Wie droomt er nou niet van snel rijk worden? Ik ben opgegroeid in de internettijd en de verhalen waren in overvloed. Slapend rijk worden terwijl je ligt te slapen. Hierna volgde de meeste mooie verhalen over crypto en de gigantisch rendementen. Het lijkt bijna onmogelijk om niet snel rijk te worden?

Mijn eerste ervaring met online geld verdienen was toen ik 18 jaar was. Ik startte mijn eerste online game en na meer dan een jaar werken kwamen de eerste betaalde spelers. Snel rijk worden kon ik het niet noemen, maar dit was wel direct mijn eerste ervaring als het gaat om geld verdienen waar ik eigenlijk niets voor heb hoeven doen.

Ik zal in deze blogpost mijn verhaal doen over snel geld verdienen. Maar voor je begint te lezen verklap ik je alvast dat ik niet geloof in snel geld verdienen. Sterker nog ik ben al meer dan 15 jaar bezig op het internet, investeer al 4 jaar in Bitcoin (en andere crypto) en beleg sinds drie jaar. Snel rijk worden is geen van alle gelukt en ik leg je uit waarom niet.

Kan je snel rijk worden?

Natuurlijk is het mogelijk om snel rijk te worden, maar 99% zullen hiervoor gigantisch risico’s moeten nemen met geld wat ze waarschijnlijk niet kunnen missen.

Er zijn talloze manieren om snel rijk te worden, maar veelal gaan hier grote risico’s mee gepaard. Waar grote winsten liggen, liggen vaak namelijk ook grote verliezen en dat is het nou juist het grootste probleem. Slechts een heel kleine percentage van de mensen weet op een snelle manier veel geld te verdienen. Zij kunnen omgaan met de risico’s en verliezen.

Als je al gelooft in snel rijk worden dan is het managen van je risico’s en verliezen doorslaggevend. Weet je namelijk deze verliezen te beperken en winsten op juiste moment te nemen dan zou je relatief snel geld kunnen verdienen.

Ik zeg hierbij snel, omdat ik niet geloof in van de ene op de andere dag snel rijk worden. Zelf de mensen die gigantisch successen hebben met Bitcoin, aandelen of vastgoed, hebben tijd en geld nodig om uiteindelijk een vermogen op te bouwen.

Het verhaal van slapen rijk worden, is al iets wat veel mensen moet wakkerschudden. Als het echt zo makkelijk was waarom zou dan niet iedereen dit doen? Waarom zijn er dan zo ontzettend weinig praktijkvoorbeelden te vinden die het zijn gelukt?

Mijn verhaal: Snel rijk worden met crypto

In de cryptowereld zijn er talloze verhalen waar mensen in een paar dagen, weken of maanden gigantisch rendementen maken. Ik vertel je mijn verhaal met crypto en die is veel minder rooskleurig als alle mooie verhalen op internet.

Zelf begon ik in 2017 met het beleggen in crypto. Ik begon in de periode waarin altcoins gigantisch snel begonnen te groeien. Er was eigenlijk geen enkele cryptomunt waar je geen winst kon maken. Mijn investering van €1.000 werd dan ook al gauw €2.500 waard en niets stond mij in de weg om snel rijk te worden

Tot in 2017 de cryptomarkt instortte en Bitcoin van €17.000 afgleed naar €3.400 begin 2019. Mijn investering van €1.500 was dan nog maar €150 waard! een verlies van 90% in ruim een jaar. Pas eind 2020 herstelde de Bitcoinprijs zich weer, maar mijn verlies was nog lang niet goedgemaakt. Doordat ik had geïnvesteerd in onbekendere cryptomunten als Wabi, Vechain en Bread waren mijn verliezen nog lang niet goedgemaakt.

Uiteindelijk heb ik al mijn cryptomunten omgezet voor Bitcoins. Het verlies is nooit meer goedgemaakt, zelfs niet met de hoge Bitcoinprijs in April 2021. Absurd als je erover nadenkt dat de Bitcoin sinds die tijd 300% is gegroeid en mijn verliezen nog niet weg waren goedgemaakt.

Natuurlijk betekent dit niet dat in Bitcoin investeren niets kan opleveren. Er zijn tenslotte genoeg mensen die er wel een flink rendement mee maken. Wel ben ik van mening dat crypto één van de risicovolste investering is. De prijzen fluctueren enorm, wat betekent dat je in korte tijd gigantische winsten en verliezen maakt. Daarnaast is de markt van crypto niet voldoende gereguleerd waardoor iedereen een cryptomunt op de markt kan brengen. Met een hoop gebakken lucht kunnen zij vervolgens bakken met geld binnenharken.

Dit speelt natuurlijk perfect in op de droom van snel rijk worden. Je kan investeren in de toekomst en nog gigantische rendementen maken. Deze droom zou ik ook van niemand willen wegnemen, maar wel graag met wat ik geleerd heb uit mijn roekeloze tijd met crypto

  • Shit coins: Hoewel de cryptomarkt steeds meer regulatie kent, is het nog steeds veel te makkelijk om een shitcoin te starten. Ik noem het een shitcoin, omdat deze vaak op de markt komen voor en pump en dump. Jij investeert net als vele andere en de oprichters stoppen op een gegeven moment uit en de koers stort volledig in.
  • Risico’s: In tegenstelling tot aandelen, staan cryptomunten nog in de kinderschoenen. Geen fundamentele cijfers waarop je keuzes kan maken, veelal zijn het de concepten, ontwikkelingen en kleine praktische toepassingen waar je in investeert. De risico’s zijn hierdoor veel groter als bijvoorbeeld de aandelenmarkt.
  • Emoties: Niets is zo fijn om iets 100% te zien stijgen, maar je net zo hard kan je honderden procenten in de min staan. Je ziet je vermogen verdampen en de vraag is hoe je dan reageert? Je emoties zullen de nacht doen overnemen en kan jij daarmee leven?
  • Klein deel van je vermogen: Er is niets mis met investeren in Bitcoin of andere sterkere cryptomunten. Ik investeer ook nog in Bitcoin, maar slechts 5% van mijn vermogen wat ik investeer. De rest gebruik ik om te investeren aandelen of ETF’s.

Ik kies voor langzaam rijk worden

Een ezel stoot zich niet twee maal aan dezelfde steen…. Met deze gedachte ben ik in 2018 begonnen met investeren in aandelen. Niet meer roekeloos en blind een markt instappen, Inplaats van snel rijk worden, ben ik hier begonnen met een plan. Een idee om een vermogen op te bouwen zonder dat ik s’nachts wakker hoef te liggen. Ik hoef met mijn belegging geen gigantische winsten in korte tijd, uiteindelijk wil ik jaarlijks een mooi rendement dat langzaam mijn vermogen doet groeien

Om jou niet dezelfde fouten te laten maken als mij, heb ik hieronder de belangrijkste elementen neergezet die ik heb geleerd in mijn tijd van investeren

Zorg voor voldoende spaargeld

Gelukkig heb ik nooit te maken gehad met schulden die ontstaan waren door investeren. Natuurlijk heb ik net als veel andere mensen een hypotheek, maar daar is het bij gebleven. Maar dit is nog lang niet genoeg om dan al je geld te gaan investeren. Iedereen zou dezelfde energie moeten steken in voldoende spaargeld.

Spaargeld is bij heel veel mensen een ondergeschoven kindje. Spaargeld komt vanzelf wel en je krijgt toch geen rente over je spaargeld. Toch is een goede spaarbuffer noodzakelijk voor iedereen. Er gaat een tijd komen dat je dit spaargeld nodig hebt! Je wilt ooit een eerste huis kopen, krijgt te maken met onverwachte kosten of wil je leven omgooien voor meer geluk.

Het leven gaat niet altijd makkelijk en je gaat te maken krijgen met hobbels op je weg. Zorg dat deze hobbels geen heuvel worden waar je nooit overheen komt. Financiële zorgen door te weinig spaargeld spelen daar een belangrijk rol in.

Gespreid beleggen

En natuurlijk kan je ook verlies maken op de aandelenmarkt, daarom kies ik ervoor om niet al mijn eieren in één mandje te stoppen. Ik koop voornamelijk losse aandelen gespreid over meerdere sectoren, beurzen en landen. Ik geloof dat een juiste spreiding niet enkel een mooi rendement oplevert, maar ook het risico minimaliseert. Ik investeer voornamelijk in markten waarin ik toekomst zie, ook al kan het soms even kan duren voor de echte kwaliteit komt bovendrijven.

Veel mensen denken dat ETF’s de basis voor mij zullen zijn, maar dat is niet zo. Ik heb wel verschillende ETF’s gehad (nog steeds één ETF), maar uiteindelijk vind ik het spel van de juiste bedrijven met de juiste spreiding zelf selecteren veel leuker. Ik wil tijd en energie erin stoppen om uiteindelijk een zo goed mogelijk rendement te maken met een bijpassend risico.

Dit neemt niet weg dat investeren in een ETF voor jou wel ontzettend interessant kan zijn. Iedere investeer is anders en kan leven met andere risico’s. Jij moet er enkel achterkomen met hoeveel risico jij s’avonds gerust kan slapen zonder wakker te liggen van de verliezen.

Periodiek beleggen

Naast wat je allemaal bezit als belegger, is het belangrijk om rekening te houden met de tijd. Waar je nu een belegging kan kopen voor €100, kan dit over een half jaar €90 of €110 zijn. De markt beweegt op en neer en enkel op één moment kopen zorgt ervoor dat je een groot risico neemt. Je zou zomaar enkel op het hoogste punt kunnen kopen.

Om deze reden kies ik ervoor om maandelijks te beleggen. Iedere maand koop ik nieuwe aandelen, ETF’s of Bitcoin. Uiteindelijk bepalen al deze koopmoment mijn gemiddelde aankoopprijs. Ik koop dus nooit enkel op het duurste of goedkoopste moment. De tijd en de bijhorende prijzen bepalen uiteindelijk voor mijn gemiddelde prijs.

Deze manier van kopen, noem je ook wel de dollar cost average methode. Periodiek blijf je gelijke sommen geld investeren waardoor je nooit en enkel op het hoogste prijsniveau inkoopt.

Zelf beleg ik niet met gigantische bedragen per maand. Een mooi bedrag, maar ik ka niet ieder maand al mijn investeren nog een keer kopen. Ik zorg dat ik dit zoveel mogelijk afwissel. Koop ik de ene maand aandelen in een bedrijf dan is de maand erop een ander bedrijf aan de beurt.

dollar cost averaging gak 1024x939

Conclusie: Snel rijk worden

Zoals je merkt ben ik geen fan van snel rijk worden. Dit komt waarschijnlijk ook uit mijn tijd als een ondernemer. Ik bouw gedegen aan mijn websites om ze iedere maand te zien groeien. Uiteindelijk weet ik dat het hockeystick effect gaat komt. Dit is het effect waarbij de groei in het begin heel langzaam gaat, maar naar verloop van tijd steeds sneller wordt. Dit heb ik al talloze keren gezien in mijn bezoekers en inkomsten.

Ditzelfde principe pas ik toe op mijn beleggingen. Natuurlijk heb ik eerst mijn teen moeten stoten in de cryptowereld. Ook ik kon de verleiding van het snelle rijk worden niet mistaan. De realiteit blijkt vaak een stuk minder mooi en die heb ik ondervonden. Niets mis mee, want ik vind het niet erg om leergeld te betalen, maar dan moet ik wel mijn lering eruit halen.

Voor mij geldt in de toekomst dat ik gedegen bouw aan een vermogen. Niet snel op de korte termijn, maar op een verantwoorde manier met een lange termijn visie. De risico’s en slapeloze nachten zijn het mij allemaal niet waard! Laat staan de gigantische verliezen waarmee je te maken kan krijgen.