Met affiliate marketing beginnen en slapend rijk worden. Dit is toch vaak het idee wat mensen hebben bij affiliate marketing en geld ermee verdienen. Deels klopt dat, want als je eenmaal bezoekers hebt en deze doorstuurt naar de adverteerders dan kan het geld binnen blijven lopen. Na de opstartfase staat je dus een gouden toekomst te wachten!

Zelf ben ik in 2008 begonnen met affiliate marketing. Inmiddels ben ik dus al 13 jaar werkzaam als affiliate waarvan de laatste 5 jaar fulltime. Ik verdien mijn boterham dus met affiliate marketing en dat door hard werken, goede content schrijven en iets te bieden aan mijn bezoekers.

Het geheim van succesvol geld verdienen met affilaite marketing ligt hem namelijk in een meerwaarde bieders voor adverteerders zodat zij graag op je website willen staan.

Genoeg gepraat, laten we starten met wat alle mooi dingen rondom affiliate marketing!

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is manier van promoten waarbij je een vergoeding krijgt na een bepaalde prestatie. Wanneer je een adverteerders promoot en hier vervolgens iets uit voortkomt, krijg jij hier een vergoeding over. Dit kan een vast bedrag zijn maar ook een percentage.

Een groot voordeel om op deze manier geld te verdienen is dat je producten of diensten kan promoten zonder dat jij direct iets met de klant te maken hebt. Je stuurt de klant namelijk door naar de adverteerder waarna deze voor een conversie zorgt. Jij krijgt hier vervolgens een gepaste vergoeding over.

Zeker voor blogs die in opstartfase zijn of die niet het doel hebben om voor zichzelf diensten of producten te ontwikkelen is dit erg lucratief. Je hoeft tenslotte geen voorraden te hebben of andere risico’s te nemen. Het nadeel is dat je natuurlijk maar een deel van de vergoeding krijgt.

zo werkt affiliate marketing 1024x555

Aan de hand van het voorbeeld hierboven zie je precies hoe affiliate marketing werkt. Wanneer jij bijvoorbeeld een product promoot op je blog van bijvoorbeeld “Mediamarkt” en de bezoeker klikt hierop dan zal deze doorgestuurd worden naar de Mediamarkt website. Wanneer deze vervolgens iets besteld, krijg jij hier een percentage over.

Hoe werkt affiliate marketing?

Nu zal je waarschijnlijk denken, maar hoe weet een adverteerder nou dat die bezoeker van mijn website vandaan komt?

Wanneer jij ervoor kiest om gebruikt te maken van affiliate marketing dan kan je dit doen door je aan te melden bij een affiliate netwerk. Dit zijn bedrijven waarbij adverteerders zijn aangesloten die ervoor zorgen dat er gemeten wordt welke bezoekers van jou website converteert bij de adverteerder.

In totaal heb je dus te maken met drie partijen namelijk de publisher (jijzelf), de adverteerder en het affiliate netwerk.

Je kan je voorstellen dat het affiiliate netwerk dit niet gratis doet. Gelukkig hoef je niet te betalen voor de dienst, maar een percentage van de vergoeding die de adverteerder betaald, zal worden ingehouden door het netwerk. Zij zorgen ook voor de uitbetalingen. De adverteerder betaald aan het netwerk en bij het netwerk kan je precies zien hoeveel geld jij weer krijgt.

vergoedingen affiliate marketing 1024x555

Ook een vergoeding de dag(en) erna

Wanneer jij een bezoekers doorstuurt naar een adverteerder en deze bestelt niet direct dan betekent dit niet dat jij geen vergoeding krijgt. Bestelt de bezoekers namelijk een aantal dagen later dan krijg jij alsnog een vergoeding!

Bij de meeste adverteerders kan je zelfs tot 30 dagen na de klik nog een vergoeding krijgen. Deze periode hoelang een klik geldig blijft noemen ze ook wel de coockietijd.

