Steeds meer mensen starten een eigen side hustle. Vaak om hun passie kwijt te kunnen, maar natuurlijk ook om een extra zakcentje te verdienen. Vaak is dit net dat extraatje wat ze nodig hebben, maar vaak starten zij ook een side hustle in de hoop om er later hun werk van te maken.

Zelf begon ik ook ooit mijn websites als side hustle. Inmiddels ben ik er meer dan 15 jaar mee bezig waarvan de laatste vijf jaar als fulltime baan. Mijn side hustle is dan ook uitgegroeid tot baan waardoor ik van mijn passie kan leven.

Wil jij ook een side hustle starten? Hieronder leg ik precies uit wat een side hustle is, hoe je een side hustle kan starten en deel de beste ideeën voor side hustles. Kortom wil jij extra geld verdienen en je passie uit laten groeien tot je inkomen? Lees dan gauw verder!

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Wat is een Side hustle?

Een side hustle is een extra baan naast je primaire baan. Beter uitgelegd is het een inkomen naast je primaire inkomen. Vaak zien de mensen met een side hustle hun inkomen niet als een baan, maar meer als hun passie of levenswerk.

Een side hustle kan van alles zijn! Zolang het een inkomen genereert naast je vaste inkomen dan spreek je al van een side hustle. Laat jij de hond uit voor de buurvrouw en krijg je daar geld over dan is dat al een side hustle.

Waarom een Side hustle?

De voornaamste reden om een eigen side hustle starten is vaak de extra bijverdiensten. Maar een eigen side hustle is veel meer dan dat. Vaak ontstaat het uit een passie om iets te starten wat je niet kwijt kan in je eigen baan. Misschien ben jij wel een monteur, maar kan je geweldig gitaar spelen. Je kan dan online gitaarles geven of op Youtube een kanaal beginnen waar mensen covers van je kunnen luisteren.

Waarom iemand een side hustle start kan dus verschillende redenen hebben. Vaak zie je dat het een passie is, maar dit kan ook voortkomen uit het gevoel om graag iets voor jezelf op te bouwen. Je wilt niet enkel je hele leven voor een baas werken en door een side hustle is de eerste stap om wellicht ooit in de toekomst fulltime ondernemer te kunnen zijn.

Hieronder een aantal voordelen om een side hustle te starten.

  • Extra verdiensten: Natuurlijk zijn de extra verdiensten een belangrijke reden om een side hustle te starten. Door dit maandelijkse extraatje kan je wellicht sparen of beginnen met beleggen wat anders niet kon.
  • Je passie volgen: Iedereen heeft wel iets waar die goed in is, iets wat je dagelijks gelukkig maakt. Om hier je geld mee te verdienen is je droom, maar waarom start je er niet gewoon mee! Niets mooi om je geld te verdienen met je passie.
  • Perspectief voor later: Je hele leven voor een baas hoeft natuurlijk niet erg te zijn, maar iets voor jezelf hebben is wel heel bijzonder. Een side hustle is vaak een mooi eerste stap om voor jezelf te beginen.

Tips eigen Side hustle starten

Ben je er van overtuigd dat jij je eigen side hustle wilt starten? Nu is het belangrijk om te bedenken wat je precies wilt doen. Om niet direct een lijst met ideeën aan te dragen, heb ik hieronder een lijstje om je eigen side hustle te bedenken. Door je eigen passie om te zetten naar een side hustle heb je namelijk de meeste kans op slagen. Je kan dan bijvoorbeeld hem zo aanpassen dat hij je vooral energie geeft en perfect past in je dagindeling.

Waar ben je goed in?

Een side hustle is het leukst in iets waar je passie ligt, je goed in bent. Nergens valt meer voldoening uit te halen als mensen blij maken met waar je goed in bent. Ga daarom na waar je passie ligt, wat vind je leuk om te doen?

Een goede opdracht is om alles op te schrijven wat je passie is. Vervolgens kijk je of er overeenkomsten zijn en of je dit onder één side hustle kan hangen. Vind je bijvoorbeeld sporten en gezonde eten leuk dan kan je dit prima combineren als side hustle als ‘Gezonde levensstijl’

Wat is je tijdsplanning?

Een goede tijdsplanning is wel belangrijk. Met een tijdsplanning bedoel ik niet dat je een heel schema gaat maken. Nee je gaat kijken op welke dagen je bijvoorbeeld aan je side hustle zou kunnen werken. Hoeveel uur per werk kan je daadwerkelijk werken aan je side hustles.

Zorg dat je in een agenda blokken reserveert voor je side hustle. Pak bijvoorbeeld een aantal avonden waar je een paar uurtjes kan werken of een zaterdagochtend. Belangrijk is dat je vaste momenten inplant zodat je ook voldoende tijd overhoudt voor jezelf, het gezin en je normale werk natuurlijk.

Hoe kan je er geld mee verdienen?

Dit is absoluut de belangrijkste stap! Nee je side hustle hoeft niet direct honderden euro’s per maand te verdienen. Je kan ook een side hustle starten waar je inkomen pas later op gang komt. Een blog beginnen is bijvoorbeeld in het begin helemaal niet winstgeven, maar als er op een gegeven moment bezoekers beginnen te komen dan kan je hier een passief inkomen uithalen.

Zorg dat je op papier gaat zetten hoe je geld kan verdienen met je side hustle. Wil je bijvoorbeeld geld verdienen met Yoga dan kan je dit doen door lessen te geven. Maar wellicht kan je ook een Youtube kanaal starten waar advertenties op komen te staan. Deze video’s verdienen ook geld als jij wat anders doen, terwijl je lessen enkel geld verdienen als jij ook echt voor de groep staat.

Beste Side hustles ideeën

Echt overal kan je extra geld mee verdienen! Een side hustle starten is dan ook niet zo lastig, maar soms is het wel lastig om te kiezen om geld kan verdienen met jou passie.

Ben je gek op reizen dan kan je natuurlijk een blog starten, maar een instagram en Youtubekanaal is ook mogelijk? Maar heb je ook al nagedacht om bijvoorbeeld reisgidsen te schrijven en deze te verkopen.

Er is zoveel mogelijk als het gaat om een sidehustle te starten. Je moet enkel de juiste vorm voor jou passie uitzoeken. Hieronder heb ik een aantal ideeën die je kan gebruiken als side hustle.

Instructeur of Instructrice

Instructeur of instructrice is absoluut een goede manier om te starten met een side hustle. Nu denken veel mensen hierbij direct aan bijvoorbeeld een rij instructeur, maar er zijn er veel meer te bedenken. Heb jij een praktische vaardigheid die je aan andere kan leren dan kan jij je dienst verlenen als instructeur of instructrice.

Denk hierbij aan het geven van yoga, fitness, schilderen of houtbewerking. Echt overal waarbij mensen praktisch aan de sloeg moeten, kan je geld aan verdienen!

geld verdienen met yoga of sporten 1024x555

Handgemaakt producten verkopen

Ben je handig dan kan je eigen producten maken en deze verkopen. Tegenwoordig kan je bijvoorbeeld heel makkelijk een eigen webshop starten met Shopify! Zonder technische kennis start je een eigen webshop en kan je bijvoorbeeld op social media zoals Facebook of Instagram je producten promoten.

Heel veel mensen zijn tegenwoordig opzoek naar mooi spullen en hoe uniek hoe beter. Jou eigen gemaakt kleding, meubelstuk of andere producten zullen absoluut verkopen. Het enigste wat je moet doen is je doelgroep vinden en een goed product aanbieden!

Fotograaf

Heel veel mensen zijn tegenwoordig ontzettend handig met een camera. Maar heel weinig van deze mensen gaan hier uiteindelijk iets mee doen. Zonde, want er is tegenwoordig genoeg vraag naar goede fotograven. Denk aan trouwerijen, maar ook gezinsfoto’s zijn erg in trek.

Heb je veel kennis van de camera en kan je goed foto’s bewerken dan kan je absoluut een mooi centje verdienen aan het nemen van foto’s. Ga bijvoorbeeld naar een festival als fotograaf en geef je kaartje aan mensen waarvan je foto’s maakt. Deze kunnen ze dan bijvoorbeeld kopen op je website.

geld verdienen fotos 1024x555

Start je eigen blog

Een eigen blog starten is echt iets van de lange adem. In het begin zal je heel veel werk moeten verzetten voordat er ook maar een euro binnenkomt. Maar als het gaat lopen dan verdien je geld zonder daadwerkelijk uren te hoeven maken.

Ben jij een fanatiek reiziger, fashionliefhebber of iets anders waar je mooi verhalen over kan schrijven? Dan is een blog absoluut een goed medium. Vaak dien je dit wel te combineren met bijvoorbeeld een Instagram, Youtubekanaal of Pinterest. Hierdoor kun je groter verhalen delen, met korte updates waardoor je nog meer connectie hebt met je bezoekers.

geld verdienen vanuit huis met bloggen 1024x555

Schrijven

Ben je handig met woorden dan kan je geld verdienen met schrijven. Natuurlijk is dan mogelijk om je eigen blog te starten, maar je kan ook voor andere gaan schrijven. Zo kan je artikelen schrijven voor websites, ebooks of informatie teksten.

Als startende tekstschrijver kan je al gauw €0,02 per woord verdienen. Dit betekend dat je dus €20 per 1000 woorden verdiend en dat kan in een dag dus aardig oplopen. Ben je al wat meer ervaren dan loopt de vergoeding al snel op naar €0,04 of €0,05 per woord.

Webshop

Bij een webshop starten, denken mensen direct aan gigantische bedragen. Een flinke voorraad, een dure website en een klantenservice. Maar vaak kan je een webshop ook op veel kleinere schaal starten waardoor je met een kleine investering bijvoorbeeld een webshop kan starten met één product of enkele goede producten.

Een andere manier om kleinschalig te starten met een webshop is door te kiezen voor dropshipping. Hierbij heb je geen eigen voorraad en laad je direct na een bestelling op jou webshop het product leveren door een leverancier. Persoonlijk zal ik dan wel voor een Nederlandse dropshipper kiezen. Hierdoor krijg je veel meer kwaliteit terug, want jij bent als verkoper uiteindelijk toch eindverantwoordelijk.

In tegenstelling tot een blog, is geld verdienen met een webhop starten vaak wat makkelijker. De aanlooptijd is korter, omdat je met adverteren de kosten makkelijk kan dekken. Zeker op Social Media zijn er nog genoeg mogelijkheden om goedkopere klanten te werven.

Ontwerpen en printwerk

Ben je creatief dan kan je zeker een mooie side hustle starten door te ontwerpen of printwerk te verkopen. Ontwerp shirt of andere printables en biedt deze aan op je eigen webwinkel. Bij een bestelling zal je niets hoeven doen, want de drukker zal de bestelling binnen krijgen. Vervolgens drukken zij alles netjes en versturen zij het naar je klant.

Dit principe noem je ook wel Print on Demand. Je hoeft hierdoor het product niet van te voren te laten drukken waardoor je met een (grote) voorraad zit. Ook heb je geen omkijken naar het product verkopen en versturen. Dit alles word gedaan door de leverancier.

Cursus geven

Cursussen geven zijn absoluut een goede optie om extra geld te verdienen. Hierbij kan je denken aan letterlijk voor een groep mensen staan en les geven over een bepaald onderwerp. Maar dit kan ook online, waardoor je direct een veel grotere doelgroep aanspreekt.

Een andere goede manier is om een cursus te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een e-book met of zonder video’s. Als mensen deze kopen dan krijgen ze toegang tot je cursus en kunnen ze op eigen tempo de cursus maken. Het voordeel is dat jij slechts één keer werk hebt en hierna voor iedere verkochte cursus niets hoeft te doen.

geld verdienen vanuit huis met cursus geven 1024x555