Aanmelden
|
Inloggen

Affiliate Marketing beginnen: Starten van eigen affiliate site

Wanneer je geld wilt verdienen met een blog dan is affiliate marketing één van de beste manieren om geld te verdienen. Waarschijnlijk denk je nu wat is affiliate marketing? Daarom leg ik stap voor stap uit wat het is, hoe je dit nou het beste kan gebruiken en wat de verdiensten ermee zijn. Zie het als een kleine beginners handleiding hoe je geld kan verdienen met affiliate marketing.

Genoeg gepraat, laten we starten met wat alle mooi dingen rondom affiliate marketing!

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is manier van promoten waarbij je een vergoeding krijgt na een bepaalde prestatie. Wanneer je een adverteerders promoot en hier vervolgens iets uit voortkomt, krijg jij hier een vergoeding over. Dit kan een vast bedrag zijn maar ook een percentage.

Een groot voordeel om op deze manier geld te verdienen is dat je producten of diensten kan promoten zonder dat jij direct iets met de klant te maken hebt. Je stuurt de klant namelijk door naar de adverteerder waarna deze voor een conversie zorgt. Jij krijgt hier vervolgens een gepaste vergoeding over.

Zeker voor blogs die in opstartfase zijn of die niet het doel hebben om voor zichzelf diensten of producten te ontwikkelen is dit erg lucratief. Je hoeft tenslotte geen voorraden te hebben of andere risico’s te nemen. Het nadeel is dat je natuurlijk maar een deel van de vergoeding krijgt.

zo werkt affiliate marketing 1024x555

Aan de hand van het voorbeeld hierboven zie je precies hoe affiliate marketing werkt. Wanneer jij bijvoorbeeld een product promoot op je blog van bijvoorbeeld “Mediamarkt” en de bezoeker klikt hierop dan zal deze doorgestuurd worden naar de Mediamarkt website. Wanneer deze vervolgens iets besteld, krijg jij hier een percentage over.

Hoe werkt de vergoeding van affiliate marketing?

Nu zal je waarschijnlijk denken, maar hoe weet een adverteerder nou dat die bezoeker van mijn website vandaan komt?

Wanneer jij ervoor kiest om gebruikt te maken van affiliate marketing dan kan je dit doen door je aan te melden bij een affiliate netwerk. Dit zijn bedrijven waarbij adverteerders zijn aangesloten die ervoor zorgen dat er gemeten wordt welke bezoekers van jou website converteert bij de adverteerder.

In totaal heb je dus te maken met drie partijen namelijk de blog (jijzelf), de adverteerder en het affiliate netwerk. Je kan je voorstellen dat het affiiliate netwerk dit niet gratis doet. Gelukkig hoef je niet te betalen voor de dienst, maar een percentage van de vergoeding die de adverteerder betaald, zal worden ingehouden door het netwerk. Zij zorgen ook voor de uitbetalingen. De adverteerder betaald aan het netwerk en bij het netwerk kan je precies zien hoeveel geld jij weer krijgt.

vergoedingen affiliate marketing 1024x555

Maar het mooiste moet nog komen!

Ook een vergoeding de dag(en) erna

Wanneer jij een bezoekers doorstuurt naar een adverteerder en deze bestelt niet direct dan betekent dit niet dat jij geen vergoeding krijgt. Bestelt de bezoekers namelijk een aantal dagen later dan krijg jij alsnog een vergoeding! Bij de meeste adverteerders kan je zelfs tot 30 dagen na de klik nog een vergoeding krijgen.

Een vergoeding over de gehele bestelling

Het grootste voordeel van affiliate marketing vind ik toch wel dat je een vergoeding krijgt over de gehele afnamen. Stuur jij bijvoorbeeld iemand door naar een specifiek product van Bol.com en diegene bestelt ook iets anders dan krijg je over het gehele bedrag een vergoeding. Je kan je waarschijnlijk voorstellen dat deze vergoeding dan aardig kunnen oplopen.

Ook geldt bij de meeste netwerken dat je ook een vergoeding krijgt als bijvoorbeeld de bezoekers ook via een andere affiliate link bij de adverteerder komt. Je krijgt dan alleen niet de gehele vergoeding, maar een deel hiervan.

Hoe start je met geld verdienen met affiliate marketing?

Nu hoor ik je denken, maar hoe start ik? Heel simpel gewoon beginnen met een blog of een andere online onderneming waar je affiliatelinks kan delen. Het belangrijkste is dat je mooi content maakt wat waarde biedt aan een doelgroep. Hierbij kan een kleine niche site super effectief zijn! Je hoeft dus niet altijd te concurreren met grote partijen of duizenden bezoekers per dag te hebben om veel geld te verdienen.

Meld je aan bij een affiliate netwerk

Wanneer je een blog/website hebt kan je starten met jezelf aan te melden bij een netwerk. Enkele bekende netwerken in Nederland zijn Daisycon, Awin en Tradetracker. Dit zijn de netwerken waar vrijwel alle grote bedrijven zijn aangesloten, maar er zijn ook bedrijven die een eigen affiliatenetwerk hebben. Hierbij kan je denken aan Bol.com Coolbue, Booking.com of Amazon.

Het grote voordeel als je de wat groter ketens gaat promoten, is natuurlijk de kans op een grotere afnamen. Zeker bij bedrijven als Amazon, Coolblue en Bol.com is de kans groot dat bezoekers naast het gepromote product ook nog andere producten bestellen. En dat betekend weer een hogere vergoeding.

Wil je een specifieke partij promoten en weet je niet waar deze is aangesloten dan kan je het beste dit intypen in Google. Door het “bedrijf + affiliate” in te typen, zal je direct zien waar je deze kan promoten.

affiliate programma opzoeken 1024x736

Plaats promotiemateriaal

Heb je geschikt adverteerders gevonden en ben je goedgekeurd dan kan je starten met het promoten. Dit kan je doen doormiddel van de adverteerder te promoten of bijvoorbeeld een dienst of product ervan.

Start je bijvoorbeeld een blog waar bezoekers kunnen lezen over beleggen dan kan je ervoor kiezen om een broker te promoten. Maar heb je een blog over beauty dan kies je waarschijnlijk voor een heel specifiek product die je promoot. In beide gevallen gaat het uiteindelijk erom dat de bezoeker doorklinkt naar de adverteerder. Zoek dus naar de beste manier!

Let erop dat je bij het promoten altijd het lange termijn doel voor ogen houdt. Je kan heel agressief producten en adverteerder promoten om zoveel mogelijk kliks te krijgen. Maar vraag je af of de bezoeker en adverteerder hier blij mee zullen zijn. Tenslotte wil je langere tijd met beide doorgaan.

affiliate marketing producten 1024x555

Zorg voor goede content

Een website starten en producten op promoten betekend nog niet dat je geld verdient. Bezoekers zorgen uiteindelijk voor kliks en dus geld. Daarom ben ik heel erg voor content creëren.

Zorg dat je zoveel mogelijk goede content op je website blijft schrijven. Hier is het niet eens belangrijk dat dit dagelijks gebeurt. Het belangrijkste is dat dit goede content is en het liefst ook nog veel affiliate links bevat. Ik adviseer daarom altijd het volgende:

  • Schrijf beoordelingen: In iedere niche kan je content schrijven waarbij je iets vergelijkt of een beoordeling geeft. Het is makkelijk om hier goede content over te maken. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om er een video bij te maken. Wanneer een product een goede beoordeling heeft kan je je voorstellen dat mensen deze ook willen bestellen. En dat is tenslotte wat je wilt.
  • Los iets op: De meeste bezoekers die op je website komen, komen met een doel. Eigenlijk kan je altijd stellen dat je een probleem voor ze oplost. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld schrijft over wat ze kunnen doen in Antwerpen of dat je uitlegt hoe een aspirine werkt. Verplaats je daarom in je onderwerp en bedenk welke problemen/vragen jij zou hebben. Schrijf hierover en je hebt een fantastisch blogpost.
  • Uitleg: In heel veel niches kan je uitstekend vertellen hoe mensen iets moeten doen. Heb je een bijvoorbeeld een website over planten dan kan je ervoor kiezen om een blogpost te schrijven over “Hoe je een bonsai boompje moet verzorgen”. Vaak zijn deze mansen echt geïnteresseerd in een bonsai boompjes. Zorg dat je dan ook echt alles uitlegt over dit onderwerp. Het is helemaal niet raar als dit een 3000 tot 4000 woorden lange blogpost is. Natuurlijk vergeet je hier niet je affiliate links in.

Bouw aan je reputatie

Staat je blog en heb je relevante content geschreven dan zal het even duren voor het grote verkeer naar je website komt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het ruim 30 weken duurt voordat een blogpost op een positie komt waar het hoort.

In de tussentijd schrijf je natuurlijk verder, maar belangrijk is ook op te werken aan je reputatie. Hiermee bedoelen we de reputatie online wat weer belangrijk is voor Google, Youtube en andere social media.

Wanneer je goede content schrijft dan kan je ervoor kiezen om relevante websites te zoeken en te vragen of zij een link naar jouw website opnemen. Hierdoor zorg je ervoor dat je voor Google reputatie opbouwt waardoor niet alleen deze blogpost hoger zal score, maar ook andere pagina’s op je website. Dit onderdeel noem je ook wel SEO.

Een ander aspect wat erg belangrijk is als het gaat om je reputatie zijn natuurlijk wat bezoekers van je website vinden. Zorg dat ze bijvoorbeeld een beoordeling kunnen achterlaten waardoor je sterren kan weergeven in Google. Dit zorgt voor meer vertrouwen. Maar ook op social media is het belangrijk dat mensen kunnen zien dat ze met een betrouwbare partij te maken hebben. Als je kiest om social media in te zetten, zorg dan ook dat je deze onderhoudt. Beantwoord vragen en reageer op opmerkingen ook al zijn deze wellicht minder leuk.

Affiliate marketing in de praktijk

Praatjes vullen geen gaatjes en daarom is het misschien leuk om te zien wat je nou kan verdienen. Voor ik op mijn persoonlijk situatie inga zal ik eerst wat praktisch voorbeeld noemen van grote partijen die gebruik maken van affiliate marketing.

Eén van de grootste spelers in de vakantiebranch in Zoover.nl en ook zij maken gebruik van affiliate marketing. Je zal ongetwijfeld wel een keer hun website hebben gezien en als je naar de bijvoorbeeld een specifieke hotelpagina gaat, zie je allemaal adverteerders. En ja waarschijnlijk zijn deze voor een groot deel allemaal op affiliate basis opgenomen.

affiliate marketing zoover.png 1666w

Een andere branch waar veel gebruik gemaakt wordt van affiliate marketing is bijvoorbeeld energie. Wist je dat deze vergoeding al gauw €40 tot €90 per energiecontract kunnen zijn? Wanneer jij dus een klant aanbrengt bij een energieleverancier dan krijg je dit bedrag zo op je account gestort! Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Gaslicht.com! Wanneer je hier een energievergelijking doet dan krijg je een lijst met energieleveranciers. Je raadt het al voor elke overstap naar een energieleverancier krijgen zij een vergoeding.

affiliate marketing energie.png 1764w

Mijn ervaring met Affiliate marketing

Leuk natuurlijk dat ik al deze informatie geef, maar hoe betrouwbaar is dit nou? Heb ik bijvoorbeeld wel echt geld verdiend in de affiliate marketing?

Om jullie te laten zien dat ook ik geld heb verdiend in de affiliate marketing heb ik hieronder één maandoverzicht van één affiliatenetwerk geplaatst. Eén maand waarbij er een inkomen is gegenereerd van meer dan €2.000! Natuurlijk is dit niet het enigste wat ik heb verdient met affiliate marketing, maar is het slechts een voorbeeld om te zien dat er echt geld valt te verdienen met affiliate marketing.

inkomsten affiliate marketing.png 2022w

Affiliate marekting is hard werken!

Er hangt een idee dat affiliate marketing en slapend rijk worden samen gaan. In de beginjaren was het dit misschien het geval, maar de markt heeft zich ontwikkeld en je zal echt hard moeten werken om goed geld te verdienen in deze markt! Het is dus absoluut niet iets wat je even in een maandje voor elkaar hebt.

Ik ga je dus geen gouden bergen beloven. Hier geen beloftes dat je in je eerste jaar €10.000 zal verdienen. Sterker nog als je ervoor kiest om een blog/website om te bouwen voor de lange termijn dan verdien je helemaal niks het eerste jaar of langer.

Zelf deed ik er ruim een jaar over voor ik geld begon te verdienen met affilaite marketing. Dit geld gebruikte ik dan weer om nieuwe websites op te bouwen of om diensten af te nemen. Ik koos ervoor om mijn geld te investeren en dit zorgde weer voor nieuwe verdiensten. Zo bouwde ik langzaam aan mij route naar een eigen goedlopend bedrijf.

Als ik een tip mag geven dan is het vooral om te investeren in kwaliteit! Affiliate marketing is echt iets voor de lange adem. Zorg je voor goede content dan gaat dit zich later uitbetalen. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat er achter deze content een strategie zit waar je goede affiliate producten aan kan koppelen. Uiteindelijk zorgen deze voor je inkomsten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *