Een creditcard schuld kan voor gigantische problemen zorgen. Bij goed gebruik van de creditcard is er geen enkel probleem, maar wanneer je de rekening niet meer kan betalen kunnen de problemen zich opbouwen. De rente ligt vaak hoog en voor je het weet ben je met schulden andere schulden aan het dichten. Kortom tijd voor je creditcard schuld aflossen!
Onlangs was er een onderzoek hoeveel procent van de Nederlandse huishoudens een creditcard schuld heeft. Dit percentage blijkt relatief laag in vergelijking met de rest van Europa, namelijk vijf procent. In Groot-Brittannië heeft bijvoorbeeld ruim 27 procent van de inwoners een creditcard schuld en in België ligt het percentage op 14 procent. Ondanks het vrij lage percentage is 5 procent nog steeds teveel.
Hoor jij bij deze groep en wil je ook je creditcard schuld aflossen? Dan is het vandaag de tijd om te starten met je creditcard schuld af te lossen. Met deze tips word het in ieder geval een stuk makkelijker.
Hoe ontstaat een creditcard schuld?
Een creditcard schuld kan op allerlei manieren ontstaan. Ten eerste is het belangrijk om te vermelden dat als je goed gebruikt maakt van je creditcard, het een prima betaalmiddel is. Betalen met een creditcard is volkomen veilig en brengt in sommige gevallen zelfs zijn voordelen mee.
Pas als je de eindafrekening krijgt en deze niet meer kan betalen dan gaat de schuld pas in. Bij het gebruik van de creditcard dan ontstaat er niet direct een schuld. Het is pas een schuld als je de eindafrekening niet kan betalen.
Kortom je hebt te veel geld uitgeven wat je niet hebt en dat is ook direct het gevaar van de creditcard. Bij je bankrekening ben je namelijk gewend dat je enkel het geld kan uitgeven wat je zelf hebt. Bij de creditcard kan je geld uitgeven wat je misschien niet hebt.
Hieronder een aantal situaties hoe mensen snel schulden opbouwen.
- Onverwachte uitgaven: Denk bijvoorbeeld aan een autoreparatie die je niet had voorzien. Je gebruikt een creditcard om de reparatie te betalen, maar komt aan het einde van de maand in de problemen.
- De consumentencultuur: Sommige bedrijven proberen je over te halen door een ‘koop nu en betaal later’ optie aan te bieden. Daardoor bouw je zonder dat je het weet een schuld op.
- Grote gebeurtenissen: Je organiseert bijvoorbeeld een feest of misschien zelfs een bruiloft. De kosten van dergelijke gebeurtenissen kunnen behoorlijk hoog oplopen.
Pas op voor hoge rentes
Het is absoluut niet fijn om een creditcard schuld te hebben. Zo moet je er elke maand een vrij hoge rente over betalen. Schrik niet, maar een rente van 15 procent is geen uitzondering. Een overzicht van de rentepercentages voor populaire creditcards:
- ANWB Visa Creditcard: 10 procent
- ANWB Silver Creditcard: 10 procent
- SNS Creditcard: 13,8 procent
- ING Creditcard: 14 procent
- ASN Bank: 14 procent
- Mastercard Classic Creditcard: 14 procent
- Visa World Creditcard: 14 procent
Je kunt je voorstellen de hoge rentepercentages je financiële doelstellingen behoorlijk in de weg staat. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon, want er zijn een aantal manieren om je creditcard schuld zo snel mogelijk af te betalen. Lees snel verder om er achter te komen hoe.
7 Tips voor snel je creditcard schuld aflossen!
Tip 1: Zet gespreid betalen stop
Probeer je openstaande saldo zoveel mogelijk in één keer te voldoen. Lukt dit niet vanwege een hoge schuld? Dan is het verstandig om maandelijks af te lossen in plaats van gespreid terugbetalen. Daardoor ben je minder geld in één keer kwijt en is de situatie beter te overzien. Betaal je al in termijnen? Zet het dan stop wanneer je wil. Het voordeel van deze methode is dat je geen rente meer hoeft te betalen over je aankopen. Bovendien is er geen sprake meer van een looptijd voor afbetaling.
Hoe zet je gespreid betalen stop? Het stopzetten van gespreid betalen kost weinig tijd en moeite. Je moet alleen de stap even durven zetten. Wel hanteren banken verschillende methodes van opzegging. Zo dien je bij de ING een online formulier in te vullen, terwijl je voor het opzeggen van een Visa of Mastercard van ICS ook kunt bellen. Hetzelfde geldt voor American Express en ABN Amro.
Tip 2: Maak een budgetplan
Een budgetplan vormt de basis van een gezond financieel huishouden. Maak eens een overzicht van je maandelijkse uitgaven. Begin bijvoorbeeld met de boodschappen, maar zet ook vervoerskosten en leuke uitjes op een rij. Kijk kritisch naar je uitgaven en bedenk op welke gebieden je kunt bezuinigen. Gebruik het geld dat je overhoudt om je creditcard schuld mee af te betalen.
Tip 3: Gebruik de ‘sneeuwbalmethode’
Het is niet verstandig om meer dan een creditcard te hebben. In de Verenigde Staten gebruikt maar liefst 34 procent van de Amerikanen minstens drie creditcards. Precieze cijfers over het Nederlandse gebruik zijn niet bekend, maar je kunt je voorstellen dat meerdere kaarten al snel voor chaos zorgen. Je raakt het overzicht kwijt en weet niet meer welk bedrag je nog moet afbetalen.
Een goede manier om je creditcard schuld af te betalen is met de zogeheten ‘sneeuwbalmethode’. Bij deze methode betaal je eerste je kleinste schulden en betaal je vervolgens je volgende grotere schuld af. Op deze manier betaal je snel je eerst schuld af wat motiverend werkt voor eventuele andere schulden af te betalen.
Een handig stappenplan is hieronder te lezen:
- Betaal eerst de minimum aflossing op jouw schulden.
- Betaal met het geld dat over is jouw kleinste schuld.
- Op het moment dat de kleinste schuld is afbetaald gebruik je de minimum aflossing en de rest van het geld voor de volgende meest kleine schuld.
Snel aflossen werkt motiverend
De Amerikaanse financieel adviseur, zakenman en presentator Dave Ramsey maakte de bovenstaande ‘sneeuwbal methode’ wereldberoemd. De strategie werkt omdat je vrij snel resultaten zien. Zo kun je de kleinste creditcardschuld waarschijnlijk al binnen enkele maanden aflossen. Hoe minder schulden, hoe minder rente je hoeft te betalen. Omdat je meer geld over hebt is het een simpeler om later grotere creditcard schulden af betalen. Bovendien blijf je door het snelle resultaat gemotiveerd.
Tip 4: Verhoog je termijnbetalingen
Ben je financieel in staat om je termijnbetalingen te verhogen? Doe dit dan zo snel mogelijk, want daardoor ben je sneller uit de schulden. Probeer extra af te lossen door de termijnbetalingen met een paar tientjes. Omdat het schuldbedrag sneller terugloopt betaal je minder rente. Overigens dien je dit wel aan te geven bij de bank.
Tip 5: Los je schuld af met een voordeligere lening
Een lening nemen om een schuld af te lossen klinkt tegenstrijdig. Toch is het een strategie die steeds meer mensen gebruiken. Doorgaans ligt het rentepercentage van een persoonlijke lening of doorlopend krediet lager dan die van een creditcardschuld. Ook de looptijd van doorlopend krediet is vaak gunstiger. Controleer wel even of dit echt zo is voordat je een lening afsluit.
Tip 6: Gebruik spaargeld voor creditcard schuld aflossen
Hopelijk is het ondanks een creditcard schuld toch gelukt om een beetje te sparen. Op dit moment levert spaargeld op de bank nauwelijks op. Om de rente hoef je het dus echt niet meer te doen. Zodoende kan je ervoor kiezen om je spaargeld te gebruiken om je schuld af te lossen.
Welke methode of methodes je ook gebruikt om je creditcard schuld af te betalen: kijk naar je eigen mogelijkheden en neem er de tijd voor. Je schuld telkens een beetje kleiner zien worden werkt motiverend, zorgt voor meer financiële vrijheid en zal je in de toekomst meer mogelijkheden geven
Tip 7: Investeer je bespaarde rente!
De beste tips is toch wel om je bespaarde rente te herinvesteren. Wanneer je jouw creditcard schuld gaat afbetalen, dan zal de rente die je betaalt ook minder worden. Je schuld wordt namelijk minder en hiermee neemt de rente ook af.
De bespaarde rente ga je nu niet in eigen zak steken en leuke dingen van doen, maar ga je herinvesteren! Zo kan je nog sneller aflossen waardoor je nog sneller van je creditcard schuld af bent!