Ken je het spreekwoord een gat in je hand? Waarschijnlijk heb je hier wel van gehoord, maar de vraag of jij een gat in je hand hebt ligt waarschijnlijk een stuk gevoeliger?
Zelf dacht ik altijd verantwoord om te gaan met mijn uitgaven, maar ook ik gaf veel te makkelijk geld uit. Iedere dag broodjes van de slager, kleding kopen terwijl de kast nog vol lag en alles wat er nog ter loops kwam. Kortom een hoop geld uitgeven aan dingen die niet bijdroegen aan een gelukkiger leven.
Heb jij symptomen van een gat in je hand? Dan raad ik je echt aan om dit artikel te lezen. Ik geeft tips wat je kan doen om minder geld uit te geven en meer grip te krijgen op je financiën. Een pleister op de gat in je hand!
Wat is een gat in je hand?
Nee je hebt natuurlijk niet werkelijk een gat in je hand. Het is een spreekwoord voor iemand die veel te gemakkelijk geld uitgeeft.
Betekent dit dat je nu nooit meer een euro mag uitgeven? Nee natuurlijk niet, hierbij gaat het echt om mensen die geen grip krijgen op hun uitgaven. Vaak hebben ze aan het einde van de maand nog dagen over terwijl ze genoeg geld zouden moeten hebben om rond te komen.
Herken jij je in het beeld dat je veel te veel geld uitgeeft zonder dat je weet waar het naartoe gaat? Lees dan gauw verder, want ik ga je tips geven om hier direct een eind aan te maken.
Tip 1: Ga budgetteren
De eerste stap is om te beginnen met budgetteren. In deze stap maak je een overzicht van al je inkomen en uitgaven. Deze uitgaven categoriseer je zodat je inzicht krijgt waar je geld naartoe gaat.
En laat dat nou precies zijn wat jij wilt! Je wilt weten waar je geld naartoe gaat zodat je bewust wordt van al je uitgaven. Je zal waarschijnlijk even moet slikken, want al die kleine bedragen lijken niet zoveel. Maar als je alles op één hoop ziet dan komt er toch een aardig bedrag uit.
Vanaf dit moment begrijp je ook opeens waar al je geld naartoe gaat.
Tip 2: Automatisch sparen
Automatisch sparen heeft echt mijn financiële situatie verandert! Hiervoor spaarde ik het geld wat ik iedere maand over had en dat kwam niet in de buurt bij wat ik nu weg spaar. Echt een gouden tip voor iedereen met een gat in je hand.
Het idee achter automatisch weg sparen is dat je nadat je salaris hebt gekregen, je direct geld naar je spaarrekening gaat overmaken. Nee je wacht niet tot al je vaste lasten zijn betaalt!
Hiervoor heb je namelijk gebudgetteerd en weet je als het goed is wat je maandelijks kan en wil sparen. Stel je ontvangt je salaris op de 20ste dan maak je een automatische boeking naar je spaarrekening aan bij je bank voor de 21ste.
Een leuke tip is om je geld niet enkel naar een spaarrekening te storten, maar te verdelen in verschillende spaardoelen. Bij veel banken heet die digitale spaarpotjes en dat werkt voor mij echt super goed!
Tip 3: Maak een weekbudget
Als je het moeilijk vind om met een bepaalt bedraag de hele maand te doen, dan raad ik je aan om een weekbudget aan te maken. Dit is een budget waar je alle variabele uitgaven mee betaalt zoals je boodschappen, kleding enz.
Handig hierbij is om bij je uitgaven overzicht te kijken wat je gemiddeld uitgeeft aan variabele uitgaven. Als het goed is heb je dit gedaan bij het budgetteren. Heb je dit niet gedaan dan raad ik je aan om mijn werkblad te gebruiken “variabele uitgaven werkblad“. In dit werkblad kan je al je variabele uitgaven invoeren en er een categorie aangeven. Zo heb je een mooi overzicht van al je variabele maandelijkse uitgaven.
Je hoeft dit niet voor al je maanden te doen! Ik raad aan om drie opeenvolgende maanden te pakken en deze in te voeren. Vervolgens kan je het gemiddelde van die drie maanden pakken en delen door vier. Op deze manier weet je wat je per week kan uitgeven aan variabele uitgaven.
Om dit nou ook werkbaar te maken, kan je eraan denken om een aparte betaalrekening te openen. Stort hier iedere week het bedrag op wat je mag uitgeven en zorg dat je enkel deze betaalpas kan gebruiken!
Tip 4: Weest bewust wat je allemaal hebt
Genoeg over geld! We gaan kijken naar wat je allemaal al hebt. Wat je tenslotte al hebt liggen, hoef je ook niet te kopen. Hierbij maak ik even onderscheidt tussen kleine producten en de grotere producten.
Voor kleien producten vind ik het erg prettig om zoveel mogelijk geld hierop te besparen. Door goed in te kopen en overzicht te houden in wat je hebt kan je een hoop geld besparen. Zo werk ik met de volgende voorraden.
- Voorraadkast: Dit is het eten wat ik voor langere tijd kan bewaren. Denk hierbij aan drinken en lang houdbare producten. Deze producten koop ik vaak enkel in de aanbieding en doe ik dus niet met de weekboodschappen!
- Kledingkast: Er gaat ongelofelijk veel geld verloren aan kleding. Het is namelijk super leuk om er leuk uit te zien, maar dat kan ook met vijf shirtjes, drie spijkerbroeken, vier truien, twee vesten en twee overhemden. Stel een lijstje samen hoeveel je van alles nodig hebt en wijk hier niet vanaf. Is een jurkje niet meer goed of stuk dan gooi je hem weg en koop je een nieuwe.
- Medicijnkast: Dit is de plek waar ik al mijn verzorgingsproducten heb staan. Denk hierbij aan deo, gel, crèmes, tandpasta enz. Hier geld hetzelfde dat als de voorraadkast dat ik probeer zoveel mogelijk in bulk te kopen als er een actie is.
Grotere producten bewaar je niet op een bepaalde plek, maar staan vaak ergens in je huis, schuur of tuin. Dit zijn vaak ook de producten die wat meer kosten en je ook minder vaak koopt.
Toch is het wel belangrijk om hier ook bij stil te staan, want ook aan deze categorie gaat een hoop geld verloren. Zelf vind ik het erg belangrijk om mij altijd de vraag te stellen heb ik het echt nodig en maakt het mij gelukkiger?
Twijfel je al langere tijd over een nieuwe televisie en zie je toevallig een waanzinnige actie voorbijkomen dan is de kans groot dat je hier interesse in hebt. Je kan namelijk heel veel geld besparen, maar is dat de reden om een grote uitgaven te doen?
Stel jezelf de simpele vraag of je de tv echt nodig hebt en het je gelukkiger maakt? Waarschijnlijk voldoet de oude tv nog prima en maakt de tv je niet gelukkiger.
Tip 5: Kopen maakt niet gelukkiger
Kopen geeft een ongelofelijk fijn gevoel en helemaal als je dit combineert met een lekker dagje weg.
Zelf ben ik op een gegeven gaan opletten of het kopen mij nou echt gelukkiger maakten of dat dagje weg. Je raadt het al vooral het dagje weg en even de deur uit maakte mij gelukkiger. Nu ga ik dus net zo lief naar een bos waar ik een wandeling maak en afsluit met een lekker bakje koffie.
Ja dat bakje koffie koste geld, maar is nog altijd een stuk beter als door de stad wandelen en daar enkel producten te kopen om het kopen. Dat koopgeluk wat jij ervaart is namelijk maar van korte duur en vooral het gevoel van een leuke dag zal voor langere tijd blijven hange.