Mag je een factuur versturen als particulier? Steeds meer mensen doen een klusje voor een bedrijf. Vaak willen deze bedrijven een factuur voor hun boekhouding, maar mag jij wel een factuur versturen als particulier?
In dit artikel lees je alles over een factuur versturen als particulier. Na dit artikel kun je als particulier diensten aanbieden aan bedrijven en krijgen zij netjes een betaalbewijs.
Kan je een factuur sturen zonder dat je een KVK hebt?
Een factuur versturen als particulier is wettelijke niet toegestaan. Op een factuur moet namelijk altijd een bedrijfsnaam, KVK-nummer en BTW-nummer staan. Aangezien jij als particulier dit niet hebt, kan je ook geen factuur versturen als particulier
Maar je mag als particulier wel een kwitantie versturen. Eigenlijk zit er nauwelijks een verschil tussen een kwitantie en een factuur. Op een kwitantie zet jij je persoonlijke gegevens, wat je precies hebt gedaan en wat de kosten hiervan waren.
Een bedrijf kan vervolgens deze kwitantie gewoon opnemen in hun boekhouding. Voor een bedrijf maakt het dus niet uit of zij een factuur of kwitantie krijgen.
Let op dat je als particulier nooit BTW berekent op je kwitantie
Hoe maak je een kwitantie?
Als particulier mag je dus een kwitantie versturen naar bedrijven. Super handig, want dit betekent dat je gewoon werk kan uitvoeren voor bedrijven. Wel is het handig om dit altijd van te voren te vermelden. Sommige bedrijven werken namelijk liever enkel met bedrijven.
Om een goede kwitantie te maken, moet je een aantal gegevens vermelden. Hieronder vind je een lijst met gegevens die je op de kwitantie moet zetten.
- Van wie de kwitantie afkomstig is (naam, adres enzo)
- Aan wie de kwitantie gericht is (Bedrijfsnaam enzo)
- Nummer van de kwitantie
- De datum
- Je dienst of goederen die je geleverd hebt.
- Het bedrag van de geleverde dienst of goederen
- Het totaalbedrag
- Handtekening van jou
Hoe je deze informatie vervolgens verwerkt is geheel aan jezelf. Maar in een simpele Excel- of Word document kan je al een eigen kwitantie maken.
Hoe zit het met belastingen als particulier
Als particulier ben je net als ondernemers verplicht om belasting te betalen. Je hoeft geen BTW-aangifte te doen, want je hebt geen belastingnummer. Maar er zijn wel andere belastingen die je moet betalen als particulier die diensten aanbiedt.
BTW
Het is hierboven al even benoemd, maar het is wellicht handig om te weten waarom je moet oppassen met BTW.
Bedrijven berekenen over al hun diensten en producten BTW. Als zij dit doen dan moeten zij deze BTW afdragen aan de belastingdienst. Maar nemen zij een dienst of product af dan kunnen zij deze BTW terugvragen. Deze BTW kosten worden periodiek met elkaar verrekent.
Jij als particulier hebt geen BTW-nummer dus mag ook geen BTW berekenen. Ook mag je geen BTW terugvragen bij de belastingdienst. Omdat jij geen BTW kan afdragen, mag je ook geen BTW berekenen. Als het bedrijf deze BTW namelijk zou terugvragen en jij draagt het niet af dan is er een verschil.
Dit is de reden waarom particulieren geen BTW berekenen op hun kwitantie
Inkomstenbelasting
Als particulier betaal je net als een zzp’er inkomstenbelasting. Over de inkomsten die je maakt, betaal je inkomstenbelasting die je jaarlijks moet opgeven. Belangrijk is om dit wel netjes te doen, want hou je dit achterwegen dan is dit strafbaar.
Hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen, hangt af van overige inkomsten. Heb je nog nauwelijks inkomsten dan zal dit waarschijnlijk meevallen. Geef daarom netjes je inkomsten bij de Belastingdienst op!
Zorg dat je altijd een deel van je inkomen apart houdt voor inkomstenbelasting. Met 30% zit je vaak aan de veilige kant.
Inkomsten uit overige werkzaamheden zijn vaak lastigere te controleren voor de Belastingdienst. Dit betekent niet dat zij er niets aan doen. Zo controleren zij bedrijven op hun belastingaangiften en als zij een kwitantie van jou zien dan moet deze ook terug te zien zijn op jou belastingaangiften.
Zorgeloos factuur maken als particulier met verloning
Een andere optie is een als particulier een factuur aanmaken via het bedrijf Verloning. Het is een bedrijf waar je als particulier facturen kan versturen en al je belastingen geregeld worden.
Jij kan je als particulier aanmelden op verloning.nl waarna je facturen kan aanmaken voor diensten die jij aanbiedt. Op deze factuur staat ook netjes BTW vermeld en dit mag, omdat de factuur vanuit Verloning.nl word verstuurd. Wel met jouw naam erop vermeld natuurlijk.
Het voordeel van dit systeem is dat zij ervoor zorgen dat je inkomstenbelasting direct wordt afgedragen aan de belastingdienst. Je inkomen uit de diensten via Verloning staan dus al op je inkomstenaangiften vermeld!
Dit alles is natuurlijk niet gratis! Je betaalt 3% commissie bij Verloning. Over je gehele inkomen moet je dus 3% inkomen afdragen aan Verloning.nl. Hier krijg je wel een betrouwbaar platform terug waar ze heel veel voor je regelen.
Wanneer moet je als particulier je inschrijven als bedrijf?
Er is eigenlijk niet echt een punt te noemen wanneer jij je als particulier als bedrijf moet inschrijven. Alleen als je merkt dat je stelselmatig werkzaamheden uitvoert met een redelijk inkomen dan is het verstandig om je in te schrijven bij de KVK.
Sommige houden als richtlijn €10.000 per jaar aan met minimaal 15 uur werk per week
Een bedrijf starten is helemaal niet moeilijk! Je kan je tegenwoordig gratis inschrijven bij de KVK en krijgt vanaf dan ook een belastingnummer. Vanaf dan ben je bijvoorbeeld ook verplicht om BTW-aangiften te doen.
Maar als bedrijf heb je ook voordelen. Zo krijg je onder meer belastingvrijstelling en kan je ook een ondernemersaftrek en startersaftrek krijgen. De ondernemersaftrek is wel afhankelijk van een aantal criteria zoals een urencriterium.