Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Zuinig Leven: Tips voor een Leven Zonder Stress!

Bij een zuinig leven zullen veel aan een saai leven denken. Nooit meer uiteten, altijd koud in huis en al helemaal geen geld voor verwennerijen!

Nee, natuurlijk is dat allemaal onzin! Een zuinig leven heeft niets met dit alles te maken. Bij een zuinig leven denk ik aan bewuste keuzes maken op financieel gebied. Kortom iedere euro die ik uitgeef vind ik het waard en dat is ook per persoon anders.

Ben jij klaar voor een zuinig leven waarbij je duidelijke keuzes maakt op financieel gebied? Lees dan gauw verder en laat mij je alles uitleggen over hoe jij zuiniger kan leven en niets inlevert op je geluk. Je zal zien dat je juist gelukkiger zal worden!

Zuinig leven is helemaal van nu!

Zuinig leven associeren we al gauw aan een leven vol saaiheid. Dat doe je toch alleen als je moeite hebt met rondkomen?

Ik ben allang van mening verandert en zie ook steeds meer om mij heen dat dit verandert. Toen ik klein kreeg ik bijvoorbeeld echt geen water! Je geeft je kind toch geen water als je makkelijk een pakje drinken kan betalen? Tegenwoordig is water weer de basis en zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen.

Ik ben bijvoorbeeld gestopt met continue al mijn eten weg te gooien. Merk ik dat het teveel is voor ons dan gooi ik het in de koelkast/vriezer. Super makkelijk om op een later tijdstip nog te eten!

De wereld is aan het veranderen en zuinig leven hoort erbij. Stop dus alsjeblieft met te denken dat het enkel voor mensen met weinig geld is. Iedereen zou zijn steentje moeten bijdragen en besparen op alles wat de wereld ons geeft.

Zuinig leven zijn bewuste keuzes

Als je het mij vraagt zijn zuinig leven en bewuste keuzes aan elkaar verbonden. Ik noem het dan ook liever een leven vol met bewuste keuzes

Ik weet nog precies dat ik door de winkelstraat liep en de ene naar de andere winkel inging om alles af te struinen. Tassenvol, een voldaan gevoel en een lege portemonnee verder sloot ik de dag af. Alles ging de kast in en een stapel van 8 broeken werd 11 broeken en een stapel van 14 shirtjes werden 18 shirtjes.

Nu zal ik dit nooit meer doen! Nu ben ik mij bewust van het geld wat ik uitgeef en stel ik mij de volgende vragen.

 • Kan ik het tweedehands oplossen? Misschien is kleding nog een stap verder, maar bijvoorbeeld speelgoed, een tuinset of een meubel kan je prima tweedehands kopen!
 • Heb ik het echt nodig? Nee natuurlijk had ik geen 11 broeken en 18 shirtjes nodig!
 • Zou ik het kopen zonder korting? Deze vraag is wat complexer, maar werkt wel goed. Koop ik het enkel vanwege de hoge korting of omdat ik het echt nodig heb?
 • Voldoet de kwaliteit? Ik heb liever 6 shirtjes van een goede kwaliteit dan 12 shirtjes van een slechte kwaliteit. Kortom ik betaal liever iets meer als dit nodig is.
 • Koop ik het om mijzelf een goed gevoel te geven? Dit is altijd mijn laatste vraag en is vaak ook lastig. Zeker als je meerdere dingen hebt gekocht dan wil je wel eens doorslaan en gaan kopen om het kopen.

Zorg voor een duidelijk doel

Heel veel mensen hebben nog steeds last van (heel veel) stress. Stress van schulden, veel werken of dat ze niet kunnen doen wat echt gelukkig maakt. Laat geld dit nou (deels) kunnen oplossen.

Het grootste voordeel aan een zuinig leven is dat je geld gaat besparen waar je iets mee kan doen. Nu ga je dit niet zomaar op een spaarrekening zetten. Nee je gaat dit bestede aan iets wat jou echt gelukkig maakt en je stress wegneemt

Daarom ga je een duidelijk doel formuleren waar jij je bespaarde geld voor kan gebruiken.

Schrijf dit doel op en plek het op je koelkast! Wedden dat dit je zal helpen om bewuster keuzes te maken.

Hieronder heb ik een paar voorbeelden die je kunnen helpen bij een gelukkiger leven en een goede investering zijn.

Aflossen op je schulden

Heel veel mensen krijgen ontzettend veel stress van eerder opgebouwd schulden. Aflossen op je schulden geven dan ook een fantastisch gevoel en is echt fijner als een nieuwe spijkerbroek!

Het grote voordeel van aflossen op je schulden is dat hierdoor je maandlasten ook weer naar beneden gaan. Ja, je gaat dus nog meer geld besparen wat je ook weer kan investeren.

Kortom het aflossen op je schuld zoals je hypotheek is een hartstikke goed idee! Na een aantal jaar weet je niet wat je ziet en zal je verstelt staan.

Dag minder werken

Een dag minder werken is voor heel veel mensen een ontzettend fijne gedachten. Een dag dat je kan besteden aan iets waar je echt gelukkig van wordt.

Eigenlijk was er nooit de mogelijkheid om een dag minder te werken. Ondanks je de afgelopen paar jaar steeds meer bent gaan verdienen is het er nooit van gekomen. Het is gewoonweg niet mogelijk?

Maar heb jij wel eens echt bereken wat het kost om een dag minder te werken? Zo kost het bij een bruto salaris van €3.000 ongeveer €319 per maand om een dag minder te werken. Minder dan je dacht he?

Eerder stoppen met werken

Eerder stoppen met werken of financiële vrijheid, noem het zoals je zelf wilt. Zelf zijn wij nadat we zuiniger zijn gaan leven, direct gestart met dit doel.

Eerder stoppen met werken en genieten van een leven waarbij we keuzes kunnen maken op wat ons gelukkig maakt.

Iedere maand beleggen wij €250 om aan ons doel van financiële vrijheid te werken. Nee dit is nog lang niet genoeg, maar we bouwen het langzaam op. We beleggen een bedrag waar wij ons prettig bij voelen en bouwen dit in de loop van de tijd op om uiteindelijk voldoende geld te sparen waar we van kunnen leven.

Wil jij ook weten hoeveel geld je sparen om uiteindelijk van te leven? Volgens FIRE moet je 25 keer je jaarlasten bij elkaar sparen. Stel je kan leven van €2.000 per maand dan heb je €600.000 nodig.

Wat leverde ik in voor een zuiniger leven?

Nu wil je natuurlijk weten wat ik allemaal deed om zuiniger te leven.

Zelf draag ik vijf dag achter elkaar dezelfde spijkerbroek, eet ik enkel met vrienden thuis en zon ik in de zandbak van mijn zoontje. Nee, natuurlijk niet!

Eigenlijk is mijn leven helemaal niet zoveel verandert.

Ik rij nog steeds auto. Ja als jij veel gebruik maakt van je auto en dit bijdraagt aan een leuker leven dan is dit geen enkel probleem. Maar je kan bijvoorbeeld wel jezelf afvragen of je om de vier of vijf jaar een nieuwe auto moet hebben. Voldoet de oude auto nog?

Ik koop nog steeds kleding. Voor mij geen straf om minder kleding te kopen. Ik heb genoeg aan 4 spijkerbroeken, wat shirts en truien. Ruim je kledingkast op en doet weg wat je niet meer draagt. Maak daarna een lijstje wat je minimaal moet hebben en hou je daaraan!

Ik ga ook nog op vakantie. Dit jaar gaan we zelfs naar twee Centerparcsen! Wij betalen voor deze 13 dagen ongeveer €1.100 wat wij een mooi bedrag vinden voor onze zomervakantie. Geboekt via de bungalowrace waardoor we 40% korting hadden.

Ik hou van (uit)eten Ik ben gek op lekker eten en spendeer hier dan ook best wat geld aan. Als we weer uiteten mogen dan gaan we iedere maand uiteten en bestellen we ook wel eens wat. Wij kiezen ervoor om hier wat meer geld aan te besteden.

En leuke dingen doen? Dit is de laatste tijd lastig, maar als het weer kan dan gaan wij zeker een jaarabonement op dierenpark Amersfoort nemen. Dit kost inderdaad €60 per persoon per jaar, maar wij gaan er dan ook makkelijk 12 keer per jaar naartoe. Dat is dus €5 per keer en zorgt ervoor dat wij in die tijd geen andere dingen doen wat geld kost

Maar wat heb ik er echt voor gelaten?

Natuurlijk lijkt het nu alsof ik alles gewoon doe en dat is in zekere zin ook. Maar alles met mate.

Maar natuurlijk maken wij ook bewust keuzes om zuinig te leven.

 • Bereiden eten voor twee dagen: Het scheelt geld en ook nog eens heel veel tijd. Ik kook twee keer per week voor twee dagen. We eten dus twee keer twee dagen in de week hetzelfde.
 • Kopen enkel wat echt het geld waard is: Ik ben gestopt met geld over de balk te gooien. Natuurlijk kopen wij hier nieuwe spullen, maar enkel als wij dat echt het geld waard vinden.
 • Jaarlijks overstappen en vergelijken: Verzekeringen, energie en internet en tv zijn kostenposten waar ik jaarlijks makkelijk €400 op bespaar. Simpel door ieder jaar over te stappen of gewoon te bellen en voor een beter aanbod te vragen.
 • Inkopen met aanbiedingen: Heel veel spullen in huis kan je kopen met korting en opslaan in je voorraadkast. Wasmiddel, verzorgingsproducten, scheermesjes, vaatwastabletten, schoonmaakproducten en ga zo maar door. Zorg voor een voorraadkast waar je al deze spullen kan opslaan.
 • Tweedehands producten: Marktplaats is echt een goudmijn als je veel geld wilt besparen. Meubels, speelgoed of kampeerspullen koop ik op marktplaats. Vaak ziet het er nog super netjes uit en betaal je een schrijntje vergelen met de nieuwprijs.
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Een Vrij Leven Zonder Rijk te Zijn
Financiële Vrijheid: Hoe Ga je dat Bereiken?
Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram