Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Hoe word je rijk? 16 tips voor je eerst miljoen

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 08 februari 2021
 • Inspiratie

Hoe word je rijk? Dat is de vraag die we allemaal wel eens gesteld hebben. Natuurlijk, want het leven is vaak een stuk makkelijker als er geen financiële zorgen zijn. Rijk worden zorgt er waarschijnlijk voor dat jij je dus nooit meer zorgen hoeft te maken over hoe je jouw geld verdient.

Eigenlijk is rijk worden vaak een stuk makkelijk als je zou denken. Natuurlijk moet je een manier vinden om redelijk goed geld te verdienen, maar als je dat hebt dan zijn het vaak de keuzes die ervoor zorgen of jij rijk wordt of niet. Nee hier gaat het niet direct miljoenen die je direct gaat sparen, maar wel een start maakt aan dit miljoen.

Een miljoen lijkt direct zo ver van je bed, maar met de juiste keuzes gaat het een stuk snellers als je zelf zal verwachte. Aan de hand van verschillende hoofdstukken laat ik je zien hoe jij kan starten met het opbouwen van je eerste miljoen! Lees daarom gauw verder en ontdek de antwoorden op “hoe word je rijk?”

Hoe snel kan je miljonair zijn?

Natuurlijk is het leuk om als eerst te kijken naar het resultaat. Daarom laat ik je eerst zien hoe snel je miljonair kan zijn als je geld spaart en investeert. Met verschillende maandbedragen laat ik zien hoe snel je miljonair kan zijn en geloof mij dat is een stuk sneller als jij denkt!

Inleg per maandSparenInvesteren (7% rendement)
€ 300,00277 jaar44 jaar
€ 500,00166 jaar37 jaar
€ 750,00111 jaar32 jaar
€ 1.000,0083 jaar28 jaar

Zoals je zit in de tabel hierboven is het bijna niet te doen om een miljoen te halen als je enkel gaat sparen! Met een inleg van €300 per maand ben je 277 jaar bezig! Dat ga je waarschijnlijk dus niet meemaken. Maar kies je ervoor om dit bedrag ook nog een te investeren dan doe je er nog maar 44 jaar over! Begin jij dus op je 20ste met €300 per maand te investeren en behaal je 7% rendement per jaar dan ben je op je 64ste miljonair!

Verhoog je jouw inleg dan zie je direct dat dit gigantisch invloed heeft op de duur. Zo kan je met een inleg van €500 al 7 jaar eerder het doel bereiken als je het investeert. Kortom het is absoluut mogelijk om miljonair te worden alleen moet je er bewust van zijn dat het kan en er bewust mee omgaan.

Inzicht: De eerste stap naar je miljoen

Het antwoord op “Hoe word je rijk” begint toch echt bij inzicht. Financiën gaan altijd over inzicht! Heb je geen inzicht in je financiële situatie dan kan je nog zo je best doen, maar dan gaat het nooit een succes worden.

Zorg voor overzicht

Om te starten zal je dus inzicht moet krijgen in je financiële situatie en dat kan je doen door al je inkomsten en uitgaven overzichtelijk op te schrijven. Het makkelijkste is om je bankieren app te openen en per categorie op te schrijven hoeveel je daar uitgeeft. Uiteindelijk heb je per categorie inzicht in hoeveel je uitgeeft.

Hieronder een lijst met categorieën van uitgaven die belangrijk zijn

Vaste lasten

 • Energie
 • Telefoon, televisie en internet
 • Hypotheek
 • Verzekeringen (zorg, inboedel enzo)
 • Vervoer (auto, trein enzo)
 • Abonnementen (Netflix, tijdschriften, Spotivy enzo)
 • Contributies
 • Kinderopvang

Variabele lasten

 • Boodschappen
 • Kleding
 • Uiteten & bestellen
 • Leuke dingen doen
 • Huishoudelijke- & verzorgingsproducten

Naast uitgaven heb je natuurlijk ook wat inkomsten. Denk hierbij aan je salaris, vakantiegeld, toeslagen en eventuele andere inkomsten. Zorg dat je deze netjes op papier zet zodat je per maand precies weet wat je inkomsten zijn.

Zorg voor een plan

Zonder plan gaat het absoluut niet werken. Heb je een partner ga dan samen zitten en zorg dat je een gezamenlijk plan maakt over wat je wilt bereiken op financieel gebied. Maak een plan waar je uiteindelijk wilt zijn, maar ook wat je op de kortere termijnen wilt bereiken.

Belangrijk is om te bespreken wat je uiteindelijk met het geld wilt doen. Het doel moet niet zijn om een miljoen te halen. Wat wel zo kan zijn is dat je bijvoorbeeld een wereldreis wilt maken en allebei op je 50ste klaar wilt zijn met werken. Om dit te realiseren heb je een bepaald bedrag nodig.

Geld is nooit het doel! Zorg voor duidelijk doelen, waarom je het geld nodig hebt waar je zo hard voor moet sparen.

Besparen: De basis van rijk worden

Van veel miljonairs wordt gezegd dat ze op hun portemonnee zitten. Kortom ze geven weinig geld uit en dat is misschien ook wel de reden dat ze miljonair zijn geworden en jij niet! Besparen is namelijk misschien nog wel belangrijker als het verdienen van het geld.

Weest bewust van economisch belangen

Je zal er niet direct bij stilstaan, maar onze economie is gebaat bij het leven bij je stand. Dit betekend dat jij het geld uitgeeft wat jij verdient zodat het verlangen naar meer geld toeneemt. Goed is om dit uit te leggen aan de hand van een voorbeeld

Stel je baas geeft jou 10% salarisverhoging en jij kan hierdoor eindelijk die nieuwe auto per maand betalen. Vanaf dat moment kijk je uit naar je volgende salarisverhoging. Maar stel je geeft dit niet uit aan een auto, maar gaat dit beleggen. Uiteindelijk zal je zien dat je na een aantal jaar zoveel hebt belegd dat je misschien wel kan stoppen. Inplaats dat jij tot je 67ste bij je baas werkt, stop jij opeens op je 50ste. Hierdoor heeft je baas dus veel minder lang profijt van jou. Wedden dat je baas nooit deze 10% verhoging zou hebben gegevens als hij wist dat dit de gevolgen waren.

Wees dus bewust van het economisch belang dat jij je geld altijd maximaal uitgeeft. Als je hier bewust van bent dan kan je hier iets meer doen en je voordeel mee doen.

Ga beneden je stand leven

Als je bewust bent van het economisch belang dan hoef ik je niet uit te leggen wat de kracht is om beneden je stand te leven. Door bijvoorbeeld een huis te kopen op 60% van je maximale hypotheek kan je maandelijks een hoop geld besparen.

Maar het kan ook makkelijker waar je vandaag direct mee kan starten. Verkoop je dure auto en koop een goedkopere variant. Waarschijnlijk krijg je direct een groot bedrag terug en betaal je maandelijks veel minder.

Een ander tip is om eens goedkoper uiteten te gaan. Je zal zien als je minder uiteten gaat dit direct een hoop geld zal besparen.

Kortom kijk naar de mogelijkheden om direct geld te besparen wat je weer kan gebruiken om te beleggen.

Eerst sparen dan uitgeven!

Deze tip kan ik eigenlijk bij iedere blogpost geven. Zodra je inkomen binnen is, zorg dan dat je eerst je geld wegzet wat je wilt beleggen en sparen. Hierna hou je een bedrag over wat je gebruikt om uit te geven.

Het grote voordeel hiervan is dat je het belangrijkste hebt gedaan. Je hebt het geld apart gelegd waarvoor je maandelijks moet sparen en hebt het geld geïnvesteerd om rijk te worden gedaan. Het geld wat je dan nog over hebt is geld wat je mag uitgeven, maar dat hoeft natuurlijk niet!

Zo laag mogelijk bedrag op betaalrekening

Persoonlijk ben ik hier een groot fan van! Veel mensen vinden dit eng, want wat nou als er iets afgeschreven moet worden, maar er niet voldoende opstaat. Daarom hou ik €200 aan op mijn betaalrekening en zorg ik dat alle vaste lasten van een andere rekening afgeschreven worden.

Als je een groot bedrag op je spaarrekening hebt staan dan vallen kleine uitgaven je niet op. Maar staat er maar een klein bedrag op je betaalrekening dan zal dit opvallen waardoor je veel bewuster omgaat met je uitgaven.

Aflossen op je hypotheek

Extra Aflossen op je hypotheek is over het algemeen niet zo bekend, maar moet je absoluut overwegen. Het grote voordeel van extra aflossen op je hypotheek is dat je maandlasten direct zullen afnemen. Kortom hou je meer geld per maand over en dat betekend dat je weer meer kan investeren. Deze kracht van investeren noemen we ook wel het sneeuwbaleffect.

Verdienen: Versnel je rijkdom

Natuurlijk helpt het om veel geld te verdienen, maar dit is absoluut niet noodzakelijk. Ik heb je tenslotte in de tabel hierboven laten zien dat je met €300 per maand investeren al op je 64ste je eerste miljoen kan hebben. Maar kan je per maand meer investeren dan heb ik je ook laten zien dat dit proces versnelt kan worden. Kortom extra geld verdienen helpt zeker

Je bent tevreden met je salaris

Natuurlijk moet je een keer tevreden zijn met je salaris, maar ben je dat echt? Heb je wel een stilgestaan wat je bijdraagt aan het bedrijf en of je salaris daar voldoende voor is. Ik durf te wedden dat bij heel veel mensen dit niet op één lijn ligt.

De rijkste mensen denken altijd na over wat zij waard zijn. Krijgen ze dit niet dan gaan ze hierover in gesprek en gaan ze desnoods verder zoeken. Het is helemaal niet raar om een gesprek aan te gaan over je vergoeding wanneer jij vind dat je meer waard bent.

Verdien geld met je passie

Heb je een fijne baan, maar wil je daarnaast ook nog wat geld verdienen dan kan dat op veel verschillende manieren. Maar als ik een tip mag geven dan is om iets te kiezen waar je passie ligt. Hou jij van vissen dan kan je bijvoorbeeld een Youtube of webshop hierover beginnen. Ben jij gek op koken, kijk dan of je gerechten kan verkopen in je buurt of deel je recepten op je eigen receptenwebsite.

Zorg voor minimaal drie inkomstenbronnen

Vrijwel iedere miljonair heeft meerdere inkomstenbronnen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ruimt 50% van de miljonairs precies drie inkomstenbronnen heeft. Zeker de passieve inkomen zijn ontzettend belangrijk. Hierbij kan je denken aan de volgende inkomstenbronnen

 • Werk
 • Ondernemening
 • Beleggen
 • Vastgoed verhuren

Investeren: Geld maakt geld

Investeren speelt een cruciale rol als je sneller je doelt wilt halen. Eigenlijk is het zonder investeren onmogelijk om een miljoen te halen. Dat liet ik al eerder zien in de tabel hierboven. Daarom hieronder cruciale tips om te investeren.

Spaar minder en investeer meer!

Rijk worden kan je eigenlijk alleen door met geld geld te maken. Je zal dus moeten investeren om een sneller productie van geld te genereren. Hierboven schreven we al over het aflossen op je hypotheek dit is een risicoloze manier van investeren, want. je betaald hierdoor over dat bedrag geen rente meer. Maar koopzegels van de AH zijn ook zo een simpel voorbeeld van met geld geld maken.

Kortom heb je voldoende spaargeld dan hoef je niet maar te blijven sparen om het sparen. Investeer het geld en zorg dat je er geld mee maakt!

Zorg voor spreiding

Investeren klink voor veel mensen eng, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het belangrijkste is dat je zorgt voor voldoende spreiding. Dit betekend dat je bijvoorbeeld niet alleen aandelen koop en helemaal niet in één bedrijf.

Het beste is om te kijken wat jij allemaal interessant vind en te kijken of je hier zelf in kan investeren. Vind je dit eng of zie jij door het bomen het bos niet meer dan kan je ook kijken naar iemand ie je daarbij kan helpen. Een beleggingsfonds kan dan bijvoorbeeld een idee zijn.

Investeer voor de lange termijn

Investeren is iets voor de lange adem. Simpel uitgelegd betekend dit dat bijvoorbeeld de beurs op de lange termijn altijd winstgevend is. Daarnaast zal je bij een maandelijkse inleg zien dat het meeste rendement in de laatste jaren liggen. Het rendement zit namelijk op de totale investering en aangezien deze jaarlijks toeneemt, zal ook steeds je rendement jaarlijks toenemen.

InlegWaarde investeringJaarrendementTotale rendement
1 jaar€ 6.000€ 6.420€ 420€ 420
5 jaar€ 30.000€ 36.919€ 2.415€ 6.919
10 jaar€ 60.000€ 88.701€ 5.803€ 28.701
20 jaar€ 120.000€ 263.190€ 17.218€ 143.190
30 jaar€ 180.000€ 606.437€ 39.673€ 426.437

Duidelijk is te zien dat je na 1 jaar €420 hebt verdient in één jaar, maar als je na 5 jaar kijkt dan is dat al opgelopen naar €2.415 per jaar. Het jaar daarop is dit weer tegenomen. Je ziet dat in het begin het rendement dus nog vrij laag is, maar op het einde een gigantisch bedrag is.

Let op hier gaan we uit dat je jaarlijks 7% rendement maakt. In de praktijk zal dit niet het geval zijn en zal het ene jaar een rendement van 10% worden gehaald en het andere jaar 1%.

Blijf investeren in jezelf

Met investeren denken veel mensen al gauw aan geld, maar je kan ook investeren in jezelf. Luister podcasts, lees blogs en boeken en doe cursussen. Zolang jij je ontwikkeld zal je zien dat inzichten ontwikkelen waardoor je nog betere beslissingen kan maken voor de toekomst.

Geef het tijd: Groei naar je eerste miljoen

Niemand is binnen één dag miljonair en jij zal dat ook niet zijn! Geef het daarom de tijd en wees ook bewust dat het ontzetten veel tijd kost. Het enigste waar je grip op hebt is wat je in deze tijd allemaal doet!

Omring je met mensen die je bewonderd

In je eentje iets bereiken is vaak lastig. Maar als je deel uitmaakt van een groep dan is dit al een stuk makkelijker. Deze groep motiveert je bijvoorbeeld ook als je het even moeilijk vind.

Maar ook door je te omringen met mensen waar je bewondering voor hebt kan ontzettend helpen. Vaak inspireren zij je tot nieuwe inzichten waardoor je jezelf sneller zal ontwikkelen.

Niet voor niets zie je vaak dat rijken mensen zich omringen met rijken mensen. Vaak is het de denkwijze wat doorslaggevend is waardoor deze mensen het zover hebben gebracht.

Een leuke tip is om je bijvoorbeeld aan te melden op een Discord waar gelijkgestemde hetzelfde doel nastreven.

Begin vroeg met investeren

Zoals je kan ziet speelt tijd een ontzettend belangrijke rol, misschien we de belangrijkste. Des de eerder je begint met investeren des de groter de kans dat je er ook echt iets aan hebt. Met investeren groeit je vermogen namelijk exponentieel en dit betekend dat het in het begin langzaam zal groeien, maar aan het einde extreem snel!

Begin jij vroeg hiermee dan zal je zien dat deze extreme groei waarschijnlijk ook sneller zal zijn. Je bent hierdoor eerder bij je uiteindelijk doel.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Leven in een Camper: In Ultieme Vrijheid Geld Besparen
Succesvol Worden met Deze 9 Geheime Gewoontes
Dromen Waarmaken: In 10 Stappen Starten met je Droom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram