Succesmetgeld.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie
Sluiten
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Sneller Financieel Onafhankelijk Worden met deze 10 Tips

Sneller Financieel Onafhankelijk Worden met deze 10 Tips

Steeds meer mensen willen tegenwoordig financieel onafhankelijk worden. Het idee van ultieme vrijheid en niet meer hoeven werken is de voornaamste reden van deze doelgroep om dit zo snel mogelijk te halen.

Het is dan ook niet zo raar dat mijn FIRE blogpost het meest gelezen stuk van de website is. Hier kunnen mensen kennis maken met FIRE, maar ook stap voor stap leren hoe zij hiermee kunnen starten. Ik ben een groot fan van de FIRE beweging, maar wel door dit te doen op je eigen manier.

Net als veel andere doelen, is er naar financieel onafhankelijk worden niet één route. Er zijn zo veel manieren om dit doel te behalen, je moet enkel erachter komen wat het beste bij jou past. In dit artikel geef ik je 10 tips die je kan toepassen om sneller financieel onafhankelijk te worden!

Financieel onafhankelijk worden is een levensstijl

klinkt ontzettend zwaar, maar financieel onafhankelijk worden is echt niet zo makkelijk. Als dit wel zo was dan was iedereen financieel onafhankelijk. Het moeilijke aan financieel onafhankelijk worden, is het dagelijks controle houden op je uitgaven.

Iemand die financieel onafhankelijk wilt worden, spaart vaak minimaal 40% van hun inkomsten. Dit is een behoorlijke percentage, zeker als je weet dat een normaal huishouden al moeite heeft met 10% van het inkomen te sparen. Er moet dus een hoop gebeuren om uiteindelijk om naar deze 40% per maand te groeien.

Daarmee is financieel onafhankelijk worden absoluut een levensstijl. Je zal dingen ervoor moeten laten, gaat in tegen wat normaal is en kiest bewust voor de toekomst. Allemaal facetten wat wij mensen van nature niet gewend zijn.

Betaal schulden sneller af

We leven steeds meer in een wereld waarbij het doodnormaal is om schulden op te bouwen. Een studieschuld, hypotheek en flinke maandelijkse betaling aan een leasecontract is de normaalste zaak ter wereld. Allemaal schulden waar je de rest van je leven mee te maken hebt. Los van de schulden die je her en der opbouwt door kleine transacties te betalen met je creditcard.

Het is dan ook tijd om te realiseren dat schulden vroeg of laat moeten worden afbetaald. Het klopt dat het soms niet mogelijk is om schulden op te bouwen, maar met schulden aflossen kan je wel direct beginnen. Toch zie je vaak dat mensen dit ontzettend lang uitstellen waardoor ze onnodig veel rente betalen.

Levensstijlinflatie: meer verdien? Meer uitgeven

Als je begint met werken dan zal je met een minimaal salaris starten. Hierna zal je waarschijnlijk jaarlijks steeds iets meer verdienen. Deze extra verdiensten zijn vaak mooi meegenomen, maar worden zelden op een verstandige wijze besteedt.

Vaak gaan deze salarisverhoging ongezien op aan uitgaven waarvan je eigenlijk niet zoveel besef hebt. Extra kleding, luxere boodschappen of wat vaker uiteten. Natuurlijk niet erg, maar als je financieel onafhankelijk wilt worden een grote fout.

Je hebt namelijk al die tijd zonder dit extra salaris ook rond kunnen komen. Ga terug naar de basis en stop met deze extra uitgaven om uiteindelijk meer geld te besteden aan wat je echt wilt, financieel onafhankelijk worden.

Zorg voor rendement op je spaargeld

Met enkel spaargeld ga je het waarschijnlijk niet redden om financieel onafhankelijk te worden. Je kan steeds meer gel besparen, maar dit heeft lang niet zoveel invloed als rendement maken op je spaargeld. Met rendement zorg je ervoor dat je vermogen sneller kan groeien.

Steeds meer mensen zijn daarom de afgelopen jaren begonnen met beleggen. Niet zo gek, want de beurs heeft de afgelopen 100 jaar voor gemiddeld 7% rendement per jaar gezorgd. Maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Dit kost je enkele duizenden euro’s, maar bespaart je ook honderden euro’s per jaar. gemiddeld is de terugverdientijd 7 a 8 jaar en de periode hierna maak je dus rendement op je zonnepanelen.

meer geluk uit je geld compleet.png
€ 27,-
Meer geluk uit je geld halen?
Ben jij het ook zat om iedere maand hard te werken en een lege bankrekening aan te treffen? Hier verklap ik al mijn geheimen over hoe je meer geluk uit je geld kan halen.
Bekijken
Actie t/m zondag!

Hardlopers zijn doodlopers

Financieel onafhankelijk worden is niet iets wat je in enkele jaren zal bereiken. Waarschijnlijk ben je er tientallen jaren me bezig en dat is ook heel normaal. Geef jij bijvoorbeeld €2.000 per maand uit dan moet je minimaal €600.000 aan vermogen hebben om financieel onafhankelijk te zijn.

Niet gek dat het ontzettend lang duurt voor dat je die doel kan behalen. Nu kan je proberen om dit zo snel mogelijk te doen en hierbij ontzettend hoge risico’s te nemen, maar dan neem je ook het risico om je doel nooit te behalen en veel geld te verliezen.

Veel beter is om met een gedegen plan aan het werk te gaan. Kies voor een risico wat bij dit plan past en waarbij je uiteindelijk je doel kan behalen. Het is geen sprint die jet moet afleggen, maar een gigantische marathon met de nodige obstakels

Geld staat gelijk aan tijd

Geld is ooit in het leven gekomen om makkelijker met elkaar te handelen. Achter geld zit vaak een ontzettend tijdrovende klus. Voor de meeste mensen betekent dit dat zij naar hun werk gaan en daar 40 uur per week spenderen. Je ruilt je tijd en expertise in voor geld.

Vrijwel iedereen krijgt betaalt per uur en dat betekent dat jij voor je tijd een vergoeding (geld) krijgt. Het is tijd om je dit te realiseren wanneer je een euro gaat uitgeven. Een euro uitgeven klinkt niet zo erg, maar als je realiseert dat je hier vaak minuten lang voor hebt moeten werken, is dat anders. Het is tijd dat je niet meer terugkrijgt.

Het is die tijd echt waard?

Geef sparen prioriteit

Ben jij iemand die leeft van maand tot maand dan is het tijd om dit te veranderen. Waarschijnlijk spaar je wat je op het eind van de maand overhoudt. Vaak is het eerder de vraag of je geld overhoudt inplaats van hoeveel geld je overhoudt. Kortom sparen komt er niet van!

Vanaf nu ga je sparen prioriteit geven, door na het ontvangen van je salaris direct geld te sparen. Nog voor je een euro uit kan geven, ga je geld op je spaarrekening zetten. Met het geld wat je nu overhoudt, mag je de maandelijkse kosten betalen.

Het slimste is om maandelijkse automatisch te sparen. Zorg dat de het geld automatisch op je spaarrekening komt te staan, nadat je salaris is gestoord.

Onttrek je uit de consumptiemaatschappij

Iedereen die FIRE wilt worden, weet wat belangrijk voor hun is. Ze zijn ervan bewust dat iedere euro telt en kunnen ontzettend goede afwegingen maken wat ze nodig hebben en niet. Dit in tegenstelling tot de consumptiemaatschappij waarin wij leven.

Een minimalistisch levensstijl noemen andere het ook wel, maar het is vooral een bewustwording dat je met veel minder kan als je denkt. Je hebt niet iedere maand nieuwe kleding nodig en kan veel minder uitgeven aan boodschappen.

Trek je niets aan van andere

Andere zullen ongetwijfeld laten weten wat zij vinden van jou doel om financieel onafhankelijk te worden. Zij begrijpen waarschijnlijk niet dat je zo bezig bent met je geld, laat staan van de keuzes die jij maakt. Dat is ook helemaal niet erg, want zij hoeven ook niet hetzelfde te doen als jij.

Daarentegen hoef jij ook niet hetzelfde te doen als zij. Betalen collega’s heerlijke lunches terwijl jij je eigen boterham meeneemt dan is dat prima. Zij kunnen dit, omdat zij de rest van hun leven werken voor deze luxe lunches terwijl jij dan allang klaar bent met werken.

De keuzes en mening van ander moet geen invloed hebben op jou. Zij kunnen heel anders met hun geld omgaan, omdat zij niet het doel hebben om financieel onafhankelijk te worden.

Geniet van je reis naar financieel onafhankelijk worden

Financieel onafhankelijk worden is absoluut iets moois. Vergeet het niet om tijdens deze reis ook te genieten van alle mooie dingen. Je gaat ongelofelijk succes beleven waarvan je nooit had gedacht om deze te behalen. De eerste keer dat jij bijvoorbeeld €100.000 spaart is echt ongelofelijk.

Maar ook het succes in de kleine dingen zal veel voldoening geven. In het begin die kop koffie niet kopen om dit geld te sparen kan al zo een klein voorbeeld zijn.

Schrijf al je positieve ervaringen met FIRE op en kijk hiernaar als je motivatie nodig hebt. Je zal zien dat er ongelofelijk vaak positieve ervaringen zullen zijn.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Beneden je Stand Leven: Waarom zou je dat doen?
Een Vrij Leven Zonder Rijk te Zijn
Financiële Vrijheid: Hoe Ga je dat Bereiken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram