van Jan Modaal. Uit dit onderzoek blijft dat een 55% van het modale inkomen opgaat aan vaste lasten zoals hypotheek, energie en verzekeringen. Van de €2.140 gaat er dus €1.177 naar vaste lasten.

Daarnaast geeft een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer €500 kwijt aan boodschappen. Dit geldt voor een gezin met jonge kinderen, heb je geen kinderen dan ligt bedrag rond de €400. Een alleenstaande kan het redden met €220 per maand.

Daarmee komen de gemiddelde uitgaven voor een gezin om ongeveer €1.700 per maand. Dit zijn de uitgaven zonder kosten aan kleding, leuke dingen doen, uiteten of andere onverwachte kosten.

Naast deze uitgaven doet een huishoudens natuurlijk uitgaven aan kleding, leuke dingen of gaan ze een keer een hapje buiten de deur doen. Deze kosten komen maandelijks uit op ongeveer €500. Daarmee komen de totale uitgaven op minimaal €2.200 per maand.

Ga je er vanuit dat een modaal inkomen rond de €2.420 ligt dan komt een gezin maandelijks dus maar net rond. Daarom zie je dat veel gezinnen moeten rondkomen van twee inkomens. Het is bijna onmogelijk om met één modaal inkomen een heel gezin te onderhouden.

Naast de uitgaven is het ook belangrijk om te sparen. Het Nibud adviseert om minimaal 10% van je inkomen maandelijks te sparen. Dit zou voor een modaal inkomen neerkomen op een bedrag van €240 per maand. Dit is noodzakelijk om meer financiële zekerheid in te bouwen. Zo kan je hoge kosten opvangen zonder direct geld te hoeven lenen.

Wat is modaal netto per maand?

Jan Modaal verdient in Nederland € 36.500 bruto per jaar. Dit komt neer op ongeveer €3.042 bruto per maand. Hier moet natuurlijk nog belasting over worden betaald waardoor er uiteindelijk €2.420 netto per maand overblijft.

Waar komt Jan Modaal vandaan?

Jan Modaal is een benaming voor de ‘normale’ Nederlander wat ooit is ontstaan in de politiek. Toen werd het het modaal inkomen vooral gebruikt om te kunnen zien wat de impact was van politieke beslissingen op een normaal gezin in Nederland.

Wat is het verschil tussen een modaal- en gemiddeld inkomen?

Vaak wordt een modaal- en gemiddeld inkomen door elkaar gehaald. Een modaal inkomen is het inkomen wat het meest voorkomt onder de Nederlandse bevolking. Een gemiddeld inkomen zijn alle inkomsten bij elkaar opgeteld delen door het aantal kostwinnaars.