Een vergoeding over de gehele bestelling

Het grootste voordeel van affiliate marketing vind ik toch wel dat je een vergoeding krijgt over de gehele afnamen. Stuur jij bijvoorbeeld iemand door naar een specifiek product van Bol.com en diegene bestelt ook iets anders dan krijg je over het gehele bedrag een vergoeding. Je kan je waarschijnlijk voorstellen dat deze vergoeding dan aardig kunnen oplopen.

Ook geldt bij de meeste netwerken dat je ook een vergoeding krijgt als bijvoorbeeld de bezoekers ook via een andere affiliate link bij de adverteerder komt. Je krijgt dan alleen niet de gehele vergoeding, maar een deel hiervan.

Hoe geld verdienen met affiliate marketing

Nu je begrijpt wat affiliate marketing is en hoe het werkt kan je kijken hoe je er geld mee kan verdienen. De populairste manier is om een eigen website te starten. Dit is ook hoe ik mijn geld ermee verdien, maar er zijn meerdere opties.

  • Eigen blog/website: Een eigen website maken is ontzettend makkelijk en het grote voordeel is dat je vrij bent om alles in te richten zoals je zelf wilt. Zo kan je zelf kiezen hoe je affiliate marketing hier toepast en waar je de links en banners bijvoorbeeld plaatst. Zeker wanneer je hoger in Google begint te score kunnen de verdiensten aardig snel oplopen.
  • Youtube: Dit is vooral de laatste jaren ontzettend populair geworden. Wanneer je een video maakt dan kan je in de beschrijving een link toevoegen. Wanneer je in je video hiernaar verwijst dan kunnen mensen erop klikken en kan je dus geld verdienen.
  • Social Media: Het grote probleem met sociale media is dat je hier geen affiliate links direct in kan plakken. Je zal dus altijd een website moeten hebben waar je ze naartoe verwijst. Vanaf daar kunnen ze dan doorklikken. Facebook is bijvoorbeeld erg populair, maar Instagram is al veel lastiger om posts te maken waarin gelinkt kan worden. Denk dus goed na of dit wel het juiste kanaal is.
  • Mailing: Wat erg goed werkt is om een e-maillijst op te bouwen. Je kan deze mensen mailen met bijvoorbeeld aanbiedingen waar je affiliatelinks aan kan hangen. De conversie op deze mailings ligt vaak erg hoog.

Je ziet dat het vaak dus noodzakelijk is om een eigen website te hebben. Je kan prima je geld verdienen met affiliate marketing via een Youtube kanaal, maar ik raad altijd aan om een eigen website te starten. Daar heb je alle vrijheid wat je kan je doen met het promoten van adverteerders en is dus het meest geschikt.

Hoe met affiliate marketing beginnen?

Nu hoor ik je denken, maar hoe start ik? Eigenlijk is het heel simpel en kan iedereen het! En daarmee bedoel ik echt iedereen.

Hieronder leg ik stapt voor stap uit hoe je kan beginnen met affiliate marketing doormiddel van een eigen websites/blog.

Zorg voor een goede onderwerp (niche)

De eerste stap is om te bedenken waarover je iets wilt maken. Belangrijk is dat je er wat affiniteit mee hebt. Je moet er dus een raakvlak mee hebben en enthousiast over zijn.

Dit is belangrijk, omdat geld verdienen met affiliate marketing vaak even kan duren. Zo heb ik meerder websites gestart en duurt het bij mij gemiddeld 6 a 9 maanden voor websites echt gaan groeien en wat transacties gaan doen.

Belangrijk is dat je in het begin redelijke specifiek bent in je onderwerp, dit noem je ook wel een niche. Kies er bijvoorbeeld voor om over vakantie, financiën, sport of liefde te schrijven. Maar nog beter is om nog wat specifieker te denken. Ga bijvoorbeeld schrijven over op vakantie met kinderen, een spannend liefdesleven voor koppels of zoals dit blog een vermogen laten groeien.

Je zal zien hoe specifieker de niche, hoe beter je doelgroep. Dit is uiteindelijk belangrijk, want zij zijn uiteindelijk die je geld moeten opleveren.

Domeinnaam en hosting

De volgende stap is om je hosting en domeinnaam te regelen. Vaak een drempel, maar dit is alles behalve moeilijk. Voor een paar euro per maand kan je al een domeinnaam met hosting hebben en sluit het dan ook gewoon af!

Hier is het belangrijk om na te denken over een goede domeinnaam. Uiteindelijk is dit de naam die je website draagt en wat mensen moeten onthouden.

Zorg daarom altijd dat je een pakkende domeinnaam kiest die iets zegt over het onderwerp van je website. Schrijf je bijvoorbeeld over op vakantie met kinderen dan kan mamaopvakantie.nl een leuke domeinnaam zijn. Je kan hier alles kwijt over op vakantie met de kinderen, maar biedt ook nog ruimte om bijvoorbeeld in de toekomst te schrijven over als moeder alleen op vakantie gaan.

Let op dat je altijd een hosting kiest met een SSL-certificaat en waarbij WordPress makkelijk kan draaien.

Bouw je website

Hierboven heb je hosting geregeld en nu kan je starten met het bouwen van je website.

Hier is voor veel mensen WordPress een ontzettend goede keuze. Hier zit een heel platform achter waarin je makkelijk content kan maken, maar ook je hele website kan opmaken en onderhouden.

Zo kan je gemakkelijk een template downloaden/kopen waardoor je website er direct goed uitziet. Je hoeft dus niet zelf te programmeren en kan vrijwel alles inrichten zoals je zelf wilt.

Wil je het nog makkelijker? Kijk dan eens naar Phoenix. Hier moet je wel voor betalen, maar iedereen die geen gezeur wilt hebben met techniek is dit echt ideaal. Zodra jij je hebt aangemeld kan je direct van start en hoef je eigenlijk niet meer te doen.

Het voordeel van Phoenix is dat eigenlijk over alles is nagedacht. Er zitten dus ongelofelijk veel funcitonaliteiten ingebouwd en de website is helemaal geoptimaliseerd om zo hoog mogelijk in Google te scoren.

Start met content schrijven

Veel mensen vinden het leuk om hun website helemaal mooi te maken, maar ga alsjeblieft starten met content schrijven! Zonder content is je website niets waard en heeft dus een prachtige website ook weinig zin.

Goede content is een absolute must als je tegenwoordig nog geld wilt verdienen met bloggen. Vroeger kon je met een paar honderd woorden al heel ver komen in Google, maar tegenwoordig moet je echt je ziel en zaligheid erin stoppen om mee te doen. Zorg dus voor minimaal 1000 woorden, plaatjes, tabellen, grafieken of andere ondersteunende middelen om je content beter te maken.

Schrijf dus content wat iets toevoegt voor je gebruiker. In mijn ogen zijn er drie soorten artikelen die het op dit moment goed doen met affiliate marketing

  • Schrijf beoordelingen: In iedere niche kan je content schrijven waarbij je iets vergelijkt of een beoordeling geeft. Het is makkelijk om hier goede content over te maken. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om er een video bij te maken. Wanneer een product een goede beoordeling heeft kan je je voorstellen dat mensen deze ook willen bestellen. En dat is tenslotte wat je wilt.
  • Los iets op: De meeste bezoekers die op je website komen, komen met een doel. Eigenlijk kan je altijd stellen dat je een probleem voor ze oplost. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld schrijft over wat ze kunnen doen in Antwerpen of dat je uitlegt hoe een aspirine werkt. Verplaats je daarom in je onderwerp en bedenk welke problemen/vragen jij zou hebben. Schrijf hierover en je hebt een fantastisch blogpost.
  • Uitleg: In heel veel niches kan je uitstekend vertellen hoe mensen iets moeten doen. Heb je een bijvoorbeeld een website over planten dan kan je ervoor kiezen om een blogpost te schrijven over “Hoe je een bonsai boompje moet verzorgen”. Vaak zijn deze mansen echt geïnteresseerd in een bonsai boompjes. Zorg dat je dan ook echt alles uitlegt over dit onderwerp. Het is helemaal niet raar als dit een 3000 tot 4000 woorden lange blogpost is. Natuurlijk vergeet je hier niet je affiliate links in.

Meld je aan bij een affiliate netwerk

Wanneer je hebt gekozen hoe jij affiliate marketing wilt inzetten kan jij je aanmelden bij een affiliate netwerk. Enkele bekende netwerken in Nederland zijn Daisycon, Awin en Tradetracker. Dit zijn de netwerken waar vrijwel alle grote bedrijven zijn aangesloten, maar er zijn ook bedrijven die een eigen affiliatenetwerk hebben. Hierbij kan je denken aan Bol.com Coolbue, Booking.com of Amazon.

Het grote voordeel als je de wat groter ketens gaat promoten, is natuurlijk de kans op een grotere afnamen. Zeker bij bedrijven als Amazon, Coolblue en Bol.com is de kans groot dat bezoekers naast het gepromote product ook nog andere producten bestellen. En dat betekend weer een hogere vergoeding.

Zoek naar specifiek bedrijf/adverteerder

Wil je een specifieke partij promoten en weet je niet waar deze is aangesloten dan kan je het beste dit intypen in Google. Door het “bedrijf + affiliate” in te typen, zal je direct zien waar je deze kan promoten.

affiliate programma opzoeken 1024x736

Plaats promotiemateriaal

Heb je geschikt adverteerders gevonden en ben je goedgekeurd dan kan je starten met het promoten. Dit kan je doen doormiddel van de adverteerder te promoten of bijvoorbeeld een dienst of product ervan.

Start je bijvoorbeeld een blog waar bezoekers kunnen lezen over beleggen dan kan je ervoor kiezen om een broker te promoten. Maar heb je een blog over beauty dan kies je waarschijnlijk voor een heel specifiek product die je promoot. In beide gevallen gaat het uiteindelijk erom dat de bezoeker doorklinkt naar de adverteerder. Zoek dus naar de beste manier!

Let erop dat je bij het promoten altijd het lange termijn doel voor ogen houdt. Je kan heel agressief producten en adverteerder promoten om zoveel mogelijk kliks te krijgen. Maar vraag je af of de bezoeker en adverteerder hier blij mee zullen zijn. Tenslotte wil je langere tijd met beide doorgaan.

affiliate marketing producten 1024x555

Bouw aan je reputatie

Staat je blog en heb je relevante content geschreven dan zal het even duren voor het grote verkeer naar je website komt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het ruim 30 weken duurt voordat een blogpost op een positie komt waar het hoort.

In de tussentijd schrijf je natuurlijk verder, maar belangrijk is ook op te werken aan je reputatie. Hiermee bedoelen we de reputatie online wat weer belangrijk is voor Google, Youtube en andere social media.

Wanneer je goede content schrijft dan kan je ervoor kiezen om relevante websites te zoeken en te vragen of zij een link naar jouw website opnemen. Hierdoor zorg je ervoor dat je voor Google reputatie opbouwt waardoor niet alleen deze blogpost hoger zal score, maar ook andere pagina’s op je website. Dit onderdeel noem je ook wel SEO.

Een ander aspect wat erg belangrijk is als het gaat om je reputatie zijn natuurlijk wat bezoekers van je website vinden. Zorg dat ze bijvoorbeeld een beoordeling kunnen achterlaten waardoor je sterren kan weergeven in Google. Dit zorgt voor meer vertrouwen.

Maar ook op social media is het belangrijk dat mensen kunnen zien dat ze met een betrouwbare partij te maken hebben. Als je kiest om social media in te zetten, zorg dan ook dat je deze onderhoudt. Beantwoord vragen en reageer op opmerkingen ook al zijn deze wellicht minder leuk.

Affiliate marketing in de praktijk

Praatjes vullen geen gaatjes en daarom is het misschien leuk om te zien wat je nou kan verdienen. Voor ik op mijn persoonlijk situatie inga zal ik eerst wat praktisch voorbeeld noemen van grote partijen die gebruik maken van affiliate marketing.

Eén van de grootste spelers in de vakantiebranch in Zoover.nl en ook zij maken gebruik van affiliate marketing. Je zal ongetwijfeld wel een keer hun website hebben gezien en als je naar de bijvoorbeeld een specifieke hotelpagina gaat, zie je allemaal adverteerders. En ja waarschijnlijk zijn deze voor een groot deel allemaal op affiliate basis opgenomen.

affiliate marketing zoover.png 1666w

Een andere branch waar veel gebruik gemaakt wordt van affiliate marketing is bijvoorbeeld energie. Wist je dat deze vergoeding al gauw €40 tot €90 per energiecontract kunnen zijn? Wanneer jij dus een klant aanbrengt bij een energieleverancier dan krijg je dit bedrag zo op je account gestort! Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Gaslicht.com! Wanneer je hier een energievergelijking doet dan krijg je een lijst met energieleveranciers. Je raadt het al voor elke overstap naar een energieleverancier krijgen zij een vergoeding.

affiliate marketing energie.png 1764w

Mijn ervaring met Affiliate marketing

Leuk natuurlijk dat ik al deze informatie geef, maar hoe betrouwbaar is dit nou? Heb ik bijvoorbeeld wel echt geld verdiend in de affiliate marketing?

Om jullie te laten zien dat ook ik geld heb verdiend in de affiliate marketing heb ik hieronder één maandoverzicht van één affiliatenetwerk geplaatst. Eén maand waarbij er een inkomen is gegenereerd van meer dan €2.000! Natuurlijk is dit niet het enigste wat ik heb verdient met affiliate marketing, maar is het slechts een voorbeeld om te zien dat er echt geld valt te verdienen met affiliate marketing.

inkomsten affiliate marketing.png 2022w

Belangrijkste om te begrijpen is dat er in elke niche geld valt te verdienen. Het belangrijkste is dat je een niche zoekt wat bij jouw past zodat je het volhoud. Heel veel mensen die geld willen verdienen met affiliate marketing lukt het niet vanwege ze te vroeg stoppen!

Affiliate marekting is hard werken!

Er hangt een idee dat affiliate marketing en slapend rijk worden samen gaan. In de beginjaren was het dit misschien het geval, maar de markt heeft zich ontwikkeld en je zal echt hard moeten werken om goed geld te verdienen in deze markt! Het is dus absoluut niet iets wat je even in een maandje voor elkaar hebt.

Ik ga je dus geen gouden bergen beloven. Hier geen beloftes dat je in je eerste jaar €10.000 zal verdienen. Sterker nog als je ervoor kiest om een blog/website op te bouwen voor de lange termijn dan verdien je helemaal niks het eerste jaar of langer.

Zelf deed ik er ruim een jaar over voor ik geld begon te verdienen met affilaite marketing. Dit geld gebruikte ik dan weer om nieuwe websites op te bouwen of om diensten af te nemen. Ik koos ervoor om mijn geld te investeren en dit zorgde weer voor nieuwe verdiensten. Zo bouwde ik langzaam aan mij route naar een eigen goedlopend bedrijf.

Als ik een tip mag geven dan is het vooral om te investeren in kwaliteit! Affiliate marketing is echt iets voor de lange adem. Zorg je voor goede content dan gaat dit zich later uitbetalen. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat er achter deze content een strategie zit waar je goede affiliate producten aan kan koppelen. Uiteindelijk zorgen deze voor je inkomsten!