Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Financiële Vrijheid: Hoe Ga je dat Bereiken?

Financiële vrijheid klinkt onmogelijk, want hoe kom je nou aan zoveel geld dat je hiervan kan leven? Maar heb jij wel echt gekeken naar je mogelijkheden om financieel vrij te kunnen leven? Ik durf te wedden van niet, want veel te veel mensen denken dat dit voor hun onmogelijk is. Maar ook als jij geen gigantisch salaris verdiend, kan je uiteindelijk leven in Financiële vrijheid.

Zelf begon ik veel eerder met mijn doel om in financiële vrijheid te leven. Ik bouwde namelijk websites waar ik geld verdiende doormiddel van affiliate marketing. Het komt er op neer dat ik geld verdien zonder dat ik hier echt iets voor hoef te doen. Uiteindelijk zorgde dit dat ik kon stoppen met werken en nu 5 jaar later bouw ik nog steeds aan mijn passie.

Dit klinkt allemaal ontzettend lastig, daarom gaan we kijken hoe jij stap voor stap kan werken aan je doel om financiële vrijheid te krijgen.

Wat is financiële vrijheid?

Financiële vrijheid is eigenlijk een vrij ruim begrip, maar voor mij is het voldoende passief inkomen om mijn leven te kunnen onderhouden. Geld wat ik dus heb en/of ontvang zonder dat ik hier dus werk voor hoef te doen.

Hierbij kan je denken aan rendement (bijv. dividend) wat je ontvangt over je belegging. Maar ook inkomen uit bijvoorbeeld een eigen website of inkomsten die je ontvangt uit het verhuren uit vastgoed.

Dit klinkt natuurlijk allemaal erg ver. Want hoeveel geld moet je wel niet hebben om ervan te kunnen leven? En andere passief inkomsten opbouwen zijn vast ontzetten moeilijk? En ja het is een lange termijn doel, maar is zeker mogelijk!

Hoe bereik je financiële vrijheid?

Ik zou hier een heel boek over kunne schrijven! Oh toevallig heb ik dat ook met deze gratis e-book! Lees hem echt om te begrijpen waarom je bewust om moet gaan met financiële vrijheid. Iedereen kan dit uiteindelijk bereiken als je er maar mee aan de slag gaat en er iets voor over het.

Geen zin om het e-book te lezen? Deze stappen hieronder geven je een globaal idee hoe je financiële vrijheid kan bereiken.

Begrijp de functie van geld

Geld is gewoon geld toch? Was het maar zo simpel! Ik zou eindeloos kunnen schrijven over de functie van geld, want er schuilt veel meer achter als veel mensen denken. Hoe kan het anders dat rijken steeds rijker worden?

Zij begrijpen het idee van geld en heel veel andere mensen nog niet. Zij kijken naar wat zij te besteden hebben en passen daarop hun uitgaven aan. Kortom je leeft maximaal en dat is ook hoe onze hele economie is ingericht.

Wil jij je onttrekken aan deze manier van leven dan is het belangrijk om na te denken wat jou echt gelukkig maakt? Hoeveel geld heb je hiervoor nodig? Stop vervolgens met alles wat niet direct bijdraagt aan dit levensgeluk! Een nog nieuwe iPhone, auto of groter huis is waarschijnlijk helemaal niet nodig om echt gelukkig te zijn?

Dit is slechts een begin, want je gaat pas echt begrijpen wat de functie van geld is als je ziet wat er allemaal kan met het geld wat je nu overhoudt.

Grip op je financiën

De eerste stap is om grip te krijgen op je financiën. Je gaat geen financiële vrijheid creëren door je hele leven te strooien met geld en er niets voor te hoeven laten. Je zal met een het doel aan slag gaan en dus je uitgaven minimaliseren om uiteindelijk zoveel mogelijk aan het einde van de streep over te houden

Wil je hier serieus mee aan de slag gaan dan raad ik je aan om te beginnen met budgetteren. Hierbij maak je direct overzicht in je inkomen en uitgaven en weet je precies hoeveel je per maand over moet houden.

Laat je geld renderen

Je gaat pas echt begrijpen hoe de wereld van geld werkt als jij die bespaarde euro aan het werk zet. Ga iets doen met die euro waardoor deze euro nog meer waard kan worden. En nee je gaat niet naar het casino om hem op rood of zwart te zetten!

Ga je geld renderen met een risico wat bij jou past. Ga bijvoorbeeld beleggen, investeer in het in vastgoed of begin een online onderneming. Uiteindelijk is het belangrijk dat je begint en snapt hoe het spelletje werkt van geld nog meer geld maken.

Geef het de tijd

De belangrijkste stap is om je vermogen wat je belegt de tijd te geven. Rome is niet in één dag gebouwd en dat zal ook gelden over je vermogen. Kan je het geld niet 10 jaar missen dan heeft het geen zin!

Zelf vind ik het erg prettig om maandelijks geld te investeren. Ik leg iedere maand ongeveer 30% van ons vermogen in aan het doel om financiële vrijheid te creëren. Maar ook ik begon gewoon met €50 per maand en bouwde dit langzaam op!

Het belangrijkste is dat je begint en uiteindelijk je vermogen de tijd geeft om ook daadwerkelijk echt rendement te maken.

Bouw een passief inkomen voor financiële vrijheid

De eerste stappen zijn altijd de moeilijkste. Eigenlijks bereik je enkele financiële vrijheid als je geld aan het werk zet. Je zorgt dus dat geld meer geld verdient en dat is het hele idee achter sneller een vermogen opbouwen. Uiteindelijk kan je van dit vermogen en het rendement hierop leven.

Online verdiensten

Online geld verdienen is absoluut één van de beste manieren om geld te verdienen waar je uiteindelijk niet teveel voor hoeft te doen. Ik zeg hierbij uiteindelijk, omdat het in het begin vaak heel veel tijd ene energie kost voor je ook maar een euro verdiend.

Belangrijk hierbij is dat je uiteindelijk een systeem ontwikkeld waardoor jij nog minimale inspanningen hoeft te doen om de boel draaiende te houden. Je kan dus bijvoorbeeld een webshop beginnen, maar zorg dan dat het hele proces onafhankelijk van jou kan draaien. Besteed producten inpakken, versturen en retourneren bijvoorbeeld uit aan een bedrijf.

Eigenlijk zijn de mogelijkheden om online geld verdienen eindeloos. Het belangrijkste is dat je uiteindelijk een systeem ontwikkeld waar jij misbaar bent. Hieronder een aantal ideeën.

  • Eigen website: Een eigen website- of blog beginnen is super intressant. In het begin zal je voornamelijk zelf aan de bak moeten, maar als je weet hoe je goede artikelen schrijft dan kan je dit uitbesteden. Door gebruik te maken van online advertenties zoals Adsense of Affiliate marketing kan je geld verdienen zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Zelf maak ik gebruik van Affiliate marketing en in de blogpost “Beginnen met affiliate marketing” leg ik je precies uit hoe jij ermee kan starten.
  • E-book of e-cursus: Ik ben groot fan van e-books en e-cursussen. Dit zijn niets anders als digitale boeken en cursussen die je kan verkopen. Dit hoef je niet zelf te doen, maar kan je ook doen via een platform zoals Paypro. Andere promoten dan jou boek of cursus en het voordeel hiervan is dat digitale producten oneindig verkocht kunnen worden zonder dat je bij hoeft te drukken of iets. Na het maken maak je dus 100% winst op je producten.
  • Eigen webshop: Persoonlijk vind ik deze wat minder aantrekkelijk als de vorige twee, maar ook met een webshop valt natuurlijk genoeg te verdienen. Het nadeel vind ik dat de concurrentie hier keihard is en dat de marges vaak klein zijn. Ook vraagt het veel ervaring om uiteindelijk de processen te outsourcen om uiteindelijk niets meer zelf te hoeven doen.

Vastgoed verhuren

Dit klinkt onmogelijk, want hoe ga je nou aan zoveel geld komen om nog extra vastgoed te kunnen kopen. Je hebt waarschijnlijk niet even een paar ton op de bank staan?

Toch moet je de optie absoluut overwegen, want ook als je minder te besteden hebt dan kan vastgoed heel interessant zijn. Ten eerste hoef je niet zelf deze tonnen te betalen. Zo is het mogelijk om te kijken of je bijvoorbeeld een extra hypotheek kan krijgen. Is dit mogelijk dan kan je met de verdiensten uit het verhuren je hypotheek betalen en extra snel aflossen. Je zal zien dat je maandelijks namelijk meer verdient dan de hypotheek is.

Kan je nou geen tonnen lenen dan kan je ook kijken om bijvoorbeeld een garagebox te kopen en te verhuren. Vaak kan je deze voor €20.000 tot €30.000 al kopen en verhuren voor €100 a €200. Het ligt een beetje aan de ligging en type garagebox. Ik schreef over een garageboxen verhuren en leg daar precies uit hoe je een passief inkomen daarmee kan opbouwen.

Een andere manier is om te beleggen in Vastgoedfondsen. Je kan hierbij geld investeren in een vastgoedfonds die vervolgens vastgoed aankopen en verhuren. Het bedrag wat je inlegt is zelf te bepalen. Uiteindelijk ontvang je rendement over het geld wat je inlegt. Dit rendement behalen zij natuurlijk uit het verhuren van de woning minus de kosten. Op dit moment is de prognose dat je ongeveer 8% rendement per jaar maakt als je in vastgoedfondsen investeert.

Het voordeel van vastgoed verhuren leg ik hieronder even uit

  • Verdiensten uit verhuren: Je gaat natuurlijk uiteindelijk extra vastgoed kopen om te verhuren en dat is ook direct waar het eerste geld verdient wordt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je vastgoed aan te bieden op Airbnb, maar ook door hem voor een vaste periode aan andere te verhuren. Een combinatie is nog beter, want vaak zijn de wintermaanden minder populair voor vakanties. Verhuur je accommodatie in de herfst- en wintermaanden aan een vaste huurder en hierna aan vakantiegangers. Deze laatste brengen namelijk meer op.
  • Waardestijging vastgoed: Dit is vaak een verdiensten die word vergeten. Er is nog steeds een gigantisch tekort aan woningen in Nederland en de woningprijzen gaan nog steeds omhoog. Als je nu een woning koopt dan is de kans best groot dat deze over een aantal jaar veel meer waard is. Natuurlijk ligt dit aan het type vastgoed en de ligging.

Beleggen

Beleggen is misschien wel de populairste manier om aan een vermogen te bouwen. Het voordeel van beleggen is dat het relatief weinig tijd hoeft te kosten en je met ieder budget al aan de slag kan.

De belangrijkste keuze die je moet maken als je wilt beginnen met beleggen, is of je dit zelf wilt doen of laten doen.

Zelf heb ik ervoor gekozen om zelf te beleggen, maar ik vind het spelletje van geld meer geld maken dan ook ontzettend leuk. Ja het kost tijd, maar hoeveel tijd dit kost ligt echt aan jezelf. Koop jij bijvoorbeeld enkel ETF’s dan ben je helemaal niet veel tijd kwijt en kan je dit al in een aantal minuten doen.

Wil je aandelen kopen dan ben je wat meer tijd kwijt. Je zal je namelijk moeten verdiepen in het bedrijf zodat je begrijpt wat ze doen om een goede afweging te maken of jij dit het geld waar vindt.

Een andere manier is om voor je te laten beleggen. Je kan dan kiezen voor een beleggingsfonds. Je hebt dan geen omkijk naar je belegging en zij zorgen ervoor dat ze zoveel mogelijk rendement maken op je beleggingen. Natuurlijk met het risico wat bij jou past.

Een nadeel hiervan is dat je hier altijd een commissie over betaald. Zij doen dit namelijk niet gratis waardoor een deel van je rendement op gaat aan deze commissie. Maar als jij het vertrouwen hebt dat dit beleggingsfonds het dit waard is, dan is dat natuurlijk geen enkel probleem.

rendement sparen vs beleggen 1024x555

Bitcoin en Crypto

Ik kan er niet omheen om ook even Crypto en vooral Bitcoin te benoemen. Er zitten gigantisch risico’s in het beleggen in cryto, maar ook grote kansen. Crypto is namelijk sinds de start ruim 513.000 keer meer waard geworden! Had je in 20210 dus €1 in Bitcoin gestopt dan had je nu €513.000! Absurd toch?

prijsverloop bitcoin 1024x555

En nee de kans is ongelofelijk klein (eigenlijk 0) dat je nog zoveel rendement kan maken. Maar geld investeren in Bitcoin kan wel veel rendement opleveren. De keerzijde is natuurlijk dat je er ook veel geld kan verliezen.

Zelf investeer ik 10% van ons investeringsbudget in Bitcoin. Dit is dus een ongelofelijk klein deel. Ik wil namelijk niet teveel risico lopen en enkel geld erin beleggen wat ik zou kunnen missen.

Maar door toch wat geld erin te stoppen, maken wij wel kans op meer rendement als we bijvoorbeeld kunnen behalen op de beurs.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Een Vrij Leven Zonder Rijk te Zijn
Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?
Wat is money mindset? Verander je kijk op geld!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram