Geld verdienen met daytraden kan iedereen! Dat is wat veel guru’s je beloven, maar hoe zit het nou echt met daytraden? Kan je er echt zoveel geld mee verdienen?

Zelf heb ik ook een tijdje aan daytraden gedaan. Het resultaat? Ik startte met €1000 en had na 3 weken een rendement van -60%! Kortom een verlies van €600! Maar dat is nog niet het ergste, want als ik toen der tijd mijn Bitcoin had laten staan dan had ik op dit moment €6.300!

Mijn persoonlijke ervaring vertelt natuurlijk niet het hele verhaal. Er zijn genoeg voorbeelden die wel succesvol zijn, maar in deze blogpost vertel ik je waarom jij waarschijnlijk diegene bent die ook gigantische verliezen gaat maken met daytraden.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Wat is daytraden?

Daytraden is het kopen en verkopen van aandelen of crytocurrency op een kort tijdsframe (eigenlijk dezelfde dag).

Ik zeg hierbij een kort tijdsframe, omdat je vaak ziet dat dit tijdsframe niet letterlijke één dag hoeft te zijn. Soms kan het enkele dagen zijn voor een trade wordt voltooid.

Het idee achter daytraden is dat je met (veel) verschillende orders op een kort tijdspad rendement probeert te maken. Hierbij nemen veel daytraders al genoeg met enkele (tientallen)procenten. Ze pakken dan hun winst om vervolgens weer een nieuw trade te maken. Uiteindelijk bepaalt vooral het aantal trades hoeveel zij verdienen.

Dit in tegenstelling tot normaal beleggen waarbij je vooral aan de lange termijn denkt. Lijkt jou dit interessanter dan kan je beter mijn artikel lezen over beginnen met beleggen.

Hoe moet je daytraden?

Eigenlijk hebben veel traders allemaal hun eigen manier van daytraden. Hier bedoel ik mee de manier wanneer zij in- en uitstappen bij bijvoorbeeld een aandeel of cryptocurrency.

In dit artikel ga ik je niet uitleggen hoe je deze instapmoment gaat bepalen, maar ik ga je wel uitleggen hoe het ongeveer werkt. Er zijn namelijk ongelofelijk veel indicatoren waarmee je kan bepalen of het een juist instap- of uitstapmoment is.

Om te starten moet je een analyse kunnen maken. Dit doen veel daytraders in tradingview.com wat eigenlijk niet anders laat zien als een grafiek van het prijsverloop van de afgelopen tijd. Het tijdsframe kan je hier zelf instellen en de meeste daytraders zullen dit op een kort tijdsframe doen. Weet je nog? Ze willen snel kopen en verkopen en zijn alleen geïnteresseerd in de korte termijn.

daytraden weerstand kort tijdsframe 1024x555

In de afbeelding hierboven zie je allemaal blauwe strepen. Die heb ik zelf getekend om je te laten zien wat weerstandspunten zijn. Deze zijn belangrijk, omdat veel daytraders hier een koop of verkoop gaan plaatsen. Eigenlijk kan je weerstandspunten zien als punten waar mensen gaan twijfelen om te kopen of verkopen. Passeert de prijs zo een weerstandspunt dan wordt er gekeken naar het volgende weerstandspunt.

Vaak zie je als de prijs een weerstandspunt bereikt, de prijs weerstand gaat bieden. Mensen gaan dus kopen en dat betekent dat de prijs weer omhoog gaat. Gaat de prijs voldoende omhoog en nadert deze het bovenliggende weerstandspunt dan is dat vaak weer een punt waar mensen weer gaan kopen en verkopen.

Daytraders spelen hier slim op in door juist gebruik te maken van deze weerstandspunten. Zij hoeven tesnslotte maar kleine percentages te pakken. Hebben ze een trade gedaan dan zoeken ze weer naar een volgend punt om in te stappen.

Dit is een heel beknopte uitleg, want daytraders werken vaak ook met andere indicatoren zoals de RSI, MACD of Moving Average.

Waarom ga jij verlies maken met daytraden?

Is het zo makkelijk? Ja zo makkelijk is het om te starten met daytraden en daar ligt ook direct het gevaar. Je hebt het idee dat jij wel succesvol kan daytraden, maar in de praktijk durf ik wel te zeggen dat 95% van de mensen verlies gaat maken. Jij dus ook!

Hieronder ga ik je vertellen waarom jij verlies gaat maken met daytraden en waarom je er gewoonweg niet aan moet beginnen

Je wilt snel rijk worden

Dit is echt de voornaamste reden waarom mensen beginnen met daytraden. Ze denken vaak dat met een paar trades per dag wel rijk gaan worden.. Uiteindelijk komen ze van een koude kermis thuis en zijn ze vaak al hun geld kwijt.

Daytraden vraagt ontzettend veel tijd. Een goede daytrader is bezig met het continue analyseren van de markt om te kijken of ze ergens een aantrekkelijk instapmoment zien. En nee deze ligt echt niet dagelijks voor het oprapen!

Vaak zie je bij deze mensen dat ze snel resultaat willen en hierdoor verkeerde momenten gebruiken om in te stappen. Ze willen een trade en zien eigenlijk mogelijkheden die er niet zijn.

Je zou kunnen stellen dat snel rijk worden ze blind maakt voor de gevaren de daytraden met zich meebrengen.

Weerstandpunten niet goed herkennen

Weet je de grafiek hierboven nog? Je kon perfect zien waar de weerstandpunten lagen. Je hoefde enkel de trades te plaatsen en klaar was je!

Maar weerstandpunten herkennen is helemaal niet zo makkelijk. Want hoe herken je een weerstandspunt nou eigenlijk? Eén van de regels is dat er in de geschiedenis meerdere weerstanden op dat punt geweest moeten zijn. Maar hier blijft het niet bij, want door naar de grote van de koop- en verkooporders te kijken kan je ook een hoop opmaken

Kortom een weerstandspunt herkennen lijkt makkelijk, maar in de theorie zie je dat startende daytraders vaak de verkeerde weerstandspunten nemen waardoor ze vaak op verkeerde punten instappen.

Je herkent geen patronen

Daytraden is enkel op de korte termijn, maar dat betekend niet dat je enkel naar de kort termijn moet kijken!

Een goede daytrader herkent bepaalde patronen in de grafieken en kan hierdoor bepaalde scenario’s voorzien. Weet jij bijvoorbeeld wat een double top, head and shoulder of flag betekend? Dit zijn scenario’s waar een goede daytrader op in kan spelen.

Zo betekent een double top vaak een omkeer in de koers. Sluit een prijs twee keer achter elkaar op de zelfde hoogte dan kan je er bijna vanuit gaan dat die door de weerstandspunt eronder gaat.

Wist je dit niet? Dan had je misschien wel ingestapt op dat weerstandpunt eronder en had je een verliesende trade gemaakt.

Je durft geen verlies te nemen

Daytraders werken met een verkoopprijs, maar dat dit werkt niet enkel in positieve zin. Veel belangrijker is om op het juiste je verlies te nemen. Dit noemen ze bij het daytraden ook wel een Stopp loss.

De stop loss is zo belangrijk om je in te dekken tegen gigantische dalingen. Het kan gebeuren dat er zich een scenario voordoet waar je geen rekening mee kan houden. De stop loss beschermt je dan tegen hele grote verliezen.

Zet je bijvoorbeeld de stopp los op 10% onder de inkoopprijs dan is je verlies maximaal 10% van de inkoopprijs.

Daytraden is een psychisch spelletje

Het klinkt gek, want hierboven heb ik het enkel over weerstandspunten en patronen. Maar daytraden is veel meer dan dat. Nadat je succesvol de theorie kan toepassen zal het psychische spelletje om de hoek komen kijken.

Je koopt voor je gevoel op een perfect moment en opeens zakt de prijs in. Hij gaat niet enkel door de eerste weerstandslijn, maar ook door de volgende. Alles in je lichaam zal nu schreeuwen om te verkopen. Ons lichaam is beschermt ons namelijk tegen gevaren en iets verliezen is daar één van. Jij verkoopt en opeens veert de prijs omhoog en heb je dus voor niets je verlies.

Een andere probleem is het fenomeen fear of missing out. Hierbij heb je het gevoel dat je ies gaat missen. Stel er gaat iets flink omhoog. Jij wou inkopen, maar hebt dit niet gedaan. Maar het blijft maar stijgen en uiteindelijk kies je toch om in te kopen. Uiteindelijk daalt de prijs en zit jij met een flink verlies. Hier maak je de fout om te accepteren dat je het instapmoment hebt gemist. Je hebt het gevoel dat je iets mist de overhand laten nemen en neemt hierdoor geen beslissingen op technische analyses.

Kan je geld verdienen met daytraden?

Ja natuurlijk is het mogelijk om geld te verdienen met daytraden. Tenslotte zijn er genoeg mensen die hier succesvol in zijn. Maar als je het mij vraagt dan is dit maar voor een heel select groepje mensen weggelegd.

Geld verdienen met daytraden lijkt heel makkelijk, maar in de werkelijkheid zie je dat je er ongelofelijk veel kennis en ervaring voor nodig hebt. Je zal zien dat je sowieso het eerste jaar veel leergeld nodig hebt. Je gaat fouten maken en als je te snel opgeeft dan zal je zien dat het geen succes zal worden.

Zelf ben ik dan ook gestopt met daytraden. Maar vooral omdat het mij ongelofelijk veel tijd kostte. In het begin ben je namelijk nog niet zo ervaren waardoor je heel veel analyses moet doen en dit veel tijd kost. Daarnaast ben je nog heel fanatiek waardoor je continue je trades aan het controleren bent.

Wil jij wel geld verdienen met daytraden dan kan dat natuurlijk, maar weest bewust van de risico’s. Je gaat geld verliezen en je zal eerst veel kennis op moeten doen voordat je er echt succes mee kan hebben. Het is dus zeker geen snel rijk worden methode

Wil je met veel minder risico beleggen dan raad ik je aan om voor de lange termijn te beleggen. Zeker als je het geld minimaal 10 jaar niet nodig hebt dan is beleggen voor de lange termijn een stuk veiliger.