Trading bots zijn de perfect manier om slapend rij te worden! Althans dat is wat veel mensen denken en wat veel bedrijven achter de trading bots verkopen. Maar is dit ook daadwerkelijk zo? Kan jij als investeerder meer rendement maken door gebruik te maken van trading bots?

Zelf heb ik een half jaar lang trading bots getest zoals Cryptohopper. Met meer dan 10.000 transacties kan ik precies vertellen hoe ik tegen trading bots aankijk en of dat dit iets is wat ik nog steeds doe.

Wil jij uit ervaring weten hoe jij kan kan werken met trading bots? In dit artikel leg ik je alles uit over het automatisch handelen in crypto en hoe je dit zelf kan toepassen. Natuurlijk met resultaten van mij om te laten zien hoe ik het ervaren heb.

Wat zijn trading bots?

Trading bots is een handelssoftware wat speciaal ontworpen is om automatisch te kunnen handelen in cryptocurrency. Een trading bot is in staat marktgegevens te verzamelen, interpreteren en analyseren. Hierdoor kunnen ze het potentiële marktrisico berekenen, maar kunnen ze ook het kopen en verkopen van crypto activa uitvoeren. 

Dit doen zij door middel van een technische koppeling (API) tussen jouw exchange en de trading bot. Via een API van de handelsbeurs kan de trading bot automatisch kopen en verkopen op de gewenste prijzen. Door de van te voren ingestelde handelsstrategie worden orders automatisch voltooid, zodat je daar ook geen omkijken naar hebt. 

Door jouw instellingen kan je een eigen handelsstrategie vormen waarop de bot handelt. Zo weet die bot precies wanneer hij een crypto kan kopen en nog veel belangrijker wanneer hij deze moet verkopen. Natuurlijk het liefst met winst, maar veel belangrijker is om dit ook te doen met verlies.

Wil je een deel van je vermogen investeren in crypto? Lees mijn artikel over de beste cryptomunten van dit moment

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
 • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
 • 100% inzicht in al je uitgaven
 • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Hoe werken trading bots? 

Een trading bot is eigenlijk jouw virtual assistant die 24 uur per dag en 7 dagen per week voor jou achter de pc zit. Doordat jij je bot vertelt wat het wel of niet moet doen in bepaalde situaties, weet de trading bot exact wat er moet gebeuren. 

Dit doe je door een strategie voor de trading bots in te voeren, de bot zal deze vervolgens aan de hand van de instellingen uitvoeren. Dit houdt uiteraard wel in dat je dus zelf een goede strategie moet hebben, of er één van iemand over moet nemen. Wel brengt dit uiteraard een risico met zich mee, want wanneer je verkeerde instellingen invoert zullen de trading bots deze ook gewoon uitvoeren. 

Vaak is het zo dat trading bots uit drie verschillende delen bestaan, te weten: een risico analyse, een generator en een uitvoerende handeling. De generator maakt koersvoorspellingen voor je, maar bekijkt ook of het verstandig is crypto te kopen of verkopen. De risico analyse bepaalt hoe risicovol een voorspelling van de generator is. Ook wordt hier bepaalt hoeveel munten er worden gekocht of verkocht. In het laatste gedeelte, de uitvoerende, zal bepaald worden wanneer de crypto precies wordt gekocht of verkocht. Dit wordt vervolgens door de trading bot uitgevoerd. 

Hoe begin je met trading bots? 

Natuurlijk wil je precies weten hoe je trading bots moet gebruiken. Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk en kan je binnen een paar uurtjes alles al draaiende hebben. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe jij vandaag al kan starten met een eigen trading bot opstarten.

Stap 1: Meld je aan bij een exchange en trading bot

Wil je werken met trading bots dan moet je eerst zorgen voor een account bij een exchange. Zelf heb ik bijvoorbeeld jaren gebruikt gemaakt van Binance, maar sinds vorig jaar ben ik overgestapt naar Bitvavo. Lees mijn volledige Bitvavo review voor meer uitleg. Vervolgens kan jij je aanmelden bij een trading bot die ervoor zorgt dat er automatisch handelt plaatsvindt via de exchange.

Belangrijk is om een trading bot te kiezen die je exchange ondersteunt. Niet alle trading bots kunnen namelijk samenwerken met alle exchange. Zorg daarom dat je altijd een trading bot uitkiest die past bij je exchange. Niet andersom, want de exchange is de plek waar je crypto opgeslagen staat.

Je moet geld op je exchange zetten om uiteindelijk te kunnen handelen met de trading bot.

Stap 2: Koppel de exchange en trading bot

De exchange en trading bot moeten met elkaar samenwerken en gebeurt doormiddel van een API. Dit is een technische koppeling tussen de twee platformen om data met elkaar uit te kunnen wisselen.

Zo kan de trading bot data analyseren vanuit de exchange en aan de exchange laten weten wanneer er een koop of verkoop moet plaatsvinden. Dit gebeurt dus allemaal op je exchange, maar wordt geregeld door je trading bot.

Vaak moet je hiervoor een API Key en Api Secret invoeren om deze koppeling te maken. Deze kan je vinden bij de exchange en invoeren bij de instellingen van je trading bot.

Stap 3: De strategie van je trading bot instellingen

Vanaf nu gaat het pas echt technisch worden, want je gaat je trading bot instellingen. Hiervoor heb je ervaring nodig met het traden zoals bijvoorbeeld daytraden of swing traden. Heb je echt geen ervaring met traden dan zeggen deze instellingen je waarschijnlijk weinig tot niets.

Eigenlijk is dit altijd verdeelt in twee verschillende onderdelen

 • Buying: Dit is de plek waar je alles kan regelen voor het aankopen van je cryptomunten. Denk hierbij aan het aantal trades die je tegelijkertijd open kunt hebben. Ook zie je hier wat de cooldown periode is na een trade, en kun je aangeven hoeveel trades je open wilt hebben staan van dezelfde crypto. Ook is het hier mogelijk aan te geven met welke coins er wel of niet gehandeld mag worden, kun je een trailing stop-buy instellen en kun je je strategie aangeven. 
 • Selling: Verkopen is niet enkel winst nemen, maar ook verlies beperken. Zorg daarom dat je de instellingen hier goed op je risico aanpast. Denk bijvoorbeeld op hoeveel procent je winst neemt, kun je aangeven wat je verkoopstrategie is en welke stop-loss jij aanhoudt. Hierbij is vooral de laatste heel erg belangrijk. Stel je deze verkeerd in, dan zullen je trades snel weer verkocht worden. De kans dat je daarbij verlies lijdt, is zeker aanwezig. 

Naast het zelf instellen van je trading bot is het vaak ook mogelijk om gebruik te maken van de strategie van andere trading bots. Heb je geen ervaring dan kan het slim zijn om dit eens te testen, maar ook hier geldt dat je dan totaal niet kan inschatten wat je risico’s zijn.

Stap 4: Test je strategie

In Backtesting is het mogelijk je strategie en andere instellingen uit te proberen zonder dat dit ook echt resultaat geeft. Dit gebeurt doordat de trading bot met jouw instellingen gaat kijken naar wat de resultaten van de afgelopen tijden zouden zijn geweest. Jouw instellingen en strategie worden dus door de trading bot getest met de koersgegeven van een vorige periode. 

Natuurlijk is dit geen garantie op de toekomst, maar het geeft je wel een goed beeld van wat je winst had kunnen zijn. Je ziet op die manier direct of je strategie juist is en al je instellingen goed staan. 

De voor- en nadelen van trading bots 

Een trading bot is dus in feite een stukje software dat, aan de hand van een bepaalde strategie, opdrachten voor jou kan uitvoeren. Stel je alles op de juiste manier in, dan neemt een trading bot veel werk voor je uit handen, wat uiteraard erg fijn is. Maar wat zijn nou de echte voor- en nadelen van trading bots? 

Voordelen trading bots 

 • Veel werk uit handen neemt: Er zijn tienduizenden cryptomunten en het is onmogelijk om al deze grafieken zelf bij te houden. Door een trading bot kan je al duizenden munten tegelijk bijhouden en analyseren om mee te handelen. Het bespaart dus ontzettend veel tijd en energie.
 • Altijd aan het werk: De trading bot is altijd voor je aan het werk. Het hoeft nooit te slapen en heeft geen verantwoording naar een gezin, familie of vrienden. Kortom het kan 24/7 bezig zijn met traden en winst maken.
 • Geen emoties: Emoties zijn de grootste vijand van een trader en door een crypto bot neem je deze direct weg. Het handelt op basis van instellingen en daar kan je geen emoties invoeren.
 • Handelt sneller: Kleine winsten en verliezen nemen is voor een bot veel makkelijker. De bot reageert op ontzettend kleine prijsacties en kan heel precies een koop- en verkooppunt herkennen.

Nadelen trading bots

 • Niet voor beginners: Vaak denken beginners dat trading bots heel handig voor hun zijn, omdat ze het niet in de praktijk kunnen brengen. Natuurlijk kan je een trading bot nemen met alle instellingen, maar dit maakt het nog geen succes. Je moet begrijpen wat je risico’s zijn en dat kan alleen als je de instellingen snapt. Je zal dus de basis van traden moeten begrijpen om dit allemaal te begrijpen.
 • Kosten: Trading bots zijn nooit gratis en trade je met kleine bedragen dan is het ontzettend lastig om deze kosten eruit te halen.
 • Doet wat jij instelt: Een klein foutje in je instellingen kan grote gevolgen hebben voor de strategie van je bot. Zo kan je maanden lang verlies of minder winst maken door één klein foutje waarop de bot continue handelt.
 • Emotionele markt: Soms is de markt ontzettend volatiel en daar is de bot minder geschikt voor. Deze herkent niet wanneer er emotie in de markt zit en dan kunnen de verliezen flink zjn.

Wat zijn de beste trading bots? 

Er zijn veel verschillende trading bots waar je uit kunt kiezen, en daardoor kan het goed zijn dat je niet weet welke het beste is voor jou. Daarom vind je hieronder een aantal trading bots. Belangrijk om te weten is dat je bij al deze bots een gratis training module kunt volgen. Ontzettend handig, want op die manier maak je kennis met de functies en weet je ook direct hoe je deze moet gebruiken. 

Cryptohopper 

Cryptohopper is een Nederlands bedrijf, wat natuurlijk al een groot voordeel is. Er is een gratis versie beschikbaar maar, hier kun je slechts 20 posities innemen en alleen maar handmatig traden. Wil je dus een trading bot inschakelen, dan kan dit alleen via de betaalde versie. Deze versie is vanaf 19 euro per maand. Op dat moment is het uiteraard mogelijk automatisch te kopen en verkopen. 

Wat ook erg fijn is, is dat Cryptohopper beschikt over een marketplace. Hier kun je strategieën van andere handelen gebruiken, soms tegen een vergoeding, zodat je niet zelf de strategie hoeft te bedenken. 

Wat een groot voordeel is van Cryptohopper, is dat hij gekoppeld kan worden aan Bitvavo, en daar zijn er niet veel van. Ook kan hij gekoppeld worden met Binance, Bitpanda, Crypto.com, Kraken, Coinbase en nog meer andere. 

Schermafbeelding 2021 11 10 om 10.11.06.png 1900w

3Commas 

3commas is opgericht in 2017 in Estland en heeft meer dan 20.000 geregistreerde gebruikers. Naast dat je een eigen strategie kan ontwikkelen op 3commas is het ook mogelijk om de strategie van andere handelaren te gebruiken.

3Commas  heeft met hun Trailing Take Profit en Stop Loss een mooi functie ontwikkeld om in te spelen op de emotie. De markt reageert soms extreem en dat is te zien in de koers door extreme stijgingen en dalingen. Met de Traling Take Profit en Stop Loss schaalt je Take Profit of Stop Loss mee. Bij extreme stijgingen gaat dus niet direct een Take Profit af, maar kan je een percentage instellen wanneer die af moet gaan.

De prijzen van 3commas lopen van €50 tot €150. Het is ook mogelijk om een paar dagen de gratis versie te proberen.

Stacked invest 

Ben je op zoek naar een trading bot welke ideaal is voor beginners, dan zit je bij Stacked invest helemaal goed. Dankzij de pre-built trading bot strategieën kun je heel makkelijk een strategie overnemen. Ook zijn er pre-built stacks, die voor jou een portfolio kunnen maken. Dit is vervolgens zelf ook nog aan te passen met het filter. Op deze manier kun je zorgen voor een gebalanceerde portfolio met stable- en altcoins. 

Trading bots van Stacked invest kun je koppelen met FTX, ByBit en Binance, maar niet met Bitvavo. 

Coinrule 

Coinrule is een simpel platform waar je meer heel snel kan beginnen met handelen. Je kan hier meerdere exchanges aan één account koppelen waardoor je heel makkelijk uit één omgeving al je crypto kan beheren. Een eigen strategie kan je hier gemakkelijk aanmaken met het 14 regel principe

Ook is het mogelijk om te kiezen uit 150 verschillende strategieën die van te voren zijn uitgewerkt. Je hoeft daar dus niets zelfs in te stellen en kan direct beginnen met traden.

De trading bots van Coinrule kunnen gekoppeld worden met Coinbase, Bitpanda, Binance en Kraken. 

HaasOnline 

Het voordeel bij HaasOnline is dat hij met veel populaire exchanges te koppelen is, maar niet met Nederlandse exchanges. Ook beschikt hij over een HaasScript community waar je veel informatie kunt vinden. Onder de trading bots zijn ook een aantal bots van hoge kwaliteit te vinden, wat zeker bijdraagt aan het voordeel. 

Echter is het wel zo dat HaasOnline niet beschikt over een app, je moet alles dus altijd via de pc doen. Ook is er geen gratis proefperiode aanwezig en moet je altijd 0,005 Bitcoin betalen om de crypto bot in te kunnen schakelen. 

Gekko 

Gekko is echt anders als de andere trading bots. Het is een opensource platform wat je enkel op je eigen computer kan gebruiken. Er is geen website of app die je kan installeren en zal het moeten downloaden van de website. Eigenlijk is het enkel bedoelt voor technische personen, want enkel de installatie is zeer geavanceerd.

Voor de instellingen hoef je ook geen bijzondere interface te verwachten. Het is simpel en voor technische traders is het allemaal te begrijpen, maar voor starters helemaal niet!

Om dat het een gratis trading bot is, heb ik hem wel in de lijst gezet. Alle andere kosten namelijk geld en er zijn traders die erg fan van zijn van Gekko.

Conclusie: kan je geld verdienen met trading bots? 

De grootste vraag die gesteld wordt, is of je geld kan verdienen met crypto doormiddel van trading bots.

Een trading bot helpt jou bij het automatische denkwerk. Zo voeren ze jouw strategie uit, maar wanneer dit niet goed is ingesteld kan het ook zijn dat ze bepaalde patronen verkeerd inschatten. Het is niet zo dat je geen geld kunt verliezen wanneer je trading bots gebruikt, dat kan namelijk altijd gebeuren. Wil je een trading bot die winstgevend is, dan begint het echt bij jouzelf. Jij moet er in eerste instantie de tijd voor nemen de software te begrijpen en de juiste strategie te gebruiken.

Veel te vaak word er gedacht dat trading bots de ideale manier zijn om winst te kunnen maken zonder dat je kan traden. In de praktijk gaat dat absoluut resulteren in een bloedbad en zal je heel snel merken dat je gigantisch veel verlies gaat maken. Je zult moeten begrijpen wat je trading bot doet om uiteindelijk winst te kunnen maken.

Schermafbeelding 2021 11 10 om 11.14.26 300x123.png 300w

Ben jij een beginnende belegger dan is het waarschijnlijk niet slim om een trading bot te gebruiken. Zelf belegde ik al 2 jaar in crypto voor ik ging werken met trading bots. Ik stopt er een klein bedrag om in te testen en na 3 maanden was mijn resultaat uiteindelijk een verlies van 20%! Dit komt niet door de traidng bot, maar puur door mijn eigen foute strategie. Ik wist niet wat ik precies instelde waardoor ik in het begin veel verlies maakte. Uiteindelijk maakte de bot wel iets winst, maar de risico’s vond ik te groot om ermee door te gaan.

Natuurlijk hoeft dit niet voor jou zo te zijn en is het mogelijk dat jij wel winst maakt. Het kan ook ontzettend leuk zijn om eens met een klein bedrag een trading bot te testen. Voor het zelfde geldt lukt het jouw wel om er winst mee te maken. Doe dit alleen met geld wat je kan missen en start met een klein bedrag om de trading bot eerst goed te testen