Geld verdienen met Crypto lijkt vandaag de dag een eitje te zijn. Je stopt er wat geld in en binnen korte tijd heb je flink verdiend, maar is dat echt zo of zijn de verhalen over geld verdienen met crypto vaak mooier dan de werkelijkheid?

Ik beleg sinds 2017 in Bitcoin en heb ook mijn uitstapjes gemaakt naar crypto. Ik weet wat het is om je geld in deze markt te stoppen. Zowel particulieren als bedrijven investeren grof geld in de cryptocurrency. Er lijkt dus voorlopig genoeg geld in de markt te zitten, maar kan jij ook zo makkelijk geld verdienen met crypto?

In de artikel leg ik je alles uit over de verschillende manieren hoe je geld kan verdienen met crypto, maar ook op alle andere vragen. Waarom zou je bijvoorbeeld in crypto willen investeren en moet je bijvoorbeeld belasting betalen over dit vermogen? Ik geef antwoord op al deze vragen zodat jij weet wat je kan verwachten.

Waarom geld verdienen met crypto?

In een eerder artikel schreef ik al over alle statistieken van Bitcoin. Leuk om te weten, is dat je in 2010 nog Bitcoin kon kopen voor €0,09 en vandaag de dag staat de koers van Bitcoin op €42.400. Een rendement van 471.111 keer je inleg.

Dit is ook de reden waarom veel mensen vandaag de dag nog steeds denken dat zij snel rijk kunnen worden met crypto. Vergeet alleen niet dat als jij in 2017 Bitcoin op de top had gekocht, bijna 4 jaar hebt moeten wachten voordat Bitcoin weer dit bedrag heeft gehaald.

De verhalen over snel rijk worden met Bitcoin zijn niet enkel positief. Snel rijk worden met crypto lijkt zo makkelijk, maar in de praktijk zitten er grote risico’s aan vast en moet je kennis hebben van wat je doet. En ook met kennis kunnen de verliezen gigantisch zijn. Verstandige traders dekken zich niet voor niks af met stop losses.

Doordat steeds meer grote bedrijven en vermogende mensen investeren in Bitcoin en andere crypto lijkt dit een goede belegging. Vergeet alleen niet dat zij vaak veel meer ervaring hebben om met risico’s te beleggen. Daarbij investeren zij vaak slechts met een klein gedeelte van hun vermogen.

In de praktijk zie je steeds meer implementatie van crypto (zeker Bitcoin). De echte praktische voorbeelden van de kracht van Blockchain moet zich nog bewijzen. Crypto (en zeker Bitcoin) mag dan een steeds veiligere belegging lijken, maar dit is nog niet te onderbouwen met cijfers zoals bijvoorbeeld dit bijvoorbeeld wel is met financiële cijfers op de beurs.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Manieren om geld te verdienen met crypto

Natuurlijk wil je weten hoe je geld kan verdienen met crypto. De mooiste verhalen gaan de ronden, over bitcoinmiljonairs en mensen die gigantisch rendementen behalen. Hieronder een aantal voorbeeld hoe je geld kan verdienen met crypto.

Lange termijn beleggen in crypto

De cryptomarkt is moeilijk in te schatten, maar dat maakt het juist zo interessant. Simpelweg door Bitcoin op het juiste moment te kopen kan men al veel geld verdienen. Je zal wel de rust moeten kunnen bewaren en moeten wachten op een koersstijging. Het kan een kwestie van weken, maanden of zelfs jaren zijn. De early adopters die de munten voor een lange periode bewaarde, die hebben gigantisch rendementen gemaakt. Beleggen op het lange termijn is dan ook vaak de meest winstgevende optie.

Eén van de meeste succesvolle manier om voor de lange termijn te beleggen, is de dollar cost average methode. Op deze manier koop je periodiek je crypto. Het maakt hierbij niet uit hoe hoog of laag de prijs staat. Hierdoor kom je uiteindelijk op een gemiddelde aankoopprijs (GAK) waardoor je de risico’s van kopen op de top minimaliseert.

dollar cost averaging gak 1024x939

Traden met Bitcoin

Er zijn ook diverse cryptohandelaren die constant bezig zijn met de cryptomarkt, oftewel full-time. Het handelen op de cryptomarkt kan dan ook winstgevend zijn, maar je zal wel over voldoende budget en vooral kennis moeten beschikken. De cryptokoersen blijven constant in beweging, waardoor er ook op het korte termijn flink veel geld kan worden gemaakt.

Ook hier zitten absoluut grote verschillen in hoe je dit aanpakt.

  • Swingtraden: Bij deze manier van traden, reageer je op een pieken en dalen van de koers. Je probeert hier op basis van een technische analyse instapmomenten te bepalen op het moment dat de koers zich gaat herstellen. Je verkoopt vervolgens weer als de koers op een volgende weerstandpunt komt.
  • Daytraden: De meest risicovolle manier van traden is daytraden. Hierbij trade je op hele kleine percentages en trade je op één van de laagste tijdframes om op een dag zoveel mogelijk winstgevende trades te doen. Daytraden is absoluut iets voor de professionals en niet aan te raden voor beginners of als je geen technische analyses kan maken.

Beide manieren zijn zonder kennis van verlopen van koers uiterst risicovol! Hoewel het lijkt dat je hier snel winst mee kan maken, blijkt dit in de praktijk voor slechts een handjevol investeerders te gelden. Het grootste gedeelte, heeft simpelweg te weinig kennis om dit succesvol toe te passen. Het gaat hier niet enkel om winst maken, maar ook over hoe je verlies kan beperken. En laat dit laatste voor de meeste beleggers ontzettend lastig zijn.

Futures van de Bitcoin

Je hebt misschien wel eens gehoord van futures op de beurs. De belegger koopt niet daadwerkelijk een aandeel, maar speculeert over de prijs. Een investeerder kan dus ook een long of short kopen tegen de huidige koers van de Bitcoin. Het is wel handig om voldoende kennis op te bouwen over deze manier van handelen, aangezien het anders voor grote verliezen kan gaan zorgen. Mocht je helemaal nieuw zijn in de cryptowereld, kijk dan eerst even verder.

Solo Mining

Minen is een bekend begrip binnen de cryptocurrency. Simpelweg door jouw computer een zeer ingewikkelde rekensom te laten oplossen kan er Bitcoin worden bemachtigt. Dat was vroeger echter een stuk simpeler dan het nu is. Tegenwoordig zijn er grote bedrijven constant bezig met minen, waardoor het als particulier een onmogelijke opgave is geworden. Desondanks kan je het altijd proberen. Vergeet niet dat het wel tijd en geld kost. De computer heeft extreem veel stroom nodig om te kunnen minen. Er zijn gelukkig ook nog zogeheten ‘miningpools’. Dat zijn groepen met miners die samenwerken om de blokken op te lossen en Bitcoins te verdienen. Simpelweg door samen te werken zal dat beter en sneller gaan. Minpunt, de winst moeten de miners wel onderling verdelen.

Arbitrage

De ervaren Bitcoin-handelaar is maar al te goed bekend met Bitcoin Arbitrage. Dat komt namelijk omdat het lucratief is op het korte termijn. Een handelaar koopt bij de goedkoopste partij de Bitcoin in en verkoopt deze bij een andere partij voor een betere prijs. De kosten zijn behoorlijk laag en de winst kan hoog zijn. Er dient echter wel rekening gehouden te worden met transactiekosten.

Vrienden doorverwijzen naar een exchange

Als jij een account hebt aangemaakt bij één van de crypto-exchanges, dan kan je altijd nog een persoonlijke link doorsturen naar vrienden en familie. Jij krijgt een beloning wanneer een persoon op de link klikt en begint met handelen bij de exchange. In de meeste gevallen gaat het om een percentage per transactie en dat kan dan hard oplopen

Crypto staking

Een veel veiligere manier van geld verdienen met crypto is crypto staking. Bij de meeste brokers kan je kiezen om je crypto te laten staken. Dit betekend dat je de crypto vastzet om het netwerk versterkt. Om het simpel uit te leggen, kan je zeggen hoe meer crypto een partij heeft, des de groter de kans is dat zij een volgend blok berekenen in de blockchain. Hiervoor ontvangen zij een vergoeding en deze vergoeding verdelen zij onder de stakers.

Met crypto staking ontvang je dus eigenlijk een soort rente. Hoeveel rente ligt aan de crypto. Zo ontvang je op Bitcoin rond de 1 a 1,5 procent terwijl Cardano bijvoorbeeld 5 procent ligt. Crypto staking wordt vaak gebruikt door beleggers die voor de lange termijn in crypto zitten. Zij maken naast het rendement op de koers ook rendement door staking.

Risico’s geld verdienen met crypto

  • Pump & dump: Deze vorm van geld verdienen met crypto moet je zover mogelijk bij uit de buurt blijven. Vaak zie je dat veel bekende figuren tegenwoordig een cryptomunt op de markt brengen. Zij prijzen deze aan en als er genoeg mensen instappen, dan verkopen zij hun cryptomunten waarna de prijs in één keer instort. Zorg dat je altijd eigen onderzoek doet en trap niet in de mooie verhaaltjes van deze bekende figuren.
  • Shitcoins: 99% van alle cryptocurrency zullen nooit een betekenis spelen in de praktijk. Investeren in crypto is natuurlijk koffiedik kijken, maar de kans is klein dat zoveel cryptomunten een rol van betekenis gaan spelen. Investeer simpelweg niet in teveel cryptomunten tegelijk. Doe goed onderzoek en beperk je portefeuille als het gaat om verschillende cryptomunten.
  • Te veel geld investeren: Cryptomunten zijn in vergelijking tot veel andere investeringen een risicovolle belegging. Zeker jongeren hebben moeite om bewust te zijn van deze risico’s en beleggen met veel te veel geld. Hierdoor hebben ze vaak te weinig spaargeld waardoor ze eerder in de financiële problemen kunnen komen. Zorg daarom altijd over voldoende spaargeld.

Hoeveel belasting betalen over crypto?

Bij geld verdienen aan crypto denk je natuurlijk direct aan de belastingdienst. Is er namelijk iets met geld dan krijg je al gauw te maken met deze instantie. Niets om je druk over te maken, want als je alles netjes opgeeft is er niets aan de hand.

Bitcoins vallen net als al je andere belegging onder eigen vermogen. Deze moet je dus opgeven bij de belastingdienst en betaal je vermogensbelasting over. De waarde van deze beleggings is de peildatum op 1 januari. Heb je dus 0,1 BTC en staat de peildatum op €40.000 dan heb je €4.000 eigen vermogen in Bitcoin zitten.

Je mag in 2021 tot €50.000 eigen vermogen hebben zonder belasting te betalen. Heb je meer dan €50.000, maar minder dan €100.000 dan betaal je 0,589% belasting en daarboven 1,395% of 1,7639% belasting.

Heb je overigens minder dan die €50.000 eigen vermogen, dan die je dit alsnog op te geven bij de belastingdienst.

Er is een uitzondering wanneer je handelt in bitcoin en dit je dagbesteding is. In dat geval zal je vermogen niet onder box 3 vallen, maar onder box 1 komen. De winst die je uit deze crypto haalt, telt dan als inkomen waardoor je hierover inkomstenbelasting moet betalen.