Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Geldzorgen oplossen en grip krijgen op je financiën

Geldzorgen zijn verschrikkelijk! Het beheerst je leven en door de gigantisch stress zie je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer. Met het uiteindelijk resultaat dat je in een vicieuze cirkel belandt waar je maar niet uitkomt.

Zodra er geldzorgen zijn dan zie je vaak dat het streven naar rooskleurige toekomst zwaar is. Je hebt tenslotte zorgen voor nu en de kans is groot dat je helemaal niet bezig bent met de toekomst.

Toch wil ik je stimuleren om wel te doen! In dit artikel leg ik je uit hoe je financieel alles weer op de rit krijgt en je kan bouwen aan een betere toekomst. Een toekomst zonder geldzorgen en waar jij je kan richten op wat je echt gelukkig maakt!

Schaam je niet voor je geldzorgen

Uit onderzoek van SNS blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde zich continue of af en toe zorgen maakt over hun financiën. Kortom de helft van alle Nederlanders heeft dus te maken met geldzorgen! Maar slechts een klein deel durft hier ook voor uit te komen.

Er hangt dus vaak een schaamte rond geldzorgen en dat is zonde. Als jij je schaamt voor je geldzorgen, probeer dit dan te overwinnen. Alleen als jij het accepteert dan kan je er iets aan doen. En nee je hoeft niet iedereen over je geldzorgen te vertellen.

Kies een select groepje mensen waar jij je zorgen mee kan delen om bijvoorbeeld je hart te luchten. Ook kan het verstandig zijn om dit te delen met mensen die je verder kunnen helpen. Soms kan iemand van buitenaf de situatie iets beter overzien en je helpen bij de eerste stappen om het probleem op te lossen.

Creëer overzicht in je financiën

De eerste stap is om overzicht te krijgen in je uitgaven en inkomsten.

De kans is groot dat je door alle zorgen dit al een tijd niet hebt gedaan. Van nature vlucht een mens voor gevaar en dat zie je ook bij geldzorgen. Zolang je er niet naar kijkt dan bestaat het ook niet en zullen de zorgen ook minder zijn.

Dit is ook direct het grootste probleem! Iedereen moet een duidelijk financieel overzicht hebben. Of je nou geldzorgen hebt of niet. Het makkelijkste kan je dit doen door te gaan budgetteren. Daar leg ik stap voor stap uit hoe je meer overzicht krijgt in al je uitgaven.

Uitgaven minimaliseren

Zodra je een overzicht hebt dan kan je beginnen in snijden in je uitgaven. En ja jij moet ook gaan snijden in je uitgaven!

Nog veel te vaak geven mensen geld uit om een fijn gevoel te krijgen. Vaak is dit gevoel van korte duur en is de uiteindelijk aankoop eigenlijk niet nodig. Het gevolg is dat je geldzorgen toenemen en dat geluksmoment snel verdwijnt.

Mijn tip is dan ook om na te denken wat je echt gelukkig maakt. Geef vervolgens enkel geld uit aan doelen die je leven echt verrijken. Je gaat dus een zuiniger leven leven waarbij je enkel nog geld besteed aan doelen die het waard zijn.

Voorbeelden van uitgaven waar je waarschijnlijk makkelijk op kan besparen.

  • Geef minder geld uit aan kleding: We geven met zijn allen veel te veel geld uit aan kleding. Schrijf op wat je echt nodig hebt en zorg dat enkel dit in je kledingkast te vinden is. Pas als het stuk is of als je het echt niet meer draagt dan mag je wat nieuws kopen
  • Abonnementen: Super handig die scheermesjes die je iedere maand automatisch krijg. Of die drie abonnement om series en films te kijken. Stop met abonnementen en kies één abonnement om bijvoorbeeld series te kijken. Meer heb je echt niet nodig om gelukkig te zijn!
  • Verzekering: Hoevaak controleer jij je verzekeringen? Nederlands verzekeren zich vaak voor veel te veel en ik ben dan ook van mening om je enkel te verzekeren voor dingen die je niet zelf zou kunnen betalen. Besparen op verzekeringen kan vaak honderden euro’s per jaar besparen.
  • Eten bestellen: Het is lekker makkelijk en ongelofelijk duur! Ik ben ook gek op eten bestellen, maar heb nu een maximum afgesproken. Zo bestellen wij voor maximaal €75 per maand aan eten en geen euro meer!

Creëer een buffer

Als het goed is heb je nu een duidelijk overzicht en ben je begonnen met meer geld besparen. Nu gaan we je geldzorgen echt wegnemen door te werken aan een buffer.

Heb je minder dan één maand aan uitgaven op je spaarrekening dan zul je altijd geldzorgen houden. Er kan namelijk altijd iets tegenzitten en dan is het fijn als je weet dat je minimaal één maand door kan komen.

Ben je niet gewend om te sparen dan is het handig om volgens het 50/30/20 methode te werken. Dit is een manier waarbij je een duidelijk verdeling van je budget hebt. 50% naar vaste lasten, 30% voor behoeftes en 20% om te sparen.

Dit klinkt misschien niet zoveel, maar stel je hebt een inkomen van €2.500 dan spaar je dus iedere maand €500!

Het beste kan je als eerste een spaarpot maken die je rust geeft. Dit is dus het minimale spaargeld dat je moet hebben om fijn te kunnen leven. Hier zitten allerlei kosten in gedekt als er plotseling iets gebeurt. Denk daarbij aan apparatuur dat stuk gaat, auto dat onderhouden moet worden of een plotselinge tandartsrekening.

Investeer in je ultieme dromen

Je gaat het niet volhouden als je gaat beginnen zonder doel. Natuurlijk zijn je geldzorgen oplossen een doel op zich, maar de echte motivatie zijn je echt dromen.

Ga na wat je echt graag zou willen in je leven en denk daarbij even niet aan je financiën.

Misschien wil je wel eerder stoppen met werken, een prachtige reis maken of een vakantiehuis kopen in Spanje? Echt alles mag, want dit is uiteindelijk het doel waar je zo hard voor gaat werken.

Ik zeg expliciet dat alles mogelijk is, omdat dit ook echt waar is! Ook als je nu geldzorgen hebt dan kan jij later je dromen alsnog uit laten komen. Het enigste wat je hiervoor moet doen is goed omgaan met je financiën, je levensstijl veranderen en het de tijd geven.

Heb je veel geld nodig en denk je dat dit niet haalbaar is? Met sparen is het inderdaad vaak lastig om grote bedragen bij elkaar te krijgen, maar als je geld gaat investeren dan kan dit veel sneller gaan.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om te beginnen met beleggen om je vermogen sneller te laten groeien.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Leven in een Camper: In Ultieme Vrijheid Geld Besparen
Succesvol Worden met Deze 9 Geheime Gewoontes
Dromen Waarmaken: In 10 Stappen Starten met je Droom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram