Een goed gevulde voorraadkast klinkt niet besparend, maar als je het goed dan kan het juist gigantisch veel geld besparen. Daarnaast is een goede gevulde voorraadkast ook nog eens erg handig. Daarom heb ik hieronder mijn beste tips hoe wij onze voorraadkast inzetten voor gemak en om geld te besparen.
Waarom een goede voorraadkast aanleggen?
Jij hebt vast een voorraadkast thuis die vol staat met potjes en pakken met etenswaren, drinken en andere lang houdbare producten. De kans groot dat een groot deel van deze producten na verloop van tijd in de prullenbak belanden. Simpel, omdat je jouw voorraadkast niet optimaal benut.
Op dit moment is je voorraadkast waarschijnlijk een verzameling van producten die je even kwijt moest. In het begin is het nog netjes, maar na verloop van tijd is er steeds meer bij komen te staan. Heel af en toe als je iets vergeten bent te kopen, komt de voorraadkast nog van pas.
Zonde, want met een goed systeem kan je ontzettend veel geld besparen met een voorraadkast. Door bijvoorbeeld aanbiedingen te kopen en hier op te slaan, hoef je deze producten niet voor reguliere prijzen te kopen. Daarnaast staat er in een goede voorraadkast de producten die je vaak gebruikt. Hierdoor grijp je nooit mis als je het nodig hebt en heb je altijd extra voor als er onverwachts extra eten komen.
Tips voor een voorraadkast om geld te besparen
Ik hoef je niet meer uit te leggen dat een goede voorraadkast goud waard is. Daarom hieronder de beste tips om je voorraadkast optimaal geld te laten besparen.
Vul je voorraadkast met aanbiedingen
Hier gaan de meeste de fout in. Je voorraadkast vullen met aanbiedingen betekent niet dat je hem vult met producten, omdat ze in de aanbieding zijn. Veel te vaak koop je producten, omdat ze in de aanbieding zijn en vast wel eens van pas kunnen komen. In de praktijk zal je voorraadkast een puinhoop van aanbiedingen worden en ga je het nooit gebruiken.
Koop daarom enkel producten die in de aanbieding zijn die je echt gebruikt. Extreme couponing is een strategie om grote aanbiedingen te krijgen die in Nederland niet echt bestaat. Toch zijn er meerdere mogelijkheden om wel hoge korten te krijgen. Zo staan er bij ons altijd producten als tomatenpuree, tomatenblokjes, mais, wraps, knakworsten, marinades, pindakaas, hagelslag, jam en koffie in de voorraadkast. Allemaal producten die we meerdere keren per maand gebruiken en altijd uit de voorraadkast moeten pakken. Producten in de voorraadkast zijn niet eeuwig houdbaar
De kans is groot dat regelmatig producten uit je voorraadkast pakt die over datum zijn. De afbakbroodjes of shoarmabroodje zijn een goed voorbeeld hiervan. Ze verdwijnen in de voorraadkast en eigenlijk altijd worden ze pas weer gebruikt als de datum verlopen is.
Veel beter is om enkel producten in je voorraadkast te leggen die veel langer als een paar maanden bewaard kunnen worden. Zijn producten enkele weken houdbaar doe ze dan op een andere plek waar je ze dagelijks tegenkomt.
Hou je voorraadkast overzichtelijk
Een goede voorraadkast is absoluut de basis om optimaal geld te besparen. Hang handige plakken op om de producten goed te verdelen en zorg dat al je producten in één oogopslag te zien zijn. Hiermee voorkom je dat je producten niet kan vinden en dus uiteindelijk kan weggooien. Hieronder een aantal tips voor een overzichtelijk voorraadkast.
- Maak een scheiding tussen food en non-food producten.
- Categoriseer producten zoveel mogelijk zodat je direct weet waar je in voorraadkast moet zoeken. Ik doe dit door bakken aan te maken per thema. Zo heb ik een bak Mexicaans, Italiaans en Oosters.
- Zorg dat je producten die je vaak nodig hebt, makkelijk te pakken zijn door ze op ooghoogte te plaatsen.
- Voorraad is goed, maar zorg dat je nooit meer dan één maand voorraad van een product in huis hebt. Je gaat bijvoorbeeld nooit 20 pakken rijst in één maand eten. Twee tot vier pakken is meer als voldoende.
Hou rekening met de “vergeten maaltijd”
Je herkent de vergeten maaltijd vast wel. Je bent vergeten boodschappen te doen of heb iets gekocht wat toch over datum is gegaan en nu heb je niks in de koelkast liggen om te eten. Het beste zou zijn om meal prep eten in de vriezer te hebben, maar zorg daarnaast ook altijd voor een maaltijd in je voorraadkast.
Daarom hebben wij altijd eten in onze voorraadkast liggen waar wij een maaltijd van kunnen maken. Denk hierbij aan pannenkoekenmix die je kan aanmaken met water. Maar ook tomatenpulp, kikkererwten en linzen voor een heerlijke Harira te maken.
Denk goed na welke gerechten jullie lekker vinden en waar je veel producten uit de voorraadkast voor nodig hebt. Zorg dat je deze altijd in huis hebt voor zo een “vergeten maaltijd”. Je hoeft dan niet naar de supermarkt of eten te bestellen.
Stop met instant voedsel
Maak jij nog gebruik van Knorr wereldgerechten of andere instant voedsel dan is het tijd om hier mee te stoppen.Het veel te duur voor wat je krijgt en ook nog eens ongezond. Je voorraadkast zou dus niet moeten bestaan uit de taco’s van Knorr of de Honig lasagnemix.
Veel beter is om een goede kruidenla aan te leggen. Onze kruidenla is in de loop der jaren uitgegroeid tot een verzameling van ontzettend veel kruiden. Het voordeel hiervan is dat je heerlijke gerechten kan maken, maar dat kruiden ook ontzettend lang houdbaar zijn.
Je denkt dat je een fortuin moet investeren in kruiden, maar dat valt reuze mee. Een bepaald type keuken heeft bepaalde kruiden. Maak je een heerlijke verse lasagne dan kan je vaak met deze kruiden ook heerlijke Italiaanse aardappeltjes met kip maken.
Denk ook aan non-food producten
Een voorraadkast zit vaak vol met eten en drinken, maar juist in non-food producten kan je veel geld besparen. Leg bijvoorbeeld ook een voorraadkast aan voor je verzorgingsproducten en huishoudelijke producten zoals wasmiddel. Deze producten zijn normaal gesproken veel te duur en in de aanbieding vaak de helft van de prijs.
Wij kopen deze producten vaak grootschalig in en zorgen dat we dan minimaal een half jaar voorraad kunnen. In de tussentijd houden we de aanbiedingen bij en vullen we dit weer aan als er een goede aanbieding is.