Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Foto’s verkopen: Geld verdienen met fotografie

Foto’s verkopen of beter gezegd geld verdienen met fotografie is tegenwoordig voor heel veel mensen een mooi bijverdiensten. Er online veel verschillende manieren waarmee je een leuk bedrag kan verdienen, waaronder het invullen van enquêtes en het schrijven van teksten. Het is nog veel leuker om met jouw hobby geld te verdienen en laat dat voor veel mensen nu fotografie zijn.

Er zijn honderdduizenden actieve websites alleen al in Nederland, wereldwijd zijn dat er miljoenen. Al die websites hebben foto’s nodig, want anders zou de site al snel saai zijn. De webmasters kunnen dan eenvoudig online wat stockfoto’s aanschaffen en die kan jij nu gaan maken en verkopen. Daarnaast kan je ook in lokale winkeltjes foto’s verkopen of bruiloften fotograferen. Hier de beste tips om geld te verdienen met foto’s maken.

Foto’s verkopen met Stockfotografie

Een bedrijf of webmaster kan voor zijn website een professionele fotograaf inhuren voor het maken van de benodigde foto’s. Dit is alleen erg duur en vaak ook totaal onnodig. Het is veel gemakkelijker om gebruik te maken van zogeheten stockfoto’s en die worden aangeboden door stockbureaus. De bureaus bieden bijzonder veel stockfoto’s aan, eigenlijk in vrijwel iedere niche en over elk onderwerp.

De stockbureaus maken die foto’s niet eigenhandig. Naast professionele fotografen zijn er ook nog veel amateurfotografen actief. De foto’s die jij schiet kan je zelf aanbieden op de website van de stockbureaus. Bedrijven over de hele wereld kunnen dan jouw foto’s kopen. Je moet denken aan bedrijven die tijdschriften uitbrengen of op zoek zijn naar de juiste foto voor een reclame. In de wereld van nu zijn de stockfoto’s essentieel en daar kan jij van profiteren.

Hoe kan ik beginnen als stockfotograaf?

Als je een passie hebt voor fotografie dan kan je eenvoudig en snel een account aanmaken bij een stockbureau. Het is slim om je eerst te verdiepen in stockfoto’s voor je ervoor aanmeld. Kijk bijvoorbeeld eerst een rond op een stockfoto website om te kijken wat de kwaliteit is en wat er word aangeboden. Denk je van toegevoegde waarde te kunnen zijn dan kan je door naar de volgende stap.

Een goede uitrusting is naast je skills erg belangrijk. Zorg dat je over een goede camera beschikt, bijvoorbeeld een professionele spiegelreflexcamera. Zeer degelijke spiegelreflexcamera’s zijn niet eens erg duur en gewoon verkrijgbaar bij de MediaMarkt en CoolBlue. Heb je die paar honderd euro niet liggen? Je kan ook prima een tweedehands camera op de kop tikken op bijvoorbeeld Marktplaats.

Nadat je een account hebt aangemaakt bij een stockbureau dan zal je nog een bevestiging moeten krijgen. Sommige sites zijn niet zo kieskeurig, maar andere bureaus vragen om een paar voorbeeldfoto’s. Stuur daarom uitsluitend foto’s in waar je echt trots op bent. Er zal worden gekeken naar de fotokwaliteit en of een foto ook commercieel gebruikt kan worden. Het kan enkele dagen duren voordat je account is goedgekeurd, dus je zal even moeten wachten.

fotos verkopen stockwebsite 1024x555

De beste stockbureaus

De markt van de stockfotografie is de laatste jaren vele malen groter en succesvoller geworden. De stockbureaus komen dan ook als paddenstoelen uit de grond, maar slechts enkele bureaus bieden de kans om echt goed geld aan stockfotografie te verdienen. Dit komt omdat de bureaus eenvoudig online zijn te vinden en daardoor ook meer klanten kunnen binden. Hieronder hebben wij enkele populaire stockbureaus voor jullie op een rijtje gezet:

Shutterstock

Het stockbureau ‘Shutterstock’ is wellicht de bekendste en populairste uit ons rijtje. Het is namelijk het bureau dat de meeste foto’s op jaarbasis weet te verkopen. Een account aanmaken als fotograaf is kosteloos en duurt een paar minuten. Alle foto’s die jij instuurt moeten eerst nog worden bekeken door een medewerker van Shutterstock. Hierdoor kan het even duren voordat jouw foto’s te koop worden gezet. Desondanks is het een geweldige plek om jouw carrière als stockfotograaf te beginnen. Je mag onbeperkt foto’s blijven insturen.

iStockphoto

Je kan ook een kosteloos account aanmaken bij iStockphoto. Echter staat dit bureau zeker niet op de eerste plaats. Er worden hogere bedragen gevraagd voor foto’s dan bij menig concurrent, waardoor de klanten vaak toch voor een alternatief kiezen. Het biedt je overigens wel de kans om meer geld aan een foto te verdienen. Je account dient eerst goedgekeurd te worden en als beginnende stockfotograaf mag je maximaal vijftien foto’s per week aanbieden op de site.

Dreamstime

Het stockbureau Dreamstime is een stuk laagdrempeliger, aangezien je direct na aanmelding mag starten met het verkopen van foto’s. De kwaliteit dient wel goed te zijn, simpelweg omdat de klanten anders voor een andere foto kiezen. Probeer daarom een bepaalde en vooral hoge standaard te hanteren. Je mag maximaal twintig foto’s per week op de site plaatsen. Let op, Dreamstime heeft wel minder bezoekers dan de eerder genoemde stockbureaus.

Lees ook: Beste tips om extra geld te verdienen

Fotolia

Je mag ook een account aanmaken zonder toelating bij het stockbedrijf Fotolia. Het fijne is dat het stockbureau vooral erg actief is in Nederland en daardoor ook veel Nederlandse klanten mag verwelkomen. Een voordeel is ook dat je geld krijgt uitgekeerd in euro’s, want bij de overige aanbieders gaat het om dollars. Je mag onbeperkt foto’s op Fotolia plaatsen en dat biedt meer kans op foto’s verkopen.

123RF

Het stockbureau 123RF is een relatief nieuwe naam in de wereld van de stockfotografie. Je kan goed geld verdienen als fotograaf op deze website. Als beginner zal je minder geld kunnen vragen voor een foto, maar gelukkig zal dit langzaamaan omhoog gaan. Je mag een onbeperkt aantal foto’s toevoegen aan het assortiment.

De Nationale Beeldbank

Nederlandse onderwerpen fotograferen is een stuk eenvoudiger in ons land, toch? Precies, daarom is een account aanmaken bij de Nationale Beeldbank geen slecht idee. Je kan een leuk zakcentje als stockfotograaf verdienen bij deze aanbieder. De foto’s die je verkoopt leveren op zijn minst 3,99 euro op en maximaal 35 euro. Hoe actiever jij bent als fotograaf, des te groter de kans dat je veel foto’s verkoopt.

Hoeveel kan je verdienen als stockfotograaf?

Hoeveel je kan verdienen als stockfotograaf hangt van diverse dingen af. Allereerst moet je een goede keuze maken qua stockbureau. Je kan bij het ene bureau meer geld verdienen met een foto dan bij de ander.

Echter moet je ook bedenken of je jezelf wilt richten op bepaalde niches. Hoe commerciëler jouw foto’s zijn, des te meer je kan verkopen. Je dient ook op de kwaliteit te letten, want een hoge kwaliteit is waardevol. Het is mogelijk om één foto bij meerdere aanbieders onder te brengen en dat is een slimme zet.

Des de actiever je bent, des te meer je kan verdienen. Let ook op de prijs, want je kan een foto aanbieden voor 1 dollar of 50 dollar. Het fijne is ook dat foto’s meer dan één keer verkocht kunnen worden. Er zijn stockfotografen die rond de 1500 euro per maand verdienen, maar in het begin zal dat bedrag nog niet zo hoog zijn.

Actief foto’s plaatsen zorgt voor hogere inkomsten. Nieuwe foto’s uploaden zal absoluut bijdragen aan je inkomsten

Uitbetalingen

Je kan bij de stockbureaus eenvoudig instellen of je een mail wilt ontvangen waneer je foto’s verkoopt. Wij raden dit ook aan, want het zorgt voor meer overzicht. Het is ook iedere keer weer spannend als jij je e-mail opent. Je kan doorgaans al relatief snel een uitbetaling aanvragen. Normaal kan dat namelijk al bij 50 euro. De Nationale Beeldbank is een geval apart en keert iedere foto apart uit. Je kan om een uitbetaling vragen naar een bankrekening, maar het is sneller om jouw PayPal-account te gebruiken. Uitbetalingen staan dan vlugger op je rekening.

Foto’s verkopen in de winkel

Er zijn in de omgeving vast wel een paar leuke cadeauwinkeltjes te vinden. Jij kan vragen of je een afgedrukte zelfgemaakte foto aan de muur kan hangen. Je foto’s zijn dan verkrijgbaar in de winkel. Het is wel normaal dat de winkel ook een klein deel van het verkoopbedrag mag houden. Het is verstandig om de aangeboden foto’s slechts één keer aan te bieden, want dat maakt een foto net wat exclusiever. Je kan dan vanzelfsprekend ook wat meer vragen voor de desbetreffende foto.

Fotoworkshops

Als jij alles weet van fotografie dan kan je ook overwegen om workshops te organiseren. Het grote voordeel is dat je dit kan doen naast je foto’s verkopen. Er zijn tal van liefhebbers die graag nog wat willen bijleren en willen deelnemen aan een professionele workshop. Je kan workshops organiseren voor de beginnende of juist de ervaren fotograaf. Het enige wat je moet doen is de workshop goed voorbereiden en ervoor te zorgen dat de workshop onder de aandacht komt. Je kan bijvoorbeeld een advertentie plaatsen in een lokaal krantje of online een reclamecampagne starten op Facebook.

Fotograferen op een bruiloft

Trouwen doen de meeste mensen maar één keer in hun leven. Het huwelijkspaar wilt de herinneringen dan ook maar als te graag op beeld terug kunnen zien. Je kan jezelf online aanbieden als een fotograaf voor op bruiloften. Het leuke is dat je er flink wat geld aan kan gaan verdienen, een paar honderd euro per bruiloft. Je moet wel goed opletten, want je kan bepaalde momenten maar één keer vastleggen en dan mag je niet te laat zijn.

Foto’s verkopen voor Social Media

Tegenwoordig is bijna iedereen actief op Social Media. Je moet dan denken aan Instagram, TikTok, Facebook en Snapchat. Een goede profielfoto is een vereiste, maar toch niet zo eenvoudig. Er zijn dan ook veel mensen die fotograaf inhuren voor de perfecte profielfoto. Jij kan daarop inspringen en jezelf aanbieden als fotograaf voor Social Media. Je kan een locatie afhuren en op één dag meerdere personen fotograferen of bij de klanten langsgaan. Het is een leuke manier om een extra zakcentje te verdienen. Daarnaast kunnen de verdiensten voor deze foto’s verkopen ook nog eens aantrekkelijk zijn. Zeker als je een locatie hebt waar je direct meerdere mensen kan doen.

Heb jij nog tips voor foto’s verkopen? Laat het dan hieronder in de reacties weten!

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Snel rijk worden: Mijn eerlijke verhaal over slapend rijk worden
Wat staat er op je Loonstrookje? Simpele Uitleg + Tips
Geld verdienen met Instagram: Succes op Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram