ETF beleggen is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Terecht, want 80% van de beleggers doet het slechter als de index. In de meeste gevallen verliezen ze zelfs geld met beleggen en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt als belegger.
Door te beleggen in een ETF zorg je direct voor een brede spreiding en minimaliseer je risico’s waardoor je niet afhankelijk bent van de prestaties van één aandeel. Hoewel een enkel aandeel in sommige gevallen een flinke rendement kan opleveren, zijn de risico’s gigantisch. Vaak loopt het enkel uit in enkel flinke verliezen.
In dit artikel leg ik je alles uit over ETF beleggen. Wat het precies is, waarom steeds meer mensen in ETF’s beleggen en wat dit kan opleveren.
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Wat is ETF beleggen?
Een ETF staat voor een Exchange Traded Funds, of ook wel een tracker genoemd. Het is een samenstelling van verschillende beleggingsproducten die de onderliggende waarde volgen.
Dit klinkt allemaal ontzettend technisch, maar eigenlijk is het heel erg simpel. Wanneer je een los aandeel koopt dan beleg je direct in dat specifieke bedrijf. Beleg je in een ETF dan beleg je direct in alle bedrijven die de ETF bezit. Hierdoor ben je vanaf je eerste euro direct gespreid belegt.
De samenstelling verschilt per ETF. Zo kan je bijvoorbeeld beleggen in een ETF met de 500 grootste Amerikaans bedrijven, maar ook een in ETF dat bestaat uit duizenden bedrijven over de hele wereld. De samenstelling en weging van een ETF kan je precies inzien en moet altijd gelijk blijven.
Beleg jij in een ETF dan beleg je dus eigenlijk in alle onderliggende beleggingsproducten van de ETF.
Is ETF beleggen iets voor jou?
Wil jij snel gigantisch rendementen en heb jij geen oog voor de lange termijn dan moet je niet gaan beleggen in een ETF! Als je gaat beleggen in een ETF dan ga je namelijk uit van het gemiddelde en je vlakt hierbij de piek en dalen af.
ETF beleggen staat dan ook vooral bekent als het beleggen voor de lange termijn. Een ETF daalt en stijgt tenslotte minder hevig als bijvoorbeeld losse aandelen. Het resultaat van alle bedrijven in de ETF zorgen voor het rendement. De resultaten dempen elkaar vaak waardoor je risico’s minimaliseren, maar dus ook je rendementen.
De bewegingen van de koers van ETF’s zijn daardoor over het algemeen minder volatiel. Het beleggen in ETF’s kan zelfs saai aanvoelen, maar dat is wellicht ook wel wat jij zoekt? Een belegging waar je niet wakker van ligt, maar wel rendement kan opleveren.
Overigens hoeft dit niet te betekenen dat ETF beleggen niet rendabel kan zijn. Had jij bijvoorbeeld de afgelopen 20 jaar in een ETF belegd van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven dan had je gemiddeld 10% rendement per jaar gemaakt.
Hoe kan je ETF beleggen?
Wil je beginnen met ETF beleggen, maar heb je geen idee hoe te starten? In dit stappenplan hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je de eigenaar wordt van een ETF, maar ook hoe je dit tot een succes maakt.
STAP 1: Meld je aan bij een broker of bank
Wil je beleggen in een ETF dan moet je eerst de mogelijkheid hebben om deze te kopen. Dit kan je doen door je aan te melden bij een online broker of bijvoorbeeld bij je eigen bank. Je eigen bank klinkt ideaal, maar let op dat hier de kosten vaak hoger liggen als bij online brokers.
De kosten lijken in eerste instantie niet zo een groot probleem, maar op de lange termijn kunnen de kosten een grote invloed hebben op je rendement. Vergelijk daarom van verschillende brokers de transactiekosten en beheerkosten. Dit zijn kosten die je jaarlijks moet betalen om in een ETF te kunnen beleggen.
Zelf beleg ik via DEGIRO, omdat je hier de mogelijkheid hebt om maandelijks te beleggen in ETF’s zonder transactiekosten. Let op dat je hierbij wel een ETF moet kiezen uit de kernselectie
STAP 2: Kies de juiste ETF
Er bestaan ontzettend veel verschillende ETF’s. Je kan beleggen in een ETF wat bestaat uit enkele aandelen tot ETF’s met wel duizenden aandelen. Aan jou is de keuze welke ETF bij je past. Hieronder een aantal aspecten die belangrijk zijn om een ETF te kiezen.
- De spreiding is erg belangrijk bij een ETF, maar dit kan per ETF enorm verschillen. Wil jij een extreem goede spreiding dan wil je in verschillende landen en sector belegt zijn.
- Het rendement van een ETF van de afgelopen jaren kan je makkelijk terugvinden. Natuurlijk zeggen de prestaties uit het verleden niets over de toekomst, maar het geeft wel een goed beeld.
- Vaak zijn er verschillende aanbieders van ETF’s met allemaal hun eigen kosten. Vergelijk deze kosten om zo min mogelijk jaarlijkse kosten te betalen.
Natuurlijk zijn er een aantal ETF’s ontzettend populair. Zo is de VWRL ETF ontzettend populair, omdat het ontzettend divers is. Met meer dan 3.500 bedrijven zie je in veel verschillende sectoren en landen belegt om je risico’s te minimaliseren.
Wat specifiekere ETF’s zoals een ETF in de 500 grootste bedrijven van Amerika (S&P 500) of een ETF in de chipsector zijn ook erg populair. Een minder grote spreiding, maar kunnen in de toekomst wellicht meer rendement opleveren. Lees hier mijn beste ETF voor 2022.
STAP 3: Blijf periodiek beleggen
ETF beleggen is iets wat je langzaam moet opbouwen. Natuurlijk is het mogelijk om direct een groot vermogen erin te beleggen, maar dan loop je het risico dat je dit doet in een dure tijd. Dit kan ten kosten gaan van je rendement en dat zou zonde zijn.
Ook bij een ETF heb je te maken met een koers. Deze verandert iedere dag en het liefst koop je natuurlijk zo goedkoop mogelijk je ETF. Helaas weet je van te voren niet wat de koers doet en kan je dus ook niet bepalen of het een goedkoop- of duur moment is.
Om dit risico op te vangen, kan je periodiek beleggen. Je koop dan bijvoorbeeld maandelijks op een vast moment je ETF’s. Hierdoor beleg je op verschillende momenten met verschillende koerswaarde. Hierdoor loop je niet enkel het risico dat je op dure momenten koopt, maar koop je ook op goedkopere momenten. Uiteindelijk bepaalde de gemiddelde aankoopwaarde (GAK) het rendement.
STAP 4: Geef je belegging de tijd
Snel rijk worden is voor weinig mensen weggelegd. Waarschijnlijk enkel de mensen die ooit een hoofdprijs hebben gewonnen met een loterij. Ook met beleggen ga je nooit snel rijk worden. Geef daarom je belegging de tijd.
Over de afgelopen 100 jaar had je jaarlijks een rendement gemaakt van 6 a 7 procent. Natuurlijk zaten hier periodes tussen dat het helemaal niet goed ging met de beurs. Soms duurde het jaren voor er weer positieve rendement gemaakt werden, maar op de lange termijn heeft de beurs zich altijd bewezen.
Ga jij beginnen met beleggen dan is de kans dat je te maken krijgt met minder goede jaren. Zoom even uit en kijk naar wat de beurs de afgelopen 100 jaar heeft gedaan. Je zult zien dat de tijd er uiteindelijk voor zorgt dat de rendementen vanzelf komen.
Is beleggen in een ETF verstandig?
Ongeveer 80% van de beleggers verslaat de markt niet. Dit betekent dat hun belegging het niet beter doet als het gemiddelde van de markt. De kans is dus ontzettend groot dat ook jij het minder goed doet als het gemiddelde van de markt.
Ga jij beleggen in een ETF en kies je voor een breed gespreide ETF zoals de All World ETF dan beleg je in het gemiddelde van de markt. Goed nieuws, want dat betekent dat je het waarschijnlijk beter doet als een groot deel van de beleggers.
Daarbij zijn er nog vele andere voordelen als je gaat ETF beleggen.
ETF’s zijn toegankelijk
Het grootste voordeel van een ETF is dat veel ETF’s te koop zijn vanaf enkele tientjes. Heb jij dus een minder groot vermogen dan kan je ook prima beginnen met ETF beleggen.
Bij losse aandelen kopen zie je vaak dat sommige koersen zo hoog zijn opgelopen dat beginnende beleggers niet kunnen investeren in deze bedrijven. Simpelweg, omdat zij het vermogen niet hebben om deze bedrijven te betalen.
Een ETF is dan een goede manier om te beginnen met beleggen. Je kan dan in grote bedrijven met hogere koersen beleggen zonder dat jij over dat hele vermogen hoeft te beschikken.
Kost minder tijd
Wil je beleggen dan wil je er wel zeker van zijn dat je belegt in de juiste financiële producten. Je gaat niet je vermogen in iets stoppen waarvan je niets weet. Warren Buffet zei ooit “Risk comes from not knowing what you are doing”. Kortom, het risico zit in dat je niet weet wat je doet.
Als je gaat beleggen dan moet je weten waarin je belegt .Zeker als je in losse aandelen belegt dan moet je precies weten wat het bedrijf doet, hoe het zit met de concurrentie en hoe zij er financieel voorstaan.
Voor veel beleggers kost dit teveel tijd en daarom pakt dit vaak verkeerd uit. Ze doen geen gedegen onderzoek en investeren in bedrijven die ze niet goed kennen.
Met een ETF dek je een groot deel van dit risico af. Als je een breed gespreide ETF koop dan zitten hier vaak honderden of duizenden bedrijven in en vertrouw je niet op de prestatie van één bedrijf, maar op de gehele onderliggende markt.
Natuurlijk moet je onderzoek doen naar de beste ETF voor jou, maar specifiek ieder aandeel onderzoeken hoeft niet.
Direct een brede spreiding
Absoluut één van de grootste voordelen van een ETF, is de spreiding. Vanaf je allereerst euro zit je direct in honderden of duizenden bedrijven tegelijk. Je bent niet afhankelijk van de prestaties van één bedrijf waardoor je veel minder risico loopt.
Wanneer je losse aandelen koopt dan ben je als beleggers afhankelijk van de prestaties van dat bedrijf. Doen ze het goed dan pluk je hier de vruchten van, maar komt er slecht nieuws naar buiten dan merk je dit direct in je rendement.
Bij breed opgezette ETF’s heb je hier geen last van. Hier worden de prestaties van ieder bedrijf gedempt door de prestaties van alle andere bedrijven. Hierdoor dek je een groot deel van de risico’s af.
Heeft bijvoorbeeld een bedrijf slechte jaarcijfers dan zijn er genoeg andere bedrijven die dit kunnen opvangen. Maar zelfs als een sector het minder goed doet dan kan het zomaar dat een andere sector in jouw ETF dit opvangt.
Kortom de brede spreiding zorgt voor een demping op alle effecten, zowel positief als negatief. Belangrijk is dat jij een ETF kiest waar jij een spreiding hebt waar jij je prettig bij voelt. Hieronder zie je bijvoorbeeld de spreiding per sector van de Vanguard S&P 500.
Lage kosten
Eén van de grootste kostenposten bij beleggers zijn de kosten van het beleggen. Je zou denken van niet, maar ongemerkt doen veel beleggers veel meer transacties als zij zouden moeten doen. Vaak resulteert dit enkel in een nog lager rendement.
Beleg jij voor de lange termijn in een ETF dan koop je de ETF en hou je deze (tientallen)jaren vast. Je hebt dus nauwelijks transactiekosten, zeker als je bij de juiste brokers de ETF’s kan kopen zonder transactiekosten.
Wel moet je letten op de zogeheten beheerkosten van een ETF. Dit is een jaarlijks percentage wat jij afdraagt voor het beheer van de ETF. Vaak ligt dit tussen de 0,1% en 0,4%.
Transparant
Je wilt als belegger weten waarin je belegt en dat is bij een ETF geen enkel probleem! Je kan via verschillende websites precies zien wat er in een ETF zit, wat voor kosten je betaalt en wat de rendementen waren over de afgelopen jaren.
Persoonlijk vind ik deze website erg handig als ik ETF’s wil bekijken. Je kan hier de ETF in de zoekbalk invoeren en vervolgens all informatie vinden die je nodig hebt.
Wat zijn de risico’s van een ETF?
Nu klinkt het waarschijnlijk alsof je als belegger geen enkel risico loopt, maar dat is natuurlijk niet waar. Ook als je gaat beleggen in een ETF dan loop je risico’s. Garanties uit het verleden bieden tenslotte geen garantie voor de toekomst.
Zo hou je het risico van een slechte markt. Zo kende de beurs in 2008 een ontzettend slecht jaar. Dit was het jaar van de bankencrisis en ook ETF’s gingen toen hard onderuit. Sommige daalde met maar liefst 50%! Het duurde bijna 4 jaar voordat de markt deze crisis te boven kwam Pas in 2012 kwam de koers weer op het niveau van voor de bankencrisis.
Niet alle ETF’s hebben een goede risico spreiding. Zo zijn er ETF’s die slechte enkel of tientallen aandelen bezitten of enkel actief zijn in één land of sector. Ga je beleggen in een ETF dan wilt dan zijn dus niet alle ETF’s goed gespreid. Zorg daarom dat je altijd goed onderzoek doet welke ETF je koopt. Wil jij minder risico dan beleg je het liefst in een ETF met een brede spreiding in verschillende landen en sectoren.
Waarom beleggen in ETF?
ETF beleggen houdt het makkelijk
Met een breed gespreide ETF, beleg je direct in honderden of duizenden aandelen (bedrijven) tegelijk. De ETF volgt vervolgens de gemiddelde koers van al deze aandelen. Koop jij bijvoorbeeld een ETF in de 500 grootste bedrijven van Amerika (S&P 500) dan beleg je met een ETF dus direct in al deze 500 verschillende bedrijven.
Bij losse aandelen moet je in grote lijnen het bedrijf begrijpen, financiële analyses kunnen maken en het laatset nieuws bijhouden.
Bij een breed gespreide ETF vertrouw je vooral op de groei op de (specifieke) markt. De prestatie van een enkel bedrijf is daarbij veel minder belangrijk. Dit houdt het beleggen lekker makkelijk.
Dempt de risico’s van het beleggen
Als je weet dat 80% van de beleggers minder goed presteert als het gemiddelde marktrendement dan moet je dus van goede huize komen om het beter te doen. Met goed gespreide ETF zoals de All World ETF groeit je ETF eigenlijk hetzelfde als het marktgemiddelde.
Het ETF rendement is hierdoor nooit extreem hoog, maar ook nooit extreem laag. De pieken en dalen zijn veel minder extreem als bijvoorbeeld bij losse aandelen. Door de grote spreiding van verschillende aandelen demp je de risico’s optimaal.
Kost weinig moeite en tijd
Er bestaan duizenden verschillende ETF’s, maar voor de meeste beleggers zijn er slechts enkele ETF’s echt interessant. De bekende ETF’s zijn onder meer de volgende:
- All World Index ETF: Zijn ETF’s waarbij je belegt in duizenden bedrijven over de hele wereld.
- S&P 500 ETF: Beleg je in de 500 grootste bedrijven Amerika.
- Global Clean Energy ETF: Een ETF waarbij je belegt in de populairste duurzame bedrijven.
Heb jij voor jezelf duidelijk waarin je wilt beleggen, dan kan je daar een geschikte ETF bij zoeken. Vanaf dat moment kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om periodiek te beleggen in de ETF. Op deze manier kan je in slechts enkele minuten per maand al beleggen.
Lage kosten
De hoge (transactie)kosten bij het kopen en verkopen van aandelen is één van de grootste redenen dat veel beleggers minder rendement maken. Iedere keer dat jij als belegger een aandeel koopt en verkoopt betaal je hier transactiekosten over.
ETF’s koop je voor minimaal 10 jaar en hou je het liefst zo lang mogelijk vast. In deze periode betaal jaarlijks een klein percentage beheerkosten wat vaak neerkomt op ongeveer 0,1% tot 0,5% per jaar. De gehele periode hoef je de ETF niet te verkopen, want volgt automatisch waarvoor jij hebt gekozen.
Minder last van emoties
Iedereen die gaat beleggen doet dit met emoties, niemand kan zonder emoties beleggen. Gaat de beurs hard omhoog dan ben je genoodzaakt om meer te investeren. Maar als de beurs in een instort dan wil je jezelf beschermen en het liefst al je beleggingen verkopen.
Omdat een breed gespreide ETF een veel beter balans heeft, zijn de winsten en verliezen veel beperkter. Fijn voor het risico dat je loopt, maar ook voor je emoties. Eigenlijk dempt een ETF dus de positieve als negatieve rendementen en daarmee je emoties.
Saai? Absoluut, maar wil je over een hele lange periode het succes vergroten dan is je emoties onder controle houden één van de belangrijkste zaken.
Ook voor de kleine portemonnee
Bij losse aandelen heb je al snel het probleem dat je in verschillende bedrijven wilt investeren. Hierdoor heb je al gauw een groter budget nodig om dit met een goede risicospreiding te doen.
Bij een ETF kan je al vanaf enkele tientjes per maand goed gespreid beleggen. Ook als je dus minder geld hebt dan kan je op een verantwoorde manier beleggen met een ETF. Natuurlijk moet je dan wel geloven in de gemiddelde groei van de markt.
Conclusie: Moet je ETF beleggen?
Jij bent de enige die kan bepalen of jij wilt ETF beleggen. Iedere belegger is anders en iedere belegger kijkt anders tegen risico’s en rendementen aan. Kortom, ga bij jezelf te raden wat je doel is van je belegging en bij welk risico jij je comfortabel voelt.
ETF beleggen kent net als alle ander beleggingen risico’s. Je kan met de juiste ETF’s een hoop risico’s minimaliseren, maar alle risico’s wegnemen gaat nooit. Ook met ETF beleggen kan jij je beleggingen met tientallen procenten zien zakken, kijk maar naar de bankencrisis in 2008.
Ben jij tevreden met een gemiddeld ETF rendement en een goede risico spreiding dan kan je met de juiste ETF’s bouwen aan een vermogen. Wellicht niet zo snel als lossen aandelen of crypto, maar wel met veel minder risico, minder stress en veel minder tijd wat je erin hoeft te steken.
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen