Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het opbouwen van een financieel noodfonds is een van de beste dingen die je kunt doen voor jezelf en jouw gezin. Het is een soort verzekeringspolis – een die allerlei ongelukken, ziekten en andere onverwachte uitgaven dekt.

Weet je wat er gebeurt als je geen verzekering hebt? Je moet alles uit eigen zak betalen, wat ongelooflijk stressvol en zelfs ruïneus kan zijn als je niet genoeg geld hebt liggen om de kosten te dekken. Maar het opbouwen van een noodfonds hoeft niet moeilijk of eng te zijn. Bij deze 5 suggesties voor het creëren van jouw eigen noodfonds.

Wat is een noodfonds?

Laten we eerst eens kijken naar wat een noodfonds precies is. Ander noemen het ook wel eens een financiële buffer. Het is een spaarrekening die je kunt gebruiken om onverwachte uitgaven te dekken, zoals een medische rekening of een autoreparatie.

Jouw noodfonds moet idealiter drie tot zes maanden aan uitgaven dekken.

Op die manier kun je bij eventueel baanverlies of een andere grote tegenslag nog steeds de rekeningen betalen en eten op tafel zetten.

Waar kun je een noodfonds het beste bewaren?

Sommige deskundigen raden aan om jouw noodfonds op een aparte spaarrekening te zetten. Op die manier kom je niet in de verleiding om het uit te geven aan niet-essentiële zaken.

Anderen zeggen dat het prima is om het op een gewone betaal- of spaarrekening te houden, zolang je maar genoeg zelfbeheersing hebt om het niet te gebruiken voor dagelijkse aankopen.

Hoeveel geld moet er op een noodfonds staan?

Hoeveel geld moet er op een noodfonds staan? Het is een veelgestelde vraag waar geen pasklaar antwoord op kunnen geven. Het bedrag dat je in jouw noodfonds moet hebben hangt af van verschillende factoren, waaronder jouw inkomen, uitgaven en financiële doelen.

Toch raden de meeste deskundigen aan om een noodfonds te hebben dat 3-6 maanden van levensonderhoud kan dekken.

Zo ben je er zeker van dat je genoeg geld hebt om onverwachte kosten te dekken bij baanverlies of een andere grote tegenslag

TIP! Stel een budget op

Wanneer niet zeker weet hoeveel je moet sparen voor noodgevallen, begin dan met het opstellen van een budget en zet elke maand 10 procent van jouw inkomen opzij om te sparen. Verhoog vervolgens het bedrag dat je spaart naarmate jouw inkomen na verloop van tijd groeit. Denk eraan: een noodfonds is alleen bedoeld voor echte noodgevallen, dus spaar niet voor niet-essentiële aankopen!

Hoe bouw je een noodfonds op?

Laten we beginnen het het opbouwen van een noodfonds, deze onderstaande stappen helpen je daar direct bij.

Tip 1: Zet elke maand geld opzij

Tijd voor de eerste tip om een noodfonds op te bouwen. Wanneer je graag wil sparen voor een noodfonds, begin dan met elke maand geld opzij te zetten voordat je andere rekeningen betaalt of andere investeringen doet.

Dit zorgt er voor dat je daadwerkelijk geld opzij zet voor dit specifieke doel. Zelfs al is het maar 50 euro per maand, uiteindelijk pluk je er de vruchten van.

Tip 2: Stort extraatjes in het noodfonds

Telkens wanneer je extra geld ontvangt buiten jouw normale loon, zoals een bonus op het werk, een belastingteruggave, steek daar dan zoveel mogelijk van in jouw noodfonds.

Deze “meevallers” bieden een uitgelezen kans om jouw spaargeld te verhogen zonder dat je iets aan jouw budget of levensstijl hoeft te veranderen. Het geld stroomt immers toch al binnen.

Tip 3: Stel kleinere spaardoelen

Wanneer het gaat om sparen voor een financieel noodfonds, is het belangrijk om kleine spaardoelen te stellen. Dit zal jou helpen om op koers en gemotiveerd te blijven om te sparen.

Stel je voor dat jouw doel is om 1.000 euro te sparen in jouw noodfonds, verdeel dit dan in kleinere doelen van 250 euro per maand. Wedden dat deze manier van sparen goed uitpakt?

Deze spaarchallenges helpen het extra sparen nog leuker te maken.

Tip 4: Automatiseer jouw spaargeld

Een andere goede manier om op koers te blijven met sparen voor een noodfonds is door het maandelijks overmaken van jouw spaargeld te automatiseren.

Op deze manier hoef je er niet aan te denken om de overschrijving zelf te doen, het gebeurt immers automatisch. Je kunt zelfs een aparte spaarrekening speciaal voor jouw noodfonds openen, zodat je op elk moment precies weet hoeveel geld je gespaard hebt zonder daar onnodig in te hoeven duiken.

Tip 5: Leef van het loon van de laatste maand

Een van de beste manieren om te beginnen met het opbouwen van een noodfonds, is te leven op het loonstrookje van de laatste maand. Dit betekent dat je een maand aan levensonderhoud moet sparen, zodat je genoeg geld overhoudt in geval van nood.

Dit kan een hele opgave zijn, maar het is haalbaar als je bereid bent offers te brengen. Neem jouw uitgaven onder de loep en bepaal waar je op kunt bezuinigen.

Heb je die dagelijkse latte echt nodig? Zou je vaker jouw lunch kunnen inpakken?

Zodra je hebt vastgesteld op welke gebieden je jouw uitgaven kunt verminderen, maak je het geld dat je anders zou hebben uitgegeven automatisch over naar het noodfonds. Op die manier mis je het geld niet eens en zal het snel oplopen.

Conclusie: Zo bouw je op een snelle en effectieve manier een noodfonds op

Wij hopen dat dit artikel jou een aantal nuttige tips heeft gegeven voor het opbouwen van een noodfonds. Feit is dat niemand de toekomst kan voorspellen.

Wat als je een auto-ongeluk krijgt en geopereerd moet worden? Of wat als jouw huis onder water komt te staan en je het risico loopt om al je bezittingen te verliezen? Juist daarom is het hebben van een noodfonds zo belangrijk.

Wat de reden voor jouw financiële noodsituatie ook mag zijn, het is belangrijk om wat spaargeld opzij te zetten om jezelf er doorheen te helpen. Als er iets gebeurt en je hebt geen geld gespaard, kan het heel moeilijk zijn om van zo’n tegenslag terug te komen.

Zorg er dus voor dat je elke maand geld opzij zet. Mocht er iets onverwachts gebeuren, goed of slecht, dan heb je altijd geld achter de hand. En dat is een fijne gedachte!