Krijg jij iedere maand je loonstrookje onder je neus en heb je het gevoel dat je wel wat extra’s kunt gebruiken? Dan is extra geld verdienen naast je baan een goede optie! Ook als jij het gewoon leuk vindt en je een hobby hebt, is dit bij uitstek geschikt om wat extra geld mee te verdienen.

In Nederland is het in principe niet nodig om extra inkomen te vergaren als jij een basisinkomen hebt. Mits jij geen bijzondere uitgaven doet zoals een nieuwe auto, luxe uiteten en andere zaken die niet strikt noodzakelijk zijn. De is een groot contrast met bijvoorbeeld landen als Amerika waar heel veel mensen extra geld verdienen naast hun vaste baan.

Wil jij extra geld verdienen naast je baan dan leg ik je hier alles uit. Van wat de mogelijkheden zijn tot de meest relevante informatie.

Waarom geld verdienen naast je baan?

Voor velen is een 32, 36 of 38-uurige werkweek meer dan voldoende. Er blijft dan voldoende vrije tijd over om te genieten van hun vrije tijd. Toch is er ook een groep mensen die niet helemaal tevreden is met zijn of haar salaris en eventueel wel een extra zakcentje wil en kan gebruiken.

Eigenlijk zijn er drie groepen mensen die extra geld verdienen naast hun baan.

  • Noodzaak: Ondanks het grote sociale vangnet in Nederland, zijn er een hoop mensen die daar net buiten vallen. Ze krijgen geen uitkering of hebben financiële problemen waardoor extra geld verdienen noodzakelijk is om maandelijks rond te kunnen komen.
  • Meer luxe: Een ontzettend grote groep verdient ‘Oké’ bij hun vaste werkgever, maar willen graag wat meer. In de vrije uren klussen zij bij met een side hustle om zich zo te voorzien van extra luxe.
  • Zelf ondernemen: Het is voor heel weinig mensen weggelegd om vanaf minuut één fulltime te kunnen ondernemen. Met parttime ondernemen beginnen zij vaak in de avonduren en bouwen zo langzaam aan hun bedrijf. Om uiteindelijk te groeien naar een fulltime eigen onderneming.

Geld verdienen naast je baan, maar weinig tijd?

Tijd is voor velen een beperkende factor, een dag kent immers maar 24 uur, waarvan we er doorgaans 8 slapen en 8 werken. Toch blijft er dan nog voldoende tijd over om naast je sociale leven wat uurtje te spenderen aan je eigen onderneming.

Heb je weinig tijd dan kunnen de uren die je hebt alsnog van grote invloed zijn voor je eigen onderneming. Iedere ondernemer zou online kunnen beginnen om zo te starten aan hun bedrijf. Ook als stratenmaker, tuinarchitect, afvalcoach of psycholoog! Door je kennis te delen op het internet kan je namelijk contact maken met potentiële leden. Langzaam bouw je aan naamsbekendheid en laat jij je website- en wellicht e-mailbestand groeien. Dit is voor later ontzettend belangrijk, want dit vormt de basis van je nieuwe bedrijf.

In deze fase is het niet belangrijk om direct geld te verdienen naast je baan. Je kijkt naar het grote plaatje en zorgt eerst dat je investeert. Laat je business groeien en denk aan het grotere plaatje.

Natuurlijk is ook het ook mogelijk om direct keihard te cashen. Je kan dan dan het beste een extra verdiensten zoeken die direct wat opleveren zoals eten bezorgen, ritten doen via uber of honden uitlaten.

Hoeveel belasting betalen over bijverdienen naast je baan?

Wanneer jij geld gaat verdienen naast je baan, dan is het belangrijk rekening te houden met onze vrienden van de belastingdienst. De belastingdienst wil namelijk graag op de hoogte zijn van hoeveel geld jij (bij)verdient. Wanneer je dus extra geld verdient, dan dien je dit tijdens je belastingopgave op te geven. Wel is het grote voordeel, dat je dit tot een bepaald bedrag mag opgeven onder de noemer ‘overige inkomsten’.

Je mag in Nederland €8.750 belastingvrij bijverdienen. Het grote probleem is alleen dat dit inclusief je salaris is. Verdien je dus al geld met een baan en ligt dit inkomen hoger als deze €8.750 dan moet je gewoon belasting betalen over je extra inkomsten.

Verdien je meer dan deze €8.750 dan zul je dus belasting moeten betalen over je bijverdiensten. Je kan hiervoor het volgende percentage aanhouden.

BelastingschijfinkomenPercentage belasting
Belastingschijf éénTot € 68.50837,05 procent
Belastingschijf tweeVanaf € 68.50849,50 procent

Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar zorg dat je altijd je belastinggeld apart zet. Verdien je €1.000 per maand extra, zet daarvan direct €500 op een aparte rekening. Je weet dat je dan altijd voldoende geld hebt om netjes belasting te betalen.

Manieren om geld te verdienen naast je baan

Er zijn tal van manieren waarop jij eenvoudig een extra zakcentje kunt bijverdienen naast je huidige baan.

Wat belangrijk is, is dat jij ervoor waakt een flinke investering te doen in allerlei goeroes die je beloven binnen 3 maanden tot wel 10.000 euro per maand te kunnen verdienen. Deze cursussen zijn vaak erg oppervlakkig en hebben weinig inhoud. De kosten die hiermee gemoeid gaan kunnen oplopen van enkele honderden euro’s tot wel enkele duizenden euro’s. Iets waar jij als beginnende ondernemer niet op zit te wachten.

Eenvoudig geld verdienen, is simpelweg maar voor weinigen weggelegd. Slim geld verdienen is een ander verhaal. Om je wat inspiratie te geven, hebben we een aantal verschillende manieren van extra inkomsten voor je op een rijtje gezet.

Begin je eigen webshop

In de wereld van internet zijn legio mogelijkheden om een zakcentje naast je huidige job bij te verdienen. Ben jij handig en creatief, dan is dit een manier om je eigen gemaakt creaties te verkopen. Wanneer je niet handig bent, maar wel enorm fan bent van bijvoorbeeld zonnebrillen, dan is een eigen webshop in zonnebrillen bij uitstek geschikt. Uiteraard zal je niet van vandaag op morgen een enorme inkomstenstroom genereren. Maar door iedere dag aan je webshop te werken en jezelf door middel van social media te promoten zul je op lange termijn de vruchten plukken. Het enige wat je nodig hebt, is een laptop, internet verbinden en wellicht een kleine investering om wat voorraad aan te leggen.

Online cursus

Ben jij een echte hobby en wil je deze graag met andere delen, dan is een online cursus bij uitstek geschikt als extra bron van inkomsten. Stel je bent in je vrije tijd yoga leraar, dan is een cursus yoga natuurlijk de perfecte manier om wat extra geld bij te verdienen. Het mooie aan een online cursus is, dat jij hier maar één keer werk aan hebt. Zodra alles staan, kun je het volledige proces automatiseren. Wanneer mensen je cursus bestellen krijgen ze automatisch toegang tot de modules en kunnen ze de cursus in hun eigen tempo volgen. Dat betekent, dat jij enkel wat tijd kwijt bent aan het onderhouden van je website en beantwoorden van vragen van de cursisten.

Affiliate marketing

Deze vorm van extra inkomsten, kan voor sommigen nogal wat lastig zijn. Maar wanneer jij een expert bent op dit gebied, dan kun je er een flinke bron van inkomsten mee verdienen. Het grote voordeel aan affiliate marketing is, dat je oneindig kunt opschalen. Het principe van affiliate marketing is het promoten van producten of diensten van derden. Dit doe je in ruil voor een beloning, ook wel commissie genoemd. Essentieel bij deze vorm van geld verdienen, is dat je website goed zichtbaar moet zijn om zo bezoekers te trekken. Je SEO op order hebben, is dan van groot belang. Dit is kort samengevat de optimalisatie voor de zoekmachine. Op internet zijn tal van gratis basiscursussen te vinden, zodat jij eenvoudig kunt starten.

Freelancer

In tegenstelling tot bovenstaande, is deze vorm van extra geld verdienen een actieve vorm. Doordat je als freelancer je tijd inruilt voor geld, is deze manier van bijverdienen beperkt. Doordat je simpelweg te maken krijgt met een tijdslimiet. Dus ben jij handig in het bouwen van websites, teksten schrijven, ontwerpen van logo’s of allerlei andere manieren die je kunt bedenken, dan kan deze vorm van extra werk een goede optie zijn voor je.

Bijbaan

Voor velen niet de meest ambitieuze manier van extra inkomsten, maar voor sommigen wel noodzakelijk. Wanneer jij niet over de mogelijkheden beschikt bovenstaande uit te voeren, dan zal je naast je fulltime baan een andere baan moeten zoeken. Dit kan zijn een krantenwijk, taxichauffeur of eventueel bezorger. Op deze manier kun je toch een extra inkomen verdienen naast je huidige baan. Wel is het belangrijk even goed af te stemmen met je werkgever wat de opties zijn. Wellicht is het niet toegestaan bepaalde baantjes uit te voeren naast je huidige job.

Is een extra baan iets voor jou?

Loop jij al een tijdje met het idee om een extra inkomstenstroom te genereren? Dan is het belangrijk dat jij voor jezelf in kaart brengt wat je mogelijkheden zijn. Dit is zowel qua tijd als mogelijkheden. Stel je bent ontzettend goed in het bouwen van websites, dan is het de perfecte manier om dit in de avonduurtjes te doen. Heb jij weinig tijd en wil je toch extra geld bijverdienen, maar liever niet extra werken, ga dan het gesprek eens aan met je werkgever. Misschien kun jij extra verantwoordelijkheden krijgen in ruil voor meer salaris. Alles is bespreekbaar, dus zorg ervoor dat je altijd doet wat goed voelt voor jou!