Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Wat is money mindset? Verander je kijk op geld!

Bij een money mindset denk je waarschijnlijk aan het continue nadenken over geld. Het streven naar het alsmaar meer verdienen en leven in luxe. Maar eigenlijk heeft money mindset niets te maken met de hoeveelheid geld, maar hoe je naar geld kijkt en ermee omgaat.

Kom jij bijvoorbeeld uit een gezin waar altijd keihard gewerkt werd voor een mooi salaris dan is dat je basis. Je associeert hard werken en geld verdienen met elkaar. Natuurlijk niets mis mee, maar als jij bewust bent hoe jij met je geld omgaat dan kan je er wellicht veel meer uithalen.

In dit artikel laat ik je dan ook zien wat een money mindset uiteindelijk kan betekenen voor jou. Wellicht kan je door je kijk op geld te veranderen hele andere keuzes maken waardoor je uiteindelijk meer geluk zal ervaren.

Wat is money mindset?

Een money mindet is de manier waarop je naar geld kijkt en op basis daarvan handelt.

Leef jij bijvoorbeeld van salaris naar salaris en heb je nooit genoeg geld dan heb je waarschijnlijk een negatieve money mindset.

Vaak worden negatieve associaties met geld in het verleden gevormd. Moesten jullie veel moeite doen om rond te komen en kon er bijvoorbeeld niet op vakantie gegaan worden? De kans is groot dat je nu ook heel zuinig met geld om gaat en voor iedere euro het liefst een tikkie stuurt.

Mensen met een positieve money mindset zien geld veel meer als middel om hun doel te behalen. Hierdoor kijk je niet van maand naar maand hoe je rond kan komen, maar kijk je verder dan dat.

Je bent bezig om je doel te bereiken en vaak je keuze op basis van je dromen en niet op basis om het einde van de maand te halen.

Geloof jij zelf niet dat jij veel geld kan krijgen, dan is de kans groot dat de acties en resultaten hier ook op gericht zijn!

Tijd dus om je money mindset te gaan veranderen!

Money mindset veranderen

Denk jij een negatieve money mindset te hebben dan is dat helemaal niet erg! Je kan dit namelijk zelf veranderen. Natuurlijk vraagt dit bewustwording en wat werk, maar het kan echt!

Om je money mindset heb ik hieronder een aantal stappen die je moet aflopen.

  • Je kijk op geld: Ben je al bewust hoe jij tegen geld aankijkt? Zie jij geld echt als doel om je dromen waar te maken of zie je het enkel als iets om je dagelijkse gang van zaken door te komen?
  • Praat over geld: Dit is voor veel mensen toch een drempel. Geld is iets persoonlijks en hoe andere hiermee omgaan doe je niet zo snel. Maar praat bijvoorbeeld eens met je familie erover. Kijk hoe zij tegen geld aankijken en wellicht geeft dit ook meer inzicht in hoe jij naar geld kijkt.
  • Bedenk je ultieme doel: Ga voor jezelf te raden wat je ultieme doel is en wat voor rol geld hierin speelt.
  • Stem je gedrag en money mindset op elkaar af: Je hebt nu een ultiem doel en dat is waarschijnlijk iets wat je ultiem gelukkig zal maken. Wellicht eerder stoppen met werken of een vakantiehuis in Spanje? Pas je geldgedrag nu hierop aan zodat je dit doel ook echt kan behalen.
  • Ontwikkel je money mindset: Nu je een ultiem doel hebt, is het belangrijk om je money mindset te ontwikkelen. Laat je bijvoorbeeld inspireren door mensen die heel anders met hun geld omgaan. Luister podcasts, lees interviews van ondernemers of praat met inspirerende mensen!

Waarom je kijk op (veel) geld veranderen?

Geld is eigenlijk niets meer als een middel voor de betaling van goederen of diensten. Zo simpel als het klinkt is het ook echt en eigenlijk moet je verdere emoties erbij uitschakelen.

Hierboven omschreef ik al hoe je jou kijk op geld kan veranderen. Maar waarom is dat toch zo belangrijk?

Hoe kijk jij bijvoorbeeld aan tegen rijke mensen aan? Heb jij het beeld dat zij hoog opgeleid zijn, enkel werken en niets leuks doen, gierig zijn, nooit bij hun familie komen of enkel mazzel hebben gehad in het leven?

Zo een persoon zou ik ook niet willen zijn en ik denk eigenlijk niemand! Met die overtuiging zou ik ook niet graag meer geld willen hebben en al helemaal niet rijk willen worden.

Maar wat nou als al jou overtuigingen anders zouden zijn? Stel rijken mensen zijn super sociaal, vrijgevend, liefdevol en hebben alle tijd om leuke dingen te doen? Zou je dan rijk willen zijn?

Mijn kijk op geld is gelukkig positief. Ik word gelukkig van een goed gevulde spaarrekening, geld voor de toekomst en gel voor mijn dromen. Ik zie dan ook geen enkele reden om niet rijk te willen worden, want ik zie graag de voordelen van veel geld hebben.

Money mindset tips

Leuk dat stapenplan om je money mindset te veranderen, maar zo makkelijk zal het waarschijnlijk niet gaan.

En dat klopt ook! Je money mindset is vaak iets wat van kleins af aan gevormd is. Dat verander je niet van de ene op de andere dag. Het zou zelfs zomaar kunnen dat het helemaal niet leuk.

Toch kan je met de nodige bewustwording, motivatie en tips wel degelijk je money mindset veranderen om uiteindelijk je doelen te behalen.

Vergeet ervaringen uit het verleden

De eerste stap is om te kijken wat je ervaringen met geld zijn vanuit je verleden.

Dit klinkt heel makkelijk, maar is ontzettend belangrijk als je jou kijk op geld wilt veranderen. Het is namelijk helemaal niet makkelijk en hiervoor zal je het gesprek moeten aangaan.

Ga eerst bij jezelf te raden hoe je tegen geld aankijkt en of het slecht of goede ervaringen zijn. Ga vervolgens het gesprek aan met je directe familie. Stel de simpele vraag hoe zij tegen geld aankijken en hoe het bijvoorbeeld vroeger financieel was.

Het verleden vertelt namelijk vrijwel niks over de toekomst. Schrijf al je slechte ervaringen met geld op en laat deze direct los! Probeer ze desnoods te veranderen in in positiefs.

Geld is overal

Geld groeit niet aan de bomen, dat klopt. Toch is geld overal en dat moet jij je gaan beseffen!

Deze manier van denken heeft mij absoluut verandert als mens. In mijn onderneming was ik vaak bang om bijvoorbeeld een klant kwijt te raken. Maar door te realiseren dat er talloze andere klanten rondlopen waar ik geld aan kan verdienen, kan je veel betere relativeren.

Dit geldt ook als je in vaste dienst bent. Werk je bij een baas en verdien je volgens jou te weinig? Ga dan het gesprek aan voor een salarisverhoging en wees uiteindelijk niet bang om een andere baan te zoeken. Geld kan je niet enkel bij je huidige werkgever verdienen.

Voor een dubbeltje op de eerste rang

Voor een dubbeltje op de eerste rang kennen we allemaal, maar is hier echt van toepassingen. Met minimale inspanning, een maximaal resultaat is voor weinig weggelegd.

Je wilt wel veel geld, maar wilt er eigenlijk niets voor laten en dat is precies wat er fout gaat. Je wilt wel veel geld krijgen/verdienen, maar wilt er niet de risico’s en energie in steken.

Doe je niet mee met de loterij dan win je hem ook nooit. Nu ben ik geen fan van de loterij, maar zo is het wel! Door niets te doen, gaat er ook niets gebeuren.

Zelf dacht ik steeds als ik ga beleggen dat sort de markt in! Nou alles bleek anders en ben ik maar wat blij dat ik ben begonnen met beleggen. Ja er is een risico en het kost geld en energie, maar het rendement is er uiteindelijk ook!

Je bent het waard!

Heb jij een droom en heb jij hier meer geld voor nodig? Ga er dan voor! Je bent het waard om meer geld te verdienen en je dromen waar te maken.

Door te denken dat je het waard bent zal je zien dat je jezelf veel meer gunt dan je nu doet. Loop je door de supermarkt en wil je een keer die dure doos met aarbeien? Koop hem dan een keer, want je bent het waard! Je hoeft je niet alles te ontnemen.

Je zal zien door je soms te belonen met iets wat je echt wilt, je uiteindelijk ook krijgt wat je echt wilt. Stimuleer het positieve en je zal het positieve terug ontvangen.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Een Vrij Leven Zonder Rijk te Zijn
Financiële Vrijheid: Hoe Ga je dat Bereiken?
Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram