Wil jij met dropshipping beginnen dan is dit een stuk eenvoudiger als je zelf denkt. Het is zelfs één van de snelst groeiende online ondernemingen van dit moment. Het geheim zit hem vooral in de lage opstartkosten en het lage risico van ondernemen.
Wil jij nu ook starten met dropshipping dan wil je natuurlijk stap voor stap weten hoe dit moet. In dit artikel lees je vanaf de start hoe je een eigen dropship webshop kan maken en hoe jij kunt beginnen met dropshippen. En nee, we beloven je daarbij geen gouden bergen! Want ook al heb je geen eigen voorraad je zal er hard voor moeten werken.
Wat is dropshipping?
Dropshipping is eigenlijk niets anders als een webshop zonder eigen voorraad. Zodra een klant een product op jouw webshop bestelt, word deze doorgezet naar een derde partij die de bestelling afhandelt en verstuurt naar de klant. Deze derde partij noem je ook wel de dropshipper.
De kracht hierbij ligt hem natuurlijk in de lage opstartkosten. Vrijwel iedereen kan een eigen dropship webshop starten. Het enige wat je hoeft te doen is een platform te kiezen om je webshop te bouwen, een goede dropshipper en de producten die je wilt aanbieden.
Voordelen dropshipping
Het concept van dropshipping is natuurlijk erg sterkt. Webshops zonder voorraad betekent lagere kosten en dus minder risico. Daarbij is het bedrijf die jouw de producten levert gebaad bij het concept. Zij hoeven zich niet meer te richten op het zelf verkopen van producten, maar enkel op het opslaan en leveren. Kortom bij het goed uitvoeren van het concept is het een schitterend concept met veel voordelen.
- Geen voorraad: Dit is absoluut het grootste voordeel! Je hoeft geen duizenden euro’s te investeren om producten in te kopen en loopt niet het risico dat je ermee blijft zitten.
- Niet zelf verzenden: Het hele proces van producten inpakken en verzenden doet een bedrijf voor je. Kortom je bespaart hier een hoop tijd mee.
- Flexibel in opschalen: Doordat een groot deel van je proces uit handen wordt genomen, kan je veel makkelijker opschalen. Normaal moet je misschien wel denken aan personeel om je te helpen bij alles versturen en inpakken of kan je niet meer producten aanbieden, omdat je nog met een oude voorraad zit.
Nadelen van dropshipping
- Kosten: Vaak zijn de producten die je inkoop bij je leverancier wat duurder dan als je zelf inkoopt. Zij moeten namelijk ook verdienen en de marge zit daar dan in.
- Controle: Wanneer jij een deel van je werk uitbesteedt aan een ander bedrijf dan moet je deze vertrouwen op hun dienst. Je hebt hier geen controle op wat absoluut nadelig kan zijn
Een dropship webshop heeft ook plichten!
De markt van dropshipping is de afgelopen jaren ontzettend snel gegroeid. Vooral het aantal kleinschalige webshops waarbij Aliexpress producten worden aangeboden. Vaak kan je ze herkennen, omdat de producten minimaal 15 dagen verzendtijd hebben.
Vaak hebben dit soort shops ook weinig toekomst. Veel te vaak zie je dat zij flinke winst pakken op het product, maar dat de service vaak te wensen overlaat. Dit is ook de reden dat dropshippen de afgelopen tijd ook vaak slechts in het nieuws is geweest. Veel jongeren willen de lusten (snel geld verdienen) van het dropshippen, maar niet de verantwoordelijkheden ervan dragen.
Ook al heb je geen eigen voorraad en doet een derde partij dit allemaal voor je. Jij bent uiteindelijk verantwoordelijk naar de klant! Komt het pakket niet aan of wil de klant het product ruilen dan komen ze bij jou!
Hieronder de plicht die jij als webshop hebt richting de klant
- Gegevens: Je bent als webshops verplicht om bepaalde gegevens te publiceren zoals telefoonnummer, e-mail en vestigingsadres.
- Kwaliteitseisen: Producten moet aan een bepaalde product veiligheid voldoen. Zeker als je een leverancier uitkiest buiten Europa moet je hierop letten.
- Retourneren: Klanten moeten duidelijk kunnen zien hoe en waar ze kunnen retourneren. Dit is inderdaad 14 dagen!
- Terugbetalen: Je bent verplicht om het geld terug te storten als een klant een product retourneert.
Kortom dropshippen klinkt als iets wat iedereen kan doen, maar je hebt zeker je aan bepaalde regels te houden. Doe je dit allemaal dan kan je vandaag de dag nog steeds succesvol dropshippen.
Hoe start je een eigen dropshipping website?
Starten met een eigen dropship webshop kan heel simpel. Eigenlijk is het exact hetzelfde als een normale website starten alleen heb je nu te maken met een webshop gedeelte.
Kies je niche (onderwerp)
Het belangrijkste is om te bedenken wat je ongeveer wilt verkopen. Je hoeft nog niet de producten uit te zoeken, maar je wel een niche kiezen waar je actief in wilt zijn. Het heeft tenslotte geen zin om te starten met een webshops als je niet eens weet waarin.
Zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om je webshop te richten op het verkopen van dartpijlen of nog kleiner in het verkopen van een enkel product.
Nu je jouw niche hebt uitgekozen weet je wat jou doelgroep is, maar nog belangrijk je weet ook wat voor dropshipper jij zoekt!
Onderzoek concurrenten
Heel vaak zie je deze stap pas veel later of helemaal niet, maar het is belangrijk om dit in het begin al te doen. Heb je een onderwerp (niche) gevonden dan moet je opzoek gaan of dit al bestaat. Zo ja wie zijn je concurrenten? Zorg dat je ze duidelijk in beeld hebt.
Zoek natuurlijk even op Google om te kijken wat je grootste concurrenten zijn. Schat vervolgens je kansen in en heb je het gevoel dat je van toegevoegde waarde kan zijn dan kan je starten.
Natuurlijk noteer je wat concurrenten doen en leer je hiervan. Tenslotte valt er genoeg te leren van andere en hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden.
Kijk ook in het buitenland naar concurrenten. Deze zullen niet direct jouw concurrent zijn, maar je kan vaak wel veel goede ideeën hierdoor opdoen!
Zoek een leverancier
Zolang je nog geen bedrijf hebt gevonden die jou de producten kan leveren, heeft het ook geen zin om verder te gaan. Het zou zonde van het geld zijn om al dingen te kopen zonder dat je 100% zeker weet dat je aan de producten komt.
Dit is tegelijk de moeilijkste stap, maar ook hier kan je helpen zoeken. Echter veel lijsten zijn verouderd en de beste bedrijven gaat echt niemand je gratis geven. Het beste is om ze op te zoeken in Google. Typ “je niche/product + dropship” in Google en je komt waarschijnlijk uit bij een bedrijf die je verder kan helpen.
Vaak kan je simpel contact opnemen met het bedrijf of je aanmelden waarna je binnen enkele dagen inzicht krijgt in hun producten met prijzen erbij.
Spocket is een platform dat special gericht is op dropshippers. Wanneer jij je hier aanmeld dan krijg je direct toegang tot tienduizenden producten met een snelle levertijd. Kortom een goede en betrouwbare partner om producten bij af te nemen.
Kies een platform
Een goed platform kiezen is ontzettend makkelijk. Met de juiste koppelingen hoef jij namelijk als webshop helemaal niets te doen! Wanneer een klant een bestelling plaats dan zorgt het platform er namelijk voor dat deze direct wordt doorgezet naar de leverancier. Jij ziet natuurlijk wel dat er een bestelling is gedaan en ontvangt ook het geld, maar de rest regelt zichzelf.
Veruit het populairste platform is Shopify. Het grote voordeel van Shopify is dat je zonder technische kennis in een aantal kliks al een eigen webshop kan starten. Je kan dus een professionele webshop starten met koppelingen naar de leverancier zonder poespas.
Wil je een WordPress website starten met een webshop dan is WooCommerce deze ideale oplossing. Zo kan je bijvoorbeeld een blog starten met daarbij een webshop op basis van dropshipping. Natuurlijk moet je wel zelf WordPress installeren, een template en de plugin van WooCommerce. Het voordeel hiervan is dat je wel weer meer vrijheid hebt.
Kies je product(en)
Dit is misschien wel de allerbelangrijkste stap. De producten die je aanbiedt zullen namelijk voor de omzet moeten zorgen. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat het sowieso vlekkeloos aansluit bij je eerder gekozen niche.
Ga je een product uitzoeken dan kan het handig zijn om met een aantal dingen rekening mee te houden:
- Sta stil bij het retourneren van de producten. Zit je in een markt waar veel retour wordt gestuurd dan kan dit voor extra kosten zorgen.
- De verzendkosten is altijd een punt en wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk te houden. Zo zijn lichtere producten goedkoper om te versturen als zware.
- Soms is een klein aanbod van producten veel effectiever als direct voor de massa te kiezen. Zorg dat je product vlekkeloos aansluit op je doelgroep en zorg dat er niet teveel keuze is.
Zorg voor content
Wil je voor de lange termijn investeren in je dropship website dan is het belangrijk om voor goede content te zorgen. Tegenwoordig is branding ongelofelijk belangrijk en daar draagt content een steeds belangrijkere rol in. Hierbij kan je denken aan blogs, video’s en social media.
Social media is natuurlijk onmisbaar als je aan je merk wilt bouwen. Zorg ervoor dat je een duidelijke plan hebt zodat er voldoende content op social media geplaatst wordt. Maak ook een duidelijk keuze welke platform hier het beste past bij jou niche. Heb jij bijvoorbeeld een niche waar veel jongeren actief zijn dan werkt Instagram en Tik Tok beter dan bijvoorbeeld Facebook.
Meten en optimaliseren
In het begin zal je hier waarschijnlijk niet aan te komen, maar je moet zo snel mogelijk inzicht in je bezoekers krijgen. Installeer Google Analytics op je website zodat je precies weet hoeveel bezoekers er op je website komen en waar ze vandaag komen.
Adverteer je bijvoorbeeld dan kan je precies zien hoeveel bezoekers dit oplevert, maar nog belangrijker ook of ze iets kopen. Ook kan je zien hoeveel bezoekers er bijvoorbeeld vanuit Google komt. Kortom onmisbaar als je jouw website wilt optimaliseren!
Wat kost beginnen met Dropshipping?
Beginnen met dropshipping is vrijwel kosteloos. Natuurlijk is dat in verhouding met het opstarten van bijvoorbeeld een webshop met voorraad. Er zitten namelijk altijd wat kosten aan en hieronder vind je het overzicht.
Overzicht kosten dropshipping met Shopify
Onderdelen | Kosten eerste jaar |
---|---|
Domeinnaam | €10 |
Shopify account | €300 (€25 per maand) |
Drop Shipping App Shopify | €300 (€25 per maand) |
Totaal per jaar | €610 |
Overzicht kosten dropshipping met WooCommerce
Onderdelen | Kosten eerste jaar |
---|---|
Domeinnaam | €10 |
Hosting | €120 |
WooCommerce plugin dropshipping | €50 – €100 |
Totaal per jaar | €220 |
Je ziet dat de kosten van Shopify hoger zijn. Dit heeft vooral te maken met het gemak. Bij Shopify hoef je alleen het account aan te vragen en kan je vrijwel direct starten. Kortom het opstarten is gewoonweg een gemakkelijker en het systeem is ontzettend gebruiksvriendelijk.
Adverteren voor je dropshipping website
Naast de kosten van het platform en de hosting zal je waarschijnlijk ook kosten gaan maken voor het adverteren. Je moet tenslotte wel bezoekers krijgen op je website en adverteren is daar de gemakkelijkers manier voor. Hoeveel je hierin investeert is geheel je eigen keuze, maar de meest voorkomende advertentiemogelijkheden zijn
- Facebook: Heel veel dropshippers brengen hun producten onder de aandacht via Facebook. Je kan hier heel gemakkelijk filteren op je doelgroep waardoor je direct het type bezoekers krijgt wat je nodig hebt.
- Google: Iedereen kent de advertenties in Google. Zeker de google advertenties van de producten zijn voor dropshippers aantrekkelijk.
Welke advertentiekanaal jij kiest is geheel je eigen keuze. Facebook is het populairst bij dropshippers vanwege je hier ontzettend goed kan optimaliseren. Je kan dus je doelgroep steeds beter afstellen waardoor je steeds meer verdient aan iedere euro die je erin stopt. Wel vergt dit de nodige kennis en kunde om op de juiste manier op Facebook te adverteren.