Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Leven van weinig geld: Rondkomen, sparen en genieten!

Leven met weinig geld is voor de één een worsteling iedere maand, terwijl de ander er geen probleem mee heeft. Geldzorgen kunnen voor grote problemen zorgen en daarom is het verstandig om er iets aan te doen. Want ook als je wat minder geld hebt dan nog hoeft dit geen enkel probleem te zijn.

Met weinig geld rondkomen is niet makkelijk, maar het kan iedereen overkomen. Te weinig geld hebben overkomt zelfs iedereen. Of je nou een hoog salaris hebt of niet, dat maakt niet eens uit. In beide gevallen heb je een stuk maand over terwijl de bankrekening leeg is.

Wil jij van je geldzorgen af en echt kunnen leven met weinig geld? In dit artikel vertel ik je alles om het optimale uit het leven te halen, ook als je wat minder geld te besteden hebt! Uiteindelijk bepaald namelijk niet de hoeveelheid geld wat je kunt doen, maar hoe optimaal je jouw geld inzet!

Hoe sparen met weinig geld?

Weinig geld kan leiden tot heel veel stress. Vaak komt dit niet door een lager inkomen, maar vooral door het geld wat eruit gaat waar je geen idee van hebt. Om dit te voorkomen moet je natuurlijk meer grip op je uitgaven krijgen, maar een beter idee is om direct te sparen als je salaris binnenkomt.

Zo krijg ik op de 20ste altijd mijn salaris en stort ik de 21ste automatisch alles naar verschillende spaardoelen. Zo heb ik digitale spaarpotjes voor bijvoorbeeld de auto, vakantie, de kleine en al het overige. En sinds wij dit zijn gaan doen, sparen wij 250% meer geld als voorheen!

Voldoende spaargeld zal direct je zorgen wegnemen en motiveren werken. Wanneer je voldoende spaargeld hebt dan kan je bijvoorbeeld dit geld investeren en je vermogen te laten groeien. Je zal zien dat het succes je steeds meer zal motiveren om nog zuiniger met je geld om te gaan!

Rondkomen met weinig geld tips

Rondkomen met weinig geld is vaak lastig. Vaak is de laatste week voor het salaris het geld zo goed als op en dan kan je ook niet wachten op je salaris. Toch zegt vaak het inkomen niet zoveel over of je te weinig geld hebt. Vaak zijn het alle kosten die ervoor zorgen dat je te weinig geld hebt.

Om de zorgen van rondkomen met weinig geld weg te nemen, heb ik hieronder de beste tips om rond te komen met weinig geld. Verdeelt in hoofdstukken die allemaal bijdragen om uiteindelijk meer geld over te houden, maar vooral meer levensgeluk brengen.

Ga budgetteren!

Budgetteren is het allerbelangrijkste als je met weinig geld wilt rondkomen. Eigenlijk is budgetteren niet anders als je inkomsten en uitgaven op elkaar afstemmen.

Belangrijk bij budgetteren is dat je echt al je kosten erin verwerkt. Zonder een eerlijk overzicht heeft het namelijk geen zin. Heb je vervolgens een overzicht dan kan je gaan snijden in je kosten om zo meer geld maandelijks over te houden.

Persoonlijk vind ik het erg prettig om te budgetteren met de 50/30/20 regel. Hierbij mag je 50% aan je vaste lasten uitgeven, 30% aan persoonlijke behoeftes en 20% gebruikt om te sparen.

 • Duidelijk overzicht van inkomen en uitgaven: Budgetteren zorgt voor een duidelijk overzicht van je inkomen en uitgaven. Dit is het startpunt om te kunnen besparen. Zonder een duidelijk overzicht kan je ook geen keuzes maken en is het autorijden zonder zicht.
 • Weest kritisch: Wil je besparen dan moet je echt kritisch zijn. Stel jezelf de vraag of dat die uitgaven het echt waar is? Je hebt hard gewerkt voor die euro’s en is dat al die arbeid waard?
 • Hou overzicht: Eén keer een overzicht maken is niet voldoende! Zorg dat je jaarlijks door je vaste lasten gaat en iedere maand je variabele uitgaven controleert. Voor deze laatste heb ik handig sheet gemaakt.
 • Ieder jaar vergelijken: Nog veel te veel mensen sluiten een abonnement af en kijken er nooit meer naar om. Je hebt toch energie, internet of je mobiel abonnent nodig. Maar door jaarlijks over te stappen kan je echt honderden euro’s besparen!
 • Stop met abonnementen: Tegenwoordig zie je overal abonnenten voor. Je muziek, series, scheermesjes, boxershorts en ga zo maar door. Stop al die rotzooi en neem alleen af waar je echt niet zonder kan.

Bespaar op eten & drinken

Eten en drinken zijn bij veel huishoudens na de hypotheek of huur de hoogste kostenpost. Een gemiddeld gezin besteed in Nederland tussen de 400 en 450 euro aan boodschappen. Dit komt neer op €100 per week, maar als je weinig geld hebt kan dit best minder hoog.

Zo schreef ik nog niet zo lang geleden een blogposts over hoe je kan besparen op boodschappen. Ik zag dat ik namelijk behoorlijk meer was gaan uitgeven aan boodschappen en door simpel wat dingen aan te passen ging mijn uitgaven met ruim 50% naar beneden.

Een aantal van deze tips kan je hieronder lezen, maar lees echt mijn blogpost over 50% besparen op je boodschappen!

 • Boodschappen op de markt: Op de markt kan je heel veel verse producten voor een veel lagere prijs kopen als in de supermarkt. Ga één keer per week naar de markt en koop enkel verse producten die daar goedkoper zijn. En nee laat je niet verleiden tot meer aankomen!
 • Eén keer per week boodschappen: Hoe vaker je in de supermarkt des de meer onnodige aankopen je doet! Even die pak stroopwafels of dat heerlijke broodje voor in de middag. Maak thuis een boodschappenlijst en haal enkel wat er op het lijstje staat.
 • Kook voor meerdere dagen: De beste aanschaf is een grote pan! Ik kook nu macaroni, spaghettisaus, Chili of kipkerrie in een grote pan en vries daarna porties in. Super makkelijk als je een keer niet wilt koken en het bespaart een hoop geld!

Minder bezittingen

Eén van de slechtste eigenschappen van ons is het altijd maar meer willen. Vaak is dit uitgedrukt in spullen en daar gaat dan ook een hoop geld naartoe. Nieuwe kleding, een nog groter televisie, weer nieuwe kasten bij de Ikea kopen of het zoveelste spelletje voor op de computer.

Zelf gingen mijn ogen toen ik mij ging beseffen dat meer spullen meer geld, energie en onderhoud vragen. Je moet alles schoonmaken, onderhouden, opbergen en het verbruik gaat omhoog.

Zelf ben ik dan ook echt minder gaan kopen en als ik het doe dan van een hogere kwaliteit. Ik haal nu veel meer geluk uit mijn aankoop en bespaar maandelijks een hoop geld

 • Tweedehands spullen: Zelf ben ik steeds meer gebruik gaan maken van tweedehands spullen. Nieuwe spullen die eerder al gebruikt zijn. Niets mis mee en vaak veeeeeel goedkoper als wanneer jij het zelf nieuw koopt.
 • Verkoop spullen: Jaarlijks ga ik door mijn spullen en stel ik de simpele vraag: Heb ik dit afgelopen jaar gebruikt? Is het antwoord nee dan verkoop ik het op marktplaats of doe ik het weg.

Verzekeringen

Verzekeringen, we zijn er gek op in Nederland! Het lijkt bij veel huishoudens bijna een sport om je zo goed mogelijk te verzekeren. Je weet namelijk nooit wat er kan gebeuren!

Zelf ben ik ervoor om je enkel te verzekeren voor de dingen die je moet verzekeren of die je niet zelf kan betalen. Een opstalverzekering, zorgverzekering en autoverzekering zijn bijvoorbeeld verplicht in de meeste situaties. Maar dit zijn slechts drie verzekeringen terwijl een Nederlander vaak zeven verzekeringen heeft!

Kortom ga verzekeringen opzeggen en bespaar op je verzekeringen met de volgende tips.

 • Verzeker alleen wat je niet zelf kan betalen: Dit is echt de best tips die ik ook kreeg. Verzeker enkel wat je niet zelf kan betalen. Koop je een laptop dan kan je deze vaak voor €10 per maand verzekeren. Maar stel dat deze kapot gaat, kan je dan makkelijk zelf een nieuwe kopen? Is het antwoord ja dan neem je de verzekering niet. Ditzelfde kan bijvoorbeeld gelde voor het eigen risico voor je zorgverzekering. Je kan dan je eigen risico verhogen en maandelijks minder betalen aan je zorgverzekering kosten.
 • Oververzekeren verzekeringen: In Nederland zijn we vaak over verzekerd. Vrijwel overal kan jij je voor verzekeren en dat zorgt vaak voor dubbele verzekeringen. Controleer daarom al je verzekeringen en zeg direct je verzekeringen stop die hetzelfde dekken. Je krijgt namelijk geen dubbele vergoeding!

Wat maakt je echt gelukkig

Wil je echt rondkomen met weinig geld dan is het ontzettend belangrijk om de juiste keuzes te maken. Dit kan je alleen bepalen als je echt weet wat je gelukkig maakt. Maak dit broek van €100 je nou echt gelukkig of is een brengt een abonnement op de dierentuin waar je een heel jaar naartoe kan dan meer levensgeluk?

Ja ook ik besteed geld aan leuke dingen, want ik weet van mijzelf dat ik hier echt gelukkig van word. Een abonnement voor de dierentuin vind ik het dan ook meer dan waard! Je kan dus best iets besteden, maar zorg dat je dit doet waar jij echt levensgeluk uit haalt.

 • Kies voor jezelf: De buren hebben alweer een nieuwe auto, je zus of broer een prachtig nieuwe tv en vrienden gaan alweer naar een luxe vakantiepark. Je kan niet achterblijven toch? Wel dus! Kies wat je zelf belangrijk vind en trek je niets aan wat andere doen en vinden.
 • Spullen brengen geen geluk: Het moment dat je een nieuwe broek koopt, geeft een heerlijk gevoel. Maar dit gevoel is na één dag alweer weg. Weest bewust dat het geluk wat je haalt uit nieuwe spullen vaak maar heel kort zijn. Dit gevoel ervaar je uiteindelijk pas weer als je weer wat nieuws koopt.
 • Vervang gewoontes: Zelf vond ik het heerlijk om in mijn pauze een broodje bij de slager te kopen. Ieder dag €3 en die at ik dan heerlijk buiten op. Tot ik mij besefte dat het €60 per maand was! Nu neem ik een broodje mee naar buiten en ervoor ik hetzelfde geluk.

Rijk worden met weinig geld

Rijk worden willen we vaak al van jongs af aan. Maar eigenlijk willen we vaak niet rijk worden, maar willen we genieten van financiële vrijheid. Om dit te bereken heb je natuurlijk voldoende geld nodig en dat is met weinig geld een groot probleem.

Toch kan jij ook rijk worden alleen zul je de juiste keuzes moeten maken. Eigenlijk spelen een aantal factoren een ontzettend belangrijke rol om rijk te worden.

 • Besparen: Zorg dat je zoveel mogelijk geld bespaard om te investeren of sparen.
 • Verhoog inkomsten: Als je ervoor kan zorgen dat je inkomsten omhoog gaan dan zal je maandelijks meer kunnen sparen of investeren. Vraag dus die salarisverhoging aan!
 • Investeer: Met enkel geld op de spaarrekening ga je het niet redden! Tenminste je moet dan veel meer geld sparen als wanneer je geld gaat investeren. Met geld investeren kan je jaarlijks namelijk rendement maken waardoor je vermogen steeds sneller groeit.
 • Tijd: Zorg dat je op tijd begint zodat je een lange periode hebt om rendement te maken op je geld. Hoe langer deze periode is, des de meer rendement je kan maken.

Ultieme rijkdom is natuurlijk één miljoen euro! Maar heb je echt wel zoveel geld nodig? Zo heb je vaak veel minder geld nodig om bijvoorbeeld te stoppen met je werk. Vaak heb je 30 keer je jaaruitgaven nodig om uiteindelijk te kunnen stoppen met werken. €720.000 bij elkaar sparen.

Wanneer je €500 per maand spaart dan duurt dit 120 jaar! Zolang heb je natuurlijk niet en daarom kan je beter kiezen om je geld te beleggen. Weet je jaarlijks een rendement van 7% te behalen dan ben je met een maandelijkse inleg van €500 met 32 jaar al klaar met werken.

Gratis beginnen met beleggen
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Een Vrij Leven Zonder Rijk te Zijn
Financiële Vrijheid: Hoe Ga je dat Bereiken?
Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram