Geld voor je laten werken is veel leuker als zelf hard te werken voor je geld. Geld voor je laten werken is dan ook een goede manier om je vermogen sneller te laten groeien. Wil je financiële zekerheid, dan zou je daar nou eenmaal wat voor moeten doen.

Zelf investeerde ik heel lang in kennis om uiteindelijk succesvol een eigen online bedrijf te starten. Een prima manier om om geld om te zetten in kennis en dat uiteindelijk om te zetten in een beter inkomen. Het is slechts een voorbeeld hoe je geld voor je kan laten werken.

De meeste mensen zullen naar een directer resultaat zoeken. Een manier van een euro investeren en meerdere euro’s verdienen. Dit is namelijk de basis van geld voor je laten werken. In dit artikel leg ik je alles uit over dit principe en hoe jij dit kan toepassen in je eigen leven.

Voordat je geld voor je laten werken

Waarschijnlijk wil je het liefst vandaag nog starten met geld voor je laten werken, maar zonder goede basis gaat het niet werken. Zie het als een huis zonder fundering, uiteindelijk zal deze instorten. Daarom is het goed om eerst een aantal dingen goed te regelen voor je gaat beginnen.

Bouw slechte uitgaven af

Wanneer je geld voor je wil laten werken, is het noodzakelijk dat er ook geld is. Geef jij maandelijks al je overgebleven geld uit aan slechte gewoontes, zoals eten bestellen, kleding of een abonnement waar je niets aan hebt? Dan blijft er geen geld over om iets mee te doen.

Het afbouwen van deze slechte uitgaven kan lastig zijn. Wij mensen vinden het heerlijk om onszelf op de korte termijn te belonen. Niet gek dat je onbewust er dus liever voor kiest om nu iets met je geld te doen inplaats van het geld te gebruiken voor een groter doel. Namelijk het geld voor je laten werken.

Leef jij van maand naar maand en merk je dat je vaak op het einde van de maand een periode met minder geld moet leven dan is het goed om bewuster te gaan leven. Schrijf je uitgaven op en stop met uitgaven die niets opleveren. Natuurlijk moet je eten en drinken, maar uitgaven aan kleding, online bestedingen en leuke dingen doen kunnen vaak vele lager liggen als je denkt.

Wil ik echt iets kopen dan schrijf ik dit in mijn aankooplijstje. Vind ik twee weken later dit nog steeds een goed idee dan geef ik mijzelf de ruimte om het te kopen. Vaak vind ik namelijk twee weken later het helemaal geen goed idee meer.

Zorg eerst voor voldoende spaargeld

Een buffer opbouwen is zeker aan te raden, want als er dan eens iets kapot gaat weet je zeker dat je dit kunt laten repareren of vervangen. Stel nou dat je wasmachine er mee ophoudt, en je hebt geen buffer? Dan moet je alles met de hand gaan wassen of geld gaan lenen.

Voordat je geld voor wilt laten werken doe je er dus goed aan voldoende spaargeld te hebben. Een gedeelte hiervan doet dienst als buffer voor het geval er iets kapot gaat, en het andere gedeelte kun je vervolgens gaan gebruiken om te beleggen en rente-op-rente te ontvangen.

Het NIBUD geeft als advies is altijd om 10% van je netto inkomen te sparen, maar of jij dit ook redt is van veel factoren afhankelijk. Kijk daarom eerst naar wat er maandelijks binnenkomt, en wat je vaste lasten zijn. Op deze manier kun je makkelijk uitrekenen hoeveel geld je per maand opzij kunt zetten.

Kun je niets of nauwelijks iets opzij zetten na is dit waarschijnlijk niet de tijd om te starten met geld voor je laten werken. Kijk of je op bepaalde vaste lasten kunt besparen, bijvoorbeeld internet, televisie of je mobiele telefoonabonnement. Dit zijn namelijk kosten die je iedere maand moet betalen en kan je hierop besparen dan kan je dit dus ook iedere maand gebruiken om te sparen.

Rijke mensen snappen het rente-op-rente effect

Wil je geld echt voor je laten werken, dan is het belangrijk dat je het rente-op-rente effect begrijpen. Rijke mensen hebben namelijk vaak hard gewerkt, maar hebben vooral een vermogen weten op te bouwen doordat zij weten hoe ze geld voor zich kunnen laten werken

Einstein noemde het rente op rente effect ook wel het achtste wereldwonder

Het rente-op-rente effect is eigenlijk heel erg simpel. Als je over een bepaald bedrag rendement (rente ontvangt) dan groeit je vermogen. Zorg je dat jaar erop dat er over dit vermogen weer rendement wordt gemaakt dan zal je vermogen exponentieel toenemen. Je maakt namelijk rendement over je vermogen en over het jaarlijks ontvangen rendement.

Dit is natuurlijk makkelijker te begrijpen met een voorbeeld. Stel je hebt €10.000 en wilt dit inzetten met het rente op rente effect. Je kiest ervoor om dit te beleggen (in een ETF) en maakt hier jaarlijks een gemiddeld rendement van 7% op. Na eerst jaar ontvang je €700 rendement, maar het laatste jaar ontvang je al €1.287 rendement. Je totale vermogen is dan al bijna verdubbelt tot €19.672!

In het geel zie je het rendement, dit is ook wel het geld wat je hebt verdient doormiddel van het rente-op-rente effect.

rente op rente effect 1024x555

Hoe kan je geld voor je laten werken?

Staat je basis dan kan je kijken hoe je geld voor je kan laten werken. Ik hoop dat je net zo enthousiast bent als ik, want als je eenmaal begint zul je steeds enthousiaster worden.

Schulden minimaliseren bespaart rente

Veel mensen zien bepaalde doelen helemaal niet als schuld, maar eigenlijk al alles wat je niet direct zelf kan betalen en wel afneemt is een schuld. Heb jij een huis met een hypotheek gekocht dan heb je een hypotheek. En ja ook je hypotheek is uiteindelijk een schuld en betaal je rente over.

Bij schulden liggen de kosten bij deze rente. Natuurlijk moet je het bedrag terugbetalen, maar uiteindelijk bepaalt de rente wat je extra kwijt bent aan deze lening. Heb jij bijvoorbeeld een huis met een hypotheek van €200.000 en betaal je 3,5% rente dan betaal je alleen dat jaar al €7.000 rente!

Toch is je hypotheek vaak niet de slechtste schuld. Een creditcardschuld is namelijk veel vervelender. Vaak betaal je hier minimaal 10% rente en zijn deze schulden vaak opgebouwd voor kosten die helemaal niet nodig waren. Een nieuwe jas, iPhone of tv die je op dat moment even niet zelf kon betalen. Heb jij €1.500 schuld op je creditcard dan betaal je dus minimaal €150 aan rente.

In verhouding tot de lening een veel hoger bedrag en daarom is het verstandig om schulden te minimaliseren en hierbij te starten met de schuld met de hoogste rente. Ga je namelijk aflossen op je schulden dan gaat lening afnemen en dus ook het bedrag wat je kwijt bent aan rente.

Koop jij veel met je creditcard en krijg je hier geen controle over? Knip deze creditcard lekker door en zorg dat je z.s.m je schulden aflost. Zorg dat je meer grip krijgt op je uitgaven en enkel koop wat je portemonnee toelaat.

Bouw een vermogen op door te beleggen

Een vermogen opbouwen kan prima gedaan worden door te beleggen. Zeker wanneer jij maandelijks wat op je beleggingsrekening kunt zetten kan dit al snel oplopen. Zo zorg je namelijk dat je vermogen door inleg en het rendement toeneemt.

Belangrijk hierbij is het uiteraard wel, dat je dit doet met geld dat je niet nodig hebt. Dus het geld dat overblijft nadat alle vaste lasten zijn betaald en je een bepaald bedrag op je spaarrekening hebt gezet voor je buffer. Denk je erover om te gaan beleggen, dan kan dit bijvoorbeeld in aandelen of bitcoins, maar ook in vastgoed of obligaties.

Het belangrijkste is om goed na te denken over hoeveel risico je wilt lopen met je belegging. Voor beginnende beleggers is de aandelenmarkt een prima keuzes, maar dan moet je wel een product kiezen wat bij je past.Hieronder een aantal voorbeelden.

  • Heb je helemaal geen ervaring en wil je ook geen tijd erin steken dan kan een beleggingsfonds iets voor je zijn. Zij beleggen jouw geld en houden rekening met het risico wat jij wilt nemen. Wil jij minder risico dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een defensief belegingsprofiel.
  • Heb je helemaal geen ervaring, maar wil je wel zelf beleggen met een minder hoog risicodan kan beleggen in een ETF verstandig zijn. Hiermee beleg je direct in honderden of duizenden bedrijven waardoor het gemiddelde resultaat je rendement is.
  • Iets risicovoller is het aankopen van eigen aandelen. Je bent in dit geval direct afhankelijk van het resultaat van dat betreffende bedrijf. Vallen de resultaten tegen dan kan dit een negatief gevolg hebben voor je rendement. Daarom is zelf aandelen kopen vaak veel tijdrovender. Je moet heel goed onderzoek doen naar een bedrijf en alles ervan begrijpen.

Veel jongeren zitten op dit moment ook in beleggingen als Bitcoin of andere cryptomunten. Zelf vind ik het idee van Blockchain heel erg aantrekkelijk, maar je moet als belegger wel begrijpen dat de risico’s hier veel hoger liggen. Er zijn nog geen fundamentele cijfers die verantwoorden waarom de koers zo hoog staat. Hou hier rekening mee als belegger!

Investeer in jezelf

Vaak wordt in jezelf investeren echt onderschat. Je bent klaar met school en kan de arbeidsmarkt op. Vanaf dat moment stoppen veel mensen met investeren in zichzelf en komt je ontwikkeling ook deels stil te staan. Doodzonde, want met meer kennis kan je betere keuzes maken en uiteindelijk meer geld verdienen.

Door in jezelf te investeren kan je beter worden in je werk of misschien wel heel ander werk gaan doen waar je veel beter betaalt krijgt. Of misschien is het altijd je droom geweest om een eigen bedrijf te beginnen, maar durf je dit niet vanwege alle moeilijkheden. Een goed boek kopen over ondernemen of een cursus te doen over een eigen bedrijf starten kan al een begin zijn om uiteindelijk toch de stap te wagen.

In jezelf investeren is absoluut één van de beste investeringen die je kan doen. Zo daag ik mijzelf jaarlijks uit om nieuwe boeken, cursussen of andere informatie tot mij te nemen. Soms met het resultaat dat ik een boek koop die ik twee jaar later nog niet gelezen hebt. Maar ik heb altijd een potje met geld waar ik iets uit kan halen als ik een leuk boek of interessante cursus zie.

Zorg dat je altijd geld achter de hand hebt voor eigen ontwikkeling. Zo heb je nooit een reden om niet te investeren in jezelf. Maak desnoods een apart spaarpotje voor jezelf aan.