Financieel overzicht maken met excel klinkt ontzettend ingewikkeld, oubollig en saai! Toch is het een uitermate geschikte manier om meer inzicht in je financiën te krijgen waardoor je uiteindelijk betere keuzes kan maken op financieel gebied.
Zelf werk ik de laatste jaren graag met Excelsheets. In het begin heel makkelijk door uitgaven op een rij te zetten, maar inmiddels wat uitgebreiders om uiteindelijker uitgaven naar beneden te brengen om meer te kunnen sparen en beleggen. Financieel inzicht doormiddel van Excel was daar absoluut de basis van.
De basis is natuurlijk om inkomsten en uitgaven beter op elkaar af te stemmen. Door het iedere maand steeds iets beter te doen kan je echt met minder geld maandelijks rondkomen. Een financieel overzicht maken met Excel helpt je bij bewustwording en beheersing van deze uitgaven.
Waarom financieel overzicht maken met Excel?
Excel heeft al gauw het image van oubollig en ingewikkeld, maar om te budgetteren is het super handig. Met Excel kan je namelijk heel makkelijk met getallen inzicht creëren en dit is precies wat je wilt. Door inkomsten en uitgaven met formules en grafieken aan elkaar te verbinden kan je heel snel zien hoe je ervoor staat.
- Gratis: Excel zelf is betaald, maar Google Spreadsheet is gratis en is vrijwel hetzelfde. Je kan ook hier werken met formules en grafieken om inzicht te creëeren.
- Makkelijk: Hoewel het er vrij complex uitziet is het helemaal niet zo moeilijk. Met wat basiskennis kan je heel makkelijk zelf werken met formules en overzichten.
- Overzichtelijk: Je kan met meerdere spreadsheets werken om bijvoorbeeld inkomsten, uitgaven en overzichten te scheiden. Zo kan je heel snel en makkelijk met je financiën werken.
- Bewuster: Als je zelf uitgaven invoert in Excel dan ben je veel bewuster van deze uitgaven. Net zoals bij het opschrijven onthoud je uitgaven beter als je ze zelf invoert. Dit zorgt voor nog meer bewustwording.
Hoe financieel overzicht maken met Excel?
Wil je zelf een financieel overzicht maken met Excel dan is dat helemaal niet moeilijk. Als je geen Excel hebt dan raad ik je aa om gebruik te maken van Google Spreadsheet. Dit kan je heel makkelijk gratis gebruiken in je internetbrowser. Je kan hier klikken om gebruik te maken van Google Spreadsheet.
Wil je niet alles zelf maken dan kan je gebruik maken van de standaard templates van Office of Google. Beide beiden een aantal basis templates aan waar je financiële cijfers kan invoeren. Als je nog nooit met Excel hebt gewerkt dan kan dit erg makkelijk zijn om te downloaden.
Wanneer je een inkomsten en uitgaven overzicht gaat maken dan is het handig om met een aantal dingen te werken.
De absolute basis zijn formules in Excel. Deze werken heel erg makkelijk door cellen te selecteren en mee te rekenen. Je kan hierbij denken aan allemaal getallen bij elkaar optellen, maar ook complexere berekenen waardoor je bijvoorbeeld kan berekenen hoeveel geld je per maand overhoudt.
Wil je getallen omzetten naar beeld dan is het leuk om dit te doen met de grafieken. Deze kan je zowel bij Excel als Google Spreadsheet heel makkelijk invoegen. Je hoeft enkele de waardes te selecteren die je wilt gebruiken en zij doen de rest voor je. Natuurlijk kan je daarna nog alles naar eigen wens aanpassen zoals kleur, rasters en vormgeving.
Complexere functie’s zoals Conditionele opmaakregels, draaitabellen en dropdown’s kunnen ook erg handig zijn om meer uit je financiën te halen. Zo kan je met een conditionele opmaakregel bijvoorbeeld aangeven als je uitgaven te hoog zijn door het getal rood te maken. Met draaitabellen kan je heel veel financiële cijfers vertalen naar kleinere gegevens of relaties tussen getallen. En een dropdown kan handig zijn om bijvoorbeeld uitgaven te categoriseren.
De functionaliteiten zijn erg uitgebreid, maar met de basisfuncties zoals formules en grafieken kom je al een heel eind. Soms is het juist goed om het eenvoudig te houden om alles goed te begrijpen.
Wat in een financieel overzicht zetten?
Natuurlijk ben je helemaal vrij om zelf te bepalen wat je in een financieel overzicht zet, maar over het algemeen kan je de volgende elementen aanhouden.
- Zorg dat je als eerste een duidelijk overzicht hebt van je inkomsten. Denk hierbij niet alleen aan je salaris, maar zorg ook voor eventuele belastingen en vergoedingen die je ontvangt. Ook kan je denken aan een dertiende maand of vakantiegeld.
- Uitgaven kan je vaak in twee verschillende elementen verdelen namelijk vaste- en variabele lasten. Vaak zijn de vaste lasten de uitgaven die automatisch worden afgeschreven. Variabele lasten zijn de kosten die je echt zelf doet.
- Wil je mee grip krijgen op je uitgaven dan kan het handig zijn om een begroting te maken. Dit is een verdeling van je kosten die je verwacht. Het mooie aan een begroting is dat je deze zelf kan bepalen door je uitgaven hierop aan te passen.
- Als laatste is het leuk om ook rekening te houden met spaar- en beleggingsgeld. Zo kan je inzichtelijk maken hoeveel je hebt, maar ook werken met spaardoelen of digitale spaarpotjes. Zo kan je nog gerichter te werk gaan om een vermogen op te bouwen.
Financieel overzicht maken voorbeeld
De mogelijkheden zijn eindeloos en wat dat betreft kan je dus ook alles maken. Wil je wat inspiratie dan kan je natuurlijk kijken naar enkele financieel overzicht voorbeelden. Zelf heb ik een aantal financieel overzicht met Excel gemaakt die jij kan gebruiken.
Met mijn Google Spreadsheet voor variabele uitgaven kan je heel makkelijk inzicht creëeren in je uitgaven die je even snel doet. Denk aan boodschappen, je aankopen in de stad of je online aankopen. In deze Excelsheet kan je al deze uitgaven handmatig overnemen en er een categorie aan geven. Zo kan je bijhouden hoeveel je iedere maand kwijt bent aan deze kosten. Klik hier om deze gratis te downloaden.
Wil je een uitgebreide Excelsheet dan raad kan je gebruik maken van mijn betaalde Excelsheet. De SuccesMetGeld Spreadsheet geeft je inzicht in al je financiën. Zo kan je onder meer een maandelijkse begroting maken, grip krijgen op spontane uitgaven en je vermogen sneller laten groeien. Al met al een complete Excelsheet waardoor je uiteindelijk meer inzicht krijg in je financiën waardoor het makkelijker is om te besparen op je kosten en maandelijks meer geld kan overhouden.
Tips financieel overzicht maken
- Niet perfect: Je eerste financiële overzicht hoeft niet direct perfect te zijn. Belangrijker is om te starten! Uiteindelijk leer je vanzelf wat je handig vindt en hoe je dit in een Excel kan verwerken.
- Hou het simpel: Als je zelf een Excelsheet gaat maken dan is het handig om het vooral simpel te houden. Dit zorgt vaak voor veel meer overzicht waardoor je veel makkelijker kan sturen op je financiën. Maak je het te moeilijk en uitgebreid dan kan dit wel eens demotiverend werken.
- Doe het maandelijks: Ga je werken met een financieel overzicht maak er dan tijd voor. Het mooiste zou zijn dat je er maandelijks tijd voor kan vrijmaken. Zo kan je iedere maand bijsturen waar nodig.
- Werk met doelen: Uiteindelijk maak je een financieel overzicht om meer grip te krijgen op je uitgaven. Werk met doelen door meer geld te besparen, maar zorg ook voor doelen om je vermogen te laten groeien. Doelen zorgen voor extra motivatie wat ten goede komt van je financiële plan.