Succesmetgeld.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie
Sluiten
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

FIRE: In 8 Stappen Financieel Onafhankelijk Worden

FIRE: In 8 Stappen Financieel Onafhankelijk Worden

Een financieel onafhankelijk leven volgens de nieuwe FIRE-methode. Het is ongelofelijk populair bij millennials en is een beweging die vooral op zoek is naar levensgeluk waarbij geld een minder grote rol speelt.

Hierbij speelt geld natuurlijk nog steeds een rol, maar vooral om vrijheid te creëren. Je stapt dus af van de blauwdrukken die zijn gecreëerd op het vooral consumeren en altijd maar meer willen. Klinkt dit als iets voor jou dan is de FIRE-beweging wellicht iets voor jou!

Nog nooit is het zo makkelijk geweest om genoeg geld te verdienen op verschillende manieren. Hierdoor kan jij je leven geheel naar eigen wens invullen en hoef jij je helemaal niet vast te houden aan de traditionele patronen. Wil jij op je 40ste eerder met pensioen of een wereldreis maken terwijl je ondertussen overal je werk kan doen? Met de FIRE beging is dit allemaal mogelijk!

Wat is FIRE?

FIRE staat voor Financial Independence and Retire Early. In het Nederlands vertaald Financieel onafhankelijk en vervroegd met pensioen. Met het uiteindelijk doel om keuzes te kunnen maken om ultieme levensgeluk te ervaren en je geen meer keuzes meer hoeft te maken op basis van financiën.

Oorspronkelijk komt de FIRE-beweging voort uit een levensstijl van Henry David Thoreau. Hij schreef in de 19e eeuw al hoe je een eenvoudig en gelukkig kon leven door je te onttrekken aan de beschaafde omgeving.

Later in 1992 schreven Vicki Robin en Joe Dominquez het boek Your Money or Your Life. Dit was voor veel mensen een totale eyeopener om anders met hun geld om te gaan. Het verandert absoluut je relatie met geld! Zie het als de voorloper en eigenlijk basis van de FIRE-beweging.

De FIRE beweging is overgekomen uit de Verenigde Staten. Het minimalistisch leven combineren met het juist investeren van geld vormt de basis van deze levensstijl. Je leeft bij dit principe niet op keuzes van geld, maar op basis van levensgeluk

Om wat diep in te gaan op de FIRE, heb ik hieronder de twee onderdelen verdeelt en bespreken we ze per hoofdstuk

FI (Financieel onafhankelijk)

Financieel onafhankelijk worden is eigenlijk heel simpel uit te leggen. Het gaat hierbij om een situatie bereiken waarbij jij je geen zorgen meer hoeft te maken over geld.

Het basisprincipe van FIRE is dat je niet meer hoeft te werken. Heel veel mensen die FIRE zijn, werken nog steeds en doen dit, omdat zij het leuk vinden. Zij kunnen kiezen wat voor werken ze doen, maar ook wanneer en hoelang. Dit kan doordat zij een groot eigen vermogen hebben opgebouwd waarvan ze kunnen leven of doordat ze bijvoorbeeld ondernemer zijn geworden.

RE (Vervroegd pensioen)

Het idee van een vervroegd pensioen is voor veel mensen al reden om vroeg in hun leven hier iets voor te willen doen. Werken tot je 70ste is voor veel mensen een NO-GO en daarom groeit de groep van de FIRE Beweging erg snel.

Dit betekend voor heel veel mensen dat zij nooit meer verplicht zijn om voor hun baas te werken. Maar dit betekend dus niet dat zij helemaal niet meer werken. Sommige mensen vinden het heerlijke om voor zichzelf wat werk te doen om daar wat mee te verdienen.

Voor andere kan het ook zijn dat ze voor werk kiezen wat hun passie is. Hierdoor voelt het minder als werk aan en zouden ze dit zelfs na hun pensioen nog willen doen.

is FIRE iets voor jou?

Veel mensen die met FIRE beginnen willen volgens het principe van FIRE leven. Dit komt neer op een leven in volledige vrijheid om zo de beste, gelukkigste en energiekste versie van jezelf te zijn.

FIRE gelooft niet dat mensen de meeste gelukkige versie van zichzelf zijn wanneer zij de hele dag hard werken, langdurig hiervoor reizen, weinig thuis zijn en alles snel daarnaast moeten doen.

Bij FIRE gaat het dus niet om het helemaal stoppen met werken of dat je per se vervroegd met pensioen moet gaan. Nee het gaat om je leven zo in te richten dat je keuzes maakt om vooral het beste uit je leven te halen waarbij je keuzes zo financieel onafhankelijk mogelijk worden gemaakt.

Wil je echt weten of FIRE iets voor jou is dan kan je ook naar de punten kijken die belangrijk zijn voor veel FIRE aanhangers.

  • Vereenvoudig je leven zodat je bij je diepste geluk komt
  • Een groot deel van de inkomsten worden gebruikt om te sparen en/of beleggen
  • Minimaliseer uitgaven om zoveel mogelijk geld per maand over te houden
  • Hou rekening met extreme, maar laat je leven niet leiden door angsten
  • Vroeg stoppen met je baan betekent niet dat je per se hoeft te stoppen met werken.

Stappenplan financieel onafhankelijk worden

De FIRE beweging is steeds populairder en niet gek, want een leven waar het draait om levensgeluk is iets wat iedereen zo moeten aantrekken. Hoe je dit vervolgens invult is geheel aan jezelf, maar een financieel onafhankelijk leven staat centraal.

Ik zou het persoonlijk dan ook niet een bepaalde levensstijl willen noemen, maar een bewuste keuze om gelukkiger te zijn. Hieronder heb ik een aantal stappen om te starten met FIRE en zo een gelukkiger leven te leven waar bij geld een minder grote rol speelt.

Stap 1: Wat maakt jou in het leven gelukkig en zinvol?

Natuurlijk kan je nooit zonder geld, want je hebt het nodig voor de basisbehoefte in je leven. Toch ga je in deze stap even buiten dit pad denken en ga je nadenken over wat je nu echt gelukkig maakt en wat het leven voor jou zinvol maakt

OPDRACHT: Een leuk tip is om na te gaan hoe voor jouw de PERFECTE DAG eruit ziet? Schrijf van het wakker worden tot je naar bed uit hoe deze dag eruit ziet.

Zelf heb ik het iets breder getrokken en gekeken wat mij wekelijks gelukkig maakt. Dit kan heel simpel zijn als het sporten met vrienden, een wandeling door het park met je hond, naar de speeltuin met je kind(eren) of een dagje weg naar het strand.

Denk na wat jou het absolute geluksmoment geeft. Netflix is bijvoorbeeld een leukste tijdsbesteding, maar zat je wel eens te kijken en dacht je bij jezelf wat een ultiem geluksgevoel geeft mij dit? Kortom zoek echt naar de geluksmomenten!

  • Omschrijf jouw perfecte dag zoals de opdracht hierboven
  • Schrijf minimaal tien momenten op die jou waar jij hebt absolute geluksmoment heb beleefd.

Stap 2: Hoeveel geld heb je echt nodig?

Voor je kan berekenen wanneer je financieel onafhankelijk kan zijn of vervroegd met pensioen kan gaan, moet je weten hoeveel geld je nu echt nodig hebt

Ga al je vaste lasten na en bereken eens hoeveel je per maand nodig hebt om rond te komen. Het beste kan je hierover onze blog over budgetteren om zo een goed mogelijk beeld te krijgen van je totale uitgaven. Nu weet je onder meer hoeveel geld je per maand uitgeeft, maar ook hoeveel geld je per maand zou kunnen sparen.

Als je weet hoeveel geld je per maand kan sparen dan kan het echte werk beginnen. Wil je FIRE zijn dan is er één basis regel, je moet 25 × je jaaruitgaven bij elkaar sparen. En ja dat is ontzettend veel!

Deze 25 keer je jaaruitgaven komt voor uit de 4% regel van FIRE. Dit is namelijk het rendement wat je jaarlijks kan maken op je investeringen. Als jij een beleggingsportefeuille hebt van 50% aandelen en 50% obligaties dan zal je volgens de resultaten in het verleden 4% rendement per jaar moeten kunnen maken.

Met deze 4% per jaar kan je vervolgens de rest van je leven rondkomen. Je maakt je geld dus niet op, maar leeft van het rendement. Daarom is deze methode ook zo sterk.

Om dit snel te berekenen heb ik een FIRE calculator gemaakt. Hier kan je gratis berekenen hoeveel jij moet sparen om FIRE te zijn en op welke leeftijd je dit kan halen.

Stap 3: Spendeer alleen geld wat je gelukkig maakt

In stap drie zal je gezien hebben dat je wel ongelofelijk veel geld moet hebben om eerder met pensioen te gaan. Het zal dus geen makkelijke route zijn om dit te halen, maar het is absoluut niet onmogelijk.

In stap drie gaan we een start maken met het wat makkelijker maken van het doel. Kortom we gaan uitgaven minimaliseren die niet bijdragen aan levensgeluk!

Het makkelijkste is natuurlijk om te starten met de grote uitgaven. Deze kan je allemaal in onze budgetplanner invoeren. Hierna weet je precies hoeveel geld je per categorie uitgeeft.

Lastiger is om inzicht te krijgen in je variabele lasten. Het beste kan je dit bijhouden in een Excel, omdat je dan echt bewust bent met wat je nu allemaal terloops uitgeeft. Hiervoor heb ik een speciaal spreadsheet ontwikkeld zodat je makkelijk per categorie kan bijhouden hoeveel je per maand uitgeeft.

budgetteren inzicht in uitgaven 1024x555

Verhoog je spaarpercentage!

Heb je alle uitgaven inzichtelijk dan kan je starten met je spaarpercentage te berekenen. Dit is niets anders als het percentage wat je spaargeld over je totale inkomen.

Dit kan je heel simpel met de volgende formule doen.

Spaarpercentage = 100 – (Totale uitgaven / totale inkomsten * 100)

De meeste Nederlanders hebben een spaarpercentage van rond de 6%. Dit is waarschijnlijk even schrikken, maar heel veel Nederlanders sparen gewoonweg niet zoveel.

Mensen die aan FIRE doen hebben vaak een spaar/uitgaven percentage van tussen de 40-50%. Dit betekent dat zij dus 40 a 50 procent van hun inkomsten direct sparen of beleggen. Zij bereiken dit niet door meer geld te verdienen, maar vooral door veel geld te besparen!

Met het besparen op je uitgaven kan je dus je sneller je doel om financieel onafhankelijk te leven behalen. Kortom het wordt tijd om flink te snijden in je uitgaven en je rendement te verhogen!

Stap 4: Ga slim met je schulden om

Op zich is er niet zoveel mis met schulden, maar wel met slechte schulden. Hiermee bedoelen we schulden die eigenlijk niet nodig zijn voor vastgoed, studie of iets wat bijdraagt aan ontwikkeling of inkomsten.

Kortom alle schulden die je bent aangegaan voor enkel status of plezier is onnodig. Zeker wanneer dit creditcard of kredietschulden zijn kunnen hier hoge rentes aan vast zitten en deze wil je niet hebben.

Belangrijk is om deze schulden zo snel mogelijk af te lossen en desnoods om te zetten naar een schuld met een vele lagere rente. Kan je alleen aflossen zorg dan dat je het meeste aflost op schulden met de hoogste rente!

Maak een overzicht van al je schulden met daarbij de lopende rente die je betaald. Handig kan ook zijn om de looptijd erbij te zetten.

Stap 5: Verhoog je inkomsten

Zo makkelijk het waarschijnlijk is om je uitgaven te verlagen zo complex gaat het worden om je inkomsten te verhogen. Maar je inkomsten verhogen zal wel grote invloed hebben op je doelstelling.

Heel veel banen krijgen een standaard jaarlijkse loonsverhoging van 1 a 2 procent, maar je kan je voorstellen dat dit het verschil maakt. Kortom je zal actief op zoek moeten gaan naar hogere inkomsten.

Om een besef te krijgen naar wat een verschil in loonsverhoging kan beteken, heb ik hieronder de volgende tabel gemaakt.

StartsalarisJaarlijks verhogingVerdiensten na 30 jaar
21002%€ 1.022.316,00
21004%€1.413.340,00
21006%€ 1.992.266,00

Je ziet hierboven hoe belangrijk het is om dus een goede jaarlijkse verhoging af te dingen. Twee procent per jaar kan al € 400.000 in 30 jaar schelen! Onderhandelen over je salaris voor een salarisverhoging is dus gewoon ontzettend belangrijk en helemaal niet raar!

Stap 6: Zorg voor extra inkomsten

Naast je vaste baan kan je ook kiezen voor extra inkomsten naast je vaste baan. Dit noemen ze in de volksmond ook wel bijverdiensten. Belangrijk hierbij te vermelden is dat dit helemaal niet noodzakelijk is, maar dat het wel degelijk kan helpen om je doelstelling naar een financiële vrije toekomst kan versnellen.

Wanneer ik het heb over bijverdiensten dan kan dit van alles zijn. Van het uitvoeren van ritjes via Uber tot bijvoorbeeld het bezorgen van eten. Echt alles wat je naast je vaste baan kan doen, draagt bij aan bijverdiensten.

Maar de bijverdiensten die echt een verschil gaan maken, zijn de bijverdiensten die je vooral online kan doen. Vaak kosten deze veel minder tijd en zijn de verdiensten een stuk hoger. Ideaal dus voor nu om extra te verdienen, maar ook voor later wanneer je wilt stoppen met werken.

Eerder schreef ik een mooie blogpost over geld verdienen vanuit huis. Dit geeft je een goed inzicht wat je allemaal kan doen. Hier staan zowel online als offline mogelijkheden in beschreven.

Stap 7: Zorg dat spaargeld rendeert

Hierboven heb ik het steeds over sparen, maar nog veel beter is om dit geld ook te laten renderen. Einstein noemden het ooit het 8ste wereldwonder en dat is niets anders als rente op rente!

Rente op rente betekend niet anders als dat je het geld wat je verdient met bijvoorbeeld beleggen opnieuw investeert. Bij investeerders noemen zit fenomeen ook wel het sneeuwbaleffect. Belangrijk is dat je hierbij dus echt lange termijn gaat beleggen, maar dat is sowieso aan te raden als je voor FIRE kiest.

Het mooiste aan beleggen is dat je hier geheel je eigen draai aan kan geven. Wil je zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan beleggen dan kan je een beleggingsfonds nemen. Ben je wat meer geïnteresseerd in beleggen dan kan je ook zelf aandelen kopen. Hierbij kan je ook geheel je eigen risico bepalen. Zo is beleggen in ETF en dividend aandelen weer veel minder risicovol als in groeiaandelen.

Beleggen is een ongelofelijk belangrijke stap als je echt aan de FIRE beweging wilt beginnen. Zonder versnelling van spaargeld zal het namelijk ongelofelijk moeilijk zijn om het bedrag te behalen wat je nodig hebt om vervroeg met pensioen te gaan. Eigenlijk is het voor een groot deel van de mensen vrijwel onmogelijk om zonder beleggen dit doel te halen.

Om een beeld te krijgen wat beleggen oplevert ten opzichten van sparen heb ik hieronder een tabel. Hier zie je precies wat het rendement op rendement effect uiteindelijk oplevert.

Inleg per maandLooptijdRendementBij sparenBij beleggen
€ 10030 jaar6%€ 36.000€ 100.562
€ 25030 jaar4%€ 90.000€ 251.405
€ 50030 jaar6%€ 180.000€ 502.810
Bekijk mijn favorieten broker

Stap 8: Blijf evalueren en weest consistent

Niets is zo moeilijk als je einddoel bereiken. Er zullen ongelofelijk veel dagen tussen gaan zitten dat je denkt dat het nooit gaat lukken. Dit is helemaal niet erg, want iedereen die aan FIRE doet zal dit herkennen. Ook zullen er voldoende uitgaven zijn waarbij je achteraf denkt was het nodig.

Het belangrijkste is dat je altijd eerlijk blijft naar jezelf en accepteert dat er ook dingen fout zullen gaan. Wanner je blijft leren van dingen welke beter kunnen dan zul je merken dat er vanzelf vooruitgang in blijft zitten. Daarom is het extreem belangrijk om één keer in de zoveel tijd je uitgaven te blijven evalueren zodat je jezelf ook kan betrappen op uitgaven welke niet nodig zijn.

Beleggen de basis om FIRE te zijn

Als je niet gaat beleggen dan is het voor vrijwel alle mensen onmogelijk om ooit FIRE te worden. FIRE is namelijk een principe waarbij je van de 4% van je vermogen gaat leven. Je haalt dus geen geld uit je vermogen, maar je leeft van het rendement van dit vermogen. Hierdoor blijft het vermogen compleet en kan je de rest van je voor onbepaalde tijd van dit vermogen leven.

Om dit voor elkaar te krijgen is het verstandig om te beleggen. Dit kan natuurlijk in vastgoed, maar ook op de aandelenmarkt. Zo geeft de aandelenmarkt over de afgelopen 100 jaar een gemiddeld rendement op van 7 tot 8 procent! Had jij dus over de gehele markt belegt dan had jij een mooi gemiddeld jaarlijks rendement gemaakt.

Veel mensen die aan FIRE doen, kiezen er dan ook voor om hun geld zo breed mogelijk te beleggen. Dit kan heel gemakkelijk door in een ETF te beleggen. Hierdoor beleg je direct vanaf je eerste euro in een groot aantal bedrijven (indexfonds) en verspreid je een groot deel van je risico. Doet een bedrijf het namelijk iets minder goed dan zijn er andere bedrijven die dit verlies kunnen opvangen. Het rendement van al deze bedrijven zorgt voor jou jaarlijks rendement.

Om het inzichtelijk te maken heb ik hieronder een voorbeeld van drie verschillende markten waar je een ETF in kan nemen. In de grafiek zie je precies wat iedere ETF ten opzichten van sparen aan vermogen opbouwt over de afgelopen 20 jaar, als je €100 per maand had belegd.

resultaat passief beleggen 1024x555

Duidelijk is te zien dat sparen (groene lijn) het minst heeft opgeleverd. Ondanks de crisis in 2008 heeft beleggen veel meer vermogen opgebouwd als wanneer je was gaan sparen. In sommige gevallen ruim drie keer zoveel!

Verstand kan zijn om eerst mijn blogpost te lezen over hoe je kan beginnen met beleggen. Hier staat precies uitgelegd hoe beleggen werkt en wat alle mogelijkheden zijn.

Beginnen met beleggen

meer geluk uit je geld compleet.png
€ 27,-
Meer geluk uit je geld halen?
Ben jij het ook zat om iedere maand hard te werken en een lege bankrekening aan te treffen? Hier verklap ik al mijn geheimen over hoe je meer geluk uit je geld kan halen.
Bekijken
Actie t/m zondag!

Hoeveel sparen om financieel onafhankelijk te worden?

Natuurlijk wil je uiteindelijk ook weten hoeveel geld je nu uiteindelijk nodig hebt om financieel vrij te zijn. Hierbij ga je leven van het rendement op je uiteindelijk vermogen

Bij FIRE gaan ze uit van een rendement van 4% per jaar op het vermogen wat je op dat moment hebt.

De makkelijkste manier om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt is om 25 keer je jaaruitgaven te sparen. Als zeggen sommig ook dat het beter is om 30 keer je jaaruitgaven te sparen

Stel je hebt al je uitgaven bij elkaar gezocht en geeft € 2.000 per maand uit. Dan heb je € 2.000 * 12 maanden * 25 = € 600.000 nodig.

Om een idee te krijgen hoeveel je hiervoor moet sparen heb ik hieronder een tabel gemaakt. Hieronder gaan we uit van een beleggingsperiode van 30 jaar. Begin je dus op je 20ste met belegen dan kan je al op je 50ste met pensioen!

Maandelijkse inlegGemiddeld rendementTotale inlegTotaal rendementTotaalbedrag
€8604%€ 309.600€ 292.348€ 601.948
€5007%€ 180.000€ 426.438€ 606.438

Je ziet dat je maandelijkse inleg gebaseerd is op het gemiddelde rendement wat je behaald. Bij FIRE gaan ze uit van een rendement van 4% per jaar. Maar dit is vooral op het bedrag

Is FIRE dan een extreme beweging?

Tegenwoordig plaatsen we mensen snel in hokjes. Wanneer jij financieel onafhankelijk en/of vervroegd met pensioen wilt leven dan voldoe je aan de FIRE-beweging. Voor heel veel mensen zal het dan ook voelen als een nieuwe beweging waar het vooral draait om luilekkerland.

Persoonlijk vind ik het niet zo belangrijk of je doet aan FIRE of niet.

Belangrijker is dat je jouw voordeel doet met het idee achter FIRE. Zo draait het hier niet om per se eerder te stoppen met werken, maar vooral om het idee om financieel onafhankelijke keuzes te kunnen maken. Wil jij daarbij blijven werken dan is dat geen enkel probleem!

Met FIRE zoek je naar je ultieme geluk waarbij je keuzes op geluk gebaseerd en niet meer hoeft te nemen op basis van geld. Financieel onafhankelijk je keuzes kunnen maken zorgt voor veel minder stress en veel meer levensgeluk

Doe vooral je voordeel met alles waar FIRE voor staat. Je zal zien dat je echt met veel minder kan leven als je denkt en dat je uiteindelijk veel meer levensgeluk zal ervaren als je kijkt wat je nu echt wilt.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Tags:
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Beneden je Stand Leven: Waarom zou je dat doen?
Sneller Financieel Onafhankelijk Worden met deze 10 Tips
Een Vrij Leven Zonder Rijk te Zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram