Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

We mogen weer geld uitgeven! Kies voor bewust uitgeven en gelukkig zijn

Geld uitgeven is ontzettend fijn! Zeker nu we eindelijk weer dingen mogen ondernemen. De winkels zijn weer open, we mogen weer dagjes weg en we kunnen zelfs weer aan onze vakantie denken. Ik word er in ieder geval weer helemaal blij van

Maar betekent dit dat je met geld moet gaan smijten of blijf je bewust geld uitgeven? Het is natuurlijk heerlijk om na al die tijd weer op pad te gaan en het geld te laten rollen. Zelf zat ik gister in mijn tuin en vroeg ik mij dit dus af… Nu ik weer van alles mag, ga ik dan volop geld besteden of ben ik eigenlijk best gelukkig?

Ik kwam eigenlijk tot de conclusie dat ik best gelukkig ben. Natuurlijk vind ik het weer heerlijk om op het terras te zitten, buiten de deur te eten en om vakantie te gaan. Maar ik heb in de afgelopen tijd ook geleerd dat ik met beperkte middelen heel gelukkig kan zijn.

Daarom schrijf ik in dit artikel hoe ik bewust ga uitgeven, want ja ook ik ga uitgeven alleen aan de dingen die mij echt gelukkig maken.

De waarde van geld

Als ik mij de afgelopen jaar ergens bewust van ben geworden, is het de rol van geld. We werden overspoeld met berichten over geld en wat ons economisch allemaal te wachten staat.

De geldpersen gingen aan en ieder land heeft flinke leningen aan moeten gaan om deze tijd zo goed mogelijk door te komen. Dit heeft mij wakker geschud wat de waarde van geld nou werkelijk is? Want als de geldpers zo makkelijk aan gaan, de rentes hard naar beneden en inflaties omhoog… Wat is geld dan echt nog waard?

Geld is voor mij steeds meer een middel geworden. Vroeger koppelde ik het nog wel eens aan geluk, maar dat is mij het afgelopen jaar steeds meer duidelijk geworden. Geld maakt absoluut niet gelukkig. Wat echt gelukkig maakt zijn de kleine dingen… Een fijne tuin, een biertje drinken op het terras, een wandeling door het bos of een vakantie met je gezin.

Geld maakt niet gelukkig, maar geldzorgen maken wel je wel dood ongelukkig. Daarom kies ik ervoor om in deze tijd juist mijn geld goed te besteden en te genieten van alles wat mij echt gelukkig maakt.

Duur is niet altijd lekkerder of beter

Onze hersenen (denkpatronen) zijn soms een sta in de weg. Zo make onze hersenen automatisch de koppeling tussen duur en lekker of beter. Kortom als je iets duurs koopt dan is dit een seintje naar je hersenen dat het direct veel beter is.

Het gekke is dat als jet wee potte pindakaas ziet staan, iedereen geneigd is om de duurdere te pakken. Ons brein zegt ons namelijk dat dit van beter kwaliteit is en dus lekkerder en misschien zelfs wel gezonder.

Producten die duur worden gepresenteerd worden vaak als lekker of beter beschouwd. Idioot he? Er zijn tal van producten waarvan de goedkopere varianten veel lekkerder of beter zijn. Daarom is het verstandig om ook eens de goedkopere varianten te gebruiken!

Koop van al je A-merk producten een keer een goedkopere variant. Vind je ze lekkerder of net zo lekker? Dan heb je vanaf nu een goedkopere variant voor een lagere prijs

Zelf eet ik bijvoorbeeld de 100% Pindakaas van de Lidl. €1,80 per pot van 600 gram. Dit terwijl de 100% pindakaas van Calvé €,295 is voor slechts 350 gram!

Stop met voldoen aan verwachten

Waarschijnlijk zonder dat je het door hebt, maak je ongelofelijk veel keuzes om te voldoen aan allerlei verwachten. Je wilt dat je ouders trots op je zijn, net als je vrienden ook op vakantie naar Ibiza of net als de rest van buurt ook een uitbouw aan je huis.

Ik geloof heilig dat voldoen aan de verwachtingen, zorgt voor gigantisch veel stress. Het continue bezig zijn met andere, wat zij van je vinden en hier een vervolg aan geven kost ontzettend veel energie. Maar niet alleen energie! Het kost je ook ontzettend veel geld.

Tijdens een verjaardag koop je opeens de duurste spullen. Allerlei A-merk drinken, dure hapjes, een luxe taart en in de avond moet de bbq aan met vlees van de slager. Alles om een zo goed mogelijke indruk te maken op alle visie. En vergeet ik zomaar ook nog eens de traktatie op school of de waanzinnige cadeau’s die ouders tegenwoordig geven tijdens kinderfeestjes.

Hetzelfde geld voor vakantie. Je hoort er tegenwoordig toch echt niet meer bij als je niet met het vliegtuig naar een beetje luxe hotel gaat. Vervolgens sta je iedere dag om 7 uur s’ochtends naast je bed om handdoeken neer te leggen bij het zwembad…..

Maakt dit allemaal je nou echt gelukkig? Zijn dit al die kosten echt waard? Ik durf te wedden dat je hier volmondig “NEE” op kan antwoorden

Vraag jezelf dan eens af waarom je nog aan dit spelletje meedoet? Stop ermee en hou het leven een stuk simpeler, leuker en doe wat jullie gelukkig maakt.

Geld bewust uitgeven, zijn niet enkel beperkingen

Nog veel te vaak hoor dat geld besparen of bewust omgaan met je geld saai is. Je doet dan waarschijnlijk niks meer, koopt nooit wat leuks en bent vast de hele dag bezig met geld.

Het zijn allemaal van die typische vooroordelen die helemaal niet waar zijn. Wij doen genoeg leuke dingen, kopen iedere maand kleding en geven ook wel eens teveel geld uit aan dingen die waarschijnlijk niet perse nodig zijn.

Het grote verschil met andere is dat wij dit zo bewust mogelijk doen. Zo geef ik aan vaste lasten veel minder geld uit als veel andere. Zo stap ik ieder jaar over van energieleverancier, bel ik KPN voor beter deals en werken wij met digitale spaarpotjes om grote uitgaven te bekostigen.

Kortom wij proberen zo min mogelijk geld uit te geven aan doelen die gewoonweg goedkoper kunnen. Ook budgetteren wij om ervoor te zorgen dat wij voor grote uitgaven voldoende geld achter de hand hebben. Bij ons komt het niet voor dat wij “opeens” een rekening van de tandarts, reparatie van de auto of een vakantie krijgen.

Wij houden hier rekening mee en zorgen dat we ieder jaar een paar keer kijken naar onze uitgaven en inkomsten. Vervolgens begroten we hoeveel we iedere maand aan iets uit kunnen geven en sparen we voor de grote kostenposten die ons dat jaar te wachten staan.

Je zal zien dat je op deze manier veel meer rustig krijgt. Wil je een broek kopen dan is dat geen enkel probleem. Alleen heb je in dit geval een budget voor je kleding waar je het mee moet doen. Wil je uiteten of eten bestellen? Geen probleem dat kan gewoon van het potje dat je maandelijks hiervoor over hebt.

Ook een paar euro maken een verschil

Wat maken die paar euro nou uit? Ik hoor het mijzelf en vele andere nog veel te vaak zeggen. Maar zo vaak we het zeggen, zo vaak had je dus ook die paar euro kunnen besparen!

Kan je die paar euro besparen en doe je daarmee geen afbreuk aan het geluk dan zal ik die paar euro zeker besparen. Het is doodzonde om euro’s uit te geven als deze je niet gelukkiger maken

Zelf heb ik altijd een mooi voorbeeld als het gaat om een paar euro maken het verschil. Ik was toen nog in vaste dienst en kocht iedere dag twee broodjes bij de slager. De kosten waren €5 per dag, wat neerkomt op €100 per maand! Dat kinkt toch als een gigantisch bedrag he? En wat dacht je van €1200 per jaar? Wie gaat er nou €1200 per jaar aan broodjes betalen?

Mijn tip is dan ook om deze paar euro te vertalen naar een grotere tijdsframe

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Leven in een Camper: In Ultieme Vrijheid Geld Besparen
Succesvol Worden met Deze 9 Geheime Gewoontes
Dromen Waarmaken: In 10 Stappen Starten met je Droom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram