Wie droomt er nou niet van Goedkoper leven? Om aan het eind van de maand eens daadwerkelijk geld over te houden om opzij te zetten, of eens iets leuks van te doen.
We leven allemaal in een patroon, en vaak gaat dat wat erin komt, er net zo makkelijk weer uit. Stel het je maar eens voor. Zou je € 2.000 in de maand verdienen dan pas je daar je uitgaven op aan. Maar verdien je ineens € 4.000 per maand, dan zullen het aantal boodschappen dat je haalt ook meer worden.
Om ons los te maken van dat patroon, is een verandering nodig. En juist deze verandering kan ervoor zorgen dat we goedkoper en vrijer kunnen leven.
Goedkoper leven begint bij de eerste euro
Herken jij het dat je de meeste uitgaven doet na het ontvangen van je salaris? Dan is er veel winst te behalen in je gedrag met geld. Je realiseert je waarschijnlijk niet wat je voor iedere euro hebt moeten doen.
Dit is voor veel huishoudens het grootste probleem. Er moet ontzettend veel tijd en energie worden geleverd om het geld te verdienen. Maar zodra het geld binnenkomt dan ben je daar niet bewust van. Alle discipline die je hebt om het geld te verdienen, pas je niet toe om het te beheren.
Maar hoe belangrijk is het echt voor jou? Je geeft tenslotte al jaren het grootste deel van je geld uit zodra je het salaris binnenkrijgt.
Geef minder geld uit aan boodschappen
Dit betekent natuurlijk niet dat je daadwerkelijk minder moet gaan kopen, waardoor je ’s avonds altijd met honger naar bed gaat. Wat het wel betekent, is dat je er goed aan doet je meer bewust te zijn van wat je uitgeeft aan boodschappen, en vooral welke boodschappen je dan haalt.
We denken vaak dat de meest ongezonde producten het goedkoopste zijn; denk bijvoorbeeld aan een zak friet, een doos frikandellen of vissticks. Maar wat we hierbij vergeten, is dat dit soort maaltijden er niet voorzorgen dat jij lang een verzadigd gevoel hebt. De kans is dus groot dat je na een bord friet nog zin hebt in iets anders. Dit resulteert er vervolgens vaak in dat je ’s avonds nog een zak chips of pak koekjes opentrekt.
Wat je dan wel in huis moet halen? Gezonde voedingsstoffen! Groente, fruit, noten, vlees, vis en graanproducten. Deze zorgen voor een langer verzadigd gevoel, zijn goed voor je lichaam en hebben vaak geen toegevoegde suikers. Eet jij in de ochtend een bak yoghurt met fruit of muesli, in de middag bruin brood met lekker vers beleg en in de avond een bord vol met groente, vlees en bijvoorbeeld aardappels of pasta, dan is de kans groot dat je niet nog een zak chips opentrekt.
Door je hier bewust van te zijn weet je precies wat jouw lichaam nodig heeft, en hoe je ervoor kunt zorgen dat jij langer een vol gevoel hebt. Dit zodat je niet gaat snacken, en hier dus ook geen geld meer aan uit hoeft te geven.
Kijk je abonnementen eens goed na
Vaak sluiten we een abonnement af die vervolgens door middel van automatische incasso maandelijks wordt afgeschreven. Doordat dit allemaal automatisch gaat, is de kans groot dat we vergeten dat ze er zijn. Tijd dus, om eens goed te kijken naar je abonnementen en te bepalen of je die nog wel echt nodig hebt. Misschien heb je een Spotify-abonnement, maar gebruik je de app eigenlijk nooit, of krijg je nog steeds elke maand een tijdschrift door de bus die je vervolgens nooit leest.
Door dit goed na te kijken en eventueel abonnementen op te zeggen kun je al veel geld besparen. Een enkel abonnement kost je misschien een tientje in de maand, maar als dit er vervolgens drie zijn bespaar je per jaar toch mooi 360 euro! Kijk overigens ook goed naar je mobiele-, televisie- en streamingsabonnementen. Heb je accounts bij meerdere streamingdiensten, maar maak je eigenlijk, maar gebruik van één dienst? Dan kan de rest dus opgezegd worden.
Koop minder en verkoop overbodige spullen
Wanneer je in de stad rondstruint is de kans groot dat je iets ziet dat je wilt kopen. Heb je het geld ervoor, dan is de kans groot dat je dit ook doet. Een goedkoper leven begint bij grip krijgen op je uitgaven en kunnen leven met minder aankopen en spullen.
Heb je het echt nodig of koop je het omdat je het leuk vindt? Door bewust na te denken over de spullen die je wilt kopen kom je er al snel achter dat je lang niet alles nodig hebt. Mocht je overigens toch echt iets nieuws nodig hebben, dan kun je altijd eerst nog kijken of je dat niet tweedehands aan kunt schaffen. Veel spullen die te koop worden aangeboden zijn gewoon nog heel goed, en kun jij dus makkelijk gebruiken.
Overbodige spullen uitzoeken en wegdoen zorgt er niet alleen voor dat je huis lekker opgeruimd is, en je hoofd dus automatisch ook, maar ook dat je er nog wat geld mee kunt verdienen. Je kan veel meer spullen verkopen als je denkt, maar je kunt natuurlijk ook een deel weggeven. Heb je veel kleding die je niet meer draagt? Dit kun je verkopen via Facebook, Marktplaats of bijvoorbeeld Vinted. Wil je er echter een goed gevoel aan overhouden, dan kun je het ook in de plaatselijke kledingbak gooien. Op die manier maak je mensen met bijna geen geld heel erg blij met nieuwe kleding.
Besparen op water en licht
Misschien beseffen we nu pas, hoe duur de energiekosten zijn. De gasprijs ligt gigantisch hoog en steeds meer huishouden betalen een gigantische energierekening. Deze kosten kunnen vaak een stuk naar beneden gehaald worden als we iets meer rekening zouden houden met het eindbedrag.
Een lamp die aan blijft staan in de badkamer, of op de slaapkamer waar helemaal niemand is. Het lijkt iets kleins, maar het kan je veel geld besparen als je deze lamp gewoon uit doet op het moment dat je de kamer uit loopt. Ga je ’s avonds met je partner een film kijken? Steek dan wat kaarsen aan en misschien een sfeerlamp. De grote lamp aan hebben is zonde van het geld, maar draagt ook niet bij aan de sfeer die je wilt bereiken.
De gasprijzen liggen gigantisch hoog en daarom heb ik een artikel geschreven over je gasverbruik verminderen.
Ditzelfde geldt overigens voor het water. Mensen douchen vaak veel te lang, en dat is zonde. Ben jij iemand die graag langer onder de douche staat, dan is het wellicht tijd om dit eens aan te pakken. Neem bijvoorbeeld je telefoon of een losse wekker mee en zet die op een bepaald aantal minuten. Bedenk je vooraf wat er gedaan moet worden onder de douche, en hoe lang je daarmee bezig denkt te zijn. Vaak is 7 tot 10 minuten al voldoende om je volledig te kunnen wassen en je tanden te poetsen. Door hier bewuster mee om te gaan hoef je uiteindelijk minder betalen aan je waterleverancier, wat jou weer geld scheelt.
Goedkoper leven met minder verzekeringen
Natuurlijk is het goed, en soms zelfs verplicht, om verschillende verzekeringen te hebben, maar het loont wel om eens in de zoveel tijd te kijken of deze nog wel goed bij jou passen. Ook bij verzekeringen is het namelijk zo dat deze worden betaald door middel van een automatische incasso, en daardoor kijk je er vaak niet naar om. Misschien ben je wel net samen gaan wonen of juist uit elkaar gaan, dan moet de inboedelverzekering goed nagekeken, en wellicht opgezegd, worden.
Het kan ook goed zijn dat je een verzekering hebt afgesloten voor je smartphone, laptop of tablet, maar heb je deze ook echt nodig? Ga voor jezelf eens na wanneer je deze hebt afgesloten, en hoe vaak je hier vervolgens gebruik van hebt kunnen maken. Waarschijnlijk niet vaak, of misschien wel helemaal niet. Bedenk voor jezelf goed of je deze verzekeringen dan wel echt nodig hebt, of dat je ze beter op kunt zeggen.