Crypto beleggen voor beginners is ontzettend lastig. Het is een markt wat nog niet al te oud is en de pieken en dalen zijn gigantisch. Het is ontzettend aantrekkelijk om aan alle winsten te denken, maar je wilt niet bij de losers horen die hun vermogen zien verdampen.

Zelf beleg ik al sinds 2015 in crypto en was ik er dus redelijk vroeg bij. Ik heb mooie stijgingen gezien, maar ook gigantische dalingen. Ik beschouw dit als leergeld wat mij heeft gevormd als investeerder. Dit is uiteindelijk ook de reden dat ik de laatste jaren steeds actiever ben geworden met beleggen op de beurs.

Als beginnende cryptocurrency investeerder kan alles wat verwarrend en ingewikkeld overkomen. Dat is ook niet gek, want alles is nieuw. Gelukkig zijn er genoeg tips die je een handje kunnen helpen. Wellicht kan jij wel een fortuin vergaren door te investeren in de juiste cryptomunten!

Kies voor een Nederlandse exchange

Er zijn tientallen crypto-exchanges die handelen in cryptocurrency gemakkelijker maken. Een exchange kan je zien als een soort handelsplatform. Zij zorgen voor toegang tot verschillende cryptocurrency en verdienen door een kleine vergoeding per transactie. Er zijn diverse crypto-exchanges die gevestigd zijn in Nederland, waaronder Bitvavo, BitcoinMeester en Knaken. Deze exchanges staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en geregistreerd bij De Nederlandsche Bank. Er kan gemakkelijk geld worden gestort met iDeal en uitbetalingen volgen snel. De Nederlandse crypto-exchanges beschikken vaak over een applicatie, wat wel zo handig is.

Zelf beleg ik via Bitvavo, omdat zij een overzichtelijk en betrouwbaar netwerk hebben. Dit neemt niet weg dat de andere partijen ook een prima alternatief zijn.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Stop niet alles in cryptocurrency

Cryptocurrency staat bekend om het snelle geld, maar daar zit ook een groot nadeel aan. Weer gigantisch rendementen te vinden zijn, kan je ook flinke verliezen maken. Het klinkt allemaal mooi, maar er zitten wel zeker risico’s aan het beleggen in crypto.

Lig jij wakker van een flinke correctie in de markt dan is het verstandig om iets aan je risico te doen. Zorg dat je naast crypto ook gaat beleggen in aandelen, etf’s of goud. Dit soort beleggingen heeft veel minder risico en kan ook een mooi rendement opleveren. In goud beleggen is bijvoorbeeld in financieel zwarte tijd vaak een waardevaste belegging.

Verdiep je in de cryptomarkt

Het is altijd fijn om meer te weten te komen over de cryptomunten. Dat kan namelijk van essentieel belang zijn als jij besluit te gaan investeren in de cryptoprojecten. Zorg dat je daarom eerste begrijpt hoe een blockchain werkt en wat al die verschillende cryptocurrency nou echt doen.

Snap je niets van Bitcoin of andere crypto dan is het echt aan te raden om er niet in te investeren. Investeer enkel in wat je begrijpt, enkel dan zul je een goede afweging kunnen maken of het risico bij je past. Wil je meer leren over crypto dan zijn er ontzettend veel cursussen, influenceren en andere informatiebronnen te vinden.

Investeer nooit in shitcoins

Soms komen er cryptocurrency op je pad die te mooi om waar lijken te zijn. Beschouw dit ook zo en laat ze lekker links liggen. Crypto is een ontzettend nieuwe markt en het ontbreekt absoluut nog aan regulering. Zo zijn er bijvoorbeeld veel bekende Nederlanders die een coin op de markt brengen. Wanneer de prijs hoog genoeg staat, verkopen zij hun crypto en stort de prijs in. De overblijvers blijven zitten met de coins die nauwelijks nog iets waard zijn.

Ik raad je daarom aan om altijd onderzoek te doen naar de crypto die je wilt kopen. Zelf investeer ik enkel in de bekende crypto en ben ik helemaal niet geintresseerd in onbekende opkomende crypto. 99% van de crypto gaan namelijk nooit een rol van betekenis spelen en zullen hun gehele waarde verliezen.

Eerder schreef ik een blogartikel over de beste cryptomunten die al al langere tijd bestaan.

Luister niet altijd naar influencers

Er zijn veel ervaren investeerders die al jarenlang meelopen in de cryptomarkt en al geweldige resultaten wisten te boeken. De kenners delen hun informatie en kennis maar al te graag met de wereld. In de meeste gevallen doen zij dat via de sociale media. Vooral via Youtube zijn er op dit moment ontzettend veel influencers te vinden die hun crypto beleggingen delen.

De verhalen van deze crypto beleggers zijn over het algemeen ontzettend rooskleurig. Weest bewust dat de meeste van deze influencers kiezen wat ze delen. Zo delen ze vaak enkel de goede resultaten en laten ze de slechte resultaten achterwegen. Ook hebben ze vaak samenwerkingen waardoor ze dingen promoten waar ze een vergoeding voor krijgen.

Influencers volgen is natuurlijk ontzettend inspirerend, maar weest bewust van hun business en wat dit voor gevolgen kan hebben op jouw belegging.

Check niet dagelijks de koers

De beginnende cryptohandelaar is nog onervaren en wellicht ook wat ongeduldig. Verwacht niet dat je gelijk enorme bakken met geld zal gaan verdienen, zo zit de wereld niet in elkaar. Je moet geduldig en realistisch blijven. Check ook niet dagelijks de koers, want dat zorgt alleen maar voor verwarring. Je bent dan wellicht eerder geneigd om de crypto weer te verkopen. Daarnaast zal het voor onrust zorgen en dat is ook niet prettig. Bekijk om de zoveel tijd de koers, maar maak jezelf nier gek.

Lange termijn investeringen

Geld investeren in cryptocurrency is best spannend. Je weet nooit wat er gaat gebeuren en misschien heb jij wel een nieuw goudmijntje gevonden. Als beginner kan je het beste investeren over een wat langer termijn. Dagelijks traden kost gewoonweg veel tijd en is eigenlijk een fulltime baan. Het lange termijn kan ook juist meer geld opleveren, dat heeft het verleden wel uitgewezen.

Ga je beleggen voor de lange termijn dan is het bijvoorbeeld verstandig om periodiek te blijven investeren. Hierdoor stap je niet op één prijspunt in wat een hoop risico wegneemt. Overigens kan je ook op de lange termijn deels winst nemen op bepaalde prijsniveaus.

Geen paniek

De cryptomarkt is moeilijk te voorspellen, het kan echt alle kanten opgaan. Je moet ook zeker niet in paniek raken als het de verkeerde kant dreigt op te gaan. Een koersdaling van tientallen procenten komt vaker voor dan jij denkt. Gelukkig is de markt veerkrachtig en kan crypto zich ook redelijk snel herstellen. Voor je het weet stijgt de koers ook weer met tientallen procenten.

Laat je nooit lijden door je emoties en zorg dat je altijd op basis van te voren bepaalde waarde handelt. Heb je punt waarop je verlies gaat nemen, doe dit dan ook als zich dat voordat. Hetzelfde geldt met winst nemen.

Nooit investeren tijdens een koersstijging

De koersen van de cryptomunten kunnen ontzettend snel stijgen. Er zijn periodes waarin alle munten waardevoller worden en stijgen in waarde. Dat is het slechtste moment om in te stappen. Ga niet mee met de hype, maar wacht een beter moment af. Bijvoorbeeld bij een dipje, dan kan je toeslaan en over een relatief kort termijn toch nog een flinke winst maken. Nogmaals, doe wel eerst voldoende research en laat jezelf goed informeren.

Veel beleggers zeggen niet voor niets buy on red days, sell on green days. Heb je de bood gemist dan zal je moeten wachten op de volgende. Wacht op een (kleine) correctie en stap dan alsnog in.

Oefenen met traden de cryptomarkt

Heel veel crypto beleggers zijn er voor snelel rendementen. Ze doen veelal aan daytraden of swingtraden. Niets mis mee, want er zijn mensen die daar hun brood mee verdienen. Wel heb je vaak veel ervaring en technische kennis nodig van het traden.

Heb jij nog 0 ervaring met traden dan kan het interessant zijn om te beginnen met oefengeld. Het is best een leuke bezigheid en je kan de markt goed leren kennen. Je komt er eigenhandig achter hoe het handelen in cryptocurrency verloopt en wat er allemaal kan gebeuren met de koers.

Hier maak ik direct een kanttekening bij, want met oefengeld traden is heel anders als met echt geld. Je emoties reageren veel heviger bij een eigen vermogen als bij oefengeld en laat je emotie nou je grootste vijand zijn!