Financieel gezond zijn, is hartstikke fijn en kan voor een veel prettiger leven zorgen. Vaak hoor je dat geld niet gelukkig maakt , maar financiële problemen kunnen absoluut ongelukkig maken. Geldzorgen en schulden kunnen voor gigantisch veel stress zorgen, wat je naast psychische klachten ook lichamelijk kan treffen.

Daarom is het belangrijk om bezig te zijn met je financiën. Met financieel gezond zijn zorg je voor een stabiele basis om uiteindelijk zonder financiële zorgen verder te leven. Daarbij helpt een goed inkomen, maar dat is absoluut niet het belangrijkste. Veel belangrijker om juiste keuzes te maken op financieel gebied. Veel vaker is gedrag het grootste probleem.

Om te weten of jij financieel gezond bent, heb ik hieronder een leuk artikel geschreven om hier antwoord op te krijgen. Ieder hoofdstuk is een stap om te testen hoe goed jij scoort op je financiële gezondheid. Hoe meer je er kan afvinken des de beter jij ervoor staat.

Wat is financieel gezond?

Financieel gezond is als je maandelijks voldoende geld hebt om de kosten te kunnen betalen, structureel schulden aflost en bouwt aan een financiële toekomst.

Je kan dus prima met schulden financieel gezond zijn, zolang je er maar voor zorgt dat je deze op termijn kan aflossen. Wel dien je hier rekening te houden met veranderbare situaties. Daarom is het belangrijk om voldoende vermogen op te bouwen. Je zou dan bijvoorbeeld spaargeld kunnen gebruiken om onvoorzienbare kosten op te vangen.

Of jij financieel gezond bent, kan je dus niet met een ja of nee beantwoord. Het is iets waar je bewust mee om moet gaan en continue keuzes en risico’s moet afwegen. Veel vaker speelt bijvoorbeeld je gedrag met geld een grote rol. Als je hier niet bewust van bent dan is het ongelofelijk moeilijk om iets te doen aan je financiële gezondheid.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Hoe word je financieel gezond?

Wil je vandaag als starten om financieel gezonder te worden dan heb ik hieronder een vijf stappenplan gemaakt die je daarbij helpt. Ieder hoofdstuk zal je helpen om dichter bij je doel te komen.

Financieel gezond begint bij inzicht

Zonder zicht kan je niet sturen en dat is precies waarom het zo belangrijk is om financieel inzicht te creëren. De makkelijkste manier is om een inkomsten en uitgaven overzicht te maken. Pak daarom je administratie of telefoon bij de hand en zorg dat je al je maandelijkse uitgaven gaat noteren. Het liefst verdeel je deze twee in verschillende type uitgaven

  • Vaste lasten: Dit zijn uitgaven die je iedere maand moet doen ongeacht hoe je leeft. Denk hierbij je hypotheek, energie en water.
  • Variabele lasten: Dit zijn uitgaven die iedere maand enorm kunnen verschillen. Vaak omschrijf ik deze uitgaven als de pintransacties, of ook wel uitgaven die je even snel doet.

Zorg dat je beide categorieën zo goed mogelijk inzichtelijk maakt. Zelf heb ik hier een ontzettend handige Excelsheet voor ontwikkelt. Hier kan je beide uitgaven makkelijk in noteren en zie je overzichtelijk wat je iedere maand kwijt bent.

Inzicht is niet iets wat je eenmalig doet. Het beste is om minimaal ieder kwartaal (liefst maandelijks) even je financiën op peil te brengen. Ga door je uitgaven en kijk hoe het ervoor staat. Zijn er dingen gewijzigd en zo ja kan je hier iets aandoen? Zorg dat je het stuur van je financiën in handen hebt en niet loslaat.

Beperk schulden

We leven in een tijd waar de rente ontzettend laag staat en dat schulden de normaalste zaak ter wereld zijn. De meest voorkomende is natuurlijk je hypotheek. Veel mensen zullen die niet als een schuld zien, maar dat is wel het wel degelijk. Je leent geld van de bank en moet dit uiteindelijk terugbetalen.

Maar naast deze schuld zijn er ook heel veel jongeren en jong volwassenen die te maken hebben met ene studieschuld. Hier heerst vaak het idee dat je nauwelijks of geen rente op betaalt en dat deze schuld (vrijwel) gratis is. Maar hier geldt ook dat je hem uiteindelijk moet terugbetalen.

De bovenstaande schulden zijn ook wel goede schulden. Bij een hypotheek heb je het huis als waarde en bij een studieschuld de kennis die je opbouwt. Maar daarnaast heb je misschien ook te maken met slechte schulden. Dit zijn schulden die in waarde afnemen. Denk hierbij aan een creditcard lening voor nieuwe kleding of een abonnement voor je nieuwe iPhone.

Slechte schulden wil je zo snel mogelijk elimineren en goede schulden wil je zo laag mogelijk houden. Wil je financieel gezond leven dan is het belangrijk om zo min mogelijk schulden te hebben. Lees hier meer over schulden aflossen.

Geld besparen geef ruimte

Je bent zo gewend aan het uitgeven van geld dat het voor veel mensen een gewoonte is geworden. Op een vrije dag even lekker de stad in, doordeweeks nog even snel langs de supermarkt en in het weekend lekker eten bestellen. Het zijn allemaal keuzes die je vaak onbewust maakt, maar wel veel invloed hebben op je uitgaven.

Geld besparen klinkt ontzettend saai! Veel mensen denken dat ze de hele dag op een houtje moeten bijten en geen leuke dingen meer kunnen doen. Maar in veel gevallen lever je helemaal geen levensvreugde in? Denk maar eens na over de supermarkt. Maakt jou het echt uit of je de huismerk yoghurt of a-merk yoghurt pakt? Vaak zit er wel 25% prijsverschil in.

Het is slechts een voorbeeld hoe je soms gewoontes moet doorbreken om meer geld over te houden. Met dit geld kan je weer dingen doen die bijdragen aan een financieel gezonder leven. Merk jij dat je niets doet aan geld besparen dan is het tijd om er eens iets meet doen. Lees hier bijvoorbeeld 50 tips over geld besparen.

Sparen is de fundering

De meeste Nederlanders sparen nog geen 10% van hun inkomen. Dit klinkt ook ontzettend veel, maar is met de juiste financiële balans echt goed te doen.

Zelf ben ik gek op sparen! Het geeft rust en zorgt ervoor dat ik nooit te maken heb met onverwachte uitgaven. Dit klinkt gek, maar doordat ik met spaarpotjes werk, heb ik altijd geld liggen voor verschillende situatie. Hieronder een aantal van deze spaarpotjes

SpaarpotjesMaandelijkse inleg
Onderhoud auto€50 per maand
Vakantie€100 per maand
Toekomst€150 per maand
Zorg€50 per maand
Feestdagen & cadeau’s€50 per maan

Spaarpotjes zijn ontzettend belangrijk voor ons. Zo zorgt het ervoor dat we niet te maken met opeens hoge maandelijks kosten en is er voor iedere situatie geld. Daarbij zorgt bijvoorbeeld het vakantie spaarpotje voor ontspanning. Vind jij het moeilijk om jezelf te belonen dan kan zo een potje goed werken. Het geld ligt er en is speciaal daarvoor bedoelt. Je zult zien dat je het echt eerder gebruikt.

Wil jij nou weten hoeveel je iedere maand moet sparen? Lees dan mijn artikel hierover.

Een vermogen opbouwen voor de toekomst

Opbouwen van geld is iets waar veel mensen nog veel te weinig mee bezig zijn. Dit is een vermogen waar je later in je leven iets aan hebt. Dit kan voor je oude dag zijn, maar ook om bepaalde wensen in je leven te realiseren. Denk maar eens aan die wereldreis, een tweede woning in het buitenland of eerder stoppen met werken

Gelukkig bouwen veel mensen een eigen pensioen op. Helaas denken ze dat dit vaak meer dan genoeg is om later van te leven. In de parktijk kan dat nog wel eens tegenvallen waardoor het slim kan zijn om naast je standaard pensioen nog extra vermogen op te bouwen.

Dit kan je doen door bij je huidige pensioenfonds extra pensioen op te bouwen, maar je kan er ook voor kiezen om dit zelf te doen. Het grote voordeel daarvan is dat je zelf kan kiezen hoe je dit gaat doen. Zo kan je ervoor kiezen om een vermogen op te bouwen waar je altijd toegang tot hebt en niet hoeft te wachten tot je pensioenleeftijd.

Ga bijvoorbeeld beleggen om zo een naast je inleg ook extra rendement op te bouwen. Doordat je gaat beleggen zet je niet alleen geld opzij dat je zelf inlegt, maar kan je ook profiteren van winsten en de groei van bedrijven. Dit ka je doen door losse aandelen te kopen, maar het kan ook veel eenvoudiger door in ETF te beleggen. Hiermee beleg je direct in een groot aantal bedrijven waardoor veel risico is afgedekt.

Een vermogen opbouwen iets van de lange adem. Zelf schreef ik een groot artikel over FIRE. Dit gaat over financieel onafhankelijk worden doormiddel van een eigen vermogen. Financieel gezond leven is daar de absolute basis! Natuurlijk moet je dit willen, maar er zullen ongetwijfeld tips instaan die jij kan toepassen om zelf financieel gezonder te leven.