Veel mensen zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan verdienen. Ondanks het hogere inkomen is er maandelijks niet meer overgebleven. Natuurlijk speelt de huidige financiële situatie een rol, maar het grootste probleem is leefstijlinflatie. Vraag jij jezelf af waar al dat geld maandelijks naartoe gaat? De kans is groot dat jij onbewust al jaren arm koopt en ik leg je daar alles over uit.

Wat is leefstijlinflatie?

Leefstijlinflatie is een manier van leven waarbij je uitgaven meegroeien met je inkomsten. Ondanks dat je de afgelopen jaren steeds meer bent gaan verdienen, ben je maandelijks niet meer geld gaan overhouden. Ongemerkt geef je dus steeds meer geld uit aan luxe die je voorheen niet had.

Vrijwel altijd gaat dit volledig onbewust. Je krijgt een salarisverhoging en zonder dat je het doorhebt, is deze verhoging de maand erop al besteed aan zaken als boodschappen, nieuwe kleding of andere luxe uitgaven. Uitgaven die voorheen niet konden of nodig waren, maar door het extra geld nu wel kunnen.

Kun jij je nog herinneren dat je ooit met veel minder inkomsten prima kon rondkomen? Waarschijnlijk kan jij je nu niet meer voorstellen dat dit mogelijk is. Dit principe heet leefstijlinflatie, je bent gewend aan je nieuwe luxe leven en kiest ervoor om te leven met een lege spaarrekening.

Zo herken je leefstijlinflatie?

Zelf herken ik mij al te goed in deze leefstijlinflatie. Ooit konden wij prima van één inkomen rondkomen, maar dat is allang niet meer het geval. Deels komt dit door een grotere woning en gezinsuitbreiding, maar veruit het meeste geld zal verdwijnen in de onbewuste keuze naar luxe.

Enkele voorbeelden:

  • We rijden nu een Citroen Cactus inplaats van een Citroen C1
  • We bestellen drie twee keer per maand eten en dat was in de beginjaren hooguit één keer.
  • Koffiekopjes van de Ikea werden ingeruild door dure HK living kopjes.
  • Een jogingspak van de H&M voor een joggingspak van Superdry
  • Steeds vaker een broodje of kopje koffie buiten de deur

Het zal je opvallen dat de meeste punten hierboven niet heel veel meer opleveren. Een auto blijft een auto en de koffie blijft hetzelfde, alleen uit een andere beker. Het maakte geen degelijk verschil en toch kiezen we er vrijwel allemaal voor om hier ons geld aan uit te geven.

Maar waarom doen we dat?

Je kiest niet voor leefstijlinflatie, maar het overkomt je. Tenminste dat is wat veel mensen zullen denken en toch ben jij de enige die er iets aan kan doen. Net als roken, is geld uitgeven (en een luxer) leven best verslavend. Je wilt je het liefst omringen met steeds meer luxe en klimmen in de sociale ladder van aanzien. Iedereen vergelijkt zich graag met andere en dit doe je altijd met iemand die het net iets beter hebt als jij. Kortom, het is nooit goed genoeg en het kan altijd beter.

Is het dan zo erg?

Er is helemaal niks mis met leefstijlinflatie. Tenminste als jij kan leven met een beperkte spaarrekening en het niet nodig vind om meer spaargeld op te bouwen. Wil jij wel meer spaargeld opbouwen voor bijvoorbeeld financiële tegenvallers, voor dromen of voor je oude dag? In dat geval is het verstandig om veel bewuster financiële keuzes te maken en leefstijlinflatie te beperken.

Hoe voorkom je leefstijlinflatie?

Ben je ervan overtuigt dat jij je herkent in het bovenstaande verhaal? In dat geval kan het verstandig zijn om hier iets aan te doen. Hieronder heb ik een aantal handige tips hoe jij jezelf kan beschermen tegen leefstijlinflatie.

  • Kijk of je terug kan naar een gezonde financiële basis, hiervoor is de 50/30/20 regel een goede start.
  • Ga je meer verdienen? Zet dan na het ontvangen van je nieuwe salaris, het extra geld op je spaarrekening.
  • Vraag jezelf bij iedere aankoop af of je er echt gelukkiger van wordt?
  • Kijk minder naar mensen om je heen en zeker naar mensen die net boven jouw stand leven. Je vergelijkt je altijd met mensen die het beter hebben, maar wil je dat ook echt allemaal?
  • Zonder inzicht kan je ook geen verstandige keuzes maken. Zorg voor meer controle op je financiën en ga bewuster leven.