Een passief inkomen genereren of met andere worden geld verdienen zonder dat je er daadwerkelijk uren voor hoeft te maken. Waarschijnlijk zie je tegenwoordig ongelofelijk veel ‘guru’s’ met de beste cursussen om je te helpen aan een passief inkomen. Tijd om hierin te duiken en te kijken wat het nou precies is en hoe je een passief inkomen kan opbouwen.

Slapend rijk worden is wat iedereen wilt. Terwijl jij in Bali op het strand ligt, loopt je webshop, website of Social Media account lekker door. Maar nog simpelere is om het juiste aandeel te kopen welke dan een tijdje later het tienvoudige waard is geworden. Alleen de gedachten van slapend rijk worden, maakt heel veel mensen ethousiast.

Je kan er tegenwoordig niet meer omheen. Slapend rijk worden met een passief inkomen en daarom vertel ik wat je erover wilt weten. Een eerlijk oordeel en natuurlijk een beetje hulp met hoe je ermee kan starten.

Wat is een passief inkomen?

Voor je een passief inkomen gaat generen moet je natuurlijk wel weten wat het precies is. Daarom hieronder even de Dikke van Dalen omschrijving

Een passief inkomen zijn inkomsten waar niet (direct) voor gewerkt hoeft te worden

Een passief inkomen is dus niets meer als geld wat binnenkomt zonder dat jij er daadwerkelijk iets voor hoeft te doen. Je hoeft dus niet daadwerkelijk uren te maken om geld te verdienen.

Niet hoeven te werken voor je geld klinkt als muziek in de oren, maar hier zit ook direct het grootste gevaar. 99.9% van de passieve inkomsten heeft namelijk veel werk en/of tijd gekost. Kortom je investeert tijd en geld in iets waarvan de vraag is of je het er ooit uithaalt.

Starten met een passief inkomen genereren

Nog veel te veel mensen staan niet stil bij de kracht van een passief inkomen. Vaak hebben mensen er nog niet eens van gehoord of denken dat dit niet voor hun is weggelegd. Doodzonde, want des de eerder je start met een passief inkomen generen des de meer baat je hierbij hebt.

Over het algemeen geldt namelijk dat een passief inkomen met de tijd groeit en des de meer tijd je hebt des de meer rendement je kan maken.

 • Begin op tijd: Zorg dat je zo vroeg mogelijk start met een passief inkomen. Dit kan heel simpel zijn door wat aandelen, ETF’s of obligaties. Met de tijd wordt dit geld namelijk meer geld waard en zal je zien dat na een lange tijd er ieder jaar meer rendement bijkomt.
 • Zorg voor een doel: Heb je al een doel wat je met een passief inkomen wilt? Wil je uiteindelijk stoppen met werken, groter gaan wonen of meer reizen? Zorg dat je een doel hebt en wat je hier uiteindelijk voor nodig hebt.
 • Fouten mogen: Fouten maken is menselijk en jij gaat ze ook maken. Fouten maken is goed, want vaak zijn dit de beste leermomenten. Verlies je daarmee geld beschouw dit dan ook als leergeld.
 • Het juist risico: Een passief inkomen opbouwen heeft natuurlijk altijd een klein beetje risico. Hoeveel risico ligt aan jezelf en ligt natuurlijk aan je doel. Zo kan je bijvoorbeeld op jongere leeftijd meer risico nemen bij een passief inkomen opbouwen. Vaak zit je dan nog niet aan hele hoge kosten vast en kan je soms wat meer risico nemen.
 • Blijf evalueren en kritisch: Door de tijd heen dat je bezig bent met een passief inkomen op te bouwen zal je merken dat je continue keuzes moet maken. Zorg dat je één keer per kwartaal evalueert of alles nog is zoals je had bedacht en nog aansluit bij je doel. Pas desnoods je koers iets aan als je merkt dat je teveel afwijkt bij je daadwerkelijk doe.
 • Herinvesteer: Wanneer je een passief inkomen begint te genereren dan kan ik alleen maar adviseren om dit te herinvesteren! Het absolute voordeel hiervan is dat het geld wat je investeert ook weer geld oplevert. Kortom je passief inkomen gaat toenemen en dat geld kan je ook weer investeren!

Waarom een passief inkomen opbouwen?

Met een passief inkomen zorg je dus voor een inkomstenbron zonder dat je hier direct werk voor hoeft te verzetten. Het aantal gewerkt uren heeft dus niet direct invloed op je inkomsten.

Nu zou je denken wat is daar nou handig aan? Als je dus harder werkt dan krijg je dus niet eens extra betaald. De kracht van een passief inkomen ligt hem dan ook niet in het direct resultaat, maar vooral wat het oplevert op de lange termijn.

Uiteindelijk door dit passieve inkomen te laten groeien kan je bijvoorbeeld minder gaan werken of zelfs ooit stoppen met je werk. Je kan dus leven van je passieve inkomen. Hieronder een aantal voordelen van een passief inkomen

 • Vrijheid: Een passief inkomen geef je een hoop vrijheid. Natuurlijk kost het vaak nog steeds tijd en energie, maar je hoeft niet meer daadwerkelijk uren te maken voor het geld. Kortom je krijgt een hoop vrijheid ervoor terug
 • Minder stressvol: Heel veel mensen staan niet stil bij de stress wat een vaste baan kan opleveren. Een passief inkomen geeft je met het juiste risico een hoop rust. Je hebt de touwtjes zelf in handen en hoeft je alleen maar zorgen te maken over jezelf.
 • Het groeit met de tijd: Absoluut een groot voordeel van een passief inkomen is dat het met de tijd groeit. Zeker wanneer jij je inkomen herinvesteert dan zal je zien dat iedere euro weer een euro zal opleveren.

Geen passief inkomen door op het strand te liggen

Heel veel ‘guru’s’ zullen je beloven dat je de hele dag heerlijk op het strand kan liggen en ondertussen blijven de euro’s binnenstromen. Helaas is dat heel veel niet het geval! Zie je een cursus of guru die je duizenden euro’s beloof. Maak dan direct rechtsomkeer en kies voor een betrouwbare manier om een passief inkomen op te bouwen

Heel vaak kost het maanden of zelfs jaren voor je een passief inkomen genereert. Zeker in het begin kost het je dus ontzettend veel tijd en energie zonder ook maar een euro te verdienen. Uiteindelijk zal je zien dat je steeds enthousiaster raakt over de manier waarop je het geld binnenkrijgt.

Betekend dit dat je alleen nog maar hiermee bezig bent? Nee natuurlijk niet, want met een passief inkomen krijg je absoluut een hoop vrijheid. Vaak heb je veel meer vrijheid hoe je die dag inplant. Maar over de lange termijn zal je nog steeds werk en tijd moeten investeren om dit passieve inkomen te behouden en te laten groeien.

Kortom je hebt veel meer vrijheid en zal absoluut een makkelijker leven krijgen, maar je zal en moet werk moeten verzetten.

Hoe kan je een passief inkomen opbouwen?

De grote vraag is natuurlijk hoe je een passief inkomen kan generen. De kans is namelijk groot dat jij een passief inkomen wilt opbouwen. Daarom hieronder een aantal manier hoe jij een passief inkomen kan opbouwen.

Spullen verhuren

Verhuren is misschien niet het eerste wat bij je opkomt om en passief inkomen te generen, maar het is uitermate geschikt. We leven sowieso in een tijdperk waarbij huren of beter gezegd lease erg gewild is. Door iets te kopen en te verhuren kan je met een eenmalige investering direct een maandelijks inkomen generen.

Heb je bijvoorbeeld een luxe gereedschap zoals een boormachine, hogedrukspuit of grasmaaier dan kan je deze verhuren via een platform als Peerby. Hieronder een lijstje met spullen en voor wat voor bedrag je ze bijvoorbeeld kan verhuren.

AanschafkostenOpbrengst per dagTerugverdientijd
in dagen
Bakfiets€2000€17,50114
Kunstschaatsen€100€714
Statafel€60€512
Hogedrukspuit€200€1217
Hamer boormachine€150€1015
Uitklapbare ladder€125€7,5017

Investeren in vastgoed

Natuurlijk is vastgoed hier het bekendste voorbeeld van. Door een huis of appartement te kopen en deze te verhuren kan je maandelijks direct een hoop extra geld verdienen. Natuurlijk heb je hier wel direct een hoop geld voor nodig en is dit voor veel mensen niet weggelegd. Maar je kan je ook aanmelden bij instanties waar je geld investeert in vastgoed en een deel van de verhuur krijgt.

Je kan natuurlijk ook kleiner beginnen door bijvoorbeeld garageboxen te verhuren. Zeker rond grote steden zijn deze vaak in trek bij huurders. In het voorbeeld hieronder kan je bijvoorbeeld een garagebox kopen voor €15.000 en krijg je €100 per maand aan huur. De eerste garagebox heb je dus al na 12,5 jaar terugverdiend!

Maar het mooiste moet nog komen! Ga je voor de lange termijn dan zal iedere garagebox hierna steeds sneller gaan!

Wanneer je een eerste garagebox hebt gekocht dan kan je na 12,5 jaar weer een nieuwe kopen. Vanaf nu heb je twee garageboxen die het bedrag voor een nieuwe garagebox moeten generen. Het gaat dus twee keer zo snel! En iedere garagebox hierna weer sneller

Uiteindelijk kan je na 30 jaar 7 garageboxen hebben met een inkomen van €700 per maand zonder dat je hier iets voor hoeft te doen!

Website of blog

Een andere manier waar ik onder andere ook mijn passief inkomen mee verdien, zijn websites. Tegenwoordig kan je heel makkelijk een eigen website of blog beginnen. Het grote voordeel hiervan is dat je met weinig kosten al kan starten met een passief inkomen op te bouwen.

Een website of blog opbouwen kost alleen wel veel tijd. Ben je bijvoorbeeld afhankelijk van het verkeer uit Google dan ben je toch wel gauw een jaar bezig voordat er redelijk wat bezoekers op je website zullen komen.

Het mooie is wel dat deze bezoekers gratis zijn en je hier dus veel rendement op kan maken. Geld verdienen met je blog kan lastig zijn, maar met de juiste advertentie keuzes kan je een hoop geld verdienen. Hieronder een lijst met manier om geld te verdienen met je website of blog

 • Affilliate marketing: Door bezoekers door te sturen naar een adverteer kan jij geld verdienen zodra er daar een conversie plaatsvind. Dit betekend dat jij bijvoorbeeld geld krijgt zodra een bezoeker van jou website bij een adverteerder een product koopt.
 • Google Adsense: Doormiddel van advertenties op je website kan je direct geld verdienen zodra een bezoeker hierop klinkt.
 • Betaalde links en gesponsorde artikelen: Adverteerders zijn altijd opzoek naar websites waar zij zichzelf kunnen promoten met een link of een complete blogpost. De vergoedingen kunnen dan ook al gauw honderden euro’s per link of artikel zijn.

Op dit moment zie je heel veel bloggers over bijvoorbeeld reizen, koken of fashion. Zeker reizen is erg in trek, omdat je bijvoorbeeld de wereld kan rondreizen terwijl je ondertussen schrijft over je reis. Dit noem je ook wel een digital nomad.

Nu vraag jij je waarschijnlijk af hoe zij geld verdienen? Vaak hebben ze naast hun blog een Instagram waar ze met bedrijven samenwerken. Hier krijgen ze vaak honderden euro’s per maand voor.

Maar de grootste verdiensten zijn echt hun website! Vaak kan je op hun blog doorklikken naar bijvoorbeeld Airbnb. Hier krijgen zij een paar procent over de boeking die jij vervolgens doet! Boek jij bijvoorbeeld een accommodatie voor twee weken voor €2000 dan krijg ongeveer zij €60 vergoeding!

Verkoop van online cursus of boek

Ik ben echt een fan van digitale producten. Na het maken van het product kan je namelijk oneindig vaak dit product verkopen zonder eventuele productiekosten of verzendkosten. Kortom de winsten op een digitaal product liggen vaak een stuk hoger.

Het enigste wat het eigenlijk kost is heel veel tijd! Zeker een goede e-cursus kan een hoop uren werk kosten, maar hierna kunnen de verdiensten hoog zijn. Het belangrijkste is dat je goed nadenkt over de inhoud en hierna pas start met het design. Ben je daar niet handig in huur hier dan iemand voor in.

Een e-cursus of e-boek onder de aandacht brengen is je laatste stap. Vaak doen mensen dit via hun eigen kanaal (website, youtube of instagram). Heb je dit niet dan kan affiliate marketing een aanrader zijn. Je draagt dan wel een kleine vergoeding af aan de promoter van jouw e-book of e-cursus, maar hebt dan wel direct resultaat.

ebooks 1024x555

Influencer: Youtube & Social Media

Natuurlijk mogen influencers niet aan de lijst ontbreken. Heel veel jongeren spenderen tegenwoordig veel tijd om Social Media. Instagram, TikTok en Youtube zijn op dit moment de populairste kanalen, maar ook Pinterest kan erg lucratief zijn.

Om te starten is dit misschien wel de moeilijkste manier om een passief inkomen op te bouwen. Veel influencers starten namelijk vol passie en komen na een korte periode erachter dat het een stuk lastiger is als zij denken. Kortom je zal in het begin heel veel tijd en energie erin moeten steken zonder ook maar een euro te verdienen.

Maar wanneer de ‘followers’ binnenstromen dan kan je goed verdienen als influenceren. Natuurlijk ligt dit wel aan je verdienmodel, want als je enkel van donaties afhankelijk bent of livestreams dan moet je alsnog uren maken om flink te verdienen.

Zorg daarom daarnaast voor een inkomen waar je niet direct voor hoeft te werken. Natuurlijk zijn reclameblokken hier een goed voorbeeld voor, maar ook een bedrijfssponsors kan een goed idee zijn. En natuurlijk mag ook hier affiliate marketing niet ontbreken!

influencer 1024x555

Beleggen

Sinds ik het boek ‘Think and Grow Rich’ heb gelezen wist ik dat ik mij volledig ging richten op mijn onderneming. De motivatie om meer uit mijn leven te halen, zorgde ervoor dat ik naast mijn onderneming ook begon te beleggen. Niet met gigantisch bedragen, maar vooral om voor later een vermogen op te bouwen.

Ik kan dan ook echt iedereen aanraden om te starten met beleggen. De hoeveelheid geld, de looptijd en het rendement bepalen uiteindelijk wat je hiermee verdiend. Doe het vooral met geld wat je kan missen en doe het voor de lange termijn!

Door iedere maand geld te beleggen kan je langzaam je passief inkomen laten groeien. Het kopen van aandelen hoeft helemaal niet risicovol te zijn. Beleg je bijvoorbeeld in een ETF of dividend aandelen dan neem je aanzienlijk minder risico als je in groeiaandelen gaat beleggen.

Uit onderzoek blijkt dat als je de afgelopen 10 jaar had belegd, je gemiddeld 10,3% rendement had behaald.

Hoeveel passief inkomen heb je nodig?

Het is lastig om hier een éénduidige antwoord op te geven. Iedereen heeft namelijk een andere uitgavenpatroon. Het beste is om dus te kijken hoeveel je per maand nodig hebt om echt te kunnen leven.

Om te starten is het verstandig om je uitgeven op een rij te zetten en te berekenen hoeveel je per maand uitgeeft. Hierna kan je kijken of je nog besparingen kan doen zodat je een goed overzicht hebt wat je echt minimaal per maand nodig hebt.

Om een voorbeeld te geven hoeveel rendement je over een vermogen moet maken, heb ik hieronder een tabel gemaakt. Hierin kan je precies zien met een bepaald vermogen en rendement wat je maandelijks aan inkomen krijgt.

Vermogen4% rendement6% rendement8% rendement10% rendement
€ 100.000€ 333€ 500€ 667€ 833
€ 250.000€ 833€ 1.250€ 1.667€ 2.083
€ 400.000€ 1.333€ 2.000€ 2.667€ 3.333
€ 750.000€ 2.500€ 3.750€ 5.000€ 6.250
Inkomsten per maand

Wil je echt gaan leven van je passief inkomen dan is het noodzakelijk om goed inzicht te krijgen in je uitgaven. Dit bepaald tenslotte hoeveel geld je per maand nodig hebt. Zorg daarom dat je altijd goed budgetteert.