Wil jij je gasverbruik verminderen? Het klinkt misschien ingewikkelder dan dat het is. Want in dit artikelen geven we je 18 goede gas besparen tips. Niet alle tips zullen voor jou van toepassing zijn en niet alle tips kun je direct uitvoeren. Maar door te kijken welke mogelijkheden er zijn en met de makkelijkste te beginnen, kun je binnen no time zelf ook besparen op gas!
Je energierekening en gasverbruik verminderen
Je energierekening bestaat uit twee kosten, namelijk je stroom- en gaskosten. Vaak zijn de gaskosten de hoogste kosten op je energierekening en dat komt, omdat gas duurder is dan stroom. Ook zie je dat steeds meer huishoudens zelf stroom opwekken waardoor ze nauwelijks stroom hoeven af te nemen. De terugverdientijd van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld 7 jaar wat uiteindelijk dus een extreem goed rendement kan opleveren.
Nog teveel mensen betalen ieder jaar honderden euro’s voor hun gasverbruik. Dat is zonde, want door zuinig om te gaan met water en warmte kun je al een hoop geld besparen. Wat ik bijvoorbeeld zelf doe:
- Geen bad, maar een douche: Een bad verbruikt veel meer water, en dat is echt niet nodig.
- Kort douchen: Gemiddeld sta ik ongeveer 5 minuten onder de douche, het liefst korter. Even snel inzepen en klaar.
- Gebruik van een waterbesparende douchekop: Zowel bij de Ikea als Bol.com en andere webshops koop je voor een paar tientjes een waterbesparende douchekop. Kies voor een exemplaar die maximaal 7 liter water per minuut doorlaat. De douchekop zorgt voor comfort, maar levert je een besparing van 40 tot 50 euro per jaar op.
Besparen op gas kosten door over te stappen
Ben jij ook al jaren trouw aan je energieleverancier? Stop daar dan mee! Het klinkt heel nobel, maar je bent echt een dief van je eigen portemonnee!
Uit onderzoek van de ACM blijkt dat je jaarlijks ruim €390 kan besparen door over te stappen van energieleverancier. Dit heeft uiteraard niet enkel te maken met je gaskosten.
Door over te stappen van energieleverancier krijg je vaak scherpe actietarieven waardoor onder andere je gaskosten lager uit zullen vallen. Maar je ontvangt vaak ook een welkomstkorting. Deze welkomstkorting kan jaarlijks enkel al oplopen tot €200!
Stap jaarlijks over van energieleverancier! Hiermee bespaar je de meeste kosten op je energierekening
18 Tips besparen op gas
Je gasverbruik verminderen kan heel gemakkelijk aan de hand van de onderstaande tips. De meeste kan je direct toepassen en enkele vragen iets meer tijd. Je zal zien dat je al gauw tientallen euro’s per maand bespaart!
Tip 1: Verlaag de thermostaat van je watersysteem
Op dit moment brengen we vanwege de Coronacrisis veel tijd thuis door. Misschien werk je net als ik al geruime tijd vanuit huis. Wie meer tijd in huis doorbrengt verbruikt waarschijnlijk meer energie. En hoe meer gasapparatuur je hebt, hoe hoger de gasrekening is. Een gemiddeld huishouden verbruikt veel energie voor het verwarmen van water. Even een paar feiten over waterverbruik in een gemiddeld huishouden:
- Het waterverbruik in het toilet is 30 liter, met 10 liter per spoelbeurt.
- Een tot een derde gevulde wasmachine gebruikt 17 liter water.
- Een halve vaatwasmachine gebruikt 8 liter water.
- Het besproeien van een bloemenperkje in de tuin kost ongeveer 4 liter water.
Optimaal temperatuurniveau
Warm water uit de kraan wordt gemengd met koud water om het op een geschikte temperatuur te brengen. Daardoor kun je douchen, de was doen en/of de vaatwasmachine aanzetten. Door de thermostaat van je warmwatersysteem op gas te verlagen tot een optimaal temperatuurniveau daalt je gasverbruik. Het water hoeft thuis immers minder verwarmd te worden. Daarmee bespaar je in een handomdraai al tientallen euro’s.
Tip 2: Gebruik de spaarstand op je vaatwasser
Vaatwassers hebben meestal een spaarstand die je vaat op een lager temperatuurniveau schoonmaakt. Probeer deze stand te gebruiken om meer geld te besparen op waterverwarming. Zorg er ook voor dat je de afwasmachine alleen aanzet als hij klaar is.
Overweeg je om een nieuwe en meer duurzame vaatwasser te kopen? Onderzoek altijd de labels met de duurzaamheidsscore en lees beoordelingen van eerdere klanten uitgebreid door.
Tip 3: Kies voor een slimme thermostaat
Je kunt tientallen euro’s op je gasrekening besparen door de thermostaat van je waterverwarming en centrale verwarming aan te passen. Het enige wat je hoeft te doen is de temperatuur op de thermostaat iets lager te zetten. Daardoor hebben je verwarmingsinstallaties minder gas nodig.
Of kies voor een slimme thermostaat waarmee je heel eenvoudig de temperatuur in je woning regelt. Stel bijvoorbeeld een schema in om te voorkomen dat er gas wordt verbruikt wanneer je slaapt of niet thuis bent. De gemiddelde kosten voor een thermostaat in je woning zijn als volgt:
- Slimme thermostaat: 200 tot 400 eur
- Kamerthermostaat: 80 tot 200 euro
- Klokthermostaat: 150 tot 300 euro
Tip 4: Maak je kleding schoon met koud(er) water
Je kledingstukken wassen met verwarmd water draagt zeker bij aan een hogere gasrekening. Door over te schakelen op koud water kun je je gasverbruik verminderen, terwijl je kleren toch schoon worden. Het is een effectieve en duurzame manier van wassen.
Soms is het echter toch nodig om warm water te gebruiken. Stem in dat geval het waterniveau af op de hoeveelheid kleding die je wast. En maak je kleding alleen schoon als de wasmachine écht vol is.
Tip 5: Gebruik minder warm water in de badkamer
Veel minder warm water in de badkamer gebruiken kan je gaskosten drastisch verlagen. Zoals ik al eerder schreef douche ik zo kort mogelijk. Wist je dat je bijna 300 euro per jaar kan besparen door een douchekop met een laag debiet te gebruiken? Even een paar feiten over watergebruik in een huishouden.
- In een gemiddeld huishouden wordt 80 procent van het water verbruikt om te douchen.
- Een douchekop gebruikt gemiddeld 12 tot 18 liter water per minuut.
Het duurzame voordeel van thuiswerken
Meer thuiswerken brengt nog een duurzaam voordeel met zich mee ook. Je bent minder vaak van huis waardoor je minder snel vies wordt. Daardoor hoef je minder vaak je haar te wassen. Dat scheelt tijd én geld. Zoals de legendarische voetballer Johan Cruyff eens zei: elk nadeel heeft zijn voordeel!
Tip 6: Hou de deur van je oven gesloten
Misschien heb je een gasoven en fornuis in huis. Ook daarmee is vrij eenvoudig te besparen op gaskosten. Feit is dat we veel meer thuis koken nu restaurants gesloten zijn. Gerechten die moeten worden voorgewarmd zetten we vaak voor langere tijd in de oven.
Ik val maar meteen met de deur in huis: dit is onzin. De meeste moderne ovens zijn zo snel op temperatuur dat voorverwarmen niet meer nodig is. Hou wel altijd de deur van de oven gesloten. Dit zorgt ervoor dat de warmte binnen de perken blijft en dat het gasverbruik niet verder oploopt.
Controleer altijd even of er sprake is van beschadigingen op de ovendeur. Dit zorgt ervoor dat warmte ontsnapt en dat is erg zonde. Inspecteer de afdichtingen rond je ovendeur met behulp van een vel papier. Als je ook maar één plek waarneemt waar warmte zou kunnen weglopen, probeer dan je afdichtingen te vervangen.
Tip 7: Eén graad lager bespaar 7% gaskosten
Een goede tip die ik iedereen zou aanraden is om je verwarming één graad lager te zetten! Dit is echt een van de beste tips om gasverbruik verminderen. Het is namelijk heel eenvoudig uit te voeren. Je zal verstelt staan wat dit op jaarbasis bespaart! Een andere goede tip is om de verwarming een uur voor je gaat slapen uit te zetten. In deze tijd is er nog voldoende warmte in de woning.
Tip 8: Plaats goed passende deksels op de pannen
Het klinkt zo simpel, maar is zo doeltreffend: plaats passende deksels op je pannen. De warmte kan daardoor niet ontsnappen. Gebruik daarnaast pannen met een afgeronde bodem, zodat het vuur jouw eten perfect verwarmt.
Tip 9: Zorg voor goede isolatie
Wist je dat de energierekening dankzij goede isolatie in huis wel 50 minder procent minder hoog kan uitvallen? Zorg ervoor dat je vensterbanken en deurkozijnen geen kieren of spleten meer hebben. Dergelijke openingen laten de warmte naar buiten en de kou naar binnen.
Daarnaast sluit ik altijd de deuren van kamers die even niet verwarmd hoeven te worden. Een kleine moeite, maar toch een stukje energiezuinigheid.
Tip 10: Overweeg een systeem met zonne-energie en gasboosters
Grotere huizen verbruiken natuurlijk meer gas. Wist je dat er tegenwoordig systemen op zonne-energie bestaan met gasboosters? Dit is een duurzame manier om gas en geld besparen.
Het systeem werkt vrij eenvoudig. Overdag verwarmt de zon het water, zodat het ’s avonds en ’s nachts klaar is voor veel gebruik. We leven echter in een land waarin de zon zich niet altijd laat zien. Maak je geen zorgen: in dat geval is de gasbooster aanwezig als reserve.
Tip 11: Zorg voor goed onderhoud
Nog een goede gas besparen tip: zorg voor goed onderhoud van je woning. Daarmee blijft de gasverwarming in huis langer efficiënt. En dat verlaagt op zijn beurt weer de energierekening. Zorg regelmatig voor een onderhoudsbeurt en vergeet niet om de filters van je verwarming regelmatig schoon te maken. Je zult je verbazen over de hoeveelheid stof die zich heeft opgehoopt!
Tip 12: Controleer of er lekken zijn in huis
Warmte verdwijnt het snelst als er lekken in je huis zijn. Door scheuren of gaten in uw muren, vloeren en plafonds te dichten, voorkom je dat warme lucht ontsnapt en koude lucht binnenkomt. Zo blijft jouw woning comfortabel en behaaglijk en bespaar je tegelijkertijd energie en geld. Er zijn een paar manieren om erachter te komen of er lekken zijn in uw huis:
- Controleer op tocht: voel je tocht bij deuren, ramen of andere openingen? Dan is er waarschijnlijk een lek dat gedicht moet worden. Controleer ook de omgeving van stopcontacten, want dit is een andere veel voorkomende plaats voor luchtlekken. Let daarnaast op tekenen van vocht. Condensatie op muren of ramen kan wijzen op een probleem met de luchtstroom. Noteer waar je vocht ziet, zodat je het verder kunt onderzoeken.
- Inspecteer de buitenkant van de woning: Loop rond de omtrek van jouw huis/appartement en kijk of er gaten of scheuren zijn in de fundering, de gevel of de afwerking. Deze plekken moeten misschien worden afgedicht met breeuwen of weerbestendige strips.
Tip 13: Sluit alle ramen af
Nu het weer kouder wordt, zoeken veel huiseigenaren naar manieren om hun gasverbruik thuis te verlagen en drastisch geld te besparen. Eén manier om dit te doen is het afsluiten van jouw ramen. Op deze manier kun je de warmte in huis houden en voorkomen dat deze door kieren of gaten rondom jouw ramen ontsnapt. Dit zal niet alleen de verwarmingskosten verlagen, maar kan ook het algemene comfort van jouw woning tijdens de wintermaanden
helpen verbeteren. Naast het besparen op energiekosten brengt het afdichten van ramen ook een aantal andere voordelen met zich mee:
- Het kan helpen om tocht te verminderen, zodat het wooncomfort optimaal blijft.
- Het beperkt de vorming van condensatie op vensterglas tot een minimum. Dit kan na verloop van tijd tot schimmelvorming leiden als er niets aan wordt gedaan, met name in oudere huizen met minder goede isolatie.
- Tot slot kunnen goed afgedichte ramen zelfs zorgen voor enige geluidsreductie . Dit is zeker gunstig wanneer je in een drukke stad of in de buurt van een luchthaven woont!
Tip 14: Controleer de luchtvochtigheid
Woon je in een regio met een hoge luchtvochtigheid woont? Dan weet je hoe onaangenaam dat kan zijn. Het is niet alleen plakkerig en vies, maar het kan ook een ravage aanrichten in huis. Zaken als schimmel en meeldauw groeien graag in een vochtige omgeving, wat jouw muren, vloeren en meubels kan beschadigen. En alsof dat nog niet genoeg is, verhoogt al dat extra vocht in de lucht ook nog eens jouw gasrekening. De reden daarvoor is simpel: een hogere luchtvochtigheid betekent een hoger gasverbruik. Op he moment dat er meer waterdamp in de lucht zit, moet jouw oven harder werken om dingen op te warmen. Water absorbeert immers warmte. Dus niet alleen verbetert het beheersen van de luchtvochtigheid het wooncomfort, het beschermt ook nog eens jouw bezittingen én kan je veel geld besparen op de energiekosten.
Hoe regel je de vochtigheidsgraad in huis?
Er zijn een paar verschillende manieren om de vochtigheidsgraad binnenshuis te regelen:
- Gebruik afzuigventilatoren tijdens het koken of douchen: Dit helpt overtollig vocht snel en efficiënt uit de lucht te verwijderen. Vergeet niet om ze uit te zetten wanneer je klaar bent, zodat ze niet onnodig blijven draaien!
- Dicht kieren en lekken rond deuren/ramen luchtdicht af: Dit is een van de meest effectieve manieren waarop vochtige buitenlucht in onze huizen terechtkomt, met name tijdens de zomermaanden. Door ze goed af te dichten houden we die ongewenste vochtige luchtstroom buiten waar hij hoort: buiten!
- Investeer in een luchtontvochtiger: Ontvochtigers onttrekken vocht aan de lucht terwijl ze drogere lucht door de kamer of ruimte laten circuleren. Dit zorgt er voor dat de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis op een snelle en efficiënte manier daalt.
Tip 15: Investeer in een slimme thermostaat
Een slimme thermostaat is een geweldige manier om geld te besparen door gasverbruik verminderen. Door de temperatuur automatisch aan te passen op basis van jouw eigen schema, kun je de energiekosten soms met wel 30 procent verlagen. En dat is niet het enige goede nieuws. Er zijn nog enkele andere manieren waarop een slimme thermostaat jou kan helpen geld te besparen:
- Het past de temperatuur automatisch aan wanneer je niet thuis bent: Slimme thermostaten hebben sensoren die detecteren wanneer er niemand thuis is en passen de temperatuur daar automatisch op aan. Dit betekent dat je geen energie verspilt aan het verwarmen of koelen van een leeg huis.
- Het plant verschillende temperaturen voor verschillende tijdstippen van de dag: Mensen die buitenshuis werken hebben hun huis ’s ochtends of ’s avonds laat niet zoveel warmte nodig als overdag. Met een slimme thermostaat kun je verschillende temperaturen instellen voor verschillende tijdstippen van de dag, zodat je alleen zoveel energie verbruikt als nodig is.
- Het leert jouw gewoontes kennen: Na verloop van tijd leert een slimme thermostaat jouw dagelijkse routines en patronen kennen, bijvoorbeeld wanneer je ’s ochtends naar jouw werk vertrekt of ’s avonds thuiskomt. Hij kan dan suggesties geven over hoe je jouw schema verder kunt optimaliseren en verspild energieverbruik kunt verminderen.
Tip 16: Draag extra lagen
Als het weer kouder wordt, grijpen velen van ons naar de thermostaat om de verwarming hoger te zetten. Maar wist je dat er een eenvoudige manier is om jouw gasverbruik thuis te verlagen en geld te besparen? Jazeker: door extra kleren aan te trekken!
Alleen al het aantrekken van een extra trui of een paar sokken kan een groot verschil maken in de hoeveelheid warmte die jouw lichaam nodig heeft om warm te blijven. En aangezien verwarming een van de grootste energie-uitgaven is in de meeste huizen, zal alles wat je kunt doen om het energie gebruik te verminderen een positieve impact hebben op zowel de portemonnee als op het milieu.
Pak jouw kinderen in
Natuurlijk zal niet iedereen zich op zijn gemak voelen om ingepakt in huis rond te lopen, alsof hij op het punt staat om een sneeuwstorm te trotseren. Wil je zelf liever geen laagjes dragen? Overweeg het dan te doen voor jouw kinderen, die misschien nog niet goed op temperatuur kunnen komen. Maar denk eraan dat zelfs kleine kinderen nooit te veel lagen moeten dragen, omdat ze dan oververhit kunnen raken en zich ongemakkelijk of ziek kunnen voelen.
Tip 17: Isoleer de boiler
Wanneer boiler meer dan 10 jaar oud is, kan het tijd zijn om na te denken over het isoleren ervan. Een oudere boiler kan namelijk een echte energievreter zijn, die de gas- of elektriciteitsrekeningen flink kan doen stijgen. Door jouw boiler te isoleren, kunt je het gasverbruik in huis verlagen en geld besparen. Er zijn twee hoofdtypen isolatie voor warmwatertoestellen:
- Waterkacheldekens zijn gemaakt van glasvezel of andere materialen en passen nauwsluitend rond de buitenkant van de tank.
- Ommantelingen voor boilers zijn vergelijkbaar met dekens, maar hebben een extra beschermlaag, meestal een met folie beklede polyethyleen schuimplaat, die helpt de warmte in de tank terug te kaatsen.
Welk type isolatie past het beste bij jouw wensen?
Wil je graag weten welke type isolatie het beste is voor jouw wensen? Wij raden aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde aannemer raadplegen die gespecialiseerd is in energie-efficiëntie-upgrades voor woningen. Een professional zal rekening houden met factoren zoals de R-waarde (meting van de warmteweerstand) die vereist is voor jouw klimaatzone en met alle plaatselijke bouwvoorschriften.
Tip 18: Hou de warmte waar je zit
Warmte stijgt en daarom is het van groot belang om de warmte in de ruimtes te houden waar je grotendeels zit. Om te starten is het goed om deuren te sluiten, maar wist je dat er op de zolder de meeste warmte verloren gaat? Je huis isoleren en door de zolderruimte af te sluiten, hou je de warme lucht tijdens de winter in uw huis en voorkom je dat er warmte via het dak ontsnapt. Daarmee verlaag je op een relatief eenvoudige manier jouw verwarmingskosten, waarmee je mogelijk honderden euro’s per jaar bespaart. Door de warmte in huis te houden, verklein je bovendien jouw ecologische voetafdruk. Daarmee draag je ook nog eens een steentje bij aan een betere wereld!
Waarom is de gasrekening zo hoog?
Veel mensen zijn enorm geschrokken van het nieuws dat de energierekening wel eens met €900 kan stijgen door de toenemende gasprijzen! Inmiddels heeft dit ervoor gezorgd dat er al twee energieleveranciers hun activiteiten moesten stoppen. Dat de gasprijzen zo enorm zijn gestegen is dus niet normaal en daarom zitten we in een uitzonderlijke situatie.
Heb jij het afgelopen jaar een energiecontract afgesloten dan is er geen reden voor paniek. De kans is groot dat jij nog profiteert van tariefafspraken zonder deze enorme stijging. Let wel op dat je hier wel mee te maken kan krijgen als je energiecontract verloopt en je een nieuw energiecontract moet afsluiten.
Heb jij je energiecontract niet pasgeleden afgesloten dan is de kans groot dat je een variabel contract hebt. Je gaat dan meer betalen voor je gas en dan is het handig om wel op je verbruik te letten. Ook kan het handig zijn om je termijnbedrag te verhogen om niet voor verassingen te staan.
Naast de toenemende gasprijzen zijn er natuurlijk ook nog de reguliere omstandigheden die de invloed kunnen hebben op de gasprijs. Hieronder een overzicht
- De invloed van het seizoen: Temperatuurverschillen zijn van invloed op jouw gasrekening. Dit geldt met name voor leveranciers die seizoenstarieven aanbieden. Let hierop, want het kan zijn dat je daardoor in de winter meer betaalt voor gasgebruik. De reden daarvoor is simpel: het gasverbruik in de winter is nu eenmaal hoger dan in de zomer.
- Uitbereiding van huishouden: Verwachten jullie een kleintje of komen er steeds meer gasten logeren dan gaan de gaskosten vaak omhoog door onder meer het toenemend aantal douchebeurten.
- De staat van je woning: Misschien woon je in een ouder huis. Ook dit zorgt er voor dat de gasrekening vaak hoger uitvalt. Oudere woningen hebben vaak minder goede isolatie. Is dat het geval? Dan raad ik aan om zo snel mogelijk betere isolatie aan te brengen
- Een gaslek: Heel soms zorgt een gaslek bij aan een hogere rekening. Controleer dit altijd even voor de zekerheid. Heb je dit probleem geconstateerd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je gasleverancier om het lek te repareren.
Gasverbruik verminderen vloerverwarming
Steeds meer mensen nemen tegenwoordig vloerverwarming. Daarom heb ik hier een apart kopje van gemaakt. Je gasverbruik verminderen met vloerverwarming is namelijk niet zo moeilijk, maar dan moet je wel juist met je vloerverwarming omgaan.
- Zet de temperatuur van je cv-ketel lager als je overgaat naar vloerverwarming. De verwarming ligt veel meer aan de oppervlakte waardoor het water veel minder warm hoeft te zijn om de temperatuur te behalen. Een temperatuur van de cv-ketel van 25 a 35 graden is al voldoende.
- Ga je langer dan een dag weg van huis? Zet de vloerverwarming dan op maximaal 15 graden.
- Ga je slapen en ben je de volgende dag thuis? Zet hem dan 3 graden lager als wat je prettig vindt. Zo blijft de vloer op temperatuur en hoef je de volgende dag niet teveel te stoken.
Conclusie: Hoe je gasverbruik verminderen en besparen op gas?
Hopelijk heeft dit artikel je duidelijk gemaakt dat er vele verschillende manieren zijn om je eigen gasverbruik te minderen. Op die manier kun je al snel enkele tientjes per maand besparen. Als je kijkt naar onze 18 tips, dan zijn er vast wel een paar die van toepassing zijn voor jou. Met sommige tips kun je direct beginnen met besparen op gas, dit zijn de acties die als eerste wilt aanpakken. Andere zijn misschien wat ingewikkelder, hebben de focus op de lange termijn of er komen kosten bij kijken. Laat deze bespaartips gas liggen totdat je eerste de makkelijke hebt afgerond!