Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Starten met Bitcoin Kopen: Stap voor Stap Uitleg!

Starten met investeren in bitcoin betekend snel rijk worden… Altans dat is wat de meeste mensen denken. Bitcoin is vandaag de dag nog altijd veel in het nieuws. En omdat de prijs van Bitcoin erg snel fluctueert, zien veel mensen het als een interessant beleggingsproduct. Het heeft de aandacht getrokken van beleggers over de hele wereld. Jong en oud investeren en handelen in de bitcoin, maar waarom? Ik neem je mee in wat de bitcoin is en of het slim is om er in te investeren.

Wat is bitcoin?

Volgens kenners is de Bitcoin de meest ingrijpende en grootste technologische ontwikkeling sinds dat het internet werd uitgevonden.

Wat het zo bijzonder maakt is met name de blockchain technologie die er achter zit. Deze technologie maakt het mogelijk om waar dan ook ter wereld decentraal betalingen razendsnel en ook nog eens ongelimiteerd te ontvangen en te versturen.

Banken worden buitenspel gezet. Dat betekent dat voor het verzenden, beheren en ontvangen van Bitcoins geen derde nodig is en er dus ook geen grote financiële vergoeding tegenover staan.

De techniek achter de Bitcoin

Wat de technologie achter de Bitcoin zo veilig maakt is het netwerk achter de betalingen. Dit decentrale netwerk wordt ook wel de blockchain genoemd.

Wanneer er betalingen worden gedaan met de Bitcoin dan zullen deze elke 10 minuten worden gebundeld in een blok. Hierna zullen speciale computers dit blok bevestigen en zal het worden toegevoegd aan de blockchain. Deze speciale computer worden ook wel miners genoemd.

Over de hele wereld zijn er duizenden miners bezig met deze zware berekeningen. Wanneer zij zo een blok bevestigen dan krijgen zij hier een vergoeding over en zal het blok achterin de ketting (chain) worden toegevoegd.

Ieder blok in deze ketting heeft een nummer aan de hand van de data die erin staat. Bij dit blok staat ook een adres van het blok ervoor opgeslagen.

Mocht er iets worden gewijzigd worden in één van die blokken dan verandert daar ook het adres van. Hierdoor zal de verwijzing van de blokken niet meer kloppen en er dus een fout optreden waardoor het manipuleren van data niet mogelijk is.

Een bevestigd blok kan dus nooit worden bewerkt en verwijdert en dat maakt het decentrale systeem zo ongelofelijk veilig.

hoe werkt bitcoin 1024x555

Bitcoin staat voor vrijheid

Twee grote en niet te onderschatten voordelen van de Bitcoin zijn de economische vrijheid, maar ook de veiligheid voor de gebruiker(s). Wat heb je ervoor nodig? Vrij weinig behalve een digitale portemonnee (een wallet) en natuurlijk een stabiele internetverbinding.

De grootste reden waarom bitcoin zo een groot succes zou kunnen worden is het decentrale systeem erachter. Simpel gezegd hebben alle deelnemers aan het bitcoinnetwerk (miners) een kopie van de blockchain. Komt er een nieuw blok bij dan zal dit worden geregistreerd bij al deze miners en zal alle data overal gelijk zijn.

Er is dus geen bank of andere instantie nodig die controle houdt op de data. En dus niemand die macht heeft over deze data en er misbruik van kan maken.

centraal en decentraal systeem 1024x555

Een aantal voordelen van Bitcoin

 • De populariteit van de Bitcoin is redelijk eenvoudig te verklaren. De makers hiervan zijn immers onafhankelijk. Er komt geen bank of centrale overheid aan te pas.
 • Een groot voordeel van Bitcoins is dat je ze zeer snel kan overmaken. Het ‘geld’ staat vrijwel direct op een andermans rekening (wallet).
 • Er bestaan hooguit 21.000.000 Bitcoins. Op geen enkele manier is het mogelijk om nieuwe bitcoins bij te maken. In tegenstelling tot geld kan er dus niet worden gesjoemeld waardoor het een stuk betrouwbaarder is.
 • De privacy van zowel de betaler als ontvanger daarvan is gewaarborgd. Nooit worden er bij een transactie de persoonsgegevens openbaar gemaakt maar enkel en alleen het adres van de BTC plus een cijfer- en letterreeks.

Waar bitcoins kopen

Beleggen in Bitcoin is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. In de beginjaren was dit wel anders. Vaak was het lastig om bitcoins te kopen en was er zelfs technische kennis nodig om ze te bewaren. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om gemakkelijk te investeren in bitcoin.

Kies een platform

De makkelijkste manier is om je aan te melden bij een platform waar je met iDeal Bitcoins kan kopen. Een goed platform hiervoor is bijvoorbeeld Bitvavo of Bitonic. Je kan invullen voor hoeveel geld je bitcoins wilt kopen waarna je het bitcoinadres kan invullen. Na betaling zullen de Bitcoins naar je wallet verstuurd worden.

Bitconic 2048x1250.png 2048w
Bitcoins kopen via Bitonic

Litebit is ook een erg makkelijk platform om je bitcoins te kopen. Je kan hier naast Bitcoins ook andere bekende cryptocurrency kopen, verkopen en bewaren. In tegenstelling tot een exchange is dit een vrij simpel platform waar je zeker als starter meer dan genoeg functionaliteit hebt.

Op een broker

Een andere manier is om je aan te melden op een exchange. Een voorbeeld hiervan is Binance. Na het aanmelden kan je direct Bitcoins kopen en komen deze op je account te staan (in je eigen wallet op hun systeem).

Hierna kan je er mee handelen in bijvoorbeeld andere crypto of gemakkelijk verkopen wanneer de prijs voldoende is gestegen. Een exchange is zeker niet de veiligste manier om je bitcoins te bewaren, maar wanneer je echt wilt handelen dan is dit wel weer extreem gemakkelijk.

Een aantal belangrijke partijen waar je bitcoin kan kopen op een exchange zijn

 • Coinbase: Coinbase starten in 2012 en was dus al snel in de wereld van crypto. Naast Bitcoin kan je hier ook veel andere cryptocurrency kopen.
 • Bitvavo: Bitvavo is ook erg populair en dat heeft onder meer te maken met de lage transactie kosten (0,25%), maar vooral het extreem makkelijk platform.
 • Binance: Binance is de grootste speler en heeft ook de laagste transactiekosten. Volgens mij 0,15% op het moment van schrijven. Je kan makkelijk betalen doormiddel van iDeal en je account beschermen met tweestapsverificatie.

Hoe bitcoins kopen?

Zoals hierboven genoemd zijn Bitoins kopen helemaal niet moeilijk! Maar zoals bij alles wat je voor het eerst doet, is het wel ontzettend spannend!

Om het zo simpel mogelijk te maken, heb ik hieronder een stap voor stap plan uitgewerkt die je precies vertelt hoe je kan starten met Bitcoins kopen.

 1. Kies een platform/broker: Het beste kan je hier kijken in het hoofdstuk hierboven, maar Bitvavo is absoluut een aanrader wat super simpel werkt.
 2. Maak een account aan: Dit is voor veel mensen even spannend, maar is echt super simpel. Vul je juiste gegevens in!
 3. Tweestapsverificatie: Zet ten alle tijden de tweestapsverificatie aan. Dit zorgt ervoor dat je account beter beschermt is, maar ook dat ze dus niet bij je Bitcoins kunnen komen als je ze op je broker laat staan.
 4. Geld storten: Als je account geactiveerd is en je bent ingelogd dan kan je starten met geld storten. De meeste brokers ondersteunen tegenwoordig iDeal. Stort geld op je account om vervolgens Bitcoins te kunnen kopen.
 5. Bitcoins kopen: Bij de meeste brokers kan je in een simpele weergaven op “Bitcoin” klikken. In het kopje “Kopen” kan je vervolgens aangeven voor hoeveel euro je bitcoins kan kopen. Deze worden automatisch bewaard op de broker
 6. Versturen naar je wallet: Vind je het niet prettig dat je bitcoins op de broker staan dan kan je ze versturen naar je wallet. Hiervoor heb je jouw wallet adres nodig waarna je ze naar dit adres kan sturen. Meestal in de wallet van je broker op “Transfer” of “Verzenden” klikken.

Is het gelukt met je eerste bitcoins kopen?

Bitcoins op een juiste manier bewaren

Het belangrijkste wat je moet doen voordat je wilt investeren in bitcoin is veilige manier om je Bitcoins te bewaren. Dit klinkt allemaal erg technisch en moeilijk, maar valt allemaal reuze mee.

De veiligste manier om je Bitcoins op te slaan, is door een hardware wallet. Dit is een fysiek apparaat die je het beste kan omschrijven als een soort van USB. De meeste zijn veel geavanceerder met een scherm erop enz. De Ledger Nano is de bekendste en is voorzien van een software waardoor je makkelijk verschillende crypto erop kan bewaren.

Een andere manier is een desktop wallet. Dit is een software die je op je computer kan installeren waarna je verschillende crypto kan bewaren. Kies hier wel voor een wallet die je goed kan vergrendelen aangezien je computer waarschijnlijk veelgebruikt wordt en dus ook door andere gebruikt kan worden.

De laatste manier die ik wil bespreken is de online wallet. Dit is de makkelijkste, maar ook direct risicovolste manier om je Bitcoins te bewaren. Je kan je aanmelden bij een dienst die je bitcoin kan bewaren, vaak zijn dit ook de partijen waar je Bitcoins kan kopen. Eén van de bekenste platforms hiervoor is Coinbase, Bitvavo of een Nederlandse partij zoals Litebit.

Laat jij je Bitcoins op een online wallet of broker staan dan loop je altijd meer risico op hackers. Hou daar dus altijd rekening mee!

De risico’s van investeren in Bitcoin

 • Bij het starten is het allergrootste risico dat je niet weet wat Bitcoin en de techniek erachter is. Naar mijn mening zal je nooit geld moeten investeren in iets als je niet precies weet wat het is en wat het doet. Hierdoor kan je de risico’s niet goed inschatten en dat is dan ook direct het grootste risico!
 • Heb je het idee van Bitcoin onder de knie en snap je het risico ervan dan is investeren een goede optie. Het grootste probleem is dat veel mensen dan in aanraking komen met andere cryptocurrency. Vaak denken mensen dat de winsten hier veel hoger zijn, maar de risco’s zijn ook gigantisch. Let dus goed op dat andere crypto nog veel meer risico met zich meebrengen dan Bitcoin al doet.
 • De Bitcoin prijs schommelt gigantisch. Vind je beleggen bijvoorbeeld als spannend dan is beleggen in de Bitcoin helemaal niets voor jou. De bitcoin kan namelijk zomaar tientallen procenten dalen. Verkoop je in zo een dip dan zit je met verlies en dat zou zonde zijn.
 • Als laatste is ook het vermelden waard dat de regulering in deze markt heel andere geregeld is als bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Er is geen wettelijke bescherming en eigenlijk zijn er nog nauwelijks regels.

Kan je rijk worden door het handelen in de Bitcoin?

Rijk worden door te handelen in Bitcoins, het klinkt haast te mooi om waar te zijn? Beleggen in cryptocurrency zoals Bitcoin is vergelijkbaar met beleggen in harde valuta. Deze vorm van beleggen noemt men ook wel forex trading of forexen. En ja, er zijn flinke winsten mee te behalen! Er zijn al duizenden Bitcoin miljonairs over de gehele wereld sinds de start van deze digitale munt.

Maar kan je nog steeds rijk worden door Bitcoins te verhandelen? Of ligt die tijd inmiddels al ver achter ons?

Idealisten

De meeste mensen kopen de Bitcoin vanuit een bepaald ideaal. Deze idealisten willen niet langer afhankelijk zijn van bancaire instellingen en hopen dat de Bitcoin in de toekomst een wereldwijd geaccepteerde betaalmethode zal worden.

Vaak draait het bij deze idealisten niet direct alleen om de bitcoin, maar vooral om de techniek hierachter. De blockchain technologie staat voor deze mensen voor een systeem waarbij de huidige centrale systemen vervangen kunnen worden voor een beter decentraal systeem. Overheden en banken zouden hierdoor veel minder macht krijgen en dat is voor deze groep mensen een belangrijke reden om te investeren in Bitcoin.

Naast transacties kan er ook heel veel andere data in deze blockchain worden opgeslagen. Met het uiteindelijke doel om data zo op te slaan waardoor er geen manipulatie meer mogelijk is.

Deze mensen kopen vaak bitcoin om voor hele lange tijd vast te houden, omdat zij geloof hebben in het idee erachter.

Traders

Wanneer prijzen enorm op en neer gaan dan zijn er altijd traders te vinden. Zij spelen namelijk in op deze wisselingen en kopen en verkopen op de meeste gunstige momenten. Wacht tot de prijs hoog genoeg is gestegen voordat je de bitcoin erna weer verhandelt. Vervolgens wacht je gewoon weer tot de bitcoin in waarde is gedaald, het liefst tot ver onder de verkoopwaarde.

traden 1024x555

Het meest verstandig is het om alleen de winst die je hebt gemaakt weer in nieuwe munten te investeren. Met veel geduld kan je daarmee rijk worden. Maar succes is nooit verzekerd! Het blijft een risicovol product.

Bitcoin zelfde doel als goud

Bitcoin biedt slechts een beperkt aantal digitale munten aan. Net als goud is het dus niet mogelijk om te bepalen dat er bijgemaakt moet worden. Er zijn slechts 21 miljoen bitcoins en er kan nooit bijgemaakt worden. Daarmee wordt het in theorie steeds moeilijker om deze voor een laag bedrag aan te kopen. Want wanneer er schaarste is, zal de vraag omhoog gaan en daarmee de prijs ook.

Wist je dat er zelfs steeds minder Bitcoins in omloop komen doordat sommige mensen het adres of wachtwoord van hun wallet vergeten.

Het lijkt dan ook ondenkbaar dat er ooit nog prijzen behaald gaan worden van €1000 of €2000 voor een bitcoin. Zolang het idee van bitcoin steun blijft vinden, lijkt het ondenkbaar dat er ooit nog dat soort prijzen behaald gaan worden. Maar doordat de implementaties nog nihil zijn, zal de markt en het vertrouwen blijven schommelen waardoor er nog voldoende instapmomenten voorbij zullen komen.

Investeer geld wat je kan missen

Het klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is, met Bitcoin rijk worden. Maar niets is onmogelijk. Hoewel je hiervoor best veel risico’s moet nemen. Kan je wel leven met die risico’s en ga je het geïnvesteerde geld niet missen? Dan is het misschien wel een gokje waard.

Tags:
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Geld Verdienen met Crypto en de Risico's
Wat is Bitcoin Mining en is Minen Winstgevend?
8 Beste Crypto Apps: Meer inzicht en rendement

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram