Met crypto staking ontvang je een soort van rente op de crypto die je voor langere tijd vast laat staan. Je krijt dus een vergoeding door enkel je crypto te laten staan. Maak jij al gebruik van deze manier van beleggen?
Zelf had ik er van gehoord, maar nooit iets mee gedaan. Nu maak ik er gebruik van gebruik van crypto staking via Bitvavo. Op dit moment ontvang ik bijvoorbeeld over mijn Bitcoin jaarlijks 1,22% en op mijn Cardano zelfs 5%! Een mooi rendement waar ik niets voor hoef te doen.
Heb jij al eens gehoord van crypto staking? Je hoeft er vaak niets voor te doen en kan het bij veel brokers gemakkelijk aanzetten. Je krijgt dan direct rente over de crypto waarover je stakt. Super handig als je voor de lange termijn in crypto belegt.
Wat is crypto staking?
Bij crypto staking zet je crypto voor een bepaalde tijd vast warvoor je een vergoeding krijgt. Je kan het vergelijken met een spaarrekening waarbij je een geldbedrag voor een bepaalde looptijd vastzet en hierover een bepaalde rente krijgt.
Je kan alle coins staken die gebruik maken van een Proof-of-Stake protocol. De coins die staken zorgen ervoor dat er nieuwe blokken gecreëerd kunnen worden. Ze dragen dus direct bij aan het verifiëren van blokken in de desbetreffende blockchain.
Hoe werkt staking?
Om precies te begrijpen hoe staking werkt, is het handig om te weten hoe een blockchain werkt. Eerder schreef ik hierover in mijn blogpost over starten met Bitcoin. Maar hieronder een beknopte uitleg
Bij de Bitcoin blockchain (Proof of Work) worden transacties in blokken verzameld welke uiteindelijk worden verwerkt (bevestigd) door miners. Deze berekenen aan de hand van wiskunde formules steeds het volgende blok. Deze blokken staan vervolgens aan elkaar gekoppeld en vormen dus een ketting van blokken.
De miner die steeds als eerste het volgende blok bevestigt, krijgt hier een vergoeding over. Hier geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Maar bij het staken wordt gebruik gemaakt van Proof of Stake. Hierbij bepaald niet het vermogen de kans om zo een blok te bevestigen, maar het aantal coins. Des de meer coins er gestaakt staan des de groter de kans dat dit adres het volgend blok mag valideren en dus een vergoeding krijgt.
Bij veel brokers kan je staken. Het voordeel hiervan is dat je met heel veel andere samen staakt waardoor de kans groter is dat jullie een vergoeding krijgen. Dit bepaald uiteindelijk de rente die je ontvangt over je gestaakte crypto
Waarom beginnen met crypto staking?
Natuurlijk is het rendement de belangrijkste reden om te beginnen met crypto staking, maar er zijn natuurlijk meer voordelen. Hieronder heb ik de belangrijkste voordelen voor je samengevat. Natuurlijk sluit ik af met een kritische noot.
- Iedereen kan het: Koop jij crypto bij een broker dan kan je heel makkelijk starten. Vaak hoef je slechts één instelling aan te passen om te kunnen staken.
- Geen dure apparatuur: In tegenstelling tot mining heb je bij staking geen dure apparatuur nodig. Je kan dus direct starten zonder iets aan te hoeven schaffen.
- Lange termijn: Heb jij crypto voor de lange termijn dan is staking de ideale manier om extra rendement te maken bovenop de groei.
- Bijdragen aan de blockchain: Je crypto spelen direct een rol in de werking van de betreffende blockchain. Je draagt dus bij aan de werking van de blockchain van jouw crypto.
Natuurlijk zitten er niet enkel voordelen aan het staken van crypto. Natuurlijk heb je het risico van het beleggen in crypto. De koers schommelt enorm waardoor je ook verlies kan maken op je crypto ondanks het rendement doormiddel van de staking.
Daarbij ondersteunen sommige munten enkel wallets van brokers. Je moet hierdoor je crypto bewaren bij je broker, wat vaak toch risicovoller is als een eigen hardware wallet.
Als laatste zet je vaak je crypto voor langere tijd vast om te staken. Als je deze eraf haalt om bijvoorbeeld te handelen dan kan ontvang je hierover dus geen vergoeding. Hierdoor kan je de crypto waarmee je staakt niet gebruiken om te handelen.
Hoeveel verdien je met crypto staking?
Hoeveel je precies met stacking verdiend is moeilijk te zeggen. Dit kan namelijk per cryptomunt verschillen. Zo verdien je bij Bitcoin ongeveer 1,5%, maar bij Cardano 10%.
Over het algemeen kan je aanhouden dat je tussen de 2 en 10 procent per jaar kan verdienen.
Om een beeld te krijgen hoeveel je kan verdienen met crypto staking, heb ik hieronder een lijst met alle een aantal crypto en hun rendementen. Deze lijst is van Bitvavo waar ik zelf ook beleg in crypto.
Cryptomunt | Rente (rendement) |
---|---|
Bitcoin | 1,22% |
Ethereum | 1,93% |
Vechain | 1,18% |
Cardano | 5,00% |
ICON | 10,50% |
Litecoin | 0,79% |
Tron | 3,00% |
NEO | 2,04% |
Ark | 6,00% |
Ontology | 15,67% |
Je ziet dat de rendementen enorm verschillen. Bij Litecoin ontvang je slecht 0,79% terwijl je bij Ontology zelfs 15,67% krijgt. Nu lijkt de keuze makkelijk, maar je moet staking echt als iets extra’s zien.
Koersen van cryptocurrency fluctueren ontzettend, wat betekent dat je makkelijk tientallen procenten verlies kan maken door cryptocurrency vast te zetten. Je ontvangt op Ontology dan misschien wel 15,67% rente, maar als deze 50% in waarde daalt dan heb je alsnog een gigantisch verlies.
Hou dus rekening met het risico en doe enkel aan staking als je ook daadwerkelijk in de betreffende crypto zou willen beleggen.
Staking via Bitvavo
Zelf doe ik aan crypto staking via Bitvavo. Je kan mijn Bitvavo review lezen om te weten wat ik van de broker vind.
Het voordeel aan Bitvavo vind ik het overzicht van het platform. Het is duidelijk opgezet en ook als je geen verstand hebt van crypto dan kan je hier gemakkelijk je weg vinden. Door de eenvoudige weergaven is het makkelijk om crypto te kopen en ermee te staken.
Dat kan je eenvoudig instellen door naar “instellingen’ te gaan en onder het tabje “Accountinstellingen”, “staking” in te schakelen.
Als je deze hebt ingeschakeld dan zie je op je “Staking” pagina nu je Staking Waarde. Dit is de totale waarde van je belegging waarover gestaakt mag worden. Met daaronder het percentage dat je ontvangt als rendement. Als laatste zie je nog je jaarlijks inkomsten.
Tips crypto staking
Wil je nu aan crypto staking doen dan raad ik je aan om de volgende tips mee te nemen.
- Rente is niet doorslaggevend: Als je een spaarrekening zou kiezen dan is de rente doorslaggevend, maar me staking zou ik toch een beetje oppassen. Het klinkt heel interessant 15% rendement, maar als de crypto flink daalt dan kan dat in het niets vallen bij je verlies in koerswaarde
- Goed platform: Je kan op verschillende platformen aan crypto staking doen. Veel mensen doen dit bij hun broker en daarom zou ik goed opletten dat je dus een goede partij kiest. Er zit namelijk altijd een risico aan crypto bij een broker bewaren.
- Lange termijn: Bij veel platformen ontvang je periodiek rente en hoef je dus niet perse je crypto een jaar vast te zetten. Toch zal staking enkel iets opleveren als de crypto ook echt voor langere tijd laat staan. Kies dus een cryptomunt waar je vertrouwen in hebt die je makkelijk een aantal jaar kan vasthouden.