Doelen behalen zonder financieel plan is hetzelfde als een relatie zonder afspraken. Een financieel plan is de basis om uiteindelijk financieel succes te behalen om uiteindelijke doelen te bekostigen.
Deze doelen verschillen per persoon, de één wilt een wereldreis maken terwijl de andere eerder wilt stoppen met werken. Maar in alle gevallen is er een financieel plan nodig om dit later te kunnen bekostigen.
Zie het als een document hoe je dit uiteindelijk wilt behalen. Het geeft uiteindelijk een duidelijk route naar je uiteindelijke financiële doel. En in dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je een financieel plan kan maken.
Wat is een financieel plan?
Een financieel plan moet je uiteindelijk helpen om doelen voor later te kunnen bekostigen. In dit financiële plan staan allerlei verschillende dingen zoals hoe je er financieel voor staat, wat je nodig hebt, hoe je dit geld bij elkaar gaat sparen en wat de risico’s zijn.
Een financieel plan is in het bedrijfsleven doodnormaal. Een document van tientallen pagina’s laat precies zien wat het bedrijf allemaal aan investeringen nodig hebt om bepaalde doelen te behalen. Dit is vaak belangrijk om bepaalde financieringen binnen te halen. Maar jij als consument hebt dat natuurlijk niet nodig.
Een financieel plan voor jou is dan ook veel eenvoudiger. Maar dit maakt het niet minder belangrijk. Hiermee bewust bezig zijn kan je op de lange termijn ontzettend veel voordelen brengen.
Voordelen van een financieel plan
- Het is een goede toetsing hoe je ervoor staat en wat je allemaal moet doen om uiteindelijk bepaalde doelen in je leven te bekostigen.
- Het laat je stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in het leven en laat je keuzes maken waardoor je minder belangrijke dingen kan minimaliseren.
- Het minimaliseert risico’s in de toekomst zoals bijvoorbeeld een te laag pensioen of problemen bij rondkomen als de partner wegvalt.
- Voor een financieel plan moet je in gesprek met je partner. Beide op de hoogte zijn van de financiën is ontzettend belangrijk en een financieel plan zorgt daarvoor.
Hoe maak je een financieel plan?
Ben je overtuigd om een financieel plan te maken? Ik hoop het wel, want eigenlijk zou iedereen een financieel plan in de kast moeten hebben liggen. En nee niet eentje die ooit eens in elkaar is gezet, eentje die aandacht heeft gehad en aandacht blijft krijgen. Een financieel plan maak je namelijk niet één keer, maar is een proces.
Hieronder leg ik je uit hoe je een financieel plan kan maken en wat daar allemaal in kan staan.
Krijg inzicht in je financiële situatie
Het is eigenlijk altijd de eerste stap als je bezig gaat met je financiën. Financieel overzicht maken over al je inkomen en uitgaven is de absolute basis als je een stap verder wilt. Heb je dit niet helder op een rijtje dan is het onmogelijk om uiteindelijk goede keuzes te maken.
In dit hoofdstuk neem je onder andere de volgende punten op:
- Je huidige cashflow zoals inkomsten en uitgaven.
- Overzicht van al je verzekeringen
- Overzicht van al je spaar- en beleggingsrekeningen
- Overige financiële documenten.
Maak heldere doelen
Nu ga je beginnen met de toekomst! Je mag namelijk je doelen bepalen waarvoor het financieel plan is. In deze stap is het ontzettend belangrijk om na te denken over je toekomst.
Wanneer wil je met pensioen, als je kinderen hebt wat wil je daarvoor financieren (zwemles, school, rijbewijs, studie enz.) of hoe wil je later wonen en wat heb je dan nodig?
Het zijn slechts enkele praktische zaken waaraan je kan denken om je doelen te bepalen. Eigenlijk zijn het altijd doelen die over 10, 20 of pas 30 jaar uitkomen. Deze tijd heb je ook nodig om het financieel allemaal te regelen.
Zet doelen om naar financiën
Je hebt nu al je doelen duidelijk op papier, maar dat betekent niet dat deze ook daadwerkelijk uitkomen. Er zal namelijk geld beschikbaar moeten zijn om deze doelen te realiseren.
Eerst zal je moeten berekenen wat je doelen gaan kosten. Schrijf achter iedere doel op wat je nodig hebt om dit uiteindelijk te kunnen bekostigen. Wil je eerder met pensioen? Schrijf dan op wanneer je met pensioen wilt, hoeveel geld je per maand nodig hebt en wat je dan in totaal zal moeten sparen.
In de meeste gevallen zal hier een vrij groot bedrag tevoorschijn komen. Schrik niet, want je hebt waarschijnlijk nog voldoende tijd om deze kosten bij elkaar te sparen. Reken daarom bij al je doelen het tijdspad uit wanneer je dit vermogen nodig hebt. Zet dit om naar het aantal maanden.
Heb je duidelijk hoeveel vermogen je in totaal nodig hebt en weet je hoeveel maanden je nog hebt om dit realiseren dan kan je berekenen hoeveel je per maand zou moeten sparen.
In sommige gevallen is het mogelijk om dit bij elkaar te sparen (en is dat ook veiliger). In andere gevallen zul je rendement op dit vermogen moeten maken om dit doel te kunnen bekostigen. Je zou in die gevallen kunnen denken om een beleggingsrekening te kunnen openen.
Blijf je plan uitvoeren en perfectioneren
Heb je alles duidelijk op papier dan kan je het plan gaan uitvoeren. Hou je aan het plan door bijvoorbeeld nadat je de inkomsten hebt ontvangen direct de bedragen apart te zetten. Zo kan je in ieder geval niet aan dit geldbedrag komen.
Een financieel plan maken is niet een eenmalig iets. Het kost vaak tijd en zal continue aangepast worden. Wat je nu belangrijk vindt, kan over 10 jaar wellicht veranderen. Het belangrijkste is dat je dit wel in je financieel plan aanpast en de route duidelijk houdt